Осмокласници 2024/2025 - тема 10 - лято, море и още нещо...

• 28 500
  • 769
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Наборката винаги досега е била от хората, които спят малко - ляга късно, става рано и си е ок. Но от известно време ако не се е наспала, прекрасното ми дете изчезва някъде и на негово място се появява едни отвратителен кисел звяр, който трудно издържам. В петък беше с мен на работа, това си е ден за нас двете по принцип, но тя игра до 3 през нощта и цял беше супер кисела. Ходихме да й купя 2 чифта маратонки и къси панталонки и тя пак не се усмихна. Държа се все едно на сила я карам да й ги купувам. Вечерта излизахме с приятели, с които много обича да се вижда и там беше някакво страшно мрънкало. На следващия ден, вече наспана и видяла колко хубаво й седят новите придовки, ми звъни да се извинява, че държала зле, не съм го заслужавала и т.н. Вечерта приготви вечерята като компенсация. Два поредни дни - две напълно различни деца.

# 466
Наборката си получава точно определени джобни седмично и се събира в тях. Сега дали в брой, или по карта, зависи от ситуацията. Стипендията не я е харчила, от баби и рождени дни също си ги събира, много рядко си купува някоя дрешка, последно слушалки, но винаги пита преди това. Като цяло има добра финансова дисциплина, поне засега.

Оо, недостатъчният сън се отразява много зле на тийнейджърите. И моята е същата. Имат нужда от мноого сън и имам чувство, че го наваксват от бебешкия си период, когато нас не оставяли да спим Joy

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 08:47 от Lúthien

# 467
Ние финансово се издънихме в началото на 8 клас. Оказа се, че в повечко са му дошли финансите и дори си плащал младежа да му пишат домашните. Отделно за глупости е харчил. Направо за главата се хванах, като разбрах. Сега съм го оставила на минимум, за да не му остава възможност за неразумни покупки...и това ще е все така за неопределен период. Хубавото е, че все пак е още на 14 още - има време, ще се научи.

Веднъж в общежитието възпитателят ми обяснява: "Госпожо, всички харесват вашия син - той е много щедър". Тоест и черпи човека, не е стиснат поне Simple Smile Явно бяхме прекалили обаче. Аз съм си извадила изводите да не повтарям тази грешка. Има деца, които изначално си знаят да си правят сметката и други, които ще трябва да се научат.
LaughingLaughingLaughing Извинявай, ама много ми стане смешно като си представих Laughing

# 468
Да, то отстрани си е весело, ама аз се почувствах Rolling Eyes да не казвам как...

# 469
  • София
Нашият е с Револют, и в брой има нещо в портфейла. Не съм наясно какви са им финансовите взаимоотношения. Но  започне  ли да минава през нас „ей така, да ме види“,  това е  сигурен индикатор, че или парите му са свършили или е замислил някаква по-скъпа покупка Grinning

# 470
  • София
Аз установих,  че е по-добре да му даваме/превеждаме за две седмици, така се научи уж да си разпределя парите.
Но винаги има някой таен запас.

# 471
Аз превеждам в Револют 50 лв на 10 то и 25 то число, всеки месец и му давам на ръка по 20 лв на седмица.
Понякога не му стигат и додавам, ама е рядко за сега.

# 472
  • European Union
Ние направихме дебитна карта в ДСК, за да си получава стипендията. Сега съм ѝ разрешила да си пусне платен Спотифай и да си го плаща със стипендията. Ако новата учебна година не изкара за стипендия, ще спира абонамента.
Понякога си пазарува онлайн с картата (парите от бабите ѝ ги превеждам там), но вчера се оплакваше, че ѝ иска да потвърди с пароли, а тя няма. Явно не е много активна в пазаруването, щом досега не е замрънкала да ѝ направят.

Тази нощ ми е писала в 3,30 "Има щурец в стаята. Не мога да спя и ме е страх." След половин час "Убих го". Интересно как го е намерила. Или пък кой знае какво е било.

# 473
Давам на ръка по 20 лева на ден, т.е за нормална седмица тръгва със 120 като си купува билета за автобуса с първите 20 лева. Давам и храна за 2-3 дена. Стипендията си я получава по карта 30-35 лева е. Случвало се е в петък като я вземам да има пари, случвало се е и да ме чака да й занеса нещо за хапване, че е изкарала деня на пакетче солети. Сега лятото получава на ръка по 20-30 лева на седмица, купува си по нещо от магазина за душата или ако не й хареса храната у дома. Понякога ги вкарва в картата. Доста похарчи за дрешки в Тему, напълно излишно, защото имаше достатъчно за лятото, още повече, че почти никъде не излиза.
Братчето, което ще е пети клас получава по 30 лева на седмица на ръка. Не посещава занималня. На карта му превеждам по 50 лева на месец и това е неговата "стипендия", че ми е отличник. Тези пари заминават доста бързо за разни игри или като излиза с приятели.

# 474
Моето няма карта. Ако поиска, давам пари. Тя обаче не иска, евентуално за някоя фигурка. Дадени пари събира. Понякога идва с бизнес предложения да няправи нещо срещу заплащане. Дрехи, козметика не са в полезрението, храна пък съвсем.

# 475
На моето му давам в брой 200 лева за месеца, това са му за харчене парите. Винаги му остават, дори на него се налага да му правя забележка, че не е изхарчил много Laughing. Такъв е той, спестовен, все иска да си има събрани пари, на батко му докато учеше му давах най- много за седмица накуп парите, защото изобщо не умееше да си прави сметка, пръскаше си докато има, черпеше, абе бохемска работа Laughing
Стипендията също му я дават в брой, той колкото реши си вкарва в картата и си купува обикновено игри.
Да си призная и двата варианта не ми харесват, ни да пръскат безразборно, ни пък като набора да е прекалено спестовен .. Нямам угодия аз Laughing

# 476
При нас спестовни са по-големите му брат и сестра. И двамата зодия Дева. И наборът трябваше да е Дева - за 5 Септември. Но избърза и ето сега е едно щедро Лъвче.

# 477
  • София
Моите и тримата са от "щедрия" модел, но наборът е по-разумен. Наборката харчи и черпи, понякога доста необмислено. А баткото-телец е все едно е син на някой дубайски шейх. Затягаме контрола, няма как иначе да се научат, ще ми е гадничко известно време, но се надявам да е за тяхно добро.

# 478
  • София
Затягаме контрола, няма как иначе да се научат, ще ми е гадничко известно време, но се надявам да е за тяхно добро.
След разговорите с голямата, започнах и с реалните мерки т.е. ограничих раполагаемата сума. Около седмица беше много сърдита. После 2-3 седмици беше само сърдита. Сега имаме примирие с нея. Но със сигурност ще има избухване по някое време. От 3-мата, тя е с най-широки пръсти към момента.

# 479
Моето си получава джобните на седмица 10 лв на ден и отделно за автобуса. Стипендията също в брой получаваше. Успява да спести и с малка помощ си смени компютъра миналия месец. Но със седмичен бюджет е от начален етап.

Общи условия

Активация на акаунт