Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 617 280
  • 21 530
  •   18
Отговори
# 21 495
Точки 1,2,5 и 6 важат с пълна сила и сега

# 21 496
  • София
Lady, това с бананите и жигулите е от не познаване на историята, предполагам.
Ето от какво се опасяваме, когато говорим за руската сфера на влияние в България:
Скрит текст:
1. Политически репресии и терор
Масови арести, екзекуции и показни процеси веднага след 1944 г.
– 9155 души осъдени, 2730 разстреляни в процесите 1944–45

Лагери и затвори (Белене, Скравена, Ловеч):
– поне 23 531 души изпратени в лагери между 1944–1962 г.

Убийства на политически опоненти в страната и чужбина.

Пълно унищожаване на опозицията – напр. Никола Петков е обесен през 1947 г.
 2. Липса на свободи и граждански права
Забрана на свободни избори, многопартийност и независими медии.

Пълно подчинение на съдебната система на партията.

Постоянно следене от Държавна сигурност; страх и автоцензура.

Преследване на интелектуалци, писатели, журналисти.

3. Насилствена асимилация и етнически репресии
Кампании срещу турското малцинство, включително мерки, близки до етническо прочистване.
– Промяна на имена, забрана на език и култура, натиск за изселване

4. Икономически проблеми и изоставане
Централно планирана икономика → хронични дефицити, ниска производителност, технологично изоставане.

Неефективни държавни предприятия, липса на конкуренция и иновации.

В края на 80‑те България е де факто фалирала, с огромен външен дълг.
 5. Корупция и привилегии за партийния елит
Номенклатурата живее с привилегии, недостъпни за обикновените хора.

Липса на прозрачност и контрол върху властта.

Партията контролира всички аспекти на живота – работа, образование, жилище.

6. Престъпност, прикривана от режима
Нови изследвания показват, че престъпността е била значително по‑висока, отколкото пропагандата твърди.
– Данни за убийства, изнасилвания, грабежи и тероризъм, прикривани от властта

7. Културна и духовна изолация
Ограничен достъп до западна култура, книги, музика, филми.

Цензура в изкуството и науката.

Преследване на религията – де факто държавен атеизъм.

Това с бананите и жигулите не идва от мен, а от други потребители пишещи тук. Доста пъти се е споменавало, че това ни чака, ако България залитне към Русия. Което за мен винаги е било странно, че изобщо някой би могъл да си помисли, че това нещо е възможно.

# 21 497
Руди Гела е такъв хамелеон и ветропоказател, че не знам кой изобщо му вярва. Единствен вариант да спечели е да стане прикритие за някого и той да му налее гласове, промерно Шиши .., а после да го венцеслави и да гласува послушно както му кажат

# 21 498
Точки 1,2,5 и 6 важат с пълна сила и сега
Отчасти и т. 4 - липса на конкуренция и иновации. Добавям инвестиции. Изоставаме.

Скаридка, Руди Гела е способен да забие нож в гърба на всеки, без значение дали му е оказана помощ.

# 21 499
  • София
Точка 1 и 2 не важат, защото отдавна щяхме да чукаме камъни в Белене, каквато е мечтата на Копейкин, Рубльов, Схемаджията с историческата пирамида и компания. Grinning

# 21 500
Радев е избрал име на партията. Дори 2 имена е запазил. Предполага се че едното е с цел някой друг да не го запази, за да отклонява гласове в деня на изборите.

Български алианс за демокрация и напредък, най вероятно ще се казва бъдещата партия на Радев. Още едно име е запазено, в този дух, Български демократичен алианс.

Класовете, за които е подадена заявката, в патентното ведомство, недвусмислено говорят, че марката ще се ползва за политическа дейност.

Теоретично не е изключено Радев да регистрира партия, дори две партии със запазените имена. На практика обаче времето за регистрацията на партия може и да не стигне. И двете запазени марки много повече приличат на имена на коалиции. Най-вероятно Радев ще избере едно от двете за име на коалицията си, а регистрацията на другото е или за да опита да регистрира партия, или за да се застрахова от менте с подобно име.

# 21 501
Този със списъците-Дренчев,нали беше наритан/изритан от Възраждане,жалко,че не беше за това му самохвалство какви хора щял да вкарва в списъците,когато оглави комисията за службите.
Чак дотам не мисля,че ще стигне Радев.Ето,ако се съди по името на партията му,виден демократ ще е.Напредък,възход..все тази.

# 21 502
Дренчеви са двама братя, единия не беше отстранен, а сам напусна. Аз лично очаквах и брат му да го последва, но явно депутатската заплата му е важна Simple Smile

# 21 503
Да увеличил x с 600% означава да получиш 7x,а не 6x.
Ако някой се бърка в използването на тези понятие, проблемът е в него не в числата.

# 21 504
  • София
Единият Дренчев баш си беше отстранен. Общински съветници в София бяха гласували напротив волята на вожда, а бяха номинирани от Дренчев и сие. Та, Дренчев и сие бяха изключени от вожда. Че и жена му с някаква местна организация даде фира. Брат му остана във Възраждане.
Та си мисля, че цялата работа е била една голяма патаклама. Дренчев мина от независим през Българска пролет на Черепа. Да видим сега къде е.

# 21 505
Този със списъците-Дренчев,нали беше наритан/изритан от Възраждане,жалко,че не беше за това му самохвалство какви хора щял да вкарва в списъците,когато оглави комисията за службите.
Чак дотам не мисля,че ще стигне Радев.Ето,ако се съди по името на партията му,виден демократ ще е.Напредък,възход..все тази.
Демократ като от Корейската народно-демократична република...

# 21 506
Интересно че от това което виждам, най положителните коментари към Радев, от политическият спектър за участието му в Панорама, идват от БСП, които му се обясняват в любов, и само да влезнат в парламента, и ще направят коалиция с него, защото имат много общи политики. Но според мен, те точно заради него няма да влезнат.

На ППДБ оценката е умерена, но по скоро положителна за неговата поява:

Методи Байкушев, "Продължаваме Промяната": "Тепърва предстои да се види къде ще се позиционира. Знаете, че с Радев сме имали моменти, в които е подкрепян от ПП, и моменти на противоречия. Сега с неговото появяване ще се промени ситуацията, ще повиши активността и ще върне политическия дебат в общественият живот. Другите двама (Борисов и Пеевски) унищожиха дебата."

Борисов мълчи, Пеевски мълчи, този който не мълчи и му е най негативна оценката за Радев, се казва Костадинов:

„Знам, че дебати с негово участие няма да има, защото неговият екип се бои от тях. Дори и снощи беше безпрецедентно сам в „Панорама“, което аз поне не се сещам досега да се е случвало - винаги политиците са поне двама. Но такива интервюта са полезни, защото показват идеологията, политическите нагласи, качествата и уменията на политика. Отлично интервю на Радев. За пореден път каза, че е за еврото, че според международното право Крим е украински (според същото международно право би трябвало и Косово да е сръбско, но този въпрос не му беше зададен), че е готов да води разговори с ПП-ДБ за управление, а с ГЕРБ за избор на нов Висш съдебен съвет и т.н., и т.н. С всяка своя публична изява Радев показва последователно своите политически виждания - евроатлантически, в подкрепа на неолибералното политическо статукво"

Това от устата на Костадинов, е все едно да го псува на майка. Там да ти кажат евроантлантически неолиберал, е все едно да те напсуват на майка. Та току що Костадинов напсува Радев на майка, наричайки го евроантлантически неолиберал.

# 21 507
Проблемът на Възраждане е, че са много радикални. И отдалече се вижда, че служат повече на Русия отколкото на България. Един по "нормален" (но пак русофил) политик ще обере доста повече хора ако се придържа повече към центъра.

# 21 508
Grinning
Интересно, всеки разбира каквото му харесва.
Ако питаш Радев фен, КК изобщо не го е разбрал...
Аз се изкуших да попитам някои какво точно каза Радев, но получих само обиди Grinning. От иначе отвратените от Борисовата простотия...

Ама това е.. като си човек на логиката.

# 21 509
АРТЕМИС, беше опит за преврат партиен, затова очаквах и братът да си тръгне. Имаше много възмутени от КК и искаха нова линия на партията

Общи условия

Активация на акаунт