Отговори
# 720
  • На планетата Земя
След записването не следят.

Ето точната информация за ЕЗОК и упълномощаването:

Скрит текст:
ИЗДАВАНЕ НА ЕЗОК НА ПЪЛНОЛЕТНО ЗДРАВНООСИГУРЕНО ЛИЦЕ, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЯВИ ЛИЧНО, В СЛУЧАИТЕ С ПЪЛНОМОЩНО
А. Заявлението се подава лично от пълномощника на здравноосигуреното лице, желаещо да получи ЕЗОК.

Б. Необходими документи:

1. Лична карта или карта на чужденец на упълномощеното лице – представя се за сверяване на данните.

2. Лична карта, задграничен паспорт или карта на чужденец на лицето, на което ще се издава ЕЗОК – представя оригинал или копие за сверяване на данните.

3. При подаване на заявление се изисква пълномощно (с изрично вписан текст, отнасящ се за подаване на заявление за ЕЗОК), което може да не е нотариално заверено (включително адвокатско пълномощно и пълномощно, за верено от орган на местната администрация) – представя се в оригинал за сверяване на правата и данните, а оригинал или копие със заверка „Вярно с оригинала“, от него се прикрепя към заявлението.

4. При получаване на готовата ЕЗОК се изисква нотариално заверено пълномощно с изрично вписан текст, отнасящ се за получаване на ЕЗОК – представя се в оригинал за сверяване на правата и данните, а оригинал или копие със заверка „Вярно с оригинала“, от него се прикрепя към заявлението. Нотариална заверка на пълномощното не се изисква само в случаите на:

– съпруг/съпруга или родител/пълнолетно дете – представя се в оригинал пълномощното и акт за брак или акт за раждане или друг документ удостоверяващ връзката съпруг/съпруга или родител/пълнолетно дете за сверяване на обстоятелсвата, правата и данните;

-адвокатско пълномощно.

Бележка: когато в населеното място няма нотариус или районен съд, кметът на населеното място, което не е общински център, а ако е общински център – кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник удостоверяват подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписа и съдържанието на пълномощно по чл. 37 от Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.

Забележка:

За подаване на заявление не се изисква нотариална заверка на пълномощното. За получаване на готовата ЕЗОК се изисква нотариална заверка на пълномощното, като нотариална заверка на пълномощното не се изисква само в случаите на съпруг/съпруга, родител/дете или адвокатско пълномощно.

Форма на пълномощното – може да е на гърба на заявлението, а може и в отделен документ – пълномощно, но с изрично вписан текст отнасящ се за ЕЗОК.

Форма на пълномощното – може да е на гърба на заявлението, а може и в отделен документ – пълномощно, но с изрично вписан текст, отнасящ се за подаване на заявление и/или получаване на ЕЗОК. Пълномощното се подписва лично от лицето, на което ще се издава ЕЗОК.

И линк към сайта:

Заявление - Европейска здравноосигурителна карта https://share.google/ihUsW5ny8XrwWvuDE

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 12:04 от Mileto

# 721
  • София
Аз подавам няколко години за големия син. Подавам с пълномощното на гърба на бланката и копие от личната му карта, на което пише вярно с оригинала и негов подпис, после при  взимането на бланката ми изискват акт за раждане.

# 722
  • София
Mileto,
[
Скрит текст:
quote author=Mileto link=topic=1794438.msg50662573#msg50662573 date=1767444753]
Мисля, че това не е вярно. Ето пример:

[/quote]

Много благодаря, Purple Heart
Ще се опитаме да подадем.

# 723
Аз подавам няколко години за големия син. Подавам с пълномощното на гърба на бланката и копие от личната му карта, на което пише вярно с оригинала и негов подпис, после при  взимането на бланката ми изискват акт за раждане.

Ето това ни отказаха от банката последния път като подаване за ЕЗОК (за пръв път имахме подаване  в ПИБ след смяната на процедурата). Преди това, с ДСК, нямахме този проблем. Казаха, че тази бланка вече не била приложима. А преди дъщеря ми подаваше попълвайки на гърба на тази бланка пълномощно - разрешение някой конкретен да й вземе готовата карта. Аз поне разбрах че може би трябва процедурата да се случва с представяне на  нотариално заверено пълномощно. Но нещата с ПИБ и нотариално завереноте пълномощни не са еднозначни. Примерно, за да се закрие банкова сметка, от ПИБ искаха конкретно пълномощно за тази услуга, (не онова обобщеното) и самото пълномощно трябваше да бъде представено в банката от самия упълномощителя ( дъщеря ми) за да " заведат" като документ. Направиха си копие и все пак от мен се искаше отново да го представя като закривах окончателно сметката.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 00:28 от _re_ge

# 724
  • София
Октомври месец подадох така и никой нищо не ми измрънка. Явно си зависи и от служителя на когото ще попадне човек.
Бланката си я разпечатах от сайта.

# 725
  • София
re_ge, аз лятото проверявах за цялото семейство и ми казаха, че може с пълномощното отзад да ги взема, като аз и за всички щях да подам.
Скрит текст:
това в клона на ПИБ е Бизнес парка
Тогава нещо се замотахме и сега се чудя дали, ако подадем сега за девойката за какъв срок ще ѝ в издадат (12 клас е)? Имам спомен, че е за 1 г., от много отдавна не сме имали -  когато пътуваме правя застраховка, защото все в последния момент се сещаме, че отново не сме си извадили ЕЗОК.

# 726
re_ge, аз лятото проверявах за цялото семейство и ми казаха, че може с пълномощното отзад да ги взема, като аз и за всички щях да подам.
Скрит текст:
това в клона на ПИБ е Бизнес парка
Тогава нещо се замотахме и сега се чудя дали, ако подадем сега за девойката за какъв срок ще ѝ в издадат (12 клас е)? Имам спомен, че е за 1 г., от много отдавна не сме имали -  когато пътуваме правя застраховка, защото все в последния момент се сещаме, че отново не сме си извадили ЕЗОК.

Благодаря ти! не съм предполагала че зависи от клона. На мен ми отказаха в ПИБ на червения, в който отидохме защото  беше близко до училището на момъка.  Значи пак е на принципа "Царят дава , пъдарят не дава". Подобно на уверенията за записване студент. В НАП винаги ми искат нотариално заверено пълномощно и официален превод на уверението с печат на легализирана фирма, докато чух от познати - в София на това не държали. Даже след първото подаване приемали и неофициален превод.

ЕЗОК е винаги със срок н действие за 1 година. Готова е  грубо за две седмици. Датата на картата е винаги с начало деня на подаване на искането за издаването й. Така че я получаваш със стара дата. Честно Казано не знам как става обаче с деца към завършване в 12 клас. Защото доколкото помня юли , август,  за някои унита с начало 01.10 и септември трябва да ги осигурим ние.

# 727
  • Deutschland/HE
Извадете го лятото, началото на юли, така всяко лято ще си го подновява. Издаването е до 15работни дни. Няма да се налагат пълномощни, обяснения със служители.

# 728
  • На планетата Земя
И при дъщеря ми подновяването е лятото и е много удобно така.

# 729
Момичета, последната година някъде по студентските теми имаше пост, че езок може да се подаде с пик или електронен подпис /не помня кое от двете и на кой портал за електронни услуги/ и може да се посочи получаване на адрес. Съжалявам, че не мога да дам линк, но ми е останало като вариант за проверка, понеже ние избързахме и издадохме май месец, а тази година студентката няма да е тук тогава точно за подновяване физически...

# 730
Пълномощно?

# 731
Уточнявам, че студента подава с негов пик/подпис - тоест не е необходимо пълномощно за подаването, но пък за получаването е друга бира и който е минал по пътя ще може да каже как е сработило. Не искам да подвеждам, но си струва да се провери като допълнителна възможност за децата, които са в затруднение с времевия диапазон и физическото присъствие.

Допълвам и давам линк - пише че се доставя до пощенски адрес
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/drugi+adm … /uslugi-1378/2145

# 732
  • София

Допълвам и давам линк - пише че се доставя до пощенски адрес
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/drugi+adm … /uslugi-1378/2145
Да, пише, но дали се прави е друг въпрос. Миналата година питах в здравната каса и ми казаха, че не може да му я изпратят до адрес.

# 733
Синът ми  подаде онлайн заявка за ЕЗОК с ПИК на НАП. След около 2 седмици си я взе от пощата(беше избрал доставка чрез куриер, но  пристигна по пощата).

# 734
Ако изтече ЕОЗК, може да се издаде Удостоверение за временно заместване (УВЗ) на картата от НЗОК, което става за 24 часа и има валидност 2 месеца. Това лято се наложи да поискаме такова удостоверение. В София го поискахме в офиса на НОЗК в квартал Стрелбище.
https://www.nhif.bg/bg/nzok-za-teb/useful/696

Общи условия

Активация на акаунт