Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 407 531
  • 14 076
  •   56
Отговори
# 13 950
Интересен факт е, че всички тоталитарни диктатори и мафиоти в световната история са обръщали палачинката, че биват дехуманизирани, за да отвлекат вниманието от престъпленията си. Стандартен PR, който е използван от Коза Ностра, Ал Капоне, Ескобар, руски олигарси и други.

Реална дехуманизация са Холокоста, робство и сегрегация.

Така че, никой не ви се връзка на “моралните” обвинения. Simple Smile
В тоталитарни режими,тоест в комунистическите,няма мафия.

# 13 951
Имате грешна представа за настроенията по площадите. На миналия протест кметът на Варна беше освиркан, на вчерашния протест - Атанасов беше освиркан и то сериозно. Мирчев също е на границата, единствено Асен предизвиква някакви симпатии, но изобщо не се вижда голяма подкрепа за тях. Те просто отговарят за организацията и логистиката и точат лиги разбира се.

За кмета на Варна на предния протест защо лъжете, освиркването беше под команда от агитките на ЧМ, които започнаха да се бутат и да хвърлят и бутилки с вода. Много бързо им спадна ентусиазма хората като ги забутаха

# 13 952
Излязоха ми снимки от всички протестиращи градове.
Страхотни. Моята надежда е прекалено крехка, но тези снимки са толкова красиви.

# 13 953
Малко полезно четиво,за да поспорите по него,че е по-важно от това,дали някой се е обидил или не е
И да си спомним,че не са единствени Пеевски и Борисов,а има още 241 депутати,зад чиито гърбове стоят свои /доста голямо количество/  хрантутници
600 млн Евро.
С ТОЛКОВА ще се намалят бюджетните разходи,
когато със закон се възстанови положението,
всякакви служители в администрации, магистрати и др. под., получаващи бюджетни възнаграждения, започнат отново да си плащат полагаемата им се част от социалните и здравни осигуровки (така, както правите всички останали, които получавате заплати от работодатели - една част от парите ви се удържат за осигуровки за ваша сметка).
"Бонусът" за много категории лица на бюджетни заплати, да не им се удържа осигуровка (както се удържа на всички останали) е въведен преди двадесетина години, с цел да се направи апетитна работата в бюджетната сфера, която политиците ползват за назначаване на предани хора и за манипулиране на изборни резултати чрез зависимости от такива назначения. По онова време заплатите в бюджетната сфера бяха подигравателно ниски и малко хора искаха да работят там. Отдавна не е така, бюджетната сфера средно получава заплати с около 1/3 по-високи от тези в частния сектор. Което означава, че всички които НЕ получават заплати от бюджета, плащат заплатите на ония, които ги вземат от бюджета, плащат им и осигуровките изцяло.
Тази неоправдана за Обществото глезотия, разбира се, трябва да се премахне и всички на бюджетна заплата да си плащат и тия около 11 % от възнагражденията, за собствените им социални и здравни осигуровки.
Подобна тема не се обсъжда не само от казионните "партии" с хранителните вериги - те са тотално неспособни да приемат справедливи законодателни решения, полезни за Обществото, но не се обсъжда и от т.нар. "опозиция", която напоследък е твърде активна площадно, с надежда че и за следващия парламентарен мандат техните вождове ще получат добре платени (от нас) места в парламента. А, депутатите и те не плащат тия 11 %, за сведение. НИЕ ги плащаме, в ТЯХНА полза.
Изразено в пари, според последния обсъждан държавен бюджет,
тези 11 % са около
600 млн Евро, за 2026 г.
Извлечено от последния проектозакон за държавния бюджет за 2026 г., внесен в Парламента:
Брутни възнаграждения (за всички)
~ 5 959.64 млн. EUR
Работодателски социални вноски (пенсии, ОЗМ, безработица)
~ 882.81 млн. EUR + 208.59 млн. EUR + 59.62 млн. EUR = ~ 1 150.21 млн. EUR
Работодателска здравна вноска
~ 286.06 млн. EUR
Вноска за Трудова злополука / проф. болест (ТЗПБ)
~ 37.55 млн. EUR
Общо държавен разход за осигуровки
~ 1 474 млн. EUR
От последната цифра, ако го нямаше общественото подаряване на 100 % от социалните и здравните осигуровки на "специалните категории персонал", т.е. 40 % от тази сума да се плаща от получателите на възнагражденията, а не от нас, то
бюджетът (т.е. НАШИТЕ пари)
щеше да плати 600 млн евро
по-малко...
Защо това е важно?
Защото с тоя законодателен "бонус" политиците, през своите депутати, дават ежегоден законен рушвет на всички, които по закон имат право на "бонуса" и така могат да ги държат в зависимост - на всички ни е ясно, че държавен и общински персонал в много случаи, на много места, "гласува под строй" за определени политици. Това е един от вариантите, има и други.
Защото така се създава кастово разслоение, при което за едни има тояга и морков, за други - само тояга, за трети - само морков. А на мен това не ми харесва!
Защото с 600 млн евро могат да се направят куп общополезни неща в Обществото, които не се правят, от 20 години.

# 13 954
Ей доживях да видя хора които се подиграват на физиономията на Киро, теглото на Асен, наричат Лена к-ва и цялото ПП - наркомани да се сърдят, че Пеевски се оприличава на прасе. Стандарти имат, хората.

Кви стандарти бе? Цялата фенска маса, включително и тук, не спряха като папагали да повтарят шиши, тикви, сега пък и голямото д, и се мислят за много оригинални и интересни.. Няма по жалко и елементарно поведение да се ползват подобни епитети...

# 13 955
  • софия
Малкият КК се е присламчил и той към протеста. Бил бил снощи на протест.

Къде, къде по-оригинално и поетично е: парапети, умно-красиви, жълтопаветници, пеньоари, пачки, пудели, имате нужда от лекар, но и той няма да помогне. Голямо Д дойде от голямото д. Сега и за това ли се сърдите?
А просташкият език и поведение бяха легитимирани и се превърнаха в норма на общуване преди години от дедото от Банкя и израждане от трибуната на НС.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 08:04 от zvаnchе

# 13 956
мартибб, искате да кажете, че само протестиращите имат кофти език, я вижте Делян Добрев как говори с Асен Василев на заседание на бюджетна комисия..

# 13 957
  • Beyond the stars
AI да питаш ще ти каже каква е метафората зад тези епитетите и какво имат предвид хората.
Плакатът "В България работата е дебела" определно не говори за физически данни.
А за нивото на изказ в Народното събрание дори не искам да говоря.

# 13 958
Не знам какво са яхнали ППДБ.
На "извънредно" свиканата комисия само Василев се опита да направи нещо. Всички други от опозицията  седяха като шушумиги.

# 13 959
Маркет линкс

# 13 960
Протестът беше по-многоброен, но за мен по-слаб. Все едно се бяхме събрали да празнуваме. Не че трябва да се вандалства, не ме разбирайте погрешно, но аз не усетих гнева на тълпата и така според мен нищо няма да стане... Ще се съберем още един, два пъти да поиграем хоро и всичко приключва! Аз лично не отивам на концерт да си разнообразя ежедневието. Енергията на хората се убива в песни и танци, както винаги.
Да, защото ППДБ се опитват да яхнат протеста, както стана и 2020 г. Но хората не са глупави, нито са забравили сглобката и оня запис.
Какъв запис? Отскоро следя по-внимателно новините и не знам за какво иде реч.

# 13 961
  • Beyond the stars

Аз не знам как прогнозират хора, коите сами не знаят за кого ще гласуват или са на мнението "всички са маскари".
Не мисля, че някой знае в момента какво би станало на едни избори. А на социолозите всички знаем принципът - който плаща, той поръчва музиката.
Сега явно всички сили ще се включат да убеждават как - ето виждате ли, няма смисъл много от избори.

# 13 962
Гледах КК, който се хвали с "протеста си" и знае че еврото може да бъде отменено като незаконно. Най- безсмислените 15 минути в живота ми, през които например можех да изведа кучето.

# 13 963
Борисов е достатъчно хитър и повратлив, Пеевски е нагъл и пагубно самоуверен човек. Докато Борисов като животно при опасност бяга с всички сили, то Пеевски се пъчи и раздава заповеди.Лошото за ББ е, че е в състояние на пределна зависимост, предполагам, папките за него са много и ако ги отворят, шокът сред обществото ще е неописуем. Ето защо още се мотае във властта, пази се, вместо да се радва на откраднатото и да си живее в разкош. Събратът му Пеевски направи и невъзможното, за да го "отпишат" от Магнитски. Всуе. И новина от тази сутрин - пуснали са от затвора Сретан Йосич! Да видим днес какво ще стане.

# 13 964
Хах, малко смях, заглавие, което ми попадна тъкмо - Оставка да хвърлиш няма къде да падне Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт