Отговори
# 645
  • София
Големият ми син си изкара САЕ след 11клас, дали му трябваше за кандидатстването, не знам, но му дотрябва за магистратурата, която е на АЕ и не му направиха проблем за срока на издаване.

# 646
  • София
Големият ми син си изкара САЕ след 11клас, дали му трябваше за кандидатстването, не знам, но му дотрябва за магистратурата, която е на АЕ и не му направиха проблем за срока на издаване.
Всичко е  много индивидуално  -  зависи  от  специалност,  от  университет,  от  държава.. Когато някога  дъщеря ми изкара  един семестър в Южна  Корея,  корейците ( в  партньорски   университет  на немския) не  признаха  Cambridge сертификата за  обучение на  английски  (не  помня  вече дали заради времето, когато е  взет,  или заради  това, че обучението  е  подобно на   американската  система),  та  държа   ТОЕFL. После  за магистратурата  (която беше на  английски  след немския бакалавър) не  знам  дори  кой сертификат  са  й  поискали/признали  в унито -  понеже  имаше  към онзи момент  СРЕ,  TOEFL и UNICERT   IV. Това  последното е някаква  немска система  за изпитване и  оценяване на  езикови  компетенции за  следване  в немски унита. Символична такса  помня, че  се плащаше за  въпросния  изпит,  явно е  смятала, че  може  него да й  признаят навън като  прясно взет и да не  държи TOEFL (към  онзи момент  работеше  в езиковия  център на  унито на  длъжност, свързана пряко с   Тойфел, и   просто не  й  позволяваха  да  го държи веднага, някакъв  конфликт на интереси  явно).  Но не  стана с  този UNICERT нищо и си държа малко по-късно и TOEFL. Та  сякаш няма  нещо  фиксирано за това  къде,  кога и какво  признават за  английския. 

ПП  Какво  правим  със  срещата Simple Smile

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 22:27 от Просто русалка

# 647
Koгато моите деца кандидатстваха и проучвахме внимателно условията на университетите, съм запомнила едно правило - когато е взет с С2 -  важи доживот за обучение и работа. Когато е взет с С1 - важи две години за университет и доживот за работа. Когато е взет с В2 - важи за работа, но не и за обучение. Разбира се, винаги има и изключения, но това беше общия случай. Имам предвид Кейбридж.

# 648
  • София
GD, аз споделих по-горе, че НЕ  приеха  даже СРЕ на ниво С2, не  САЕ. Но  пък, да,  може  би не  го  приеха не  заради  това  кога  е  държан/взет, а  просто  защото  държавата е   азиатска и  обучението във  висшите им учебни заведения  е  на  американски  принцип,  вкл. и като оценяване.  И   съответно им  трябва  американски  сертификат. Питах  я  сега   кой сертификат  е ползвала  после  и за master  degree -  TOEFL.

Мислех  си дълго време, че   тези  проблеми  ги има  само с  английския.  Ами, не.  Наскоро  попаднах на  информация  (конкретно за  ТУ  Хамбург, за  който ме  питаха нещо,  вероятно  и на  други места  има  такива изисквания), че явно и за немски  (видно от  скрийншота не за в всички  сертификати,  а само за някои) понякога се  иска сертификатът  да не е на  повече  от  2  години. 

Та  личното ми мнение  е, че няма  общи  правила и тук-таме изключения. Най-добре е  човек  да  си  гледа за  конкретното място  (държава,  университет,  специалност) какво   ще  му искат.  В  тази  връзка  винаги си  спомням за  минавката с    ниво  С1  по немски  от  ДСД2 или  ДаФ,  което обаче   НЕ стига  за медицина в  4-5  унита.  Във  всички  останали,  някъде около  35  медицински  факултети,  го няма  този  проблем.  Като  си  потвърдил офертата за някой  от  тези  4-5, искащи  С2,  и вече  си  свален  от  системата,  а нямаш  исканото С2,  подведен  по   масовия  случай с  приемане на  С1  просто  гориш..

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 12:23 от Просто русалка

# 649
Единственият сертификат по английски без давност е СРЕ. Не се подвеждайте, че САЕ ниво А (приравняващо се уж на С2) е равностойно на CPE - не, не е. Пак си е САЕ и в общият случай някои унита или работодатели имат право да изискат “ресертификация”…

# 650
  • Plovdiv, Bulgaria
Koгато моите деца кандидатстваха и проучвахме внимателно условията на университетите, съм запомнила едно правило - когато е взет с С2 -  важи доживот за обучение и работа. Когато е взет с С1 - важи две години за университет и доживот за работа. Когато е взет с В2 - важи за работа, но не и за обучение. Разбира се, винаги има и изключения, но това беше общия случай. Имам предвид Кейбридж.

G..D, това е много хубаво, моят син взе Cambridge  C2 тази година т.е. в 11-ти клас. Сега е 12-ти клас и държа DSD2. Резултатите ще получи до края на Февруари 2026г. На устния разбрахме, че е изкарал максималните точки, но да видим писмения.
А къде може да се види това, че С2 е безсрочен и за университетите?

# 651
  • София
Шуши, наистина  ли са им казали резултатите  от  устния? Нали  от  няколко  години не се  казваха  уж,  човек научавал само  нивото  В2/С1 за  съответния  елемент,  в  случая  за устния  изпит, но без  конкретни точки.  Преди се  казваха, да. На малките  ми  дъщери  ги  дадоха в    затворен  плик, на  всеки индивидуално.  При  голямата   направо  си имаше  списък в  училище.  А за по-големи  и  от нея  списъкът  съм  го  виждала и на  сайта на немския  отдел на  гимназията.

# 652
  • Plovdiv, Bulgaria
Шуши, наистина  ли са им казали резултатите  от  устния?
Скрит текст:
Нали  от  няколко  години не се  казваха  уж,  човек научавал само  нивото  В2/С1 за  съответния  елемент,  в  случая  за устния  изпит, но без  конкретни точки.  Преди се  казваха, да. На малките  ми  дъщери  ги  дадоха в    затворен  плик, на  всеки индивидуално.  При  голямата   направо  си имаше  списък в  училище.  А за по-големи  и  от нея  списъкът  съм  го  виждала и на  сайта на немския  отдел.
Устно са им ги казали. Нищо официално няма. Аз даже се учудих. Ама докато не ги видя на хартия не вярвам, пък нали за университета трябва на всички модули да е С1?

# 653
А къде може да се види това, че С2 е безсрочен и за университетите?

Ами нали това пишем, че никъде не е гарантирана тази “безсрочност” на САЕ.  Някои унита и работодатели си изискват подновени сертификати на всеки 2 години. СРЕ си тежи на мястото с валидност завинаги заради високото ниво на изпита. Несравним е по трудност със САЕ и затова С2 на САЕ не е по-различно като важност от С1 на САЕ, като изключим моралната стойност.

# 654
  • София
Saffron, стана  ми интересно  тогава  защо не  приеха  сертификата на  дъщеря  ми.  И, да,  оказва се, че  просто не  приемат въобще Cambridge сертификати в  Южна Корея,  дори и с ниво  С2  (СРЕ) да са.  Сега  погледнах  изисикванията на  университет  в  Сеул - TOEFL iBT (TOEFL ITP не признават),  IELTS   Academic или   доказателство, че  си завършил бакалавърска степен на  английски  (  при кандидатстване  за магистратура).  И пак  го има уточнението, че  сертификатът е  взет  през  последните  две  години..И  понеже  съвсем задълбахме,  довечера  ще  я питам с  какъв  сертификат  е наета да  работи в  Швейцария  при английски  за официален  език  в   компанията и задължителен  немски за  позицията (не  по  принцип),  при  положение че и  Тойфел,  и  СРЕ, и  ДСД2 към момента  на  kaндидатстване  са  били  вече  "старички", хаха....

Нищо не  казвате  за  срещата.  Аз  съм  шило и не  стоя на  едно място, имам  уговорена  предколедна среща на  14.12 на  хапване, пийване и  лаф  с   три  приятелки,  после  друга на  16.12  с   родители на  деца  от вокалната  формация,  където пееха  девойките ми,  и с нейния  ръководител..  Чакам и тази с  мамите  оттук  да  се осъществи Simple Smile.  И  после  -  среща с две  от трите  девойки.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 14:52 от Просто русалка

# 655
Ами, щото азиатците са си друга бира - не знам; те и американци само TOEFL, SAT и сие признават.

# 656
Така е, съученичка на големия ми син замина след АК да учи в ОАЕ  и искаха  само TOEFL.   На съседчето в САЩ му искаха SAT.

# 657
Има  в Университети в Берлин , които се "задоволяват" с В2 на английски (като това е обучителния език) и те са в сферата на изкуствата ... може би това е и причината. От "изборите" на моето дете за Берлин конкретно и двата университета (частни са университетите, филиали на британски университети) бяха с В2 с условия и не по-малко от колко бяха там точки на всеки раздел. Миналата година примерно дори бяха без изискване за представяне на сертификат, като беше написано , че на интервюто ще определят какво е нивото на кандидата. Тази година са сменили изискванията с предоставяне на сертификат, макар и не много  "висок". Ако кандидата не може да го представи минава някакъв техен, 90 минутен тест за език. Съжалявам ако не се казва "раздел" или "висок", но съм много боса по тези сертификати. Направи ми впечатление и че за Ирландия подобни частни институции също поставяха изисквания за  В2. Последното го пиша за да се види че е по-скоро тенденция отколкото изключение.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 18:50 от _re_ge

# 658
  • столицата
Русалке, май много се натовари програмата предколедно и не знам къде да пъхнем и срещичката. Януари няма ли да е по-спокойно?

# 659
  • София
Русалке, май много се натовари програмата предколедно и не знам къде да пъхнем и срещичката. Януари няма ли да е по-спокойно?
Май  така  ще  се окаже най- добре...Аз  може да  съдействам    за  декември с  резервация или  друго, но  лично  няма  да мога  да присъствам  най-вероятно,  понеже  на  14  съм заета, на  16  също,  от  по-късно  днес  знам за  вечерен ангажимент и на  17-ти, а на   18-ти летя  за  Германия  да  правя  компания по пътя към  БГ на  девойката, че уж нямаше  да идва  с кола,  ама   само  уж..  От  200  кладенеца  вода  донесе, че й трябвала колата  -  щяла  да сменя  тук масло и  филтри, имала  да  носи нещо  обемно оттам, искала нещо си да  вземе оттук, а   пък и билетът  заедно с места, чекиран багаж в двте  посоки и  паркинг за  колата  две седмици близо надвишавал така или иначе   разхода  по  пътуване  с колата (гориво,  преспиване и винетки)..  С  две  думи - пак  съм  Панталей  пътник и в  двете  посоки.  Разбрах  за  това   в    21  часа , половин час по късно имах  билетите  за  самолет  натам и после  през  януари  за насам.  Другата  ще  си идва и ходи със  самолет,  понеже  за  доста  по-малко  ще е тук.  Третата ще се подвизава  така или иначе при  полярните мечки  и  Дядо  Коледа  във Fairbanks, та  там  драми с  транспорта няма.  Това малко  в кавички, де, понеже  са по  3 полета в  посока...Миналата година й загубиха  багажа  United, ама беше  топло, сега  ще е  сериозен  проблем, ако нещо  подобно се  случи при температури   минус  30..
Ако някой иска  да  пътува  от  Германия насам  с две  лудички и/или пък оттук натам със  същите  две -  добре  дошъл  е.  Simple Smile  Става  дума  за  някъде  19.12 към  БГ и  02.01 към  Германия. 

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 22:35 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт