Отговори
# 30
  • На планетата Земя
Русалке, хиляди благодарности за поредната темичка!

Успех на всички кандидатстващи, на последната права сте!

Мадам, вие бяхте ли на изпит в ТУМ или само по документи? При дъщеря ми след качване на документи и папка с работи и изтичане на крайния срок 15.7 потвърждението за прием без нужда от събеседване дойде на 27 юли.

# 31
  • FRANCE
Само по документи сме. Надявам се да стане.

Успех на всички Flowers Sunflower

# 32
Здравейте,

Това по-скоро е отворена тема.

Ако някои от Вас са студенти и са били в чужбина да учат или в момента са, как се оправяте, когато имате проблем и сте с ЕЗОК?

Скрит текст:

Случвало ли ви се е да мине всичко през ЕЗОК картата, да попълните формуляра за ЕЗОК при лекаря, било то личен или лекар-специалист, и после да получите обратно след месеци наред, като лекаря направи фактурирането към немската каса-посредник с българската, да получите фактура от немската каса или фактура от българската, защото примерно са сметнали, че вашият преглед не е достатъчно “спешен“ бил, дори и да сте имали проблем?

Или винаги всичко ви е минавало гладко с ЕЗОК, не сте се притеснявали и всичко ви е било плащано от българската каса?

Последен много важен въпрос - ако сте звъняли, понякога чуждите здравни осигурители/при мене лично германия/, ви казват - ходете и поискайте S1 формуляр, като студентка имате право на него. Успявали ли сте като студент, който не работи да получите такъв в България?

Споделете за вашите преживявания с ЕЗОК, каквито и да са те.
Пожелавам ни да сме  живи и здрави и да не ни се налага да ползваме тази карта изобщо!

Благодаря ви предварително,

В темата за студенти в Австрия съм писала многократно. Потърсете мненията ми там. С тази карта дъщеря ми дори  използваше медицински услуги, който в бг не са безплатни (а в Австрия се оказа че са!) и по-специално такива, свързани с астма на алергична основа ( изследвания, десенсибилизация, лекарства). Няма услуга (включително помощ тип неотложна - в спешен център но не и линейка), която тази здравна карта да не й е покрила. Не е ползвала обаче стоматологични услуги). Никога не сме правили допълнителна, здравна, застраховка. За Виена, спецификата беше, че като студент първи курс, моята си намери лекар (тип нашите ЛЛ), който обслужва подобни карти. За да препятствам наплива от лични съобщения да кажа, че практиката му вече е толкова е набъбнала, че не приема нови пациенти. Но такива лекари има и те не са малко, натрупали са опит как да " работят с тази ЕЗОК карта" .

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 06:42 от _re_ge

# 33
  • София
И в Германия има, трябва човек да ги открие. Докато децата ми все още  бяха с ЕЗОК, са ползвали услугите на "личен лекар" за преглед и лечение на Ковид,   за алергия, за тежък грип и издаване на атест  в деня преди изпит, при оплаквания от безсъние, за частично покрити разходи при зъболекар..И никога не са получавали известия пост фактум за дължими суми.

# 34
Здравейте! Следя темите активно, защото дъщеря ми е с твърдо намерение да кандидатства в Германия или Австрия. Търся препоръки за учител по немски native speaker за допълнителна подготовка. Ще бъда много благодарна, ако помогнете с насоки.

# 35
Здравейте, преди два дни прикачихме документа с приравнените оценки (VPD), но в платформата на ТУМ все още стои червен хикс, сякаш нещо не е наред с документите. В статуса на новия документ пише “eingegangen”.
 Според вас това нормална практика ли е?

П.С. Проверявайте внимателно документите от VPD, защото при нас липсваха две от оценките и ни изпратиха нов документ.

reni999 На коя дата ви излезна VPD-то, и на коя дата подадохте апликейшъна за него? БГ диплома ли приравнявате - ако да, то кои оценки бяха пропуснали? Ако не е тайна - какъв скор ви дадоха?
Ако толкова бързо опработват димпломите от uni-assist ще е супер. Ние сме с нагласа за около 7-10 август да излезе VPD-то, дано е по-рано Flowers Four Leaf Clover

# 36
Здравейте, не съм писала в темата, но чета редовно, защото тази година ще имам двама дванадесетокласника, които са се насочили към следване в Германия.

По повод въпроса за уроци с native speaker, да дам идея за дистанционните курсове към VHS. Моите деца изкараха 2 нива, B2.2 и C1.1. Групата беше от не повече от 10 човека, но реално присъстваха по 4-5 на занятие, имало е случаи, когато са сами с преподавателя. За ученици има намаление на цената на курса, необходимо е при записване да се предостави Schülerausweis, в нашия случай това беше ученическата лична карта, в свободен превод, без заверки.

Говоря конкретно за този курс:
https://vhs.oberhavel.de/kurssuche/kurs/Deutsch-fuer-Alltag-Beru … B22-online/N42039

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 09:34 от edel

# 37
Здравейте, надявам се това да помогне на друг объркан кандидат-студент за в бъдеще:
След няколко разменени имейла със снимка на четворката и информацията, която ме притеснява, за която питах и вас преди няколко дни, ме увериха, че тази оценка се пишела на всички преди проверката на данните, изпратени по пощата. Тя може да се игнорира и няма проблем да си стои там. Много благодаря за отговорите и помощта, ще се обърна към вас с още един въпрос, на който мисля, че и сама мога да си отговоря от информацията на сайта им в поле Prioritisierung, но все пак ще попитам:
Нали няма проблем, ако съм кандидатствала за Humanmedizin към повече от 12 университета, тъй като тези заявления (Bewerbungen) се броят за едно заявление, тоест един Bewerbung? В такъв случай, ако имам 35 Bewerbungen например, мога да приоритизирам всички от 1.1 до 1.35 и не би имало проблем?
Някъде прочетох също така, че ако кандидатстваш за Ruprecht-Karls- Universität в Хайделберг и отделно кандидатстваш за Heidelberg-Mannheim, трябва да премахнеш второто, защото под университета в Хайделберг се има предвид и факултета в Манхайм. Имате ли мнение по въпроса?
Благодаря предварително, задала съм въпросите и на Hochschulstart, ако има отговор, ще напиша и него.

# 38
  • София
Всичките 39-40 мeдицински факултета (или избраните от Вас  12),  упоменати в искания от Вас ред за медицина, са едно желание. И да, могат да се  разместват като поредност ДО позволения срок.  А за другото - МОЖЕ БИ не се изключват взаимно  двата като позиции. Да,  от  един университет е дипломата на финала, Uni Heidelberg, ама  са два различни като вид обучение все пак - Манхайм е c Моделщудиенганг, а Хайделберг с Регел. Но и за обратното има някаква логика,  все пак те са административно подчинени на едно учебно заведение. Изчакайте отговора на хохшулщарт най- добре. Аз все пак залагам повече на опцията, че може.

ПП Аз да се повторя, утре вечер пътувам - ако някой има нещо дребно за отнасяне към Германия, да даде знак. Ако не, може после пак на 15.08, тогава ще съм с кола и може и нещо по-голямо.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 16:35 от Просто русалка

# 39
Със сигурност не са на една позиция. Когато кандидатстваш ти посочваш за кой от двата факултета кандидатстваш за Хайделберг или за Хайделберг-Манхайм.

# 40
  • София
Ето, отговори най-точно човекът с деца и на двете места, макар едното да не е с медицина Heart

# 41
  • тук-там
Определено са 2 различни позиции. Русалка ще се сети как проверявахме Манхайм няколко дни, преди дъщеря ми да приеме оферта от друг уни.
Хайде Русалче, лек път и наслука ти желаем Simple Smile!

# 42
  • София
Определено са 2 различни позиции. Русалка ще се сети как проверявахме Манхайм няколко дни, преди дъщеря ми да приеме оферта от друг уни.
Хайде Русалче, лек път и наслука ти желаем Simple Smile!
Аз се сетих в един момент (след като писах), ама все пак е добре да се попита, да няма някоя нова измишльотина, за която да не сме прочели просто. Макар че силно се съмнявам. Немците не сменят току-така, години наред  (със сигурност 10+)системата беше тази, по която моята девойка беше приета. Сега години наред ще е вашата.

# 43
Здравейте, преди два дни прикачихме документа с приравнените оценки (VPD), но в платформата на ТУМ все още стои червен хикс, сякаш нещо не е наред с документите. В статуса на новия документ пише “eingegangen”.
 Според вас това нормална практика ли е?

П.С. Проверявайте внимателно документите от VPD, защото при нас липсваха две от оценките и ни изпратиха нов документ.

reni999 На коя дата ви излезна VPD-то, и на коя дата подадохте апликейшъна за него? БГ диплома ли приравнявате - ако да, то кои оценки бяха пропуснали? Ако не е тайна - какъв скор ви дадоха?
Ако толкова бързо опработват димпломите от uni-assist ще е супер. Ние сме с нагласа за около 7-10 август да излезе VPD-то, дано е по-рано Flowers Four Leaf Clover

Подадохме за приравняване на 26.06, отне им точно 3 седмици и върнаха VPD-то на 17.07.
Липсваха оценки по спорт и гражданско образование и всъщност от униасист ни бяха написали 3 часа по-късно на 17.07 , че документът търпи корекция и ще изпратят нов.
Няма обратна връзка кога ще върнат готов документ, но ни бяха казали, че отнема 4 - 5 седмици.

# 44
Здравейте! Малко се позагубих, но ето ме отново. Относно въпроса на Bibibon за учителки по немски: Не знам от кой град сте, но ако става въпрос по случайност за Варна - аз мога да съдействам.
Доста бързо е излязло VPD-то на reni999. Аз подадох документи на 27.06 за него, но за жалост още нищо не са ми писали. Чакаме, пък да видим.
Иначе и аз да се похваля-получих прием за Аахен и сега остана трудната част - да избирам... Аахен или Мюнхен(ако всичко е наред с VPD-то де)

Общи условия

Активация на акаунт