Отговори
# 705
  • София
реге, благодаря за подробностите. Много са важни за мен, уж съм ги чел групата и процесите по кандидатстване за обжежития в началото на годината и сега почва една паника. През коя верига се кандидатства например за Нойдегергасе, реге?

elita, "Третото, в което е сега, беше по-евтино и в самостоятелна стая с бокс и баня с тоалетна." - Кое е това общежитие, как да го видим и през кой сайт се кандидатства? Ако ти е удобно може ли да споделиш каква е цената за месец.

Шушито, споделяла съм го в темата за студентите в Австрия - https://www.vetheim.at/
Всичко има на сайта - схема на стаите, цена, форма за кандидатсване и т.н.
Може да ми пишете и на лични.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 20:12 от elita

# 706
От нашия опит получихме общежитие в Хамбург/Заарланд, Йена, Хале, Манхайм. Подадохме декември Улм и Аахен (държавно и частно). От частното имахме потвърждение, държавното ни изхвърли системата.

Хамбург частно или държавно? Бихте ли споделили линк/сайт? Също така колко месеца по-рано кандидатствахте и каква стая/апартамент получихте?

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 15:21 от stdi

# 707
От нашия опит получихме общежитие в Хамбург/Заарланд, Йена, Хале, Манхайм. Подадохме декември Улм и Аахен (държавно и частно). От частното имахме потвърждение, държавното ни изхвърли системата.

Хамбург частно или държавно? Бихте ли споделили линк/сайт? Също така колко месеца по-рано кандидатствахте и каква стая/апартамент получихте?
Хомбург - автокоректора го промени, а когато видях, вече не ми разреши редакция. Там се намира медицинският факултет на университета в Заарланд. Всичките са държавни, само в Аахен подадохме и към частно. Улм, Аахен още декември, Манхайм системата отваряше март ( ако не бъркам нещо), Хале, Йена, Хомбург май месец. На всички места се подава по различно време. Моят съвет е - изберете си университети и проверете в кой кога може да се пусне заявка. За градовете с трудно настаняване към Щудиентенверк, подайте и към частно от по-рано. За Германия не настаняват без да си записан към университета.

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 19:03 от totony

# 708
Чистита 2026г на всички, да бъде здрава, мирна и успешна! Много незабравими моменти споделени с най- близките и късмет на студентите- бъдещи, настоящи и бивши! Да им е вдъхновено, влюбено и успешно!

# 709
  • София
Честита да е и от мен Simple SmileНека донесе на всички здраве, щастие, хубави емоции и успех.
Поздрави от унгарската магистрала, аз пак съм на разходка..Joy Мъгливо, дъждовно, но празно и лесно за минаване.Тръгнахме в 4 сутринта, а вече сме  минали и част от Унгария.

# 710
  • столицата
Русалче, кога пак стана време за път? Леко и безаварийно! Занеси им малко от софийското слънце.

# 711
  • София
Честита Нова Година и от нас!
Нека да бъде здрава, успешна и пълна със спиращи от щастие дъха мигове !
И ние сме на вълна общежитие.
Разглеждам общежитията в унито в Хайделберг и се чудя как се кандидатства?
https://www.stw.uni-heidelberg.de/en/wohnheime
не разбирам - за всяко едно общежитие ли се кандидатства отделно и как получаваме " индивидуалният код за достъп, който сме ви предоставили писмено"?
Благодаря предварително.

# 712
  • На планетата Земя
За много години!

Виждам, че може да изберете до 3 общежития. Попълнете още сега и изпратете. После ще получавате на всеки 30 дни мейл с линк за потвърждаване на интереса.

https://www.stw.uni-heidelberg.de/wohnen_online_bewerbung?

# 713
  • София
За много години!

Виждам, че може да изберете до 3 общежития. Попълнете още сега и изпратете. После ще получавате на всеки 30 дни мейл с линк за потвърждаване на интереса.

https://www.stw.uni-heidelberg.de/wohnen_online_bewerbung?

Да, и ние видяхме, че може до три.
Опитахме се да подадем, но периода от който може да изберем е Май месец, а на нас ни трябва Септември на пример.

# 714
  • На планетата Земя
Мисля, че това не е вярно. Ето пример:

# 715
  • София
Честита Нова Година! Нека е здрава, мирна и щастлива!

Запознат ли е някой как се процедира в немските университети, когато ЕЗОК-ът на студента изтича преди края на семестъра? Трябва ли да се информира университета? Необходимо ли е с новата карта студентът отново да се обръща към държавна здравноосигурителна каса, за да му бъде призната тя и съответно да не е необходимо да плаща осигуровки (както преди началото на семестъра, за да получат удостоверението за записване/Immatrikulationsbescheinigung), или това се случва чак преди началото на следващия семестър? Също проблем ли е, ако има малък промеждутък между изтичането на валидността на старата карта и началото на новата? Благодаря предварително!

# 716
  • На планетата Земя
Не мисля, че за унито има значение. Важно е, ако има случка, която поражда нужда от ползване на ЕЗОК, да е налична валидна такава.

# 717
  • столицата
Аз пусках заявлението за ЕЗОК на детето в банката с акта за раждане. Не помня дали ми искаха пълномощно, за да получа и пластиката. Може да пробвате.

# 718
Честита Нова Година! Нека е здрава, мирна и щастлива!

Запознат ли е някой как се процедира в немските университети, когато ЕЗОК-ът на студента изтича преди края на семестъра? Трябва ли да се информира университета? Необходимо ли е с новата карта студентът отново да се обръща към държавна здравноосигурителна каса, за да му бъде призната тя и съответно да не е необходимо да плаща осигуровки (както преди началото на семестъра, за да получат удостоверението за записване/Immatrikulationsbescheinigung), или това се случва чак преди началото на следващия семестър? Също проблем ли е, ако има малък промеждутък между изтичането на валидността на старата карта и началото на новата? Благодаря предварително!

ЕЗОК се издава на здравно осигурено лице. Държавата осигурява студента за времето, за което е подал удостоверение в НАП, че е записан студент (семестриално) . Молба в ПИБ за издаване на Езок не може да се подаде преди изтичане на старата карта, така че прекъсване винаги има. Университета не го интересува дали детето е здравно осигурено. Това как ще се справя семейството със здравната грижа си е негов проблем. Има семейства които правят здравни застраховки и подават за здравно осигурителни права когато си решат. Примерно, познати след три години завършен бакалавър подадпха в  НАП. До тогава детето беше със, застраховка.
Преди, можеше да се вземе пластиката с пълномощно, попълнени при подаване на документите, то беше на гърба на бланките, които се подаваха. Но преди година може би, ни отказаха от ПИБ да попълним такова пълномощно. Нямало вече такава "услуга" . Дали е възможно с онези нотариално заверени пълномощни, които правим на деца, обучавани в чужбиня- не знам. Не сме опитвали.

# 719
Честита Нова година! Здраве и успехи на всички деца!
Въпросът на irinopolis ме вълнува и мен. Дали и /или доколко немските университети следят подновяването на ЕЗОК? За да се запише приетия студент миналата година, университетите изискваха изрично валидна ЕЗОК, която да бъде потвърдена от немска осигурителна каса. Без валиден ЕЗОК изобщо не можеше да се запише студентът.

Общи условия

Активация на акаунт