Отговори
# 60
Annaface, за WG и за частно общежитие ни искаха, освен да се подпишат техните договори,  писмо от работодател за последните 6 или 12 месеца, удостоверяващ доходите на родител/и ( на англ или немски), както и наличност на сума по банкова сметка. Тях не ги интересуват други учещи братя и сестри - това със сигурност се отчита като предимство за държавните.

# 61
Здравейте!
Вторник ще пътувам с полет към Щутгарт. Мога да занеса нещо дребно или документ на студент. Предстоят ми две седмици там, ще обикалям цялата област. Ще се радвам да помогна, ако някой има нужда.

# 62
  • София
Здравейте! Ще правим обиколка на немскоговорящите държави, планираме да посетим и няколко университета, за да съчетаем приятното с полезното. Специалностите, които вълнуват дъщеря ми са Биология/Химия и техните производни (без медицина). За сега сме се спряли на уни-та в Австрия - Universität Wien, Universität Salzburg, Universität Graz, VetMedUni Wien; в Германия - TUM Munich, LMU Munich, RWTH Aachen, Heidelberg Universität, Humbolt Universität; в Швейцария - ETH Zurich.
Малко амбициозно, обаче - решено е. Много ще съм ви благодарна ако можете да ми дадете някакви съвети, например да допълните листа или да го съкратите (да ми кажете дали си струва още някой уни да се посети, или пък някой няма смисъл поради някаква причина). Дъщеря ми сега ще бъде 11 клас, т.е. има време, но другото лято вече трябва да има яснота.
Ако имате и конкретни впечатления за живота в различните градове, атмосфера, другите деца/студенти, ... нещо, каквото и да е, за да има на какво да се опрем.
Много благодаря! Съжалявам, че въпросът ми е толкова обширен, дано това не подразни някого.

# 63
  • Deutschland/HE
На приятелка детето учи в Германия, започва работа на minijob. Кой плаща здравните в този случай? Работодателят или студентът? До този момент е било с ЕЗОК.

# 64
На приятелка детето учи в Германия, започва работа на minijob. Кой плаща здравните в този случай? Работодателят или студентът? До този момент е било с ЕЗОК.
Студентът.

# 65
Студентът. Синът ми мин.седмица чакаше първа заплата. Преведоха я след като пусна заявление и плати  осигуровките

# 66
  • Deutschland/HE
Благодаря ви много!

# 67
Дойде и моето време, утре посрещам и двете си деца. Германчето пребори изпитите, остава му тежката задача да намери подходящо място и тема за бакалавърска  работа.

# 68
Само информативно да спомена, че VPD-тата почнаха да излизат Tada така че проверявайте честичко, ако сте в очакване на такова. Тази година явно са по-експедитивни от предходни, поне така излиза.
1 - Качена диплома и подадена апликация на 4 юли 2025
2 - Платена такса към Uni-assist 5 юли 2025
3 - .....дългото чакане....
4 - След точно 4 седмици и 2 дни от плащането на таксата, днес 4 август 2025, по обед статуса на апликейшъна в uni assist се смени от In evaluation на Okay, и може би 3 часа някъде след това вече получихме и VPD-то. Нямаше изненади, че нещо не е наред с документите, оценката е точно колкото и ние я сметнахме и всичко върви по план.
Скрит текст:
5 - Качено е вече към TUMonline апликацията - остава да засечем в дни и часове техния отговор колко ще се забави. Силно се надявам до края на седмицата, или най-късно другата да има резултат, защото чакането е убийствено. На много места казват, че отговарят в рамките на 2-4 седмици от TUM, което ми се вижда прекалено много Disappointed

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 18:24 от ANNAFACE

# 69
  • София
Благодаря за информацията.
Николета също чака vpd то и съответно доколкото е разбрала няма как да се яви на изпит докато не е готово, което означава, че ще е септември най-вероятно. Надяваме се вече и двете, дотогава да е излязло класирането във Виена и просто да не ходи дори на изпита в Мюнхен. Че тепърва изпит средата на септември и после чакане дали ще се класира ни идва в повече и на двете.
Допълвам и на Ники е готово, но ще го качи на 6ти някъде.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 19:22 от Aila

# 70
  • FRANCE
Уф, и ние чакаме. Успех на всички

# 71
Дъщеря ми е приета в Аахен. Но изчакваме отговор от Хайделберг.
Мисля че ще е в Аахен.
Все още нямаме общежитие и съм на тръни. Видях някакви частни, май ще кандидатства и там...

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 23:09 от Tina*

# 72
Tina*, бихте ли споделили каква специалност е приета дъщеря Ви?

# 73
Ние имаме прием от Виена и Хайделберг, но чакаме KIT. Още няма квартира.

# 74
  • Варна
Записвам се с приет  във FAU младеж.  От Studierendenwerk му бяха писали, че приемът е уни е необходимо условие да кандидатства за общежитие, затова вчера се зае с това. Нямам, обаче, големи надежди. Приемам всякакви насоки за търсене на настаняване в Нюрнберг.

Общи условия

Активация на акаунт