Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 622 858
  • 21 794
  •   17
Отговори
# 21 720
Цитат
БКП е структура на националните предатели.
Тези хора, техните наследници, управляват и сега. Радев е бил член на тази партия.
Така е, не мога да изредя всички такива, които през годините на прехода ни управляваха. Още преди Иван Костов, други си спомням по физиономия, но не и по имена. На кмета Терзиев целият род комунисти, той в щатите бил по онова време. Всичко е китка.
Цитат
Били са идеалисти комунистите.
Идеалистите, когато са критикували случващото се, веднага са ги затривали и тях. Знам и такъв случай. Човека си отишъл, вдовицата му не смее да гъкне, дъщерята от време на време ги плюеше в тесен кръг.

# 21 721
Промиването на мозъци 45 години и после замитането под килима се вижда ясно. Тесла е млад човек и е страшно, че мисли така.
Същото е, като това, че храната е била истинска и е нямало престъпност.
Огромната грешка е, че нямаше лустрация и че макар и да беше обявен режимът за престъпен, някак не доведе до масова информация и преразглеждане на публикациите за историческите събития.
Да, комунизмът се свежда до "храната беше качествена" и "всички ходихме на море по 10 дни".
Една лустрация не успяхме да направим. Памет няма, питат глупости от сорта на "ама какво му беше лошото".
Братовчед ми, който е роден една година преди да падне комунизма, обяснява на дядо ни колко било хубаво при бай Тошо. Дядо ми са ги изселили от родното им място, преди това са гонили баща му седмици наред да си даде земите в ТКЗС, накрая са го принудили да се прибере и да се кротне, заплашвайки семейството му. Има един сериал "Патриархат", все едно слушам прабаба ми да разказва събитията от онези години.
И в моята фамилия е така. Дядо е лежал в затвора, че не е искал да даде земите си в ТКЗС, допускали са да го посещава само майка ми, която не можеше да изтрие сцените от паметта си.
Обаче и Васил Терзиев и Христо Иванов със сигурност са ползвали облагите на бкп, които са имали покрай родовете.

# 21 722
  • София
Еми пак стигаме до лустрацията. По принцип, заради потекло, не би следвало да се преследват децата, но парите, да.
Ако бяхме спряли куфарчетата, нямаше да има съмнения кой как е забогатял.

# 21 723
Цитат
Обаче и Васил Терзиев и Христо Иванов със сигурност са ползвали облагите на бкп, които са имали покрай родовете.

То кой знае какви облаги не е имало. Днес властта дава истински облаги. Комунизма е такава идеология, че не позволява големи облаги на върхушката. По точно преходният социализъм де, ние никога не достигаме до тъй нареченият кибернетичен комунизъм, за който през 60-те и 70-те що научна литература се е изписала у нас, и как сме потеглили към него. При който няма върхушка и управляващи, и е настъпило перфектното идеално общество в което има съвършено и пълно равенство. И съответно перфектно общество, в което всички нужди са задоволени, никой не експлоатира другият, което продължава и до днес, днешният свят е свят на експлоатация. Капитализма не може да съществува без експлоатация, защото собственика на завод, може само за месеци, да си купи апартамент в София да речем, докато работника в завода, ще трябва да бачка десетилетия, за да събере пари за апартамент. Но да не звуча като някой комунист, на лекция по Марксизъм.Grinning

За щастие днес я има социалната държава, която не я е имало по времето на Маркс, та тя изглажда доколкото може недъзите на капитализма. Тя всъщност е сделката и решението между капиталистите и комунистите за излизане от вечният им сблъсък, относно собствеността върху средствата за труд. Но при преходният социализъм какви облаги има върхушката. Освен че покрай бай Тошо може да излиза в чужбина. Живеят в същите апартаменти, като народа, и всеки има по един, няма повече. Не живеят по добре материално от народа. Върхушката тогава. Не е така при капитализма, стандарта на живот между елит и народ, е много различен.

# 21 724
  • София
Вярно, като комунист на лекция по марксизъм звучиш.
Никола Тесла, откъде са познанията ти за времената на социализма у нас и облагите, които е имала върхушката?

# 21 725
  • София
Тесла, писанията ти са пълно подценяване на аудиторията. Някои от нас, все пак сме го живяли този социализъм и много добре знаем какви бяха привилегиите.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 07:37 от Moderator1

# 21 726
Как да не е имало облаги при комунизма? На върхушката децата им учеха в Швейцария. Живковият, на Телалов сина и кой знае още кой. В Ню Йорк имаше. Скъпи имоти, пътувания, тук охолен живот. Т. Живков после се оказа уж гол като пушка. Без имоти, живеел в къщата на внучката си. Гледах го по тв и нямаше как да не се втрещя. Къщата беше оценена за 160хил. лв. тогавашни пари.Хората работеха за по 200-300лв.Друг е въпроса, че някой попита ли как младата жена внучката е събрала тези пари? Зет му колко имота имаше на топ локации? Отделно какви постове заемаше. А хубавите жилища, които получаваха разни актриси и кой ли не с протекция от върхушката? Удобни журналисти и всякакви знайни и незнайни кадри. Имаше си разделение и тогава. Лошото е че си продължи и  сега е така. “Наши хора” се назначават на постове, схеми, трупат кинти, имоти и т.н.

# 21 727
  • София
Мдаа, и никой не получаваше гарсониера в Люлин, а все в центъра на София от тези, отнети от собствениците им.

# 21 728
Цитат
Никола Тесла, откъде са познанията ти за времената на социализма у нас и облагите, които е имала върхушката?
Интересувам се много от история. И конкретно от това време. И от комунизма като идеология. Защото имам пра-дядо, комунист по убеждение, убит от властите през 1924 г. защото е отказал да предаде, други комунисти след забраната на БКП. След 9 септември му вдигат паметник в родното му село, за проявен високоморален комунистически дух, себеотрицание и героизъм. Паметника още седи там между другото. Имам прадядо с паметник в България. С бюст по точно. Но винаги мога да отида и да видя как е изглеждал. Което не мога да направя с други мои предци. Интересно ми е защо си е дал живота за комунизма. Оставил е прабаба ми вдовица в крайна бедност, с 3 деца (едното баба ми, която тогава на 6 остава без баща).

И най отговорно го казвам. Въпреки че едва ли ще ми повярвате, защото имам комунист в рода си. И то не какъв да е. Посмъртно награден, обявен за герой след 9 септември, с паметник, че никакви облаги не е имал моя род, наследници, на комунист герой. Половината ми род. По бащина линия пък са абсолютни седесари всичките ми роднини, ама от най тъмните. Спомням си ги Бог да ги прости, баба и дядо ми по бащина линия, какво плюене беше по комунизма, всеки път като се съберем, по някакъв повод. Баба ми по бащина линия е половин чехкиня. Имала е роднини в Германия, чехи по народност, но живеещи в Германия. След идването на народната власт, границите се затварят, и не е можела да излиза. Та така. Не е вярно, че само децата на върхушката са можели да учат в чужбина. Аз съм чел в-к Работническо дело от 70-те, където чета написана с огромен патос статия за ученичка, пианистка, спечелили международен конкурс, прославила Народната Република, и издигнала високо знамето на културата на Социалистическа България по света. И получила правото да следва във Виена. Как става тая работа, ако не са можели да учат децата в чужбина. Естествено не всеки, трябва да спечелиш международен конкурс да речем. Ако си спортист трябва да поне 10 години или еди колко си години да спортуваш за България, след това имаш право да напуснеш, и да се състезаваш в друга държава. Както са го правили футболисти, щангисти.

Естествено средностастическият човек, не може когато реши да си тръгне, защото е поискал. Трябва нещо да даде на държавата ако е способен по някакъв начин. И естествено ако е ненадежден, няма да го пуснат. Хвали САЩ, подкрепя войната във Виетнам, и прочие, примерно. Има такива доноси за него.

# 21 729
Цитат
Интересувам се много от история. И конкретно от това време. И от комунизма като идеология. Защото имам пра-дядо, комунист по убеждение, убит от властите през 1924 г. защото е отказал да предаде, други комунисти след забраната на БКП. След 9 септември му вдигат паметник в родното му село, за проявен високоморален комунистически дух, себеотрицание и героизъм. Паметника още седи там между другото. Имам прадядо с паметник в България. С бюст по точно. Но винаги мога да отида и да видя как е изглеждал. Което не мога да направя с други мои предци. Интересно ми е защо си е дал живота за комунизма. Оставил е прабаба ми вдовица в крайна бедност, с 3 деца (едното баба ми, която тогава на 6 остава без баща).
Защото или е бил крайно наивен или е бил предател към собствената си родина? Не е тайна, че БКП тогава (а честно казано и от самия си зародиш - произходът на партията е е тясно свързан с руските комунисти,  е чужда, антибългарска организация, дирижирана от Коминтерна. Това са хора, които са отказали тогава да управляват държавата демократично, да участват в демократичния процес и са опитали да вземат властта насилствено. Впоследством превърнали се в терористична организация, която прави атентати, убивайки цивилни и деца, като някакви джихадисти преди да бъде насилствено поставена на бял кон от чужда държава, която ни окупира. Затова нямам никаква жал за комунистите убити от България. БСП/БКП винаги са били предатели към България и нейните интереси, че е даже трудно да ги наречеш българи. Визирам групата като цяло. Не изключвам, че е имало и социалистически идеалисти в редиците им. Но в крайна сметка и те маршируват срещу собствената си родина за чужди интереси.

# 21 730
Тц, тогава не е било така. Това всичкото дето го описваш е по късно. Коминтерна започва голямо влияние да има в България след процеса срещу Георги Димитров за подпалването на Райхстага (чел съм материали от делото , извън идеологическите , политически и всякакви грехове на Димитров, държанието и начина по който се държи в съдебната зала, където е и Гьоринг, и нацисткият елит е впечатляващ.) Наистина е впечатляващо държанието му, и начина по който атакува третият райх и нацизма в зала. Ораторското му умение е уникално, тогава го забелязва Сталин, защото целият свят в този момент чете във вестниците за делото срещу него, Васил Коларов, и кой беше третият забравих. По това време е бил най известният българин в целият свят.

Сталин си го прибира при себе си, след процеса, и от тогава почва прякото външно управление на БКП, на практика пряко от Сталин. Пра-дядо ми е убит 10 години преди тия събития.

Чел съм между другото и тогавашни вестници, съвсем след края на втората световна, в-к Отечествен Фронт. Първоначално е имало идея за създаване на Балканска Федерация, в която влизат България и Югославия, а Македония, е трябвало да бъде под съвместно управление, а не под сръбско, както после става. За съжаление когато окупираме Македония през втората световна, си спасяваме само нашите евреи, не и македонските, тях българската администрация, ги изпраща в лагерите на смъртта, та не е имало, и много как да се противостои на натиска в последствие на Югославия и Съветският Съюз, че няма как повече да управляваме Македония самостоятелно. Трябва да се върви към федерализация, после не става по други причини, дълго ще стане, и накрая нашите клякат просто да подарят Македония на Югославия. Тогава света е научил и в пълни подробности какво се е случило с евреите, включително и с тия дето българската администрация ги предава на Хитлер, съдебният процес в Нюрнберг, отеква в света. Но всичкото това не е оправдание за предаването на Македония на Югославия.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 02:38 от Никола Тесла

# 21 731
  • София
Нашата България, е кофти избор за име на партия.
Не Бе. Аха, аха и като Не Нето го докара.

Друго е гордо да гласуваш за ПП ПП /преди да се коалират с едни, дето им подобриха звученето на абревиатурата/!   Simple Smile

# 21 732
добре бе, а вие как ги виждате нещата? Не става ясно. Бойко, момчето и РР не са ни опция.
Който има способността да води преговори и да се договаря, той ще е. Оценка за работата - на избори. Това е демокрация.
Като ти се изчерпят опциите - Терминал две не в ремонт. В ЕС сме и пътуването е свободно. С малки изключения или затруднения, но вярвам Русия или Северна Корея да са привлекателна дестинация.
Вариант 2 - да си гласуваш за опцията докато опциятата ти по някаква свише случайност не вземе едни 121 мандата в НС. Ама и тогава не е сигурно

Способността да се водят преговори е според зависи. В един случай се определя като безпринципни коалиции, а в друг като държавническо мислене.
Плурализмът, протестите, възможността за честни избори са израз на демокрацията.
В случай, че един не може да спечели мнозинство, то тази вероятност важи и за всички други.
Призивите за Терминал две и политиката в областта на здравеопазването вероятно са тези, които направиха възможно предложението на Тошко за внос на лекари вече да се реализира.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 09:48 от starinthenightsky

# 21 733
  • Разпиляна във въображението
Еми перничани вече са спокойни, че има кой да ги лекува. Иначе да оставят хората без помощ? Скоро и в другите закъсали градове.

# 21 734
Парламента обществено място ли е .За един приятел питам.
Законът за достъп до дефибрилатори на обществени места прави от обикновените свидетели – спасители. Това заяви в „Тази сутрин“ кардиологът проф. Иво Христов.

По думите му нормативната уредба помага на случайните минувачи да използват устройствата при нужда, без някой да има укор към тях, когато пациентът почине.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/ivo-petrov-defibrilatori-trjabva … cii-i-molove.html

Общи условия

Активация на акаунт