Седмокласна Изпитна 14.07 - 20.07 До класирането отброяваме, на най-желаното място се надяваме …

• 87 149
  • 1 503
  •   1
Отговори
# 1 425
И да е имало претенции при нас...не съм разбрала. Нито РС е имало, нито чат канали и т.н....в пълно затъмнение съм била. Но по вероятно да е нямало нищо такова като описаното....

# 1 426
Претенции има там, където се позволява да има претенции.
Има училища, които не позволяват претенции. Grinning

# 1 427
  • София
Родителски претенции, шмърциплянку, има навсякъде.  До каква степен се допуска проявяването им, ей това вече зависи от от училището и/или конкретния учител. Но няма училище-оазис....

# 1 428
Има и претенции, с отрицателен нюанс. Има и ..хм..как да го нарека, искания/питания/молба?, които са с положителен знак.
Не бива да се слага знак на равенство между тях.
Едното е неоснователно, нередно
Второто е законно, редно и т.н
Пример - съблекалните в докегашното училище НЕ работят от ковида насам.
Какво ще е ако родител се поинтересува защо така и къде да се събличат учениците?

# 1 429
  • София
Мисля, че нагоре се коментират все пак неоснователните. Но дори и основателни да са  донякъде, пак - ако са поднесени грубо, нетактично и в неправилния момент,  пак стават дразнещи. Веднага и аз ти давам пример от 1 лице. Неофициално и деца, и родители знаеха, че конкретен учител оценява по-високо момичетата и ощетява момчетата. Колко въпреки това да е уместна родителска реплика на всеослушание на родителската среща към учителя" Синът ми Х  толкова много учи, полага усилия, но  така и не може да се добере  до  заветната шестица. Интересно ми е с какво точно съседката му по чин У толкова пък го превъзхожда, че е абонирана за шестиците при Вас?"
Ми майката на момичето също е там, защо да е длъжна да  се чувства неудобно или пък да се налага  да влиза в обяснителен режим, че и дъщеря й учи?

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 20:52 от Просто русалка

# 1 430
Ами знам ли кои са неоснователни. Понякога всеки въпрос към училището се разглежда като да ги притесняваш.
И това го има.

# 1 431
Съветът за бойните изкуства е много добър. Все пак, по-добре е да са отбранителни. Изострят сетивата и реакциите, вдигат самочувствието...
За психиката на децата също е важно да знаят, че полагаме усилия да ги защитим в такава ситуация.

# 1 432
Родителски претенции, шмърциплянку, има навсякъде.  До каква степен се допуска проявяването им, ей това вече зависи от от училището и/или конкретния учител. Но няма училище-оазис....
Да, това имах предвид, че има училища, в които родителските претенции няма как да виреят, не че ги няма.
То от "златното яйце" по-златно няма...

# 1 433
Изобщо не чакам някой друг да ме подкрепи или да ми свърши работата.
Подавам си каквото трябва и до където трябва, и не чакам на друг. Останалото са извинения...

На мнение съм, че всеки сам трябва да си търси и защитава правата. Не да чака на друг.
Това само в България всеки сам се оправя. Страната на вълците единаци. Ама само се мислят за такива, а са едни овце. Няма ли общество, което да подкрепи падналия и да накаже насилника, всички са обречени. Защото винаги в живота идва момент, когато не можеш сам.
Много се дразня на случаи на насилие между деца и на учители, които си затварят очите, на родители, безкритични към безобразията на отрочето. Ние го преживяхме лично това с малкото дете в пети клас. Оправихме се сами. Но винаги ли ще можем сами? Срещнахме не подкрепа, а безразличие, даже злорадство. Не сме народ, е казал класикът

# 1 434
Синът ми никога не удря първи. Тормозиха го във втори клас и сега, в седми. Резултатът - при физическо нападение той реагира безконтролно и удря в лицата, а е 80+ килограма. Разбити носове и устни, сълзи и сополи, че и двата пъти го нападаха двама наведнъж... ем двама, ем реват набити. И не, не е виновен. Нападнат е. Не може да бяга и просто бие.

# 1 435
За мен овце са тези, които чакат друг да им свърши работата. Въпрос на виждане..

# 1 436
Ами ако си стар или малък няма как да си я свършиш сам. Не сме в джунгла силните да ядат слабите.
В това отношение браво на учители, които се намесват навреме. Срещала съм няколко такива

# 1 437
И колко пъти сте виждали да се организира колективен отпор?
П.п. Едно време имаше такива дето се опитваха нещо, но като ги нашамариш, минаваше им меракът много бързо. Сега не мога да дам такъв съвет.

# 1 438
Никога не се е организирал колективен отпор, по мой опит. Ако ръководството и учителите не вземат отношение и не се намесят, няма спасение.

# 1 439
  • София
И колко пъти сте виждали да се организира колективен отпор?
П.п. Едно време имаше такива дето се опитваха нещо, но като ги нашамариш, минаваше им меракът много бързо. Сега не мога да дам такъв съвет.

Виждал съм колективен отпор от родители или от деца и действа многократно по-силно от това сам да се оправяш. В много случаи сам е достатъчно и предостатъчно, но в други трябва помощ, за да се разбере кой крив, кой прав, кой какво е казал, кой какво точно направил, да се чуе всяка страна и да се намери е баланса.
И тези които не са активни сами да опитат, и другите които ги е страх да окажат помощ - и двата типа са "овце".

Съвсем нормално е да има по-страхливи, по-колебливи хора. Въпросът е, че когато абсолютно се докаже, че нещо е грешно, грозно, опасно, нечестно и лошо, поне тогава тези по-обраните да подкрепят дадено решение, а не да се правят на разсеяни.
Аз не мога да си обясня как онази майка, от която почна темата е стигнала до тук! До такава травма на детето си, на семейството си, и как е възможно целия клас - родители и ученици да не я подкрепят и спокойно да се казва, нищо не може да се направи или те институциите го заметоха! До колкото помоня ставаше дума за ситуация в 5-7 клас.

Общи условия

Активация на акаунт