Първа работа

• 1 007
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте! На 18 години съм, момиче, преди 2 месеца завърших училище. Досега не съм работила и ми е трудно да си намеря работа. Влизам често в jobsbg, но градът от който съм, е малък и няма почти никакви обяви (а ако има, са за шофьори на камиони и неща свързани със строителство). Много се притеснявам, че няма да успея да си намеря работа. Какъв съвет бихте ми дали? И кои са нещата, които трябва да знам за първа работа?

# 1
Разбира се, най-лесният начин е да питаш родителите си не познават ли някого, който да може да съдейства. Особено пък в малък град, но и в по-голям, познанствата играят голяма роля, защото за този работодател ти няма да си напълно непознат човек, а някой, за когото има препоръка, че е добросъвестен примерно, работлив, изпълнителен.

В общия случай, първо си изясни какви умения имаш и какво желаеш да работиш, с какво можеш да си полезна на един работодател. Напиши си CV, навсякъде в интернет е пълно с препоръки. След като е малък градът, сигурно знаеш какви фирми има, в които би искала да работиш. Така че ако родителите ти не ти препоръчат нещо, просто ги посети в приемното им време, попитай, остави CV.

# 2
А ти какво точно си завършила? Някаква специалност имаш ли? Какво искаш да работиш?
Ако е обикновена гимназия, по-добре се ориентирай към някакви курсове, ако няма да учиш висше. Трябва ти професия, занаят, ако искаш да изкарваш някакви пари. Иначе с гола гимназия нямаш много възможности. Сервитьорка, продавачка и др. от сорта. Не че по принцип не може и нещо по-добро, но ще ти трябват сериозни връзки.

# 3
А ти какво точно си завършила? Някаква специалност имаш ли? Какво искаш да работиш?
Ако е обикновена гимназия, по-добре се ориентирай към някакви курсове, ако няма да учиш висше. Трябва ти професия, занаят, ако искаш да изкарваш някакви пари. Иначе с гола гимназия нямаш много възможности. Сервитьорка, продавачка и др. от сорта. Не че по принцип не може и нещо по-добро, но ще ти трябват сериозни връзки.

Завърших в профилирана гимназия, но нямам никакво намерение да се занимавам с това в бъдеще, просто родителите ми ме накараха да запиша това, а иначе казано "Електронна търговия"

# 4
А с какво искаш да се занимаваш?

# 5
Мислила ли сте да смените града с такъв, който предлага повече възможности? Може да изкарате някакви допълнителни курсове, в зависимост от това какво Ви влече. Но, въпреки курсовете пак може да се наложи смяна на населеното място. Шофьорска книжка имате ли?

# 6
  • София/Севлиево
Моята братовчедка в края на юни навърши 18 и започна работа като продавач в един мол.За първа работа,и то за ваканцията(тя има още 1 година да учи) мисля,че е добре.Навремето моята първа работа също бе продавач(в училищната ни лавка).На най-добрата ми приятелка дъщерята пък още като ученичка се хвана като сервитьорка,сега учи задочно,работи и дори вече си купи самичка апартамент (е,с ипотека,но сама ще си я изплаща, сега е на 20 докъм 40 ще я приключи)...Друг вариант-изкарваш някакъв курс(около мен младите,които не им се учи,карат  основно за фризьор и маникюр) или пък записваш да учиш нещо, което обаче поне след завършването ще работиш(това най& вече за да не разочароваш родителите си)...

# 7
Здравейте! На 18 години съм, момиче, преди 2 месеца завърших училище. Досега не съм работила и ми е трудно да си намеря работа. Влизам често в jobsbg, но градът от който съм, е малък и няма почти никакви обяви (а ако има, са за шофьори на камиони и неща свързани със строителство). Много се притеснявам, че няма да успея да си намеря работа. Какъв съвет бихте ми дали? И кои са нещата, които трябва да знам за първа работа?

В малък град едва ли ги качват обявите в джобса. Чрез хора и с обяви на място търси. Накарай и родителите си да поразпитам, защото познават повече хора на възраст да предлагат работа. Сега може и да е намалено по принцип предлагането, защото много хора търсят за лятото и края на пролетта се уговарят. Прецени си какво имате като работни места в града - има ли производство, има ли селско стопанство в близост до града, при нас има основно това и масовото за малките градчета е сервитьорки, работници в кухня и продавачки. За офиси сигурно си имат хора. С електронна търговия можеш да се ориентираш към дистанционна работа за онлайн магазини да не търсиш за конкретния град.

# 8
Ако говорите чужд език (най-добре повече от един), вижте за работа от вкъщи в някой кол център- всичко минава по интернет, ще трябва само веднъж да отидете да си вземете техниката за работа и да си разпишете документите.

# 9
Някъде даже и техниката изпращат с куриер. Ама тя щом с онлайн търговия не иска да се занимава, ми се струва, че не й се работи нещо от къщи.

# 10
Има HR агенции, с които може да се свържеш. Трябва им само CV и те търсят вместо теб и предлагат, според твоите данни подходящи позиции. Аз по този начин намерих своята работа, която и до ден днешен работя. Бих посочила имена на агенции, но не знам дали няма да се счете за реклама.

# 11
През коя фирма сте си намерили работа?

# 12
Ако не искаш сезонна работа на морето, иди примерно в някои магазин или където решиш и питай на място. В бюро по труда може също. За първа работа няма да получиш кой знае какви оферти, но ако нямаш разходи може би ще са ок.

# 13
В производствата винаги търсят.

# 14
Не знам дали ти се идва в София, но тук навсякъде , навсякъде по веригите търсят хора. Кауфланд, Билла, Лидл,Фантастико. Днес гледах флаери на Хепи, че поемали и квартира. Знам, че не е най-невероятната работа и заплащане, но за прясно завършила може да са добър старт.

Общи условия

Активация на акаунт