Отговори
# 570
Ами то в  Германия почти няма слънце, но това не гарантира непременно дефицит. Пуснете изследване за вит Д.

# 571
  • София
Ноалба, някога, малко  преди  първия  държавен,  дъщеря ми  (точно в   Аахен, не  че  другаде е   много  по-различно) не  беше  си  подавала  носа навън, за  да учи.  Известно  време  след  това  си  прави една  от  задължителните  практики  в  гинекологично  отделение  на  столична  частна  болница  (мерси  отново  на  съфорумката  за   съдействието  тогава  Heart). Преди да си  тръгне  за  Германия  като  подарък   й бяха  направили  пълни изледвания.  Лъсна   осезаем  дефицит на  витамин  Д.  Заедно с  изледванията  й  връчиха  и рецепта с  дозите  Вигантол за прием. Simple Smile

# 572
И моите приемат вит. Д. Последно са на хидроферол, защото вигантола все го забравяха. И спрей съм  им изпращала. Общо взето, все си взимат някакви дози, веднъж годишно проверяваме какви са стойностите, не блестят с някакви чудесни резултати и двамата. Германчето по едно време го беше вкарал в предписаните граници, но на последното му изследване не беше ок.  Хидроферола се взима веднъжмесечно.

# 573
  • София
Най-добре изследвания първо. Иначе моите и тук, които не се спират лятото да са на море се оказаха и трите, както и аз с тежът при това дефицит на вит Д. И трите бяхме под 25 при долна граница 80.
Аз си пусках този месец пак изледвания и все още съм в дефицит на вит Д, макар да не е толкова зле сега. Изобщо масово хората в момента сме с нисък вит Д, а ако е наистина нисък, профилактичните дози няма никак да помогнат, затова най-добре първо да се пусне изследване и след резултатите да се прецени. За зимата бих казала, че дори и тук е препоръчително да се приема профилактична доза, но все пак нека да се види откъде се тръгва.

# 574
  • тук-там
И без изследвания, могат и трябва да започнат прием. Вит Д е желателно да е на горна граница и много бързо пада след лятото и слънчевите бани.

# 575
Синът ми си пие вит Д и С целогодишно( по негови убеждения след една презентация , която бил представил още като ученик.  И ние, в тази част на Европа сме с недостиг. Аз да не кажа ,че не съм виждала нормални стойности при пациент, който не суплиментира. И нещо интересно,на който му се задълбочава в темата- всъщност вит Д е хормон!

# 576
  • Sofia
Здравейте!
Благодаря за много полезната тема!

Моят син е в 11ти клас и сме в търсене на подходящ университет в Германия. Искаме да следва там, насочил се е към инженерни/компютърни специалности, нещо за бази данни, мрежи и т.н
Опитвам се да се ориентирам как да стартираме този процес. Намерих две фирми, които извършват консултантски услуги. Мисля, да се свържа с тях. Вие така ли проучихте опциите за най-подходящ университет?
Естествено, ползвам и услугите на chatgpt Simple Smile
Искам също да си набележим най-важните стъпки. Например изпит на английски (той предпочита да учи на английски, въпреки че учи и немски и е вероятно в 12ти клас да се яви на изпит и за немския сертификат).
Не е от учениците с най-висок успех и няма някакви странични сертификати (олимпиади и т.н). Има хубав успех само по предметите, които го вълнуват - езици, математика, информатика...
Изпускам ли някоя важна начална стъпка?

# 577
  • София
На  английски  за бакалавърр ще  намерите  много малко  специалности,  особено  инженерни/технически. Та  ако те  са  целта,  по-добра  идея е  да се учи на немски.

Не бих  избрала  на  такъв   етап  "проучване"  фирма. Набележете  си  какви  специалности  представляват  интерес,  пуснете  ги  в търсачката на DAAD  със  зададени критерии за  специалност,  вид  висше  учебно  заведение, език на  преподаване,  провинция и  сие..  Използвайте  търсачка   само  като  първа  стъпка  да се информирате  къде  се предлагат  исканите  специалности.  После  отделно   четете  в детайли (имате  предостатъчно време)  по  сайтовете на   съответните  университети.  Има  качени учебни  планове/програми, ще  можете  да се ориентирате  дали  се  покрива в хода на  следването материята,  която  влече младежа. Когато   си харесате нещо конкретно, прочетете отзиви  на студенти  за   въпросната  специалност в studycheck , питайте   и  тук - голяма е   вероятността   някоя  дама  от темата  да е  с дете,  следващо  същото или нещо  близко...

# 578
  • Sofia
Благодаря Ви! Ще потърся търсачката.
А защо не бихте се доверили на фирма? Не спестяват ли точно това ровене/четене на програми? 
Чатгпт вади приличен избор на университети с английски. Не са най-големите и престижни, но имат добри отзиви. Честно казано, и без това предпочитам да е в по-спокоен и малък град.

# 579
  • София
Сигурно вади прилично  количество,  да, но вероятно става  дума за  хохшулета предимно.  Няма нищо  лошо  в тях,  просто трябва  да си изясните  разликите  между  тях  и класическите  университети. Малкият град  отделно  има  предимства, да, но  има и  недостатъци.

Колкото  до  фирмите -  коя  агенция  ще   Ви извади  детайлна   информация  за специалността  Х къде  се предлага, какви  са  плюсовете/минусите на  едно или  друго от  местата, какво  точно се  учи през трите/четирите  години тук и там, какви са  разликите между   тази  специалност  в Университет  Х и   в  У,  дали има/няма ограничения  после  за продължаване  с магистратура  другаде (  в  случаите  с някои  хохшулета), какво е  наистина нивото на  обучение, какво  споделят  студенти и  т.н..Това е  огромен  обем  информация и  най-добре  човек си я  набира/анализира  сам. Това  е лично мнение, не  обвързвам  никого  с него.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 22:41 от Просто русалка

# 580
  • Добрич
Благодаря Ви! Ще потърся търсачката.
А защо не бихте се доверили на фирма? Не спестяват ли точно това ровене/четене на програми?  
Чатгпт вади приличен избор на университети с английски. Не са най-големите и престижни, но имат добри отзиви. Честно казано, и без това предпочитам да е в по-спокоен и малък град.

Дъщеря ми не учи инженерен профил, но когато беше 12 клас  се ориентира в коя област би искала да продължи. От консултантската фирма и предложиха няколко специалности в различни университети и държави ( на английски) и  тя направи своя избор. Първата среща с консултанта (онлайн)  беше безплатна.

Освен това и направиха две тренировъчни събеседвания преди интервюто с декана.

Насочиха я и със съвети за есето преди това.

Обясниха ни, че може да се подадат документи още преди Коледа и в резултат март вече беше приета.  

Пак от там ни казаха,  че изпита по английски за сертификата може да бъде по-късно ,  трябваше само да заяви датата, на която ще се явява ( Тя избра IELS).

Ние сме доволни от консултантската фирма.

Само да допълня, че щерката избра Кремс в Австрия. Градчето е малко, но университетът е голям. Независимо от нея, съученик от класа и е избрал същия универститет, но за информатика.

☆☆☆

Поздравления на Русалка за младата докторка! Чудесно е, когато децата сбъдват мечтите си!

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 23:35 от Вела

# 581
  • Sofia
Благодаря за информацията!
Забравих да напиша, че събирам информация какви са разноските в Германия. В сайтовете пише, че ще се нуждае от около 800-900 евро месечно, адекватно ли ви се струва?

# 582
Зависи от града, вида жилище - дали е към Щудиентенверк или частно общежитие/ квартира, дали е самостоятелен апартамент или ВГ. Тук, според мен, идват основно разликите в необходимата сума за живот.

# 583
Превеждаме 1000 евро на месец. Сега вече работи и има собствен доход,но сумата от нас  пак е толкова ,а той си ги спестява.
Първата година беше на квартира,малко по- скъпа от ст.общежитие. Съответно обзавежда и накупи всичко необходимо. Има дисциплина, харчи разумно, не се лишава. Обикновено си готви.

# 584
  • София
И  от това  как, къде и с  колко се  храни  човек зависят  разходите.Количествено   близо  двуметров  младеж  не  яде все пак колкото някоя  фина  девойка. Разходите на  готвещ  си  сам студент  и на такъв,  който  яде    предимно в мензата или си поръчва регулярно  храна също се  отличават. Фактор  е  и това   дали  студентът е  с немски  здравни,  дали  плаща ежемесечно  за  фитнес,  какви  удоволствия  си позволява или не  (кино,  кратки пътувания  с приятели,  книги), дали ток/парно/нет  са  му  включени  в наема..  Та е  трудно да се каже някаква ориентировъчна  сума. Има  деца,  които  изкарват  и с по-малко от  цитираните  800-900,  има  и други,  чиито  разходи  надвишават определено  тази  сума.

Общи условия

Активация на акаунт