Отговори
# 495
  • София
Много приятно си изкарах аз. Времето мина неусетно. Благодаря за страхотната инициатива. Скоро пак, ако може Blush

# 496
  • София
Страхотна среща, дами! Беглото ми притеснение, че ще се чувствам неловко като не познавам почти никого, се изпари още на втората минута на срещата.
Като немски неговорещ човек малко се чувствах като портиера на Академията на науките Dizzy Face, но пък придобих нови знания за тези държави.
Специални благодарности на Просто Русалка за скоростната и перфектна организация и на Aila за това, че ми прави компания в пушенето, въпреки че е непушач.

До нови и СКОРОШНИ срещи!

# 497
Честито на всички приети!
Нека си намерят най-доброто за тях настаняване.

Искам да попитам - има ли някое дете прието Психология в Германия тази година?
Ако може да сподели опит за кандидатстване и подготовка за изпита, както и за самия изпит.
Също, ако някой има впечатление за конкретни университети за тази специалност, ще Ви бъдем благодарни.

Здравейте!
Видях въпроса Ви още през септември, но дъщеря ми едва сега успя да напише изчерпателен отговор. Тя е приета тази година Психология в Гьотинген, яви се на въпросния изпит през месец май. Ето отговора й:
Здравейте, тази година бях приета психология в „Georg-August-Universität Göttingen“ и се явих на изпита BaPsy-DGPs във Франкфурт.
В този университет, както и в повечето други в Германия, за кандидатстването са необходими преведената диплома (без нотариална заверка и легализация, тя се изисква едва при записването) и езиков сертификат. Необходимото езиково ниво е различно в университетите, но за тази специалност варира между DSH 2 и DSH 3. Аз разполагам с TestDaF сертификат с резултат 5/5/4/5, което е минимумът за DSH 3, т.е. 19 от 20 точки.
Що се отнася до изпита, DGPs (Deutsche Gesellschaft für Psychologie) не предоставя почти никакви материали за подготовка, освен няколко примерни задачи по формата на изпита в сайта (https://www.studieneignungstest-psychologie.de/vorbereitung/#testinhalte). Също така малко преди изпита (2-3 седмици) някои от задачите и видеата бяха актуализирани, затова следете за такива промени, тъй като формата на изпита се изменя леко всяка година.
Така например на моя изпит задачите от модула „Schlussfolgerndes Denken Figural“ не бяха като тези от pdf файла в сайта, а като тези в разяснителното видео на същия линк, т.е. с повече и по-разнообразни елементи. Въпреки това задачите в този модул са базирани на точни правила, които лесно могат да се научат, а с упражнения ще развиете и необходимата бързина за решаването им.
Регистрацията за следващите изпитни дати (30-и и 31-ви май 2026) става между 15.12.2025 и 15.02.2026. Можете да изберете датата и часа – сутрин или следобед – както и града, в който да се явите. Не във всеки град обаче се провеждат и четирите повторения на изпита. След като се регистрирате, около 2 седмици преди изпитната дата ще получите по имейл документ с лични данни като име и адрес, който трябва да разпечатате и покажете на входа на залата. Без него няма да бъдете допуснати.
Изпитът се провежда в голям физкултурен салон, с около 300 кандидат-студенти, и в него няма часовници. Позволено е да си носите само настолен часовник, ръчните часовници и телефоните трябва да се предадат в гардеробната преди началото на изпита. Важно е да знаете, че времето за решаване на задачите е много малко, тъй че е по-добре предварително да сте упражнили как ще подходите. Квесторите съобщават за последните 5 и 3 минути до края на определения модул, но аз общо взето нямах време да си вдигна погледа от листа, за да погледна часовника... Между модулите няма почивки, но има кратки инструктажи, по време на които е позволено да излезете. Ако обаче се върнете след началото на следващия модул, няма да получите компенсация за пропуснатото време.
Относно подготовката, аз използвах немски учебник по математика за частта „Mathematikkenntnisse“, като на изпита се очакват базови познания на гимназиално ниво. Ако изучавате математика като профилиращ предмет, ще забележите, че материалът се припокрива с немския.
За другите модули също се подготвих сама, но ще намерите много сайтове, които предлагат сборници със задачи. Препоръчвам да започнете с подготовката 4-5 месеца по-рано, особено ако материалът по математика ви е непознат.
Тестът не изисква предварителни знания, а подход към всеки модул, чрез който да достигате необходимата скорост за решаване на задачите.
Ако имате нужда от допълнителни разяснения, съм насреща.

# 498
Този пост е за първа страница,. Толкова подробно и точно е обяснено всичко. Знаех, че психологията е с изпит, но не подозирах, че е такова предизвикателство.

# 499
Здравейте и от мен - майка на дванадестокласничка, с желание да учи в Германия/Австрия!
Започнах да чета темите от 3-4 назад и едва сега допрочетох всички и със съжаление установих, че съм изпуснала форумната среща. Но за следващата се записвам от сега Simple Smile
Специалностите, които вълнуват дъщеря ми са Биология/Химия и техните производни (без медицина и стоматология). За сега имаме някакво бегло ориентиране към университети в Германия - TUM Munich, LMU Munich, RWTH Aachen, Heidelberg Universität, Humbolt Universität, UNI TÜBINGEN, Universität Bayreuth и в Австрия - Universität Wien, Universität Salzburg, Universität Graz, Universität Linz, но още всичко е в много суров вид.
Благодаря на всички пишещи в темата за споделената информация и най-вече на Русалка, която е много по-добре подготвена от консултат в посредническа фирма!
Продължавам да чета и да се опитвам да си изясня кое, кога и как се прави, а дъщеря ми ще се включи след DSD изпита, че сега не разполага с много свободно време.

# 500
  • София
Mirabor, много  полезен  пост.  След някоя  и  друга  страница, като  дойде  времето  за нова  тема, ще  го  сложа  в  началния пост.

Nikitali, добре  дошла Simple Smile Ще ви се избистрят  нещата  със  сигурност.  Но не е лошо  все пак да  се поориенитирате  къде  наистина  иска  девойката, че  да  пусне  отрано  заявления  за общежитие  (ако  съответният  Studierendenwerk го  допуска към  този  момент, разбира  се ).

Аз съм  в приповдигнто настроение,  едно кратко  преспиване реализирам нощес  и  утре  сутринта самолетът  ме  зове. Simple Smile

# 501
  • столицата
Лек полет и страхотно да си изкарате, Русалке! И после да разкажеш.

# 502
  • София
Скрит текст:
Честито на всички приети!
Нека си намерят най-доброто за тях настаняване.

Искам да попитам - има ли някое дете прието Психология в Германия тази година?
Ако може да сподели опит за кандидатстване и подготовка за изпита, както и за самия изпит.
Също, ако някой има впечатление за конкретни университети за тази специалност, ще Ви бъдем благодарни.

Здравейте!
Видях въпроса Ви още през септември, но дъщеря ми едва сега успя да напише изчерпателен отговор. Тя е приета тази година Психология в Гьотинген, яви се на въпросния изпит през месец май. Ето отговора й:
Здравейте, тази година бях приета психология в „Georg-August-Universität Göttingen“ и се явих на изпита BaPsy-DGPs във Франкфурт.
В този университет, както и в повечето други в Германия, за кандидатстването са необходими преведената диплома (без нотариална заверка и легализация, тя се изисква едва при записването) и езиков сертификат. Необходимото езиково ниво е различно в университетите, но за тази специалност варира между DSH 2 и DSH 3. Аз разполагам с TestDaF сертификат с резултат 5/5/4/5, което е минимумът за DSH 3, т.е. 19 от 20 точки.
Що се отнася до изпита, DGPs (Deutsche Gesellschaft für Psychologie) не предоставя почти никакви материали за подготовка, освен няколко примерни задачи по формата на изпита в сайта (https://www.studieneignungstest-psychologie.de/vorbereitung/#testinhalte). Също така малко преди изпита (2-3 седмици) някои от задачите и видеата бяха актуализирани, затова следете за такива промени, тъй като формата на изпита се изменя леко всяка година.
Така например на моя изпит задачите от модула „Schlussfolgerndes Denken Figural“ не бяха като тези от pdf файла в сайта, а като тези в разяснителното видео на същия линк, т.е. с повече и по-разнообразни елементи. Въпреки това задачите в този модул са базирани на точни правила, които лесно могат да се научат, а с упражнения ще развиете и необходимата бързина за решаването им.
Регистрацията за следващите изпитни дати (30-и и 31-ви май 2026) става между 15.12.2025 и 15.02.2026. Можете да изберете датата и часа – сутрин или следобед – както и града, в който да се явите. Не във всеки град обаче се провеждат и четирите повторения на изпита. След като се регистрирате, около 2 седмици преди изпитната дата ще получите по имейл документ с лични данни като име и адрес, който трябва да разпечатате и покажете на входа на залата. Без него няма да бъдете допуснати.
Изпитът се провежда в голям физкултурен салон, с около 300 кандидат-студенти, и в него няма часовници. Позволено е да си носите само настолен часовник, ръчните часовници и телефоните трябва да се предадат в гардеробната преди началото на изпита. Важно е да знаете, че времето за решаване на задачите е много малко, тъй че е по-добре предварително да сте упражнили как ще подходите. Квесторите съобщават за последните 5 и 3 минути до края на определения модул, но аз общо взето нямах време да си вдигна погледа от листа, за да погледна часовника... Между модулите няма почивки, но има кратки инструктажи, по време на които е позволено да излезете. Ако обаче се върнете след началото на следващия модул, няма да получите компенсация за пропуснатото време.
Относно подготовката, аз използвах немски учебник по математика за частта „Mathematikkenntnisse“, като на изпита се очакват базови познания на гимназиално ниво. Ако изучавате математика като профилиращ предмет, ще забележите, че материалът се припокрива с немския.
За другите модули също се подготвих сама, но ще намерите много сайтове, които предлагат сборници със задачи. Препоръчвам да започнете с подготовката 4-5 месеца по-рано, особено ако материалът по математика ви е непознат.
Тестът не изисква предварителни знания, а подход към всеки модул, чрез който да достигате необходимата скорост за решаване на задачите.
Ако имате нужда от допълнителни разяснения, съм насреща.

Mirabor,
Благодаря,
за изчерпателния отговор!
Вече закупихме немския учебник по математика, както и материалите за изпита.
Дъщеря ми е във Втора Немска София. Предстои и ДСД 2 - за него не се притеснява.
След това ще съвместява извън класните задължения и подготовката за изпита за унитата.
Само в един университет ли кандидатствахте?
Чухме, че в берлинския университет имат страхотна лаборатория.
Отказахме се от услугите на агенция - може ли да Ви питаме при нужда?
Ако не е не удобно с колко процента резултат, дъщеря Ви беше приета?
Благодаря! Purple Heart

# 503
Специалностите, които вълнуват дъщеря ми са Биология/Химия и техните производни (без медицина и стоматология). За сега имаме някакво бегло ориентиране към университети в Германия - TUM Munich, LMU Munich, RWTH Aachen, Heidelberg Universität, Humbolt Universität, UNI TÜBINGEN, Universität Bayreuth и в Австрия - Universität Wien, Universität Salzburg, Universität Graz, Universität Linz, но още всичко е в много суров вид.

Ако има намерение да се развивва като научен работник в биотех специалностите, препоръчвам да избере между Хайделберг и Аахен заради възможностите да направи добри контакти още повереме на следването. И двата града са големи центрове с много фирми от бранша, а и самите университети разполагат с добро финансиране за научни групи и проекти. Аахен има предимството на ТУ - вероятно ще има по-добри възможности за допълнително надграждане в посока биоинформатика /освен ако не иска да става учител, няма да може да се развива без нея/. Същото се отнася и за Мюнхен, но там е скъпо за живеене като студент без начални доходи.  Тюбинген е пък обратното - доста малък, по-ограничени възможностти, въпреки близостта до Щутгарт. Берлин бих го махнала от списъка - мисля, че раб. пазар в бранша е пренаситен. За Австрия нямам наблюдения. Успех!

# 504
Ние също трябваше да правим избор между Хайделберг, Берлин, Мюнхен и Аахен за биотехнологии и стигнахме също до извода, както сочи и  Grant, че Аахен е като че ли мястото, което дава най-много възможности. До Аахен също се намира и един от най-големите изследователски центрове в Германия, вкл. и в областта на биотехнологиите -изследователския център в Юлих.

# 505
Университетът във Фрайбург също си заслужава  да се погледне.
https://uni-freiburg.de/

# 506
  • София
На мен ми стана интересно за нещо, което Николета сподели. Тя учи архитектура във Виена и обучението се води на немски, като искаха сертификат по немски. Едната лекция обаче се води от чужденец, който съответно преподава на английски. Тя няма проблем с английският, дори и е по-лесно, но се чудехме как така имат лекции на език, за който изобщо не е искан сертификат.
При вас има ли в специалности, в които се преподава на немски отделни лекции на английски?

# 507
  • на Мелмак
Моята дъщеря иска инженерна специалност. Ще кандидатства на няколко места, но вече се е насочила към Аахен, защото има няколко приятелки там от училище Simple Smile Не иска да е на ново, чуждо място сама.

# 508
  • София
На мен ми стана интересно за нещо, което Николета сподели. Тя учи архитектура във Виена и обучението се води на немски, като искаха сертификат по немски. Едната лекция обаче се води от чужденец, който съответно преподава на английски. Тя няма проблем с английският, дори и е по-лесно, но се чудехме как така имат лекции на език, за който изобщо не е искан сертификат.
При вас има ли в специалности, в които се преподава на немски отделни лекции на английски?

И  в Германия има  такива случаи..  За някои  специалности  се знае предварително, че макар  да са на немски, има  отделни   дисциплини на  английски.  Тогава се иска и  сертификат още  при кандидатстването.  В  други  обаче  току  се появи  някой и   води на  английски в  специалност, за която не  е искан сертификат при  приема.  И при  двете ми  дъщери  се е  случвало, само в медицината не (поне  при  дъщеря ми, де). Имаше при тях  някакви  непонятни  (за мен)  предмети  като "How  to read a  paper и "How  to  write  a paper", ама май само  заглавието беше на  английски. За BWL в  доста  унита  се иска  примерно И английски, за  VWL,  бизнес  информатика,  икономическа математика - обикновено не.  А  са имали  лекции на  английски моите,  като не  визирам магистратурата на голямата ми девойка,  понеже тя  сама си избра да  е на  английски след бакалвър на немски... Но не  мога  да твърдя  със  сигурност, че  просто  се е  тупнал ей така  от нищото  лекторът на  английски или  студентите все пак  са можели да избират между лекции на немски или английски, както и  за изпита  после на кой от  двата  езика  да е. Просто не  съм се  сетила  да питам на какъв  принцип е  ставало. А има и нещо  друго - в доста  специалности  са пускани  при кандидатстване  CV-та. В  тях   всеки е упоменал в  частта  с езиците ниво. Та може на база  установеното, че  болшинството от приетите  знае английски на поне ниво  В2, да  си  позволяват  пускането на лектор на английски. Това ми напомня за  една   стара  практика на  НЕГ( и на  164  ГПИЕ),  която се забрани  по новата  система от  2017/2018 насам.  В  девети клас  английският  като втори  език започваше директно от  В2.1. Да , болшинството  деца нямаха  проблем, но  за  единици  със  сигурност е било доста  трудно.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 11:38 от Просто русалка

# 509
За KIT - мисля в повечето специалности има лекции и на английски.
За архитектурата там - ходих на представяне на специалността и на информативна лекция за кандидатстване с едно от децата. Специално подчертаха необходимостта от добър английски, защото някои лекции се водят нарочно на английски. Един от преподавателите - швейцарец с майчин немски - лично каза, че води лекциите си на английски и изпитва на английски. Който не е учил английски до края на гимназията, трябва да представи документ за ниво минимуm Б2, по-добре С1.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 11:13 от Mößbauer-Effekt

Общи условия

Активация на акаунт