Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 620 769
  • 21 698
  •   23
Отговори
# 21 645
  • София
Сирос, събери процента на Пеевски и Доган от последните избори и виж.
На хората им е писнало освен от Герб и ДПС, писнало им е и от ППДБ. Стига се до там, че масово хората не харесват изброените партии и отказват да гласуват. За въпросните партии ще гласуват твърдите ядра и купения вот. Всичко изброено от мен щеше да направи НН втора политическа партия.
Няма ли ново лице на тези избори, щяхме да постигнем най-ниската избирателна активност.

# 21 646
  • Другата България
Мери, има и друго. Хората повече ГЕПСНН няма да търпят. Това е ясно като бял ден. Да видим, колко време ще изгубим с месията.
Разбирам те, нали знаеш?
Но за разлика от теб съм умерен реалист.
Не става въпрос за “търпение“, става въпрос, че няма кой.
И сега РР в точния момент се появява именно за да консолидира този протестен вот, което знам, че и ти вярваш, че ще се случи. Още когато подаде оставка писах, пак си говорихме, че това буквално “краде“ от гласовете на ППДБ, не, че всички протести и протестиращи се отъждествяваха с тях, но имаше хора склонни на промяна във вота си.
ППДБ са губещи от появата на Радев, по-скоро от впускането му в политическата надпревара.
Това от една страна, от друга - електоратът на ГЕРБ и НН си е същия, и да има номади, няма да са толкова, колкото ще са от други партии. Те % ще си ги вземат, дори НН може и да вдигнат на места, вече един глас от 50 лева директно е скочил на 50 Euro /това уж под сурдинка се говори, ама си е така май/.
Та, дори и РР да залезе бързо, докато лицата са тези, партиите са тези, обстоятелствата са тези - “хората“ и да не искат да търпят, ще го правят просто защото нямат друг избор.
Какъв абсурд, те купуват цели села в северозапада и не само.
именно. Това вече никой няма да го търпи. Нека пак ГЕПСНН направят правителство, пак ще е свалено от площадите, както се видя.
Тук вече си в заблуда.
“Площадите“ не бяха пълни само заради правителството.
И този разговор сме го  водили.

А толкова ми се иска да си права.....

# 21 647
Сирос, събери процента на Пеевски и Доган от последните избори и виж.
На хората им е писнало освен от Герб и ДПС, писнало им е и от ППДБ. Стига се до там, че масово хората не харесват изброените партии и отказват да гласуват. За въпросните партии ще гласуват твърдите ядра и купения вот. Всичко изброено от мен щеше да направи НН втора политическа партия.
Няма ли ново лице на тези избори, щяхме да постигнем най-ниската избирателна активност.
така е, но това не променя факта, че ще бъдат сметени. Буквално. Такова управление е невъзможноввече, затова и ни изтипосаха РР месията. По - горе написах патова ситуация. Никого не искаме и май и с най - малкото зло не става. Клиентелата е повече.

# 21 648
Аз съм от тези, които чакаха да се появи Радев. Ефектът, да ме прощават гнусливите, е точно като на цирей при пръскане. Вече може да стане само по-добре, като бързо се отървем и от него.
Ще консолидира вот е ясно. И до там. За първите избори.
На следващите пак ще бетонира ББ.

# 21 649
  • София
Aз вече не бих говорила кой краде електорат, защото сега отново очаквам 500 хиляди бюлетини да са невалидни (т.е. 20%), още 20%  да са надписани в полза на някого и още толкова да са купен/корпоративен вот. Изборите с тези манипулации определено не показват реалната подкрепа за дадена партия. ГЕРБ най-голямата политическа сила, ама 200 хиляди на площада в студа да ги свалят и още стотици хиляди из цялата страна, а в подкрепа на най-голямата партия я излязат 20, я не.

# 21 650
  • Другата България
Скрит текст:
Аз съм от тези, които чакаха да се появи Радев. Ефектът, да ме прощават гнусливите, е точно като на цирей при пръскане. Вече може да стане само по-добре, като бързо се отървем и от него.
Ще консолидира вот е ясно. И до там. За първите избори.
На следващите пак ще бетонира ББ.
Именно.
Но пък ние ще продължаваме да чакаме. Blush

# 21 651
Колко вот да събере? Предвид заявките уж много, справка интервюто - гола вода. 🙄
И още нещо в речта по БНТ -  нахапа всички без Възраждане.

# 21 652
Колко вот да събере? Предвид заявките уж много, справка интервюто - гола вода. 🙄
O, такива оди се леят колко бил гениален, умен и мъдър..
Ама то Борисов не постави кой знае колко високо летвата, че всеки, който застане и говори ...нормално, минава за светило.
Друг е въпросът какво каза.

# 21 653
  • София

Упорито ни се внушава, че ще има 80-90 депутати.

# 21 654
'
И още нещо в речта по БНТ -  нахапа всички без Възраждане.
O, такива оди се леят колко бил гениален, умен и мъдър..
Ама то Борисов не постави кой знае колко високо летвата, че всеки, който застане и говори ...нормално, минава за светило.
Друг е въпросът какво каза.
видях одите и интервюто. Очаквах и аз повече, а то... да видим.

# 21 655
Може и да ги събере, много го рекламират всички. Поканили Божанков да каже от коя листа ще е кандидат, той 15 минути за Радев говори, Генерала и той така само, че по другата телевизия.

# 21 656
Е, харесват си го хората...Пък и той успя добре да се ...позоционира като вечното "мрънкало" и "критикар", което е "право в имоциИтИ" на нашата народопсихология.
Освен това и гали соц. носталгици и русофили...
Изобщо успяваше да лавира между всички, за да е "всичко за всички" както казва ап. Павел.
Обаче и краят на това наближава...

# 21 657
  • София
Ако Радев не беше подал оставка как си представяте партийното разпределение  в парламента? Какъв по-различен парламент щеше да бъде от последния?

Без Радев правителството би изглеждало като старите правителства ПП/ДБ - Герб, подкрепени от ДПСНН или Герб-БСП - ИТН (ако влязат), подкрепени от ДПСНН.

Не искате Радев, защото щяло да бъде същото, затова нека си остане същото. 😀
Страхотно.

Гласоподавателите на ПП пишещи тук не се отвратиха от тях, въпреки всичките глупости и сглобки, които натвориха през годините и вече 5-та година продължават да гласуват за тях, но очакват, че Радев, като спечели изборите, неговите гласоподаватели бързо ще се отвратят от него. И то при условие, че Радев е вече 9 години на сцената.

Какъв абсурд, те купуват цели села в северозапада и не само.
именно. Това вече никой няма да го търпи. Нека пак ГЕПСНН направят правителство, пак ще е свалено от площадите, както се видя.

Т.е. не искате нещо да се промени, а предпочитате ГЕРБ постоянно да печелят избори, да правят правителства и тези правителства след това да падат с протести. И до кога така?

# 21 658
Социологическо проучване правено преди оставката на Президента
https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/borjana-dimitrova-p … nova-partija.html

Боряна Димитрова: При нов парламент - паритет между ГЕРБ, ПП-ДБ и евентуална нова партия
Не всички анкетирани обаче визират партия на президента. Хората, които имат доверие в Румен Радев, са около 20%, сочи проучване на „Алфа Рисърч“

Цитат
Всички говорят, от една страна, ще има ли президентът свой политически проект. Ще се включи ли в тези избори, няма ли. За нас като социолози е притеснително както това да се правим, че няма такава възможност и да не видим какви са обществените очаквания в тази посока, така и да нагнетяваме предварителни нагласи, които към този момент не са факт“, каза социологът.

„Затова зададохме по-общо въпрос – какъв тип управление очаквате. Имаме тези 40%, които казват, че предпочитат управление около нова политическа партия. Това невинаги означава един политически субект. Когато кръстосаме този въпрос с предпочитанията на хората, ние виждаме, че под управление около нов политически субект, се визира една много широка гама от модалности“, обясни още Димитрова.

„От такива, които искат нова, по-истинска дясна партия, други искат лява, националистическа, евроскептична, еврооптимистична. Има едно пъстро множество“, допълни тя.

Цитат
Тя каза още, че е интересно това, че се очаква по-висока избирателна активност и до урните да излязат до половин милион души. Това означава около 10% по-висока избирателна активност.

# 21 659
Цитат
Още когато подаде оставка писах, пак си говорихме, че това буквално “краде“ от гласовете на ППДБ, не, че всички протести и протестиращи се отъждествяваха с тях, но имаше хора склонни на промяна във вота си.
ППДБ са губещи от появата на Радев, по-скоро от впускането му в политическата надпревара.
Не съм склонен да се съглася. В миналото имаха общ електорат ППДБ и Радев, когато действаха заедно на политическата сцена. Естествено войната в Украйна направи невъзможно това сътрудничество, и там някъде се отдели голяма част от електората на ППДБ. Която си е потенциално Радев електорат на предстоящите избори. Та Радев наистина "открадна" гласове от ППДБ, и техен протестен вот, но образно казано в миналото. Не в предстоящите избори. Каквото имаше да го взема заради геополитическата ситуация то се преля, като нагласи, при неговата бъдеща партия, въпреки че тогава е било още Нероден Петко, неговото стъпване на политическият терен. Па и дано да грешиш, че не е добре, след изборите да се окаже, че вместо да окастри ИТН, БСП, Възраждане, е окастрил сериозно ППДБ. Но не го виждам така. Различна порода са вече двата електората, макар в миналото да са били заедно.

Общи условия

Активация на акаунт