Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 167 185
  • 5 615
  •   5
Отговори
# 5 535
Те могат пак да спират наплива на коли в центъра на София и БЕЗ да взимат парите на хората...

# 5 536
Какво ще кажете за тази изцепка, която се пази в тайна?

https://gospodari.com/novini/balgariya-e-osadena-v-sasht-da-plat … hasten-investitor

100 милиона долара плюс лихвите заради онази нескопосана акция, когато влязоха с полиция в офиса на онази фирма с криптовалутите, как и беше името.  Но шефовете и избягаха и за разлика от Божков направо са ни осъдили в САЩ. А ние даже сме пропуснали да се защитим адекватно...
Сега ще загубим и 6 милиарда заради неизпълнени изисквания, а после чакам и Божков да ни осъди за милиарди. Ми - богата страна, имаме пари, плащаме. И това заради личните интереси на неколцина наши лидери.
1. Некадърност
2. Безхаберие
3. Корупция
4. Някаква комбинация от горните три.
Очаквано. Няма изненади.

# 5 537
"България проучва възможността за разполагане на малки модулни реактори"
След подписването на съвместно изявление с енергийния министър на САЩ за тяхната помощ за площадки на българска територия за малки модулни реактори – това е нова модерна технология, която привлича инвестиции, нормалната следваща стъпка е стартирането на разговори с потенциални компании, които развиват такъв тип технологии“
Думи на енергийния министър.
Само да питам...Абе кой ги е упълномощил да преговарят, да търсят или да сключват какъвто и да е обвързващ договор за подобна технология???
Или няма нужда от такъв въпрос...то каквото ни кажат..."прекрансо".
Интересно, колко ли ще ни струва тая "помощ" сега?
Ние сме цъфнали и вързали с всички останали реактори...два ни залежават, сега ще купуваме два други... ама сме започнали и за малки модулни да проучваме, че и площадки вече да има...
Ганьоооо...ганьоооо...нищо си не става от тебе... ниииищооооооо!

https://nova.bg/news/view/2025/09/24/511724/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D … 0%BE%D1%80%D0%B8/

# 5 538
  • София

https://gospodari.com/novini/balgariya-e-osadena-v-sasht-da-plat … hasten-investitor

100 милиона долара плюс лихвите заради онази нескопосана акция, когато влязоха с полиция в офиса на онази фирма с криптовалутите, как и беше името.  Но шефовете и избягаха и за разлика от Божков направо са ни осъдили в САЩ. А ние даже сме пропуснали да се защитим адекватно...
Сега ще загубим и 6 милиарда заради неизпълнени изисквания, а после чакам и Божков да ни осъди за милиарди. Ми - богата страна, имаме пари, плащаме. И това заради личните интереси на неколцина наши лидери.

Майната им на парите, важното е да сме живи и здрави. Laughing

# 5 539

Това е вероятност, но има една сигурност - ще осъди прокуратурата и ще платиш и ти.
За да я осъди,трябва да излезе невинен.
ИИ цитира множество случаи, когато осъдени в България лица, впоследствие са осъдили България за прекомерно влачене на срокове, нечовешки условия, полицейско насилие...

# 5 540
Между другото за малки модулни реактори се говори (и се работи) от двадесет години поне. И са доста добро нещо, защото се очаква да са по-евтини и да работят на място, а не енергия да се пренася на стотици километри по скъпи електропроводи.
Та, както винаги, принципно всичко е ОК, съвсем не е ганьовска работа.  Проблем може да дойде от детайлите - някой да вземе рушвет и да договори нов Боташ. Но това не е проблем на технологията.

# 5 541
Не съм казвал нищо за технология.
А Ганьо...нито знае какво прави, нито какво ще прави, нито какво иска, нито му дреме, затова казвам, че нищо не става от него. Вече сме договорили да правим два реактора Ap1000 на Уестингхаус в Козлодуй, цена.. не знам има ли, няма ли. Сега модулите пак са тяхна технология. Имаме два руски реактори в найлони. Еми извинявайте...ма не мисля, че имаме толкова излишни пари, че да се изхвърляме постоянно, още повече, че в момента няма работещи модулни реактори, пък били и базирани на технологиите на AP1000.
Ако за вас е добре, аз не съм на това мнение, особено като знам какво се прави в Бг с всички големи проекти. А технология нека има...ама само един производител да се избира...нали трябваше да имаме избор?
Да не би само американската компания да работи по подобна технология... не мисля.
Ако постоянно ще ни поставят пред свършен факт, направо да дърпаме шалтера и да приключваме.

# 5 542
Почти сме приключили.

# 5 543

Нали Nexo ни съдеше за 3 млрд долара. Ся откъде дойдоха 100 млн долара. Господарите уж цитират  bird, а  пък в bird  пишат не долари, а 100 млн евро. В няколко сайта го има това инфо и всички сочат източник  Bird, много ми е съмнително това.

# 5 544
E, за колко те съдят и за колко са те осъдили са различни работи. Но аз някак си вярвам, че това не е лъжа, защото от самото начало акцията си беше издънка.

# 5 545
България загуби арбитраж за 61 млн. евро от ВЕИ инвеститор
Малтийската ACF Renewable Energy осъди страната заради нарушени права при инвестицията в соларния парк "Караджалово" преди десетилетие
11 януари 2024 08:03 ❗

*Румен Събев Радев е български бизнесмен, министър на енергетиката от 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. в правителството на Николай Денков

Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на Световната банка (ICSID) е установил, че България е нарушила Договора за енергийната харта (ДЕХ), и е присъдил над 61 млн. евро плюс лихви и разноски в полза на ищеца - регистрираната в Малта ACF Renewable Energy Limited, която през 2012 г. стана собственик на фотоволтаичния парк край село Караджалово. Това съобщава специализираното издание IAReporter.

Това е първи загубен арбитраж за България, след като срещу страната бяха заведени няколко такива през последното десетилетие, включително от CEZ, EVN и Energo-pro. Делото на EVN беше решено в полза на държавата още през 2019 г.

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2024/01/11/4574649_bulg … _mln_evro_ot_vei/

* ICSID Конвенция, член 52:

Държавата, срещу която е издадена присъдата, има право да иска анулиране (annulment) на решението в ICSID секретариата.

Срокът е 120 дни (приблизително 4 месеца) от датата на присъдата, за да се подаде молба за анулиране.

Ход на арбитража

Трибуналът на ICSID с трима членове се събира през юни 2018 г.

През декември 2019 г. трибуналът предварително решава, че решение на Съда на Европейския съюз не му отнема юрисдикцията.

След разглеждане на същността на претенциите, през януари 2024 г. трибуналът издава еднолично, 540-странично решение.

Решението потвърждава, че трибуналът има юрисдикция и че България е нарушила ECT, като е попречила на очакванията на ACF относно гарантираните стимули по Закона за възобновяема енергия от 2011 г.

# 5 546
Но никой не се сеща да посъветва плевенчани да заведат дело срещу ВиК и съдът да го осъди да им плати обезщетение от 100 000 000 лева. Това казва всичко. Че комунизма не си е отишъл от българските земи... Хората знаят,че не съществува нито съд,нито частна собственост...

# 5 547
Аз пък не вярвам на тази информация от bird. Пишат, че страната ни е пропуснала да поиска произнасяне по допустимостта на делото като обвиняват настоящия фин. министър, но делото е от м.01.2024г, може старият фин.министър да е пропуснал това.ТП е фин.министър от м.01.2025г.
И поне един документp да бяха публикували или линк където са прочели решението.Нищо, нищичко.

# 5 548
  • София
Аз пък не вярвам на тази информация от bird. Пишат, че страната ни е пропуснала да поиска произнасяне по допустимостта на делото като обвиняват настоящия фин. министър, но делото е от м.01.2024г, може старият фин.министър да е пропуснал това.ТП е фин.министър от м.01.2025г.
И поне един документp да бяха публикували или линк където са прочели решението.Нищо, нищичко.

Това е сайтът на арбитражния съд. Виждат се всички дела с филтър "България". Предполагам, че могат да се отворят решенията и да се прочетат мотивите на съдията.

https://icsid.worldbank.org/cases/case-database

# 5 549
Следователно е виновен Асен Василев или Румен Събев Радев ( министър на енергетиката) 🤔

Линк - https://law.justia.com/cases/federal/district-courts/district-of … v01715/269615/23/

Общи условия

Активация на акаунт