Седмокласна Изпитна 14.07 - 20.07 До класирането отброяваме, на най-желаното място се надяваме …

• 87 198
  • 1 503
  •   1
Отговори
# 1 380
Благодаря ви, мили хора. В понеделник ще решим какво да правим, дано ни съдейства училището. Няколко месеца посещаваше психолог. Успокояваше се временно и като се пресетеше, пак наново, та чак паник атаки правеше и пиеше лекарства, предписани от психиатър. За такива чувствителни деца е много трудно. Трябва да се промени самата тя, но явно още не е достатъчно узряла за такава промяна. Не може все да се крие при трудна ситуация. Или все да се мести. Още веднъж, много благодаря за подкрепата.
За коя паралелка в Румънската гимназия става дума? Може да говорите с РУО. От там могат да ви съдействат за преместване в друга паралелка със същия профил. Проблем ще е ако е с румънски език, защото паралелката е само една. Свържете се с тях още в понеделник и вижте какво ще ви кажат. Настоявайте те да търсят решение, защото участието в трето класиране е много рисково.

# 1 381
  • София
Благодаря ви, мили хора. В понеделник ще решим какво да правим, дано ни съдейства училището. Няколко месеца посещаваше психолог. Успокояваше се временно и като се пресетеше, пак наново, та чак паник атаки правеше и пиеше лекарства, предписани от психиатър. За такива чувствителни деца е много трудно. Трябва да се промени самата тя, но явно още не е достатъчно узряла за такава промяна. Не може все да се крие при трудна ситуация. Или все да се мести. Още веднъж, много благодаря за подкрепата.
За коя паралелка в Румънската гимназия става дума? Може да говорите с РУО. От там могат да ви съдействат за преместване в друга паралелка със същия профил. Проблем ще е ако е с румънски език, защото паралелката е само една. Свържете се с тях още в понеделник и вижте какво ще ви кажат. Настоявайте те да търсят решение, защото участието в трето класиране е много рисково.
Първи италиански език. Благодаря на всички за отговорите и загрижеността. Много оспамих темата, но ми е притеснено. Знаех, че тук ще срещна разбиране ♥️

# 1 382
С италиански има алтернативи. Говорете с РУО да видите какво решение могат да ви предложат.

# 1 383
  • София
Здравейте! При нас с дъщеря ми възникна голям проблем. Беше приета на първо класиране в желаното училище. Днес научаваме от нейна съученичка, че техен съученик е приет в същата паралелка. Въпросното момче в шести клас тормозеше дъщеря ми вербално, унижаваше я пред класа, нарушаване дисциплината и беше с няколко предупреждения за изключване. Така и не се взе никакво сериозно отношение към него. Принудих се да я преместя в друг квартал, в друго училище. Сега по някакъв начин искам да придобия информация въпросното дете дали наистина е записано, защото ако е така ще се наложи ние да се отпишем. Тя категорично каза, че там на училище няма да ходи. Как можем да разберем? В гимназията предполагам няма да ни дадат такава информация?
Ако имате възможност, запишете девойчето си на курс по самоотбрана и/или на айкидо, или на нещо друго подобно.  Доста добре се отразяват такива дейности и на физиката и на психиката.   Лекарствата няма да ги направят силни - нито телом, нито духом.

# 1 384
Здравейте! При нас с дъщеря ми възникна голям проблем. Беше приета на първо класиране в желаното училище. Днес научаваме от нейна съученичка, че техен съученик е приет в същата паралелка. Въпросното момче в шести клас тормозеше дъщеря ми вербално, унижаваше я пред класа, нарушаване дисциплината и беше с няколко предупреждения за изключване. Така и не се взе никакво сериозно отношение към него. Принудих се да я преместя в друг квартал, в друго училище. Сега по някакъв начин искам да придобия информация въпросното дете дали наистина е записано, защото ако е така ще се наложи ние да се отпишем. Тя категорично каза, че там на училище няма да ходи. Как можем да разберем? В гимназията предполагам няма да ни дадат такава информация?
Аз мисля, че може да отидете в училището и да проверите. Като записвахме сина ми, виждах списъка...
А кое е училището, ако не е тайна?
Там където бяха проблемите - 58 ОУ в София. Сега е записана в румънската гимназия. Да, mimi, така е. Не може да бяга цял живот. Тя търси спокойната среда, но кой й гарантира това. Лошото е, че като й говоря започва да плаче и не ме чува дори. Какво толкова й е взел страха, не знам.
При нас с малката ми дъщеря се получи подобна ситуация. Имаха момиче от стария клас се пробваше да я тормози, настройваше и другите деца. Малкото обаче е перде, казваше как да ме тормози, аз не се интересувам от нея. Но по случайност попаднаха отново в един клас. Е тук въобще не и се получиха нещата, вече никой не можеше да тормози, средата беше друга, избягват се. А и пораснаха…..

# 1 385
Проучвах румънската, защото ми се струва хубава възможност да се научат езици в училище, което приема с невисок бал. Отзивите от хора, които са ми достатъчно близки, за да не преиначават картината, са за добра дисциплина, включително на приличното облекло държат. Мен ме отказа това, че ще бъдат само втора смяна първата година.
Иначе ми казаха, че наистина има буйни деца, но учителите държат на дисциплината и не им позволяват много да се вихрят.
Ако говорите с ръководството, предполагам, че ще ви съдействат.
Лошото е обаче, че ще пътуват заедно и то в тъмното, защото ще бъдат само втора смяна. И ще бъдат в сградата на механотехникума, която е на страхотно място, но момчетата там не са от най-хрисимите.
Не знам как това би се отразило на чувствително дете. Те ще са в различни смени, но все пак....
Аз на този етап малко съжалявам, че се отказахме.
Заради езиците и заради историята, която е много силна там. Имат мното добра подготовка по предмета.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 07:48 от Аmanda

# 1 386
Ако държите на езика, директорът не може да ви помогне много, защото паралелката с италиански е само една. Местенето от едно училище в друго става с подпис на министъра, ако не се лъжа, а РУО са към МОН. Те би трябвало да намерят решение на проблема. Предполагам, че първоначално ще ви посъветват да участвате в трето класиране, но вие си настоявайте, че държите на езика и че не можете да рискувате мястото си в Румънската гимназия. Личното ми мнение е, че ако добре си разиграете картите, можете да настоявате за местене с писмо в друго училище със същия език.

# 1 387

Първи италиански език. Благодаря на всички за отговорите и загрижеността. Много оспамих темата, но ми е притеснено. Знаех, че тук ще срещна разбиране ♥️

Познавам училищния психолог на Румънската. Ако ще се чувствате по-спокойни, мога да ви свържа. Пишете ми на лични.
И отново напомням, че този юнак може изобщо да не е записан там. Или са слухове, или тази приятелка е решила да си направи майтап неуместно. Все още съществува вероятност да се притеснявате излишно.

# 1 388
Сигурно ли е, че двете деца ще са в една паралелка?
 Първо провери това, после да се мисли за варианти.

# 1 389
Много добра стъпка при подкрепата от страна на МОН би била и психологически картон на детето. Ще имате писмено становище за вредите, предисторията с местене в др.училище и възможност да запишете детето на друго място! Доколкото зная Закона позволява подобна вратичка, но със задължително становище от психолог.

# 1 390
Здравейте, чета Ви от доста време, за да съм подготвена за следващата наша седмокласна година.
Не смятах да пиша, но реших да споделя опит с жалби до Директор, РУо и Детска педагогическа стая. Резултат нула въпреки доказано агресивно поведение вербално и физическо. Детска педагогическа ни извикаха на разговор, него също и дамата там се опита да ни убеди, че при първия случай на камерите се виждало, че е без да иска, а тогава камерите не работеха. Оказа се, че нашия агресор и майка му са и добри манипулатори. Обясниха, че нищо не могат да направят. От РУО писаха, че чакат доклад от директора, а директора, че е назначил проверка. Резултат няма. В трудния седми клас детето ми започва да учи в ново училище и нов клас. Институциите не действат само отчитат дейност. За мен е абсурд добрите деца да бъдат наказвани, защото трябва да пазим крехката психика на насилниците.
Извинявам се за спама.  Радвах се с Вас за успехите на децата Ви. Честито на приетите и успех на останалите за второ класиране.

# 1 391
Цялата ни работа е такава, за съжаление. И не го казвам от черногледство, а от горчив личен опит. Както пееше Тодор Колев - Има ли мисъл, има ли чувство, има изкуство. Обаче няма ли ги, нищо не става. Жалко, защото все пак има и изключения, които обаче не потвърждават правилото, а по-скоро стърчат извън него и го "загрозяват".

# 1 392
При нас имаше резултат...по повод инцидент разговарях с представител на ДПСтая. Впоследствие писах до Прокуратурата защото не ми хареса нещо което полицаят каза. Впоследствие / след три месеца..случайно/разбрах, че полицаят не е образувал производство, въпреки че каза обратното.. а е бил в училище колкото да хвърли прах в очите на ...в моите всъщност. И ако не бях писала случайно до прокуратура за да уточня нещо...щеше да се замете под килима.
Много се чудих тогава дали да не намеся и училището и да пиша и до МОН и до ДСП по повод нарушителя...но се ограничих само до полиция и прокурор защото там имаше нещо което повече ме притесняваше и исках да се изясни.

Та да...замитат яко нещата. Но само ако им позволиш...и ако се мълчи.
Нарушителят си мина процедурата по закона за борба с противообщ.прояви на малолетни и непълнолетни.

Не го изключиха. Но съм сигурна че ако се бях заела и с това...щеше да хвръкне.

# 1 393
Моето дете седем години е било жестоко тормозено, съдействие от училище - клонящо към нулата, повечето неща стигнаха до мен постфактум. Лошото е, че класът усетил отношение към детето още от първи клас са си мълчали и свидетелствали всеки път пред класен "Не е вярно, никой не я е закачал, говорил и т.н.". В седми клас исках да я местя в друго училище и заради учителката по БЕЛ, но детето отказа имала приятели. Когато разбрах що за стока са тези приятели беше  късно за местене. На НВО се справи на долната граница на възможното и балът й не стигаше почти за нищо момичешко, не говоря за елит, а за класове, които не са изцяло момчешки с мъжки професии. Наместихме три реалистични желания в нашия град и пуснах за всеки случай в съседна област това, което наистина искаше детето. Везните наклони информацията, че в училището в нашия град има приети ученици от стария й клас, както и информацията, че в близко училище е записан съученик, който в края на седми клас просто брутално я тормозеше и се беше заканил, че ще продължи и в новото училище, където и да се запише.

# 1 394
Сигурно ли е, че двете деца ще са в една паралелка?
 Първо провери това, после да се мисли за варианти.
И според мен е по-добре да проверите - в училището, инфото може да е партенка. Дори да се запише там, ако случайно насилникът е в същия клас, според мен може с документ от психолога, лекарствата и т.н. официално да искате преместване в РУО. Вярно е - не може винаги децата да бягат от проблемите, но във вашия случай, толкова драматичен, може би е по-добре да избягате.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 12:04 от mia5543

Общи условия

Активация на акаунт