Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 416 608
  • 14 542
  •   42
Отговори
# 14 295
Излишно се възхищавате на Желязков. Той не случайно обслужи Който трябва. При това съвсем доброволно и с желание.
Явно не са гледали видеото за Желязков и семейството му, как се сдобиват с активи и пари.

# 14 296
"Защо протестите са безсилни срещу системата. Хората излизат на улицата, викат, блокират, скандират за "оставка"... и накрая... нищо. Едно правителство пада, идва друго, и след година всичко е същото.
Защото протестът е емоция, гняв, възмущение, надежда, но след него хората си отиват по домовете, а системата остава, защото системата не е едно правителство, а мрежа от зависимости.
Махнеш едно правителство, идва друго, но учителката продължава да иска по-висока заплата, полицаят продължава да мисли за ипотеката. Кметът продължава да раздава работни места. Ромският "координатор" продължава да организира гласове.
Протестът атакува върха, който е сменяем, но базата отдолу е незаменима, докато тя е задоволена, системата е стабилна.
Системата е гравитационно поле, всеки, който влезе в него, се подчинява на неговите закони.
***И така, стигаме до единствения въпрос, който има значение:
Може ли изобщо да се промени системата отвътре?
Отговорът е: не, ако останалите 4 милиона продължават да седят в къщи.
Защото за да се промени системата, не е достатъчно само "честен човек" на върха, а постоянен натиск отдолу. Всеки ден.
Трябва учителите да протестират за реформа в образованието, а не за заплати, лекарите да искат работеща здравна система, а не повече пари, полицаите да отказват да изпълняват политически поръчки, кметовете да загубят възможността да раздават работа на роднини.
Но това изисква нещо повече от гласуване веднъж на четири години, иска се култура на гражданско неподчинение, на контрол, и последователност.
Истината, която не искаме да чуем е,  че   н и е   с м е  създали тази система.
Ние, които не гласуваме, виждаме корупция и мълчим, приемаме уговорката "аз на теб, ти на мен”, ние които казваме "какво можем да направим" и не правим нищо.
Системата не се поддържа от 700 хиляди държавни хрантутника, а от апатията на 4 милиона, които са решили че промяната е невъзможна...
-Въпросът не е "кой ще ни спаси", а "кога ще престанем да чакаме да бъдем спасени".
Системата няма да рухне, тя е като рак, който се адаптира, мутира и оцелява. Сменя лица, партии и лозунги, но същността остава, защото същността сме ние.
Въпросът не е дали системата може да бъде победена, а дали изобщо искаме да я победим или просто чакаме ред - да влезем в нея.
Дали искаме да платим цената на промяната. За сега отговорът е ясен - не искаме. Предпочитаме сигурността на робството пред несигурността на свободата.
И така ще продължим още десет, двадесет, петдесет години, докато последният способен млад човек замине, и останат само пенсионери и роми.”
/Професор Николай Райчев/

# 14 297

Дори и без драсканици по бюлетините и купуване на гласове, пак ще бъде тежко. С много заеми се набълбукахме, а в момента светът е в много кофти ситуация. А освен това, нямаме алтернатива за избор.
Щяхме да се набутаме с много заеми, ако това управление беше продължило. За щастие спасихме положението и нещата не са излезли извън контрол все още. Все пак да видим дали няма пак да се опитат да прокарат този крадлив бюджет.

# 14 298
Излишно се възхищавате на Желязков. Той не случайно обслужи Който трябва. При това съвсем доброволно и с желание.
Излишно или не - ние, "възхищаващите" му се,  си решаваме. Но от наличните на небосклона - него бих избрала да ме представлява, ако трябва да избирам един, разбира се.
За имотите му сте прави - и аз се възмутих от това, че се е възползвал - пряко или косвено.

# 14 299
Желязков имаше очарованието на фикус. Което за мен е жалко, защото имаше потенциал.
Новите мандати ще ги раздава Йотова. Което е добре, защото колкото по бързо радев влезе във властта да се оцапа и да докаже и на слепите че е изпълнител на чужди поръчки, толкова по бързо ореолът му ще спихне.

# 14 300
  • Другата България
Явно не са гледали видеото за Желязков и семейството му, как се сдобиват с активи и пари.
Явно не са.
А и не само за неговото семейство.
След предишните протести предвиждах оставка на Митов. Не стана, но си признавам, че не очаквах оставка на цялото правителство. И не исках такава. Това беше най-лесното, най-приемливото, най-удачното - за тях. Но не и за хората, които протестираха - всеки за различно нещо/неща. Това правителство реално ще остане да си /до/върши започнатото, ролите на премиерите само ще се сменят - по-точно - изпълнителите, иначе кукловодите са едни и същи. Не забравяйте, че има едни милиарди, в евро, които се очакват от 01.01., да ги освободи БНБ. #КОЙ се отказва от такива пари?
Идеално се нареждат нещата за ГЕРБ и НН, далеч по-лесно е да се дели на две, отколкото на 4, реално коалиционните партньори основно им пречеха, за да довършат започнатото. Затова и БСП и ИТН гледат и /не/реагират така - осъзнават, че това беше за тях, лапачката свърши, време е за преформатиране и ориентация към ново начало /тавтологията е целенасочена Blush/. А именно - РР. Не знам кога, как и под каква форма, но при следващи избори един проект на Радев според мен ще събере 20/30% от консолидиран протестен вот. Ако се създаде дотогава. Ако не - още от същото.

И ми се иска да добавя нещо относно възмущението относно епитетите, използвани за някои политици, сега. Интересно, или пък съвсем безинтересно явление - когато някои други политици бяха наричани с далеч по-обидни имена, песни за тях се пишеха и публикуваха, клипове, парапети, пачки, пудели, наркомани, лелки с пеньор....когато представители на същите партии наричаха отделни избиратели и симпатизанти “мръшляци“, пращаха ги да си пият лекарствата и прочие, и прочие - тогава имаше аплаузи.
Хубаво е все пак да сме обективни, дори да ни е трудно. А ако не можем, поне да не се излагаме.

# 14 301
Ако този бюджет не се приеме, ще караме с удължен от 2025, нали така? А ако и след изборите няма правителство, и се озовем пак в спирала от избори, служебното правителство има ли право да прави бюджет, или ще караме с удължен, дори и хипотетично това да продължи година-две? А минималните заплати и пенсии и те ли ще бъдат замразени? Нека някой по-запознат с процедурите да сподели Flowers Four Leaf Clover

# 14 302
Желязков притежаваше очарованието на фикус
То това да му е най-малкия проблем. Освен че е картонена фигура и е корумпиран до безобразие. Справка - Костинброд.

# 14 303
  • софия
С каква процедура да сме запознати? Всички участваме в живот през служебни правителства. Работят си пълноценно до следващото служебно/редовно. Нов бюджет се приема от редовно правителство.

Костинброд беше чиста проба инсценировка.

# 14 304

Дори и без драсканици по бюлетините и купуване на гласове, пак ще бъде тежко. С много заеми се набълбукахме, а в момента светът е в много кофти ситуация. А освен това, нямаме алтернатива за избор.
Щяхме да се набутаме с много заеми, ако това управление беше продължило. За щастие спасихме положението и нещата не са излезли извън контрол все още. Все пак да видим дали няма пак да се опитат да прокарат този крадлив бюджет.

Ами казаха си го - оставката е депозирана. Ако до края на годината не приемат  този бюджет, Желязков ще внесе удължителен закон за стария бюджет. Но дори и да не го приемат сега, не виждам кой би гласувал десен бюджет, с който да започне ваденето от дупката и при следващи избори.
Т.е., с избори и без избори, с този, или друг бюджет, ще ни набълбукат с още заеми - 10 милиарда евро ( 20 млрд лева). Големичък!

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 17:49 от Diorela

# 14 305
  • софия
Настоящият бюджет не е ли в лв., т.е. заеми в лв.? По закона за еврото следва да ги превалутират в евро. 10 млрд. лв. не е 10 млрд. евро. Не че е малко и 5+ млрд. евро.

А едни 10 млн. лв. за магазин/рафт за хората пак отекоха някъде.

# 14 306
не, не съм, ни в друга платформа се говори за някакви водопади и потърсих. 😡🤢

# 14 307
Сладурите Зафиров,Тошето и Балабанов ту-тууу

# 14 308
На мен Желязков ми хареса, както винаги. Беше искрен. И не съжалявам, че мнението ми не съвпада с това на 90 % от пишещите в темата. Нали се искаше оставка - ето, има оставка.
ТежкО на България начело с такива като Мирчев, Божанов, Костадинов, генерал Атанасов или Радостин Василев.

Ти сериозно ли виждаш Божанков и Руди Гела като сравними? :facepalm:

# 14 309
На мен Желязков ми хареса, както винаги. Беше искрен. И не съжалявам, че мнението ми не съвпада с това на 90 % от пишещите в темата. Нали се искаше оставка - ето, има оставка.
ТежкО на България начело с такива като Мирчев, Божанов, Костадинов, генерал Атанасов или Радостин Василев.

Ти сериозно ли виждаш Божанков и Руди Гела като сравними? :facepalm:
И Божанков не може да се мери с Руди Гела.
Но Божанов съвсем Simple Smile, те са от различни вселени.

Общи условия

Активация на акаунт