Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 648 018
  • 22 513
  •   6
Отговори
# 22 500
150 евро, не е по-висока. Обичайно последните две-три години плащам толкова за периода средата на декември-средата на януари. 320 лв беше миналата година.

# 22 501
  • Deutschland/HE
19.26 евро ми е сметката за януари 2025
16.22 евро ми е сметката за януари 2026
Аман вече от драми и бури в чаша вода! 😅

В този дом не се готви и не се пуска пералня?

При майка ми няма скок в сметката, като сравнявах колко киловата и изразходвала за 6.12.2024-5.01.2025 и 6.12.2025-5.01.2026. Не е редно да сравнявам с ноември 2025.

П.С. Сметката в апартамент, в който работи само един хладилник с малък фризер е ~7-8евро на месец, така е от няколко години. При това хладилника не се отваря ежедневно, евентуално веднъж седмично.

# 22 502

При майка ми няма скок в сметката, като сравнявах колко киловата и изразходвала за 6.12.2024-5.01.2025 и 6.12.2025-5.01.2026. Не е редно да сравнявам с ноември 2025.

П.С. Сметката в апартамент, в който работи само един хладилник с малък фризер е ~7-8евро на месец, така е от няколко години. При това хладилника не се отваря ежедневно, евентуално веднъж седмично.
Свекърите се въртят около посочените от Ребел сметки и са почти константни през зимата и лятото, с малки изменения.
Двама възрастни, отопление на газ, котлони на газ, бойлер в кухнята и в банята на газ.
На ток остава една пералня (със сигурност не въртят по 4-5 седмично като нас), фурна, лампи, инстант пот, скара от време на време, компютър и т.н.
Няма съдомиялна, няма климатик.

# 22 503
  • София

Не се готви, пералня - за нуждите на един човек. Пропуснал съм да напиша, че съм с бойлер, който се пуска всяка вечер на нощна тарифа. Ем, толкова е 🙂
Но не това беше идеята на поста ми, а това, че личното потребление на ток / вода / интернет / телефонни и телевизионни услуги са лесно проследими и с ясни показатели и който и да определя политиките на държавата - електромерът все толкова ще показва.
Всяка година по това време са едни и същи революциите в интернет, помните предполагам.

# 22 504
Сметка 16.22 през зимата може да има човек, който не живее вкъщи, понякога само преминава оттам да пренощува. Или някой, когото много стабилно отопляват съседите отдолу. Хапва навън или поръчва готова храна.

# 22 505
  • София
Сметка 16.22 през зимата може да има човек, който не живее вкъщи, понякога само преминава оттам да пренощува. Или някой, когото много стабилно отопляват съседите отдолу. Хапва навън или поръчва готова храна.
А да допускаш, че плаща на Топлофикация за парно?

# 22 506
Ако е така, не попада в графата на на хората, зависими от ел. енергията и е нормално да не го касае недоволството на хората със завишени сметки.

# 22 507
  • София
Ще пропусна че ме нарече уличник 🙃
Вкъщи си живея, тук си спя. Сградата е качествено изолирана, а под мен е задния вход на сградата и общата стая на входа за колички и велосипеди, които не се отопляват и двете.
Парно също не ползвам - там плащам само задължителното което в моя случай е било 9.47 евро през януари и 9.88 евро през декември. Такса Мощност или каквото там се водеше.
Толкова 🙃

# 22 508
Не съм те нарекла уличник. Нормално е да има човек до теб, при когото е вероятно да се застояваш по- дълго. Младите, често живеят по този начин. Или дълги командировки. Мисълта ми бе, че жилището не е постоянно обитавано. Което отричаш.
Тогава не си зиморничав.

# 22 509
  • Пловдив
Направихте му профил на ежедневието, потреблението, зиморничавостта. Неща, които нямат никакво значение в случая.

Човекът изтъкна нещо съвсем очевидно:  че за два еднакви месеца с еднакво потребление  - сметката му за електричество е еднаква. Тоест цената запелектричеството е сходна с тази от преди една година и не е увеличена.

Независимо дали е зиморничав или пролетничав.

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 21:58 от marzeliva

# 22 510
  • София
Идеята на постовете ми не беше това.
Дори потреблението ми да беше петкратно по-голямо този януари и петкратно по-голямо миналия януари, пропорцията щеше да е същата.

# 22 511
  • Пловдив
Идеята на постовете ми не беше това.
Дори потреблението ми да беше петкратно по-голямо този януари и петкратно по-голямо миналия януари, пропорцията щеше да е същата.

Именно. Изводът е, ча цената е същата.

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 22:44 от marzeliva

# 22 512
Ако е така, не попада в графата на на хората, зависими от ел. енергията и е нормално да не го касае недоволството на хората със завишени сметки.
Чакай сега.
Твърденията са за масово завишени сметки без причина. Делим по признат кой зависи от ел. енергия и кой не, ли? Тези, които не се топлят на ел. енергия нямат право да кажат нищо ли?
Зависим от електроенергия или не, ако наистина има такова безпричинно и масово завишаване, пак ще се отрази.
Дадох и аз пример с двама възрастни, които обитават постоянно жилището, хранят се там и спят там. Даже и ние им гостувахме за няколко дни този декември. Сметките им в диапазона 17-18 до 20 евро и зиме, и лете. Януари и февруари не са плащали завишена сметка.
Нашата е завишена, но си имаме съвсем реална по-висока консумация.

# 22 513
При нас няма завишение, даже е по-ниска, защото една седмица бяхме при свекърите, които се оплакват от завишена сметка. Какво да кажа повече за логиката. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт