Отговори
# 585
  • тук-там
Права е Русалка. Но да кажем, че обсъждаме средностатистическия разход за студент в Германия.
Аз превеждам 500 евро и плащаме 300 за общежитие. Тя се храни в мензата или вкъщи. От работа си докарва между 300 и 600 евро, зависи от дежурствата. С тези пари пътува, когато може.

# 586
  • София
По  темата с разходите..Онзи  ден  се  видях  с    познато  дете,  окончателно се е прибрало от  Австрия. Живееше  и учеше  в  Инсбрук, за  времето на  следвнето е  сменила   две  общежития.  Някогашното й намерих  аз,  беше   на  прилична  цена,  но  второто  е  било  над  900  евро.  Наистина  ми се  стори  много на  фона на   Германия,  в нея само единични  частни,  новопостроени и  свръхлуксозни,  са  с такъв  наем.  Да, ставало е  дума  за миниапартамент - тоест  стая,  кухненски  бокс  и  тоалетна/баня, но   всичко  това  едва ли надвишава  25 квадрата. Дори  в  прескъпата  Швейцария  едва  ли  не  излиза  по- нисък наемът,  понеже  дъщеря  ми  живее  в  двустаен  (  с хола  тристаен) с квадратура   65-70 кв.м.  все пак..И като й  го казах  това на  девойката,  тя  каза - не  се  учудвам,  доста  скъпо  е   всичко в  Тирол..Може би  защото  това  е   ски  център,  знам  ли. Ако  студентът не  работи,   родители  при  такива  цени  трябва  да пращат  сигурно 1500+  евро...

# 587
  • София
На големия превеждахме по 450€, като започна работа намалихме малко. Сега на малкия стартираме със 600€ да видим как ще се организира, че и той има нужда от доста стоки за бита още да допълва и ще коригираме според зависи. Но и при двамата общежитието не надхвърля 250€.

# 588
  • София
Дами,  май  вече са  си  тук  липсвалите  миналия  път  по една или  друга  причина. След  броени  дни  ще   стане  месец от  срещата,  времето  си лети... Та  предлагам да  стартираме  с  организацията на  втора накъде  за края на  ноември или за началото на  декември, че после ще   се  занижат  едно  след  друго  служебни  партита,  връщане на  деца,  семейни пътувания, почивки, суетене  преди празниците, самите  парзници и  ще  се  отложат нещата за  догодина..Simple Smile А на мен не  ми  се  чака, за  вас не  знам.. Предлагам и да  сменим мястото, не че  Бурата  е  зле, напротив,  но  да  внесем  някакво разнообразие. Чакам  предложения  за  дата  и място. И   подканям  по-свенливите,  които знам, че  четат Heart редовно, но все още се колебаят дали да  се присъединят, да  забравят  колебанието -  голям  купон  пада,  всички се оказаха  едни  контактни,  социални, забавни..

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 20:46 от Просто русалка

# 589
Русалка, аз предния път пропуснах срещата, сега съм на линия и ще се включа с удоволствие. Само ако може да не е 5-7 декември. За място нямам претенции -където кажете.
По въпроса с разходите за студента- последният път като бях в Германия - преди месец ми се стори, че и там има поскъпване на живота, не е само тенденция в България.

# 590
  • тук-там
Аз съм ок за първата седмица на декември, но да не е през уикенда, както е писала и Корнелия. 3 или 4.12 как ви се струва?

# 591
По  темата с разходите..Онзи  ден  се  видях  с    познато  дете,  окончателно се е прибрало от  Австрия. Живееше  и учеше  в  Инсбрук, за  времето на  следвнето е  сменила   две  общежития.  Някогашното й намерих  аз,  беше   на  прилична  цена,  но  второто  е  било  над  900  евро.  Наистина  ми се  стори  много на  фона на   Германия,  в нея само единични  частни,  новопостроени и  свръхлуксозни,  са  с такъв  наем.  Да, ставало е  дума  за миниапартамент - тоест  стая,  кухненски  бокс  и  тоалетна/баня, но   всичко  това  едва ли надвишава  25 квадрата. Дори  в  прескъпата  Швейцария  едва  ли  не  излиза  по- нисък наемът,  понеже  дъщеря  ми  живее  в  двустаен  (  с хола  тристаен) с квадратура   65-70 кв.м.  все пак..И като й  го казах  това на  девойката,  тя  каза - не  се  учудвам,  доста  скъпо  е   всичко в  Тирол..Може би  защото  това  е   ски  център,  знам  ли. Ако  студентът не  работи,   родители  при  такива  цени  трябва  да пращат  сигурно 1500+  евро...

Скъпо е заради туризма и ските. Дворци, писти. Тирол е традиционно най-скъп в Австрия и много посещаван като туристическа дестинация. Четох някъде, че миналата година е бил посетен от 9-10 милиона туристи.

За Виена обаче нещата са различни. В общежитието на веригата Home4students легло в двойна стая зад ратхауса  в пика на цените беше  около 300 евро. Понастоящем дъщеря ми  наема апартамент с две помещения (холо-спалнята е 7 на 3,5 м; а кухня 2,5 на 3 м.) Отделни баня тоалет, коридор плюс ниша и маза. плаща 700 Евро , отделно доплаща ток и интернет. Останалото вода и отопление  е в цената. Токът е 20 Евро месечно. Кварталът е   т. Н. Квартал на посолствата, спокоен, приветлив. Честно казано не ни се вижда скъпо. Не че вече нещо плащаме по издръжката й.

Ако второто дете успее за Берлин, честно казано се надявам там цените да са съизмерими с Виенските.

# 592
  • столицата
Ре-ге, според мен дъщеря ти е в най-хубавия квартал на Виена и такава наемна цена си е попадение.

# 593
Здравейте!
Синът ми е 12 клас и иска да учи в Германия или Нидерландия. Сега проучваме Германия.
Завършва Първа езикова гимназия Варна с НЕ, но предпочита да следва с АЕ. Насочил се е към специалност Дигитален маркентинг или Бизнес.
Бихте ли споделили мнения за университети с тези специалности, ако имате лични наблюдения.
Малко късно започваме проучване, но до последно не знаеше какво иска....
Знам, че като начало ни трябва сертификат за АЕ, сега подготвяме академичната справка и другите документи.....
Ако ме насочите с плюсове и минуси за няколко университета с тази специалност бих била благодарна.

# 594
Плюсове и минуси не мога да дам, но в Германия специалност Межд. Бизнес на АЕ има във FAU Erlangen-Nuremberg, като Икономическият департамент се намира в Нюрнберг. Имате и Wizz до Варна (поне през лятото).

# 595
Конкретно за унита не мога да помогна, но ще си позволя малко обзор на ситуацията в цялостност. За Австрия. Ще ви е много по-лесно ако кандидатствате с немски за специалността в която се целите .  Конкурсът е много по ( не знам как да го нарека)-ненаситен. Участват много по-малко кандидати с немски, по сравнение с английски. Някаква статистика гледах за икономическия и техническия във Виена. Последните години е  повече от внушително количество кандидати за място на програми с английски . Докато примерно същите специалности с немски конкуренцията е  сведена до 2-4 човека на място. Самите млади австрийци са масово много лениви и инертни последните години, въобще не се спускат да учат, а ако почнат рядко довършват започнатото до края. За програмите с немски говоря.

НАпливът към образование в Австрия расте и расте заради доброто качествено  почти безплатно образование и добрия начин на живот. И масово се търси образование с английски от цял свят . А вие,  щом сте от Първа ЕГ Вн и с немски първи език нямате проблем да вземете сертификат, даже да не сте лайстунг клас. Нивото е добро. Можете да се явите и на ÖSD.

Единствен минус който виждам в цялата картина е че бакалавър на немски би могъл  да ви ограничи в движението към магистратура чисто езиково. Но отново казвам че напливът към програми с английски  е много сериозен. Това се отбелязва като масова стабилна тенденция.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 20:37 от _re_ge

# 596
Изпитът за WU си е доста сериозен и да - за специалността на английски ситото е голямо. Коментирано е вече, но на немски май няма чисто икономическа специалност, а е смесена с право/социология… Потребителката пита за бизнес и дигитален маркетинг. В Нидерландия в много приложни унита има бакалавърска бизнес специалност, в Германия я има на 3 места - в 2 приложни унита в Берлин (с практическа насоченост - 4 годишно обучение) и в 2 академични: Уни Магдебург и FAU E-N. В Германия и в Нидерландия входни изпити няма. В Германия приемът е по диплома и матура (50:50).

# 597
Изпитът за WU си е доста сериозен и да - за специалността на английски ситото е сериозно. Коментирано е вече, но на немски май няма чисто икономическа специалност, а е смесена с право/социология… Потребителката пита за бизнес и дигитален маркетинг. В Нидерландия в много приложни унита има бакалавърска бизнес специалност, в Германия я има на 3 места - в 2 приложни унита в Берлин (с практическа насоченост - 4 годишно обучение) и в 2 академични: Уни Магдебург и FAU E-N.
Не е вярно това. Има и в други университети бакалавър бизнес - Europa-Universität Viadrina има International business administration. Просто трябва да се порови в интернет.

# 598
Това последното нищо не ми говори … Написаното от мен важи само за безплатно образование в Германия; иначе е пълно с частни университети с икономически специалности на английски. И да цитираме пак Русалка: пуснете search на страницата на DAAD по специалност, език на обучение и тип университет и всичко ще излезе!

# 599
Какво има да ви говори? Това е държавен университет. Обучението е на английски, като има изискване да се научи немски до ниво Б2 през тези 3 години, но предметите са изцяло на английски. Информирайте се преди да пишете заблуждаваща информация.
Семестърът е около 360 евро, като в цената влиза главно Deutschlandticket.

DAAD:

Tuition fees
no tuition fees, only a semester contribution including semester ticket for local public transport

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 22:11 от yess

Общи условия

Активация на акаунт