Отговори
# 45
  • На планетата Земя
Teodor28, честито! Каква е специалността в двата университета?

Мадам, надявам се в края на тази - началото на другата седмица да получите така желаното ДА.

# 46
  • FRANCE
Благодаря за пожеланието. Девойката  наистина даде всичко от себе си тази година. Живеем във Фр и тя изкара паралелно немска (Abitur) и френска матура.

Хубава вечер  на всички Flowers Sunflower

# 47
Teodor28, честито! Каква е специалността в двата университета?

Мадам, надявам се в края на тази - началото на другата седмица да получите така желаното ДА.
Благодаря! И в двата университета съм кандидатствал Informatik.

# 48
Здравейте, синът ми е приет вече в Аахен-първото му желание и исканата специалност. Сега идва ред и намирането на жилище. От една година потвърждава желанието си по имейл за класиране към държавно общежитие, но се съмнявам, че ще получи нещо.Приемам всякакви съвети за намиране на жилище в Аахен.

# 49
  • София
Да пише на Студиеренденверк с доказателството, че е приет ( не че на моя син помогна, но не се знае) и да пише на частни и всякакви други общежития които намери.  Все от някъде ще изкочи място.

# 50
  • София
Дъщеря ми се изнася  съвсем скоро  от общежитието в Аахен, но, уви, вече не работи старата схема с препоръките, дори и новият кандидат да е заявил сред желанията си това общежитие.

# 51
  • столицата
Русалке,  изкласиха ли вече твоите русалчета?

# 52
  • София
Русалке,  изкласиха ли вече твоите русалчета?
Доктор кога да изкласи.. Просто договорът й свършва,  дори след удължаването му с година. До края на следването и третия държавен има още някой и друг месец, вмести се  изцяло в шестте години по план . Но после ще си чака месец-два-три апробацията (документ, даващ й правото да работи като лекар) и  почва пак - този път със специализация 4 години.  Да, човек вече работи, но пак си е учене, пак накрая изпити.. Но  който си го е  избрал с голям мерак, ще си го търпи. Другите две работят, аз тъкмо се върнах сега с едната ( и с кучето на сестра й) оттам за отпуската й, скоро идва голямата, след нея за 3 дни само и  "докторката". Не помня откога не са били трите накуп тук. Heart  И вместо да падне купон, ние правим ремонт тук и тях ги гони ентусиазмът (сигурно много бързо ще им мине) за дизайн и монтаж на мебели. На нас преди това се падна тук "честта" с разрухата,  мръсотията и сагата с майсторите..

И понеже се тръгна от стаи/жилища, да кажа, че втори път оставам   изненадана ( и то не позитивно). Преди година и нещо, когато дъщеря ми в  Манхайм тръгна да си търси жилище, мислех, че ще стане по-лесно предвид това, че отдавна е там, че работи (може  да представи веднага договор и при нужда банково извлечение), че може да докаже с документ, че преди е плащала редовно наемите си в общежитието,  че има  Шуфа и най-вече, че има гарант в лицето на сестра  си с швейцарски договор. Но се мота близо месец/месец и нещо по огледи, докато  намери. Но пък всяко зло за добро,  живее си сама на  близо 40 квадрата таванска гарсониера в еднофамилна къща на немско семейство доктори с  3 деца, има си паркомясто, отредено място в мазето за лична пералня и отделно мазе, в което си съхранява багаж/гумите на колата, право да ползва двора/барбекюто....И сега  с девойката в Аахен стана  същото - доста  изпратени запитвания, малко огледи, няколко отказа в последния момент преди огледа до намирането на жилище . Но и тя е готова, тоест аз съм спокойна.

Та се чудя как се справят с намирането/ наемането на жилища/ стаи извън  държавни и частни общежития зайците, които могат да дадат само  родител като гарант, а не мисля, че бг договор за работа/сметка/ удостоверения някакви имат по-голяма тежест от швейцарски такива. Друго обяснение за забавянето може би е, че моите са твърде заети и  все избираха огледи  надвечер. Дотогава са минали други кандидати..

Та дано имат късмет първокурсниците още с общежитията и да не им се налага търсене извън тях Heart

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 18:07 от Просто русалка

# 53
Във FB групата има пост за стая за момиче в Карлсруе, ако някой се интересува - https://www.facebook.com/share/p/1BgZKC8wVt/

# 54
  • София
Да, и аз видях обявата. Имаше я и преди месец. Даже писах днес на момичето. Моята дъщеря още избира между две специалности в два различни града и Германия или Австрия. Сложен избор...

# 55
Здравейте, не съм писала много време, но видях, че споменавате намирането на квартира. Мога да дам много пресен пример с Мюнхен, не става въпрос за зайци, а за вече трета година студенти, с издадена Шуфа  с препоръка от предходен наемодател и като гарант, трима родители, с извлечения от НАП на доходите за една година назад, преведени и легализирани. Загубиха близо месец и половина по огледи, пак беше късмет, че намериха жилище. Така че наистина успех и много звънене по обяви и не се отказвайте, въпреки обезсърчителното отношение на немските граждани.

# 56
А какви документи 'стандартно' се изискват при кандидатстването за частни общежития /в краен случай квартири/освен документ удостоверяващ прием?
Доходи от НАП или бележка от работодател/ТРЗ? Обикновенно колко месеца назад - 3м, 6м, 12м? За единия или за двамата родителя? Имотно състояние и данъчни бележки съответно за тези имоти? Евентуално, ако родителя има собствен бизнес - изискват ли се някакви документи като ЮЛ и приходи/годишни печалби, или родителя просто си декларира 'заплатата на управител' като ФЛ с бележката от НАП? Ако студента има братя/сестри това упоменава ли и взима ли се под внимание?
Предполагам за всяко общежитие са различни изискванията, но все пак, ако можем да подготвим нещо предварително като бележки от НАП,  които да се преведат поне..т.е. всякаква информация от миналите по този път би била полезна - какво са им изисквали.

# 57
Здравейте! Децата на тези от вас, които са се явявали на тест ДАФ, имат ли лоши отзиви за шума при провеждането на устния изпит? Къде е най-добре да се държи с цел да е най-тихо?
Аз съм се явявала на теста преди повече от 20 години и нямам никакъв спомен да е било какафония. Беше във ВТУ и доколкото помня, бяхме в голяма аула малко хора. Някой има ли впечатления сега как е?

# 58
За тест ДАФ едното ми дете се яви в ТУ София- вярно, че беше преди години, но имаше оплакване, че озвучаването не е било добро. Другото ми дете се яви направо в Гьоте институт-  нямаше оплакване от провеждането на изпита. В Гьоте институт обаче бързо се заемат местата- имайте предвид, че по- рано следва да се регистрирате.

# 59
Здравейте! Децата на тези от вас, които са се явявали на тест ДАФ, имат ли лоши отзиви за шума при провеждането на устния изпит? Къде е най-добре да се държи с цел да е най-тихо?
Аз съм се явявала на теста преди повече от 20 години и нямам никакъв спомен да е било какафония. Беше във ВТУ и доколкото помня, бяхме в голяма аула малко хора. Някой има ли впечатления сега как е?
Миналата година се явих в Гьоте институт на ДАФ и единствено не ми хареса, че се чувах самата себе си обратно какво говоря заради слушалките, които бяха предоставили. Иначе не чувах почти никакъв страничен шум.

Общи условия

Активация на акаунт