Моето време, моите ангажименти, моите финанси

• 626
  • 18
  •   1
Отговори
Пускам темата да сверя часовник, сондирам мнения, някой друг да помрънка.
Често ли ви се случва някой да се опитва да ви юрка и да се разполага с вас за свое удобство, императивно и безцеремонно?
Например да му свършите малка услуга с Х часа от вашето време, да му помогнете до заплата с Х сума, да му вземете нещо, защото така и така отивате до Х място. И сте наясно, че го прави не от спешна нужда, а защото така му е по-лесно.
Или друго например - да имате работа до У място и да ви пита за какво ви е да ходите там, да ви трябва У време за нещо и да ви търси сметка защо се занимавате с такива глупости, да сте похарчили У сума и да коментира защо не сте избрали нещо по-скъпо или по-евтино. И сте наясно, че не е някакъв специалист, нито е загрижен за вас, ами просто иска да изпъкне с някаква куха контра.
На вас самите случва ли ви се често като ви откажат нещо или пък просто без повод да изкоментира те някого с ‘този пък каква толкова работа има, какво толкова ще му стане, какво е тръгнал да се превзема’?

Аз старателно избягвам да искам услуги , за сметка на това като поискам, се запомня. Избягвам да коментирам в този дух. От мен искат понякога, без да ме питат, има и коментари като от предния абзац.

Има ли значение кой е другият човек, за близки проявявате ли повече снизхождение?

# 1
  • София
Не ми се случва често, даже хич.

Обикновено с близките сами си предлагаме помощ, никой не се налага да търси.

# 2
  • София
Вече почти не ми се случва. Преди имаше такива опити, но понеже започнах да реагирам все по-остро и намаляха.

# 3
Мен преди години една позната ме беше помолила да ѝ платя тока. Направих го, тя си ми даде парите в последствие. Това обаче, което научих след години, беше, че тя тогава си била вкъщи, ама не ѝ се излизало, че било много студено.

# 4
Не, не ми се случва. Поне не толкова често, че да ми се набие на очи и да запомня. Разбира се, изключвам случаи, като когато двамата с половинката сме на дивана и единият стане за нещо си, а другият  го помоли пътьом да донесе вода, нещо сладко за хапване или друго. Ама то си е съвсем редно, правим го и двамата  с удоволствие.

# 5
Единственият човек, който най- безцеремонно прави такива неща, по отношение на времето ми, това е брат ми. Но той се прибира два пъти годишно, като единият се спуква от почивки. Опитвам да слагам граници, понякога доста крайно.
Извън семейството рядко допускам някой да ме вземе за мезе, но съм склонна да правя услуги, дори според мъжа ми в повече.

# 6
Не позволявам аз такива работи в моя живот.
Обаче това е вследствие многократни опити да угаждам на хора, които  искат някой да им свърши работа без пари и накрая и едно Благодаря няма.
Научила съм си урока.
Отдавна приключа ли работа телефона ми е с изключен звук. Дори да има съобщения не връщам обаждане.
Семейството и най-близките ми приятели знаят, че по-лесно ще се свържат с мен, ако ми оставят съобщение, а не да ми звънят, защото знаят, че не вдигам.
Така че свободното ми време си е само за мен и най-близките!
Услуги спрях да правя на хора извън най-близкия ми кръг от около 10-12 човека. И знам, че ако тези хора ми потрябват примерно в 3 през нощта, веднага ще се отзоват без въпроси.
Границите са ясни и компромиси не правя.

# 7
  • София
Никога не ми се случва.
За най-близките понякога прав такива жестове, но това са съпруг, деца, родители, сестра. Толкова.
За други не го правя и на никого не дължа обяснение. Нямам притеснение да откажа.
И аз не искам подобни услуги.

# 8
  • Melmak
Аз обичам да помагам и за близки хора се раздавам. Случва се и аз да поискам услуга, пример от последния месец - дойде брата на кума да ни върже контактите. И разбира се, го почерпихме, ама приятели са с мм от 100 г.
Обаче това са хора, с които наистина сме близки, те да помолят, също винаги помагаме с каквото можем. Услуга може да се наложи на всеки да поиска.
Моята драма е повече с родата. И то говоря за малкото хора, които останаха що-годе близки.
Очаква се постоянно аз да правя нещо за твх , даже да не се налага да ме молят, а аз сама да се сещам да ги обслужвам и да съм на среща за всичко. Но нали свърши Пандора-будалата, сега е ох, леле, ама как…
С времето се понаучих да отбивам такива мераци и да слагам граници.

# 9
  • София
Уф, постоянно ми се случва. Но повечето вече са възрастни хора, които са ми помагали когато аз съм бил млад и съм имал нужда. Никога не съм мислил да им откажа. Дори днес имах същата история, въпреки че си имах и друга работа, пак не отказах. Но пък най-добрите съвети, които съм получавал някога, са точно от тези хора и благодарение на тях съм вземал най-правилните решения. Затова никога няма да съжалявам и ще продължа да им правя безплатни услуги.

# 10
  • София
Гоня 50-те и на тази възраст вече почти никой не би се осмелил да се пробва. Иначе се сблъсква с далеч по-нелицеприятната ми част. Едно е аз да проявя желание да помогна или да свърша услуга, а съвсем друго - някой да мисли, че разполага с ресурсите ми.

# 11
Всъшност и времената се промениха, и ние остаряхме...
Някога, като бяхме млади беше обичайно да се викат приятели за носене на мебели, помощ при ремонт и прочее. Но му мина времето.

# 12
Не ми се случва често, не.
Понякога хората искат някакви услуги, нали съм медицинско лице ( в този форум не веднъж са питали и интересували ), когато мога, винаги се отзововам.
Но, да си дарявам от времето, което и без това ми е кът, никой не е искал.

# 13
  • По света и у нас
Имам една такава приятелка и съм я рязала доста пъти. Примерно иска да карам до нейната далечна дестинация да и пускам климатика или да и храня котките докато тя е на ваканция. Аз съм майка с 2 деца, а тя е свободен електрон с котки. И иска това да се случва през ден… докато тя е на ваканцията. Искала ми е да я взимам от летище в друг град, аз да се набия с време и разходи по колата за да може тя да спести 250 долара. Когато ме попита дали бих сторила това за нея, аз и предложих да и поръчам УБЕР вместо да ме разкарва мен. Убера беше $230, и пак бих предпочела това вместо да видя 2.5 часа по магистралите на смъртта тук.   Но общо взето предложенията и молбите спряха, защото аз не поддадох.

И една приятелка ми се оплака, че някаква жена се опитва да я моли да кара до тях (далечно място) за да и носи отверка да си поправи нещо си. Тя и предложила да и поръча отверка от интернет вместо да я разкарва, но жената като кон с капаци продължила да настоява.

Такива идиотки има, обикновено са зодия дева. Нямат срам да те ангажират, по този начин се чувстват специални, но въобще не смятат, че извършват престъпление , напротив! Смятат че са в правото си и ти като добра приятелка си длъжна да се докажеш…

# 14
Вие там с тези разстояния сте на друго ниво на нахалството Grinning

Общи условия

Активация на акаунт