Отговори
# 210
  • В подножието на Сините камъни
Много ти благодаря Русалка за бързия отговор, просто тези дни започнах много да се задълбочавам по въпроса с кандидатстването и искам всеки един детайл да ми е ясен. Благодаря още веднъж!

# 211
elita
Направо в KIT. Подадоха ги заедно с преподавателя му / консултант/ . Във всеки университет който си беше избрал получи отговор само от там и Грац още няма отговор.

# 212
  • София
elita
Направо в KIT. Подадоха ги заедно с преподавателя му / консултант/ . Във всеки университет който си беше избрал получи отговор само от там и Грац още няма отговор.

Мисля, че за специалностите, които са с NC от сайта на KIT те насочват към hochschulstart и там подаваш документите. А за тези без NC - не. Поне при нас беше така. Да няма някаква грешка още като са подавали?

# 213
  • София
elita

Мисля, че за специалностите, които са с NC от сайта на KIT те насочват към hochschulstart и там подаваш документите. А за тези без NC - не. Поне при нас беше така. Да няма някаква грешка още като са подавали?
Преди малко си помислих същото..Че са минали само през портала на унито, а примерно се иска И хохшулщарт..Преди година дъщерята на една  много симпатична дама тук беше направила същото за друго уни, но на по- ранен етап  се разбра, та имаше време за реакция.Дано не е такъв случаят, понеже ако е, няма да има опция за решаване..освен  избор на Виена или другаде, където е приет младежът..

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 17:52 от Просто русалка

# 214
За KIT документи за специалности non NC (free admission) се подават онлайн само през платформата на университета. Реално приемат документи за тези специалности до 15 септември и верятно това е причина да не си дават много зор.
Миналата година по това време бяхме в същата ситуация и доста изнервени. Тогава дори звънях на учебен отдел и дали това или просто защато им дойде ред, но на 20-21 август изпратиха потвърждението.
Пожелавам на всички чакащи здрави нерви, иначе съм сигурна, че ще бъдат приети.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 15:23 от diddle07

# 215
  • София
Diddle, тази година за специалност с NC ни насочи към hochschulstart, за без NC беше само през сайта. Но дали е така за всички специалности - не знам. За Берлин беше същото.
Дано да се разреши проблемът скоро, защото и за другите университети има срокове за записване, които могат да бъдат изпуснати. Успех, Нели!

# 216
  • София
Ето го черно на бяло .

Ако е такъв случаят, няма как да се получи оферта през хохшулщарт, ако не  е пуснат бевербунгб и там. Те са пускали  от централата Zulassungsangebot-e  и е имало срокове да приемеш/ да се запишеш.Това им дава  опцията да знаят колко места са останали свободни от фиксирания брой, та да ги пуснат тях на втори етап.
Ако се окаже такъв проблемът, дано не, записвайте се, Нели, в желание 2, вероятно Виена, за да не се изпусне питомното в гонене на превърналото се по неволя в диво.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 19:18 от Просто русалка

# 217
Коригирах поста си - за специалности non NC (free admission) каквато е Maschinenbau се подават документи само през платформата на KIT.

# 218
Отдавна не съм писала. Сега повечето постове са за новоприетите- специалности, общежития, квартири. Аз влизам да споделя за моя син. Той учи гейм програмиране и това лято трябваше да си намери стаж за този семестър. Забави се с комуникацията с хората с бранша, защото искаше да си направи сайта, с който да покаже проектите си. Сега е на изложение в Кьолн за гейм индустрията. Но хората сега са фокусирани върху реализацията на игрите си и не им трябва програмист в момента. А на моето магаре му остава седмица до крайният срок на университета за стаж. Беше тръгнал с голямата кошница да избира студия. Да му харесват игрите, които правят, да са популярни студия. Сега вече е съгласен на всичко, като времето напредва. Стажът може да е в друга държава-няма ограничения.
Но още трябва да увира тази глава.
Успех на всички новоприети и щастливи мами.

# 219
Благодаря за бързите реакции относно нашите притеснения.
Да се похваля, бяха не основателни. Просто имало забава от тяхна страна. Имаме прием на всякъде. KIT е избора му. Сега предстои не лека задача да намерим общежитие или квартира. И дано тази му мотивация го води напред.

# 220
  • София
Maitrix а става ли стажа да е тук в Бг. Има фирми, които се занимават и тук с гейминг.
Neli_M страхотни новини! Успех с настаняването.

# 221
Благодаря Aila. Няма ограничения в страната. Но човекът си има изисквания да не са покер игри, иска да програмира игри, които му харесват ей такива работи. Той си избирал. Затова сега ще размени семестри и ще прави проект, а стажът ще отложи. Аз на неговите години бих се съгласила на всичко, но пък е добре, че премисля за да намери желаното. Но си е изнервящо за мен, като на всички родители, когато са далече и не сме наясно със системата на обучение.

# 222
  • София
Честито на всички приети!
Нека си намерят най-доброто за тях настаняване.

Искам да попитам - има ли някое дете прието Психология в Германия тази година?
Ако може да сподели опит за кандидатстване и подготовка за изпита, както и за самия изпит.
Също, ако някой има впечатление за конкретни университети за тази специалност, ще Ви бъдем благодарни.

# 223
Maitrix, има сериозна стагнация в бранша, стажантски програми не отпускат така както беше по време на пандемията. Швеция, Нидерландия - ако не се притеснява от преместване, нека разшири и натам. Освен това ако има възможност за онлайн стаж, би могъл да пробва в студия и на други континенти, синът ми работи за американска компания. Но договорът на проятелката му изтече скоро, и е в процес на апликиране и от нея знам че много бавно и тегаво вървят нещата в индустрията на този етап. Синът ми имаше, ако може да се каже така, шанс да стажува във VR компания където придоби много ценни умения във VR игрите, и в момента това го спасява.  Но преди време се кълнеше ,че с VR не иска да се занимава...а сега това го храни.
Относно бежанците и подбора на университет на места с по малко такива... на фона на циг@нската държава в която живеем заедно с всички произтичащи негативи от този факт,  подобни изисквания ми се струват малко  преувеличени.

# 224
Много благодаря за отговора G.D.
Не се търси платен стаж, а перспективна компания, в която да научава нови неща и да стои добре в CV. Не се търси и голяма компания в която няма да бъде забелязан, по-скоро среден ранг. За сега стажът се отлага. Ще трябва да се популяризира в Linked in, а той предпочита нещо да си твори, но ще научи че маркетингът е важен. Има и добра страна, в момента напредва с немският и покри B нещо си. Забравих кое точно. Добре, че имаше възможност за размяна на семестър и спокойно ще трупа опит и разглежда възможности. Аз му предлагам, вместо стаж направо да търси работа, не знам дали е реалистично. Времето ще покаже, кое ще е правилното.

Общи условия

Активация на акаунт