Седмокласна Изпитна 14.07 - 20.07 До класирането отброяваме, на най-желаното място се надяваме …

• 87 280
  • 1 503
  •   1
Отговори
# 1 335
Аз пък смятам, че паралелното обучение няма никакъв принос за качеството на кадрите и който иска да научи, го научава.

Всеки има право на мнение;) Съгласна съм, но само желание, за да се превърнеш в един завършен специалист ми звучи много абстрактно!

А това, че образователният продукт трябва да се разглежда в контекста на икономически процеси, на различни политики и динамики е задължителен елемент за мен!

Una, а гледа ли Здрава Каменова в клипа за първото класиране, по първо желание, ама в Първомай😀Ама точно БГ комплексарска картинка!

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 16:23 от Compass

# 1 336
  • Отвъд алеята зад шкафа
За мен ученето навън е много полезно, най-малкото да се сблъска човек с различна култура, хора, дори битовизми.

"Организатор на събития" може да бъде една доходоносна професия, не виждам кое е смешното.

# 1 337
Ученето в чужбина ми е малко като казарма, но с положителните и черти. Честно казано колегите ми от провинцията бяха доста оправни хора, а тези от София загубихме малко като останахме при мама. Да се научиш да се оправяш с битовизмите си е доста полезно. Да се сблъскаш с друга култура също. Иначе приемам с ТУ и СУ, даже и НБУ като възможност. Само да не реши, че ще си остане със средното. Знам, че има хора които чудесно се оправят и със средно, но за по-високи нива в големи компании си е задължително. А после като натрупа опит и дай-боже финанси, ако иска хваща гората. Много ми харесва тази философия в живота - буташ здраво докато си млад и после ти решаваш какво да правиш, кога, къде и по колко време.

# 1 338
Аз нямам против да учи в чужбина, но за да подкрепя това решение финансово, ще трябва да ме убеди, че въпросното образование е не само перспективно, но и не може да се придобие в България. Ако е решила да учи "Организатор на събития" в Холандия, или просто да опознава света, хубаво, но ще трябва да намери начин сама да се издържа и да си плаща таксата. Което не е лошо по принцип, учи на дисциплина и ценене на парите. Ще си намери работа в свободното време, ще учи здраво за стипендия и ще има желаното чуждестранно образование.

# 1 339
  • София
А това с ученето редовно и работата е ужасно. Никога не бих го причинила аз на детето си. Т.е. не бих поставила нещата да си плаща само таксите работейки. И го твърдя след като голямото ми дете се сдоби с ендокринен проблем от стреса и натоварването, свързан с едновременно тъкане на няколко стана, работа и Академия. Айде няма нужда... Оправна си е от малка и без подобни "казарми". Цял живот после ще работи, има време. Разбирам го само ако учи задочно или ако семейството е затруднено финансово.

# 1 340
Нашето РУО не пусна какви са свободните места след първо класиране. Трябва ли да го правят по принцип ?Пуснаха такава справка за 5ти клас ?Ако им пиша в понеделник дали ще ми изпратят?

# 1 341
Не отричам ученето в чужбина. Отричам това, че много хора го правят от комплекс и "за пред хората". Да, излизането навън обогатява и ти дава самостоятелност, но ако мама и тате плащат всичко, малко се губи смисъла. Не отричам нито една дисциплина или специалност, но не на всяка цена. Не разбирам това бутане да излезем навън, щото да не сме тук, да извадим маса пари да налеем в Холандия (примерно) за нещо, което и тук може да се учи. За да кажем после- "наш'то завършИ в чужбина".

# 1 342
  • София
Скрит текст:
Не е тук темата, но както никой не напада избралите да учат тук (всичко е личен избор), следва да  не  се прави това и за учещите навън... Ама на много места приемали  без изпит, само по диплома. Факт. Ама  на същите тези места се отпада поголовно после. Да не са луди французи/германци/австрийци/италианци и сие да ти плащат изцяло (или почти изцяло) обучението, че и да те търпят  отгоре на това незнаещ, неможещ и влачещ изпити до безкрай. Няма такова нещо, гърмиш два, макс три пъти на един и същи изпит и "Довиждане". Отделно много голяма част от децата навън работят почасово паралелно със следването, а не харчат парите на мама и татко. Или поне не изцяло, та накрая им струват по-малко, отколкото, ако си останат тук..  Това е супер възпитателно, всъщност.

А за медицината конкретно - отиват деца там, особено за специализация,  да. И, да,   държавата е субсидирала  обучението на тези държавна поръчка. Но ако не могат да си намерят специализантско място  (какъвто е често случаят, ако  са без нужния гръб, възможности да платят и сие) или  намерят някакво, но видяхме колко им плащат на места за  него, какво да правят? Колко от тези, дето ги критикуват за направените избори, са готови  да работят за  1200-1300 лева (дано сега наистина ги увеличат след "услугата" на ТЙ)  на месец след 6 години здраво учене и също след сравнение с това колко взимат служители на реда и шофьори в градския транспорт? Отделно никоя държава от ЕС, която тотално финансира следването на медици (тоест 6 години са с нулева такса студентите), не  ги ограничава законово  да специализират/работят в БГ или другаде. Ама просто никой не идва  тук, уви - и пак защото  няма да му плащат като хората, базата няма да е наред и т.н.. Кръгът е затворен, а не става  дума за brain drain само от БГ навън. Отиват другаде в  Европа същите тези, които държавата им,  аналогично на БГ, не ги спира, че и доводите за такова решение са съвсем същите.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 17:43 от Просто русалка

# 1 343
А това с ученето редовно и работата е ужасно. Никога не бих го причинила аз на детето си. Т.е. не бих поставила нещата да си плаща само таксите работейки. И го твърдя след като голямото ми дете се сдоби с ендокринен проблем от стреса и натоварването, свързан с едновременно тъкане на няколко стана, работа и Академия. Айде няма нужда... Оправна си е от малка и без подобни "казарми". Цял живот после ще работи, има време. Разбирам го само ако учи задочно или ако семейството е затруднено финансово.

Аз също не искам това, напротив, с радост ще се лиша аз, за да има за нея, но само ако е избрала нещо, което наистина си заслужава.

# 1 344
Скрит текст:
Не е тук темата, но както никой не напада избралите да учат тук (всичко е личен избор), следва да  не  се прави това и за учещите навън... Ама на много места приемали  без изпит, само по диплома. Факт. Ама  на същите тези места се отпада поголовно после. Да не се луди французи/германци/австрийци/италианци и сие да ти плащат изцяло обучението, че и да те търпят незнаещ, неможещ и влачещ изпити до безкрай. Няма такова нещо, гърмиш два, макс три пъти на един и същи изпит и "Довиждане". Отделно много голяма част от децата навън работят почасово паралелно със следването, а не харчат парите на мама и татко. Или поне не изцяло, та накрая им струват по-малко, отколкото, ако си останат тук..  Това е супер възпитателно, всъщност.

А за медицината конкретно - отиват деца там, особено за специализация,  да. И, да,   държавата е субсидирала  обучението на тези държавна поръчка. Но ако не могат да си намерят специализантско място  (какъвто е често случаят, ако  са без нужния гръб, възможности да платят и сие) или  намерят някакво, но видяхме колко им плащат на места за  него, какво да правят? Колко от тези, дето ги критикуват за направените избори, са готови  да работят за  1200-1300 лева (дано сега наистина ги увеличат след "услугата" на ТЙ)  на месец след 6 години здраво учене и също след сравнение с това колко взимат служители на реда и шофьори в градския транспорт? Отделно никоя държава от ЕС, която тотално субсидира следването на медици (тоест 6 години са с нулева такса студентите), не  ги ограничава законово  да специализират/работят в БГ или другаде. Ама просто никой не идва  тук, уви - и пак защото  няма да му плащат като хората, базата няма да е наред и т.н.. Кръгът е затворен, а не става  дума за brain drain само от БГ навън. Отиват другаде в  Европа просто същите тези, които държавата им  аналогично на БГ не ги спира, че и доводите им са същите.

Вярно че, се българското образование до голяма степен не се цени, тъй като няма почти никакви бариери. По много причини веднъж влязъл, вече почти е невероятно да излезеш без диплома. Докато преди 30 години това не бе възможно. Но сега, за цел пари, щото ако загубим този студент, губим и парите, и ред други причини, се смята за задължение на професорите да дават изпитите на всеки, който има претенциите. Да не говорим, че им пращат и мутри някои, ако не ги пуснат на изпит. На запад такова нещо няма, няма и преписване. Така че се влиза може би по-лесно, но се излиза трудно.  Може би само в такива специалности като Химия, Физика и Математика може да засъсаш в България и да не завършиш. Но все пак главната причина хората да учат в чужбина, си остава да останат да работят и да живеят там.

# 1 345
Извинявам се, наистина, но организатор на събития, не ми звучи като нещо, изискващо усилено учене пет години в университет
 Ясно ми е, че холандците са силно бизнес ориентирана нация. Нация, която е в състояние да промени генетично моркова,  придавайки му чудесния оранжев цвят, с цел от  невзрачно кореноплодно да го превърне в силен маркетингов продукт, носещ печалби.
Същото нещо като с моркова, предприемчивите холандци са направили и с висшето образование.

# 1 346
  • София
Мими 681,
Скрит текст:
по-лесно се влиза там, където взимат само диплома или диплома + отделни оценки от нея. На други места обаче има  сериозни изпити, събеседвания/интервюта, представяне на портфолио, задължителни изисквания за предшестващи следването стажове с фиксирана продължителност и задължителна за попълване  документация за правеното по дни (но в БГ, уви, и въпросните се дават свободно, без да си стъпил там) и т.н.

А всъщност има доста деца, които след завършването се връщат тук, тоест целта определено не на всеки е в стила "Отивам, за да остана да работя и живея там след дипломирането".

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 18:09 от Просто русалка

# 1 347
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Холандия учат 3 години, не 5. Точно толкова, колкото тук се учи Зъботехника. И двете са занаят, практически специалности. Тук в България няма такава специалност (организатор на събития), не знам и колко има пазар за нея, но явно в Холандия има. Като знам в Щатите колко струва да ти организират събитие, съм далеч от това да се присмивам на някого, че иска да го работи.

# 1 348
  • София
Русалке, аз не коментирам причините за изтичането на специалисти, те са ясни. Също не упреквам никого. Няма смисъл да обезкървяваш един народ насилствено, ако можеш да го убедиш, че е за негово добро. Жалко е, ако хората продължават да не го виждат.

# 1 349
  • Куциндрел
Да, тук организатор на събития може да станеш с всякаква диплома, стига да го искаш и да се хванеш в подобна фирма.
Може в Холандия да има файда от такава диплома, ама тук по-скоро не е за хвалба, че си учил за директор на водопад

Общи условия

Активация на акаунт