Моето време, моите ангажименти, моите финанси

• 1 285
  • 33
  •   7
Отговори
# 15
  • Melmak
Цитат на: Нарцùса link=topic=1848110.msg50725881#msg50725881
(…) и да ви търси сметка защо се занимавате с такива глупости, да сте похарчили У сума и да коментира защо не сте избрали нещо по-скъпо или по-евтино. И сте наясно, че не е някакъв специалист, нито е загрижен за вас, ами просто иска да изпъкне с някаква куха контра.

Има ли значение кой е другият човек, за близки проявявате ли повече снизхождение?

Допълвам се с два такива “казуса”. Вече от няколко години не общувам с брат си дирекрно (само чрез адвокат при нужда), но преди все пак сме имали някаква комуникация.
Вечно беше едно такова “ама защо купуваш това, ама защо караш тая кола”. Като не съм повдигала аз въпроса, а едно такова натякване от негова страна, че едва ли не с мм караме стара и смотана кола, а той какъв джип имал, ама не знам си какво. Реална преценка каква кола караме имам. Обаче приоритетът не ми е бил кола. Решила съм в този етап от живота си да се фокусирам на друго, а колата е по джоба ни, такава, каквато е.
Аз не му коментирам защо кара скъпа и чуплива кола, защото ми е все едно къде си харчи парите. Аз ако съм решила да наливам финансите си в пътувания, примерно, пак си е моя работа, защото не съм дошла от никого да искам.
Вторият такъв човек е свекърва ми. Купих си два уреда Бош - печка и пералня. Ама как толкова пари, тя си купувала печки по 300-400 лв, за да можело като изгори на 2-3 години да си купува все нова. Така винаги щяла да има нова печка. Ми добре, имай си каквото желаеш, ама аз искам като купя печка да знам, че имам печка! И пари не дойдох да ти искам, нито в заем, нито за подарък. Така че изглежда все едно се опитват в първия случай да се изтъкне, а във втория - да си валидира избора “аз хиляди за печка няма да дам, абсурд, давам 300 лв и все ми е нова!”

# 16
Подобно "нещо" можеше да си позволи само баба ми, по навик свикнала да съм и робот изпълняващ нарежданията и от дете:) Шегувам се за последното разбира се. И съм и позволявала да го прави, само защото същата е премествала планини, изгребвала окени, била е готова да ми даде бъбрек, дроб, сърце, плащайки с живота си за мен.И за това не се шегувам!

Имам братовчедка, която обича  постоянно да иска услуги, за да и е на нея по-лесно. Вече имам братовчедка, с която не поддържам връзка. Не ми е приятно, малко гузно но се научих да казвам НЕ и да сиктирдосвам от воле.

# 17
Безцеремонно не. Случвало се е вместо да потърсят специализирана помощ, да се опитат до мен за без пари. Не ми е проблем, не ми тежи.
Случвало ми се е да искам и да давам услуги на приятели и дори на не много близки. Преценявам си възможностите. Ако нещо го намирам за свръх утежнява що, ако много ми изяжда времето, не ми е проблем да откажа.

# 18
Постоянно ми се случва. Една от най-тежките ми ситуации беше,когато много близък човек разчиташе на мен финансово цели 6 години..В един момент,нямах възможност да помагам и се оказа,че може да се справя сам. Вината си е моя,не поставих граници на време. Много пъти съм давала назаем пари на познати и не са ми ги връщали. Около мен имаше възрастна дама,която винаги се жалваше,че все нещо не и достига. Помагах и с каквото мога,накрая започна работа и отново уж положението и беше същото. С течение на времето осъзнах,че два три дена след като си вземе пенсията,тя казва че няма пари и го прави и с други хора. С две думи вече не и вярвам и честно казано съм доста разочарована,че не е била абсолютно честна с мен. Много такива случай имам предимно ми искат пари,но също съм и гледала деца. В момента най-много ме "изцежда" големия ми син,които постоянно иска нещо. Лично аз,като услуга съм молила само майка ми в извънредни случай(веднъж в годината)да гледа някое от децата ми ако се налага. Друго не се сещам.

# 19
Зависи от семейни динамики. Понякога докато помогнеш на 1 ти се закача някой, който просто ползва ...защото така си е било винаги, да се грижат за него. Пък и са агресивни такива. За да се отръскаш от навлека трябва да приемеш интригите  или да се скараш с човека на когото помагаш  .

# 20
Не ми се случва, особено втората част с коментарите и търсене на сметка, само докато те четох се напрегнах.
За един и същ човек ли става въпрос, хем иска услуги, хем коментира? Вероятно имаш основателна причина да търпиш такова безочие, но от моя опит, винаги има поне още един начин да отиграеш всяка ситуация.

# 21
Phloxx не винаги можеш да реагираш/ понякога това е система в която има и други хора и ти се грижиш за някой, а той е здраво вплетен - или трябва да го оставиш или да играеш на всички по гайдата. Семейна динамика.

# 22
То и славата на определението " добър човек", не отказва, се носи и  въвлича нови   искатели.
 Срещала съм  казуса, аз съм помагала силно казано, но с желание се "въртях" около две съседки, останали сами. Пазаруване , придружител при лекари,  от мен е излизало, връщах човещина, дето съм получавала от тях. Но е имало и  използвачи, дето като подадеш  пръст,  не пускат.
 Никой няма да дойде да ти постави граници, твоя грижа  и реализация са, на всеки един. Щом стане некомфортно - слагаш дувар.

# 23
Миналата седмица, в залата за спорт слушах такъв разговор. Отделна тема е защо в залата за спорт, седнал на уред, водиш разговори, вместо да спортуваш. НО беше точно в този стил и чак мен подразни. Беше нещо от типа на-аааа, искам да те помоля, щом минаваш покрай мола, там в един магазин да провериш за нещо си. От другата страна се отказва първоначално, и се започна-ама хайде де, а той магазина е на -1 ниво,, не не е това нивото, другото е и така 15 минути. Горкия човек от другата страна, но, щом го позволява.
Аз се раздавам единствено за близките ми. За достатъчно близките ми хора и то в нужда, самите те не си позволяват капризи, а само в нужда. Аз самата никога от никой нищо не съм поискала, измолила или накарала.

# 24
Нямам такива хора в обкръжението си, а дори и да е имало опити някой да прояви подобно нахалство, съм го отрязвала на мига и сме били до там. Дори и най-близките ми се съобразяват с времето и ангажиментите ми. За финанси пък - съвсем.

# 25
Опити подобни съм имала през живота си макс 2-3.
Дребнаво е, глуповато, не приемам подобни "услуги", нито търся.
Като заговорихме за зодии – зодия Близнаци са и двамата пробвали се с подобни – ама може ли да минеш от еди къде си да ми вземеш еди какво си, ще ти дам после паричките? Ами, не, не ми е удобно.

# 26
Нищо нередно не намирам в това, ако съм в мола, някой близък да ме помоли да му свърша нещо, стига да не бързам безумно. Или като в примера по-напред, ако съм навън и ми е по път да платя тока на приятелка, на която не ѝ се излиза в студа. Нагло би било, ако иска специално за това да изляза, и бих отказала.

# 27
Тук и някои крайности чета. Не виждам проблем приятелка да ме помоли да видя нещо в мола, като и без това отивам там. Аз и без това ще се мотам и зяпам, едва ли отивам като кон с капаци само в един магазин. И стига да "не и е навик" какво толкова, няма да ми падне короната да услужа с нещо, което нищо не ми струва. не е като да карам 50 километра без нужда, нали?

# 28
аааа, не, не, не отиваш да се мотаеш, минаваш покрай мола, не влизаш вътре, прибираш се. Това беше разговора цели 15 минути-да го мотивира да се отклони и да влезне в мола. Една се опитваше да накара друга да влезне и да и върши работа, докато просто виси като прани гащи на простор на лежанката,  вместо да прави коремни Simple Smile)))

# 29
А стана ли ясно, коя е тази друга?
Защото аз, напр съм се обаждала на сина ми дори да излезе специално, за да види нещо има ли го, а ако е в някакъв магазин за себе си, дори съм го карала да ми снима разни неща. Също и ако минава отнякъде и му е на път, да влезе, да провери за нещо.

Може да става въпрос за съвсем близък човек като молещият в друг случай да е правил услуги.

Иначе, да, дълги разговори в зала за спорт ми изглежда нелепо, с това съм съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт