Отговори
# 615
  • тук-там
Ноеми, тъй като името ти е много специфично, бих предположила, че сме се срещали преди години. Какво учи първородният в Хайделберг?

# 616
  • София, Лагера
Ами Ноеми си е моето си име, в България има 2 такива - една дама от Русе и аз в София. Вероятно съм същата, за която се сещаш, ако си от София. И на снимката съм си аз.
Пресиян учи Молекулярни биотехнологии в Хайделберг.

# 617
  • тук-там
Именно! Помня те от Фадата. Помня и красивите български имена на синовете ти. Ще се радвам да се видим на живо! Страхотна специалност е избрал младежа! Успех!

# 618
  • Sofia
Имате ли мнение за следните учебни заведения:
Saarland University (Saarbrücken)
Furtwangen University (HFU)

И чисто практично да попитам - дали е по-добре човек да се насочи към големи градове с редовни полети? Дали е доста трудно, когато движението натам/насам е с полет+влак? Как са влаковете там, предполагам може да се разчита на тях, като редовен транспорт?

# 619
  • София
Първият е  академичен  университет,  вторият  е хохшуле.
Не е  нужно  човек да  е  баш  в град,  в който има  летище. Достатъчно  е  да  e сравнително  близо  до  такъв   с  летище и  полети  към  БГ. Връзки има, но  едно  от най-ненадеждните  неща  за  мен  лично в  Германия са  влаковете. Закъсняват, отменят ги,  спират  ги..Има  предостатъчно вицове  за "точността" на  Deutsche  Bahn.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 08:04 от Просто русалка

# 620
NBM, синът ми учи в Saarland university. Какво те интересува по- конкретно?

Един от най- добрите за компютърни науки. Има и институти,мисля 3 към унито. Учи се сериозно! Градът е малък,на границата с Франция.Като тича си прави разходка до там и обратно. Пътуването до и от там е малко тегаво. Няма директен полет, има автобус.

# 621
  • София
Като гледам това с летищата и най-вече лоу кост компаниите, които летят до тях, е динамичен процес. Отварят се нови дестинации, по различни причини се прекратяват съществуващи...

# 622
  • София
Покрай проучванията за кандидат студентката, скоро говорих с приятел завършил TUM, който въпреки първоначалните заявки да се върне в България, почти 30 г. по-късно продължава да е "в" Мюнхен (жена му и тя нашенка, заедно заминаха във 2ри курс и завършиха университета), като за към България ползва Мемингенското летище.

# 623
Синът ми досега е пътувал от или до Щутгард,Франкфурт, Франкфурт Хаан. Сега за Коледа - от Баден Баден.
 До или от тези летища до Саарбрюкен, сменя 2- 3 превозни средства + от Саарбрюкен до Дудвайлер,понеже там му е квартирата още 1.  Понякога полета е в неподходящ час,т.е. няма време да пристигне за полета, ако тръгне същата сутрин. Последно полета от Щутгарт беше около 7ч сутринта. Той тръгна от квартирата в 7,20ч предния ден и пристигна на летището около 17ч. Беше предвидил да убие време като разгледа града,но беше празник и всичко било затворено. Драема цяла нощ на летището и взе полета сутринта. Пристигна в София скапан от умора. Дори не му се говореше.
С автобус досега не е пътувал,но е около е 48 часа.

# 624
  • Deutschland/HE
Мама Ирина, Гугъл дава и по-бързи варианти, но включват ICE. По-скъпо е, но поне ще си спести висенето по летищата и умората.

П.С. В началото на втория семестър дъщеря ми имаше проблем с Дойчландтикета и трябваше да си купи билет Манхайм-Франкфурт и се оказа, че билетът за ICE  беше по-евтин от редовния билет. Наясно съм, че там цените са плаващи и това беше 10минути преди тръгване или ако се купи достатъчно рано.

# 625
Благодаря за информацията!
Забравих да напиша, че събирам информация какви са разноските в Германия. В сайтовете пише, че ще се нуждае от около 800-900 евро месечно, адекватно ли ви се струва?

NBM относно питането за разходите - да споделя и аз
600е на месец /тя си готви, рядко яде на менсата, тъй като не и е по вкуса изобщо/, + 700е общежитието с разходите + 100е допълнително за Д-тикет,  радиото и тя се записа на спорт.
Като отбелязвам, че общежитието е частно, но догодина ще се мести в по-евтино /500е с разходи, отново частно тъй като държавните не я устройват като локации и условия/.
На нас това ни беше варианта предвид факта, че го търсихме и наехме в средата на август, след като ни приеха и нямаше много алтернативи тогава.
Относно това какво пише в сайтове, брошури и прочие - то умножавайте по 1.3 - 1.5 за по-сигурно Hands Plus1

И чисто практично да попитам - дали е по-добре човек да се насочи към големи градове с редовни полети? Дали е доста трудно, когато движението натам/насам е с полет+влак? Как са влаковете там, предполагам може да се разчита на тях, като редовен транспорт?
Дъшеря ми лети до Щутгарт или Франфурт. Има доста удобни и бюджетни полети от Букурещ /но на нас това ни е най-близкото летище/- лети с Wizz, Rayanair, Eurowings и Tarom. От там после с влак, или ако има удобен директен автобус от летището. Не е имала закъснения до сега честно казано. Грубо казано 1 ден си отива по пътищата - до летище, чакането преди полет, самия полет, трансфер влак/автобус...което си е уморително.

Честита млада лекарка, Русалке!

# 626
  • Sofia
Благодаря много! Честно казано, мога да си позволя и по 1.5, но си признавам, че искам малко да стегна младежа и да го каля малко в истински, студентски живот. Едно време си правехме пици и изяждахме всевъзможни буркани, получени откъде ли не Simple Smile Но пък толкова беше забавно!
Изясни ми се горе-долу картината с разходите и пътуването, сега продължаваме да оглеждаме университети.

# 627
Това за едно време го забравете …😆 сега не е така, а пък в Германия трудно се създава общност: естествено говоря от “нашия” опит. Относно полетите, вярно е, че се менят, но е добре да се ориентирате да е поне близо до главен град или летище.

# 628
  • София
Адски  зависи  от детето,  от  характера  му..  Някои  са  купонджии,  активни  са,  движат  се  и с  нашенци,  и  с  чужденци. Приобщават се лесно.  И ако някой  е по-резервиран  и не  ги  допуска  близо  до  себе  си,  не  се пробват  някак  да  скъсят  дистанцията, просто  се намърдват в  друга  ниша. Ходят  по  кафета заедно, на  кино,  по фолксфестове,  пътуват заедно,  готвят заедно,  гледат  филми  в  общежитието.  Други са   в  другата  крайност - явно са си  самодостатъчни, знам  ли...  Трети са нейде  по  средата.  И аз  понеже  съм с цели  3 деца,  та  май  имах  представители  и в  трите  категории.

# 629
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Честито на всички приети!
Нека си намерят най-доброто за тях настаняване.

Искам да попитам - има ли някое дете прието Психология в Германия тази година?
Ако може да сподели опит за кандидатстване и подготовка за изпита, както и за самия изпит.
Също, ако някой има впечатление за конкретни университети за тази специалност, ще Ви бъдем благодарни.

Здравейте!
Видях въпроса Ви още през септември, но дъщеря ми едва сега успя да напише изчерпателен отговор. Тя е приета тази година Психология в Гьотинген, яви се на въпросния изпит през месец май. Ето отговора й:
Здравейте, тази година бях приета психология в „Georg-August-Universität Göttingen“ и се явих на изпита BaPsy-DGPs във Франкфурт.
В този университет, както и в повечето други в Германия, за кандидатстването са необходими преведената диплома (без нотариална заверка и легализация, тя се изисква едва при записването) и езиков сертификат. Необходимото езиково ниво е различно в университетите, но за тази специалност варира между DSH 2 и DSH 3. Аз разполагам с TestDaF сертификат с резултат 5/5/4/5, което е минимумът за DSH 3, т.е. 19 от 20 точки.
Що се отнася до изпита, DGPs (Deutsche Gesellschaft für Psychologie) не предоставя почти никакви материали за подготовка, освен няколко примерни задачи по формата на изпита в сайта (https://www.studieneignungstest-psychologie.de/vorbereitung/#testinhalte). Също така малко преди изпита (2-3 седмици) някои от задачите и видеата бяха актуализирани, затова следете за такива промени, тъй като формата на изпита се изменя леко всяка година.
Така например на моя изпит задачите от модула „Schlussfolgerndes Denken Figural“ не бяха като тези от pdf файла в сайта, а като тези в разяснителното видео на същия линк, т.е. с повече и по-разнообразни елементи. Въпреки това задачите в този модул са базирани на точни правила, които лесно могат да се научат, а с упражнения ще развиете и необходимата бързина за решаването им.
Регистрацията за следващите изпитни дати (30-и и 31-ви май 2026) става между 15.12.2025 и 15.02.2026. Можете да изберете датата и часа – сутрин или следобед – както и града, в който да се явите. Не във всеки град обаче се провеждат и четирите повторения на изпита. След като се регистрирате, около 2 седмици преди изпитната дата ще получите по имейл документ с лични данни като име и адрес, който трябва да разпечатате и покажете на входа на залата. Без него няма да бъдете допуснати.
Изпитът се провежда в голям физкултурен салон, с около 300 кандидат-студенти, и в него няма часовници. Позволено е да си носите само настолен часовник, ръчните часовници и телефоните трябва да се предадат в гардеробната преди началото на изпита. Важно е да знаете, че времето за решаване на задачите е много малко, тъй че е по-добре предварително да сте упражнили как ще подходите. Квесторите съобщават за последните 5 и 3 минути до края на определения модул, но аз общо взето нямах време да си вдигна погледа от листа, за да погледна часовника... Между модулите няма почивки, но има кратки инструктажи, по време на които е позволено да излезете. Ако обаче се върнете след началото на следващия модул, няма да получите компенсация за пропуснатото време.
Относно подготовката, аз използвах немски учебник по математика за частта „Mathematikkenntnisse“, като на изпита се очакват базови познания на гимназиално ниво. Ако изучавате математика като профилиращ предмет, ще забележите, че материалът се припокрива с немския.
За другите модули също се подготвих сама, но ще намерите много сайтове, които предлагат сборници със задачи. Препоръчвам да започнете с подготовката 4-5 месеца по-рано, особено ако материалът по математика ви е непознат.
Тестът не изисква предварителни знания, а подход към всеки модул, чрез който да достигате необходимата скорост за решаване на задачите.
Ако имате нужда от допълнителни разяснения, съм насреща.

Mirabor,
Благодаря,
за изчерпателния отговор!
Вече закупихме немския учебник по математика, както и материалите за изпита.
Дъщеря ми е във Втора Немска София. Предстои и ДСД 2 - за него не се притеснява.
След това ще съвместява извън класните задължения и подготовката за изпита за унитата.
Само в един университет ли кандидатствахте?
Чухме, че в берлинския университет имат страхотна лаборатория.
Отказахме се от услугите на агенция - може ли да Ви питаме при нужда?
Ако не е не удобно с колко процента резултат, дъщеря Ви беше приета?
Благодаря! Purple Heart
Здравейте,
Радвам се, че отговорът ми Ви е бил полезен.
Кандидатствах в 9 университета, бях приета също в Йена и Тюбинген (в този университет се предлагат две бакалавърски специалности по психология: едната е т.нар. „approbationskonform“, т.е. Ви позволява да продължите висшето си образование в сферата на клиничната психология и психотерапията. „Approbation“ е изпитът в края на магистратурата, с който се продължава обучението за придобиване на квалификация.  В сайта на DGPs има повече информация по темата: DGPs - Psychotherapie-Gesetzesreform. Другият бакалавър е с по-научна насоченост (невронауки, компютърни науки) и аз за него кандидатствах. В крайна сметка предпочетох Гьотинген отново заради научната насоченост на бакалавъра, която тук е застъпена най-вече в теми като невронауки, биология, методология на научните изследвания.
Разбира се, съм насреща при въпроси относно кандидатстването и следването, но имам опит единствено с кандидатстването чрез hochschulstart, за което, за разлика от uni-assist, не е необходимо изпращането на документите по пощата за проверка.
Резултатът ми от BaPsy изпита е 21% или 90 точки, което отдавам на това, че отделих недостатъчно време на подготовката (по-малко от шестте месеца, които препоръчах в предишния отговор). Тъй че може да си вземете поука от грешките ми, но и да си изградите представа каква е конкуренцията.
Оставам на разположение за всякакви други въпроси. Успех с ученето и подготовката за следването!
П.С. Извинявам се за забавянето на отговора, в първите учебни седмици съм.

Mirabor,
Отново - Благодаря,
Дъщеря ми предвижда около 5 месеца подготовка и се е насочила към клинична психология.
Щом сте приета желаната специалност значи ученето е било достатъчно.
Успех и на Вас в следването!
Ще пишем при нужда.

Общи условия

Активация на акаунт