Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 606 969
  • 21 120
  •   16
Отговори
# 19 335
У нас не, но дали и в друга държава има?
Това ми дава чат джипитито:
"🇪🇺 Европа – доброволни президентски оставки
🇫🇷 Франция
Шарл дьо Гол (1969)
→ Подава оставка след загуба на референдум.
Причина: загуба на политическа легитимност.
🇩🇪 Германия
Хорст Кьолер (2010)
→ Оставка след обществено недоволство от негови изказвания.
Причина: морална и институционална отговорност.
Кристиан Вулф (2012)
→ Оставка заради разследване за корупция (без присъда).
Причина: да не уронва престижа на институцията.
🇮🇹 Италия
Джовани Леоне (1978)
→ Оставка след политически и обществен скандал.
Причина: силен натиск, но формално доброволна.
🌍 По света – доброволни президентски оставки
🇺🇸 САЩ
Ричард Никсън (1974)
→ Оставка заради аферата „Уотъргейт“.
Причина: предотвратяване на импийчмънт.
🇵🇪 Перу
Алберто Фухимори (2000)
→ Подаде оставка от чужбина (по факс).
Причина: корупционни скандали.
🇦🇫 Афганистан
Ашраф Гани (2021)
→ Оставка при настъпването на талибаните.
Причина: предотвратяване на кръвопролитие (официален мотив).
🇰🇷 Южна Корея
Ро Му Хьон (2009)
→ Обяви оставка от политиката след скандал; формално подаде оставка от активна роля преди края на влиянието си.
(граничен случай, често се обсъжда като морална отговорност)"

# 19 336
И всички изброен случаи са с цел да се поеме някаква отговорност, за разлика от РР.

# 19 337
На мен са ми леко странни заклинанията тук, че ПП/ДБ ще изхвърчат от парламента, ако се коалират с Радев. Реалността е такава, че гледаме към НС с 4 или 5 представени сили. Ако са четири, това ще са Радев, ГЕРБ, ДПСНН и ПП/ДБ. Ако ПП/ДБ и Радев имат мнозинство, са длъжни да опитат да сформират коалиция. Ясно, че имат различия - ако нямаха, щяха да са една партия - и ще е важно да се обединят около общи цели (анти-корупция, съдебна система, етц) и да направят компромиси, двустранно, около това, което ги дели (външна политика, например). Освен това, ако има само двама партньори в управлението, контролът е лесен - стигне ли се до крайности/неспазване на договореното, напускаш коалицията.

В противен случай, при пореден провал и предсрочни избори, махалото ще се окаже в половината на ГЕРБ и ДПС и, ако те съставят правителство, тогава положението наистина ще е Терминал 2 и първият възможен полет. Енергията за промяна/реформи просто ще бъде безвъзвратно профукана за трети път в последните 4-5 години (както стана с ИТН).

Казвам го като човек никога негласувал за Радев (“Не подкрепям никого” беше моят избор на втория тур). Съвършено несвойствен ми е, но с другите (ГЕРБ, ДПС) е ясно какво може и не може да се направи. Тук има някакъв - макар и малък - шанс нещо да се промени положително.

Време е за realpolitik, според мен. Никой няма да има 121+ гласа, за да управлява сам.

# 19 338
Битката ще е РР и ББ,  ППДБ в провинцията въобще не е актуална.
И аз така мисля. РР и ББ, всичко останало са сателити. А за Новото начало това е и началото на края.
Пеевски сигурно ще пробва да избухне с компромат срещу Радев, но това ще е все едно да се простреля в лицето. 🧐
НН разчита на местния вот котролиран от местните " бизнесмени", но те могат да сключат сделка с всеки, който не ги закача, така че там е въпрос на пари и интереси от където духа вятъра.
И с какво наруших правилата на темата, като споделих безпристрастно мнение формирано на база неоспорими факти, че беше изтрито?

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 00:38 от mauigirl

# 19 339
Но нали ПП ги лансира РР, защо сега се отричат от него. Имаше нещо за гражданство на някои.

Това може би е дежурният въпрос на тези, които разглеждат изолирано отделни събития, а не като част от процеси в контекста на голямата картина. Гаранция за изопачаване на фактите. Подобна отправна точка позволява да се обръща палачинката, според това накъде духа вятъра.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 06:38 от starinthenightsky

# 19 340
  • София
Аз разбирам защо някои от нас биха били окей с коалиция с РР, разбирам и доводите. Просто споделям лично мнение, предпочитам да са в опозиция, отколкото да подпомагат РР, ББ и прочие. Не виждам партия в бъдещия парламент, с която ППДБ да може да се коалира, така че ще остане в опозиция. Народът явно така е решил и предпочита да го управляват льотчици, бодигарди и шишита. Каквото си изберем, това си заслужаваме, в крайна сметка.
Макар че като чета как цяла нощ са заседавали да променят изборните правила, като нищо накрая не народа ше избира, ами който си напише закона, да видим днес на светло какво са измъдрували.

# 19 341
Все пак е важно и кой какъв дял ще пипне от властта.
И е трудно 7-ми поред избори май да се плаща на избиратели.
По-лесно е да си нагласиш изборните правила.

# 19 342
В "Референдум": 64% одобряват оставката на президента Радев

https://bntnews.bg/news/v-referendum-64-odobryavat-ostavkata-na- … Q22VElwym1c9aHbOg
Аз също я подкрепям. Никога не сме имали по срамен президент.

# 19 343
Аз друго се чудя. Наистина ли е толкова чуждо за толкова много хора, че човек може да си промени мнението след като събере повече информация?

И хем се чудя хем всъщност съм наясно, че това захапване на една позиция и всеки отказ да видиш доказателства за ответната позиция е в дъното на доста от проблемите в света в момента.

Защо се били отказали от радев пп? Ами защо, защото видяха, че имат различни ценности и цели. Какво по-нормално от това да се дистанцираш в такъв случай.

Наистина ми е трудно да разбера как може да слагаш ръка пред очите,  сакън да не вземеш да видиш нещо, което не отговаря на вярванията ти.

Едно от най-нормалните неща е да си промениш мнението, когато имаш повече информация. Явно е и едно от най-трудните обаче.

# 19 344
Пепетата няма защо да се коалират с радев. Има по голям играч, който вече изяви желание за това.

# 19 345
  • София
Така като ви чета тук виждам, че някои си искат спасителя, впреки че Радев за 2 президентски манданта дори не успя даже да изговори за какво точно се бори. Да, срещу мафията естествено, нали...ама то и Пееввски за това се бори ако го питаш....Просто на база на какво има очаквания към Радев? Нещо да е казал или направил, с което релано да показва, че е е против мафиотския модел?  Освен да открива пилони какво друго наоправи Радев за 10 години? Обикновени хора активисти без власт и трибуна променят България всекид ден, а нашият президент освен завоалирани речи, пасивност и снишаване на евроепйско ниво и набиване на канчето на за вътрешна консумация нещо друго свърши ли? Питам, да знам какво очакват избирателите му. Още един пилон? Нужен е, да.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 08:00 от pimpinela

# 19 346
Това да се бориш срещу мафията и да спасяваш Отечеството са едни общи приказки. Всеки може да ги каже. Всеки може да ги тълкува както си иска. И аз да наговоря това, сигурно все някой ще ми се възхити и ще ме поздрави Simple Smile

# 19 347
Аз друго се чудя. Наистина ли е толкова чуждо за толкова много хора, че човек може да си промени мнението след като събере повече информация?
Скрит текст:
И хем се чудя хем всъщност съм наясно, че това захапване на една позиция и всеки отказ да видиш доказателства за ответната позиция е в дъното на доста от проблемите в света в момента.

Защо се били отказали от радев пп? Ами защо, защото видяха, че имат различни ценности и цели. Какво по-нормално от това да се дистанцираш в такъв случай.

Наистина ми е трудно да разбера как може да слагаш ръка пред очите,  сакън да не вземеш да видиш нещо, което не отговаря на вярванията ти.

Едно от най-нормалните неща е да си промениш мнението, когато имаш повече информация. Явно е и едно от най-трудните обаче.
Не е чуждо, но когато се изхвърля преклено и с огън и плам защитава една позиция преди да е събрал достатъчно информация, а после се обръща на 1800 сам се поставя в неприятна ситуация. Това направиха няколко партии, това правят и обикновените хора, но докато на вторите може да бъде простено, то първите се превръщат в губещи.

# 19 348
Илияна Йотова избори мотала, мотала , моталааа

# 19 349
Аз разбирам защо някои от нас биха били окей с коалиция с РР, разбирам и доводите. Просто споделям лично мнение, предпочитам да са в опозиция, отколкото да подпомагат РР, ББ и прочие. Не виждам партия в бъдещия парламент, с която ППДБ да може да се коалира, така че ще остане в опозиция. Народът явно така е решил и предпочита да го управляват льотчици, бодигарди и шишита. Каквото си изберем, това си заслужаваме, в крайна сметка.
Макар че като чета как цяла нощ са заседавали да променят изборните правила, като нищо накрая не народа ше избира, ами който си напише закона, да видим днес на светло какво са измъдрували.

1:1 с моите мисли и притеснения. И не само моите, но и на най-близките ми хора, с които следим и се вълнуваме от предстоящите избори и политическата обстановка като цяло. Чета, ровя из програмните документи на повечето малки партии вдясно, и ми е все по-трудно да открия своето представителство. Навсякъде има я някой човек, на когото нямам доверие и в чиято компания не искам да съм, я някоя странна идея, на която съм противник.
По принцип социолозите ожалват левите избиратели, че нямали преставителство, но реално на терена има много повече леви партии, отколкото десни. А за център-дясно да не говорим. Много ще е труден изборът този път, особено ако партиите, които са обекта на интереса ми, не заявят категорична позиция относно Радев. Frowning1

Общи условия

Активация на акаунт