Осмокласници 2024/2025 - тема 10 - лято, море и още нещо...

• 28 127
  • 769
  •   1
Отговори
# 720
Да, това за междусрочната е хубава промяна, беше много недомислено с този един ден насред седмицата, ама иначе и аз не съм доволна от ваканциите Laughing Повечето дни от тях са си така или иначе неучебни, защото са официални празници, можеха да отпуснат по още два- три дни към пролетната и зимната Laughing

# 721
  • София
Здравейте! Едва ви дочетох. Помислих, че обсъждате директорското класиране, а то къде-къде по-хубави новини.
Sanaka, честито за предстоящото щастие! Дай Боже всички ни!
Скоро четох за промени, които готвят и които са свързани с учителите- атестация всяка година, уволнение, ако преценят, че " не се справят" ... , а синдикатите им мълчат ли, мълчат ... Гледах, но не докрай, интервюто на Стаматов за забраната на телефони- не чух да казва кой ще ги събира и отговаря за тях.
Сякаш образователната система е опитно поле и всеки, който иска и може, си прави експерименти с нас, децата ни, учителите. А сумарно ние не сме малка част от обществото.

# 722
  • European Union
Schokolad, то не е голяма промяна това. И сега го има това за уволнението, само че атестацията е на 4 години. И е напълно лишена от смисъл. Практически е невъзможно да се получи най-ниският резултат, а дори и да получиш максимална оценка, не получаваш нищо повече (освен евентуално огромен тиквен медал).
Сега поне ще има някакъв смисъл от ежегодната атестация, защото обмислят да е обвързана с финансови стимули. Предполагам ще замени сегашното "диференцирано" заплащане, което се прави всяка година. Единствената разлика е, че в атестирането не участва директорът, а в диференцирането е главно действащо лице. Но директорите няма да пуснат контрола, ще променят атестирането.
Погледнато глобално това е добра промяна, синдикатите нямат основание да протестират. От гледна точка на отделния учител е още една безумна бумащина и десетки часове нощен труд, защото през останалото време има други безумия.

# 723
Plami80, откъде да ги вземат? Учебната година за нашите деца до 11 клас е 180 дни + летните практики 10-12 клас за децата, които учат в професионални паралелки и спортните лагери за децата от спортните училища. С толкова много официално почивни и празнични дни няма откъде да дойдат повече работни в периода 15.09-30.06, че да ги добавят към ваканциите.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 10:17 от Mama Ru

# 724
Сигурно е така, ама просто на мен ми се искат повече  Laughing

# 725
Плами, на мен ми се искат също така 22 и 23 декември, 4 и 5 май поне още да дадат, ама като няма откъде?
Иначе не бих се разсърдила и на цяла седмица междусрочна и на пролетна от 1 април.

# 726
  • European Union
Не е вярно, че няма откъде. Няма изискване за 180 учебни дни. Санака два пъти пуска извадките, които коментираме.
Сега се получава, че на хартия всичко е точно. На практика в класните стаи в тези дни има по десетина деца. Няма нормален учебен процес, но всеки си затваря очите. Аз най-мразя да правя нещо, само защото трябва да е изрядно на хартия. Винаги трябва да се мисли за децата, а не за документацията.

# 727
  • Пловдив
Абсолютно съм съгласна с горното мнение - аман от бумащината във всички държавни институции!
Останаха ли 15 дни по семейни причини, че нали и с тях имаше заигравка?

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 11:31 от sweet_maniche

# 728
  • София
Останаха.

# 729
  • Варна
Всичко е стъкмистика. Много е важно двата дни преди Коледа да се броят учебни, макар че на никой няма да му се занимава точно тези два дни. И на ученици, и на учители. Дори и да са в пълен състав класовете, дали ще върви реален учебен процес? Не мисля.

# 730
При нас много често в такива дни половината ученици ги няма, даже веднъж бяха само 5 деца и изобщо не учиха, а си играли на телефоните

# 731
Кети В, е как да няма като 36 учебни седмици за нашите деца по 5 дни всяка правят точно 180 дни?
Прави сте, че има ли накъсване на седмицата над 50% от учениците липсват, но ако гледаме само пълните седмици изобщо няма да учат. А и материалът хич не е малко.

# 732
  • София
Аз пък се чудя всички ли ще си биете камшиците на 19.12 нанякъде ? На 22 и 23 могат да си направят тържествата децата (примерно) и да се правят, че учат 2 дни (Тук мога да поспоря учат или не, щото с 3 деца имам богат емпиричен опит. Всичко зависи от конкретния учител.) или да пуснете по домашни причини.
Онзи ден проведох следния разговор: Шефе, лято е, ама да обмислим коледата. Предлагам 23.12.25 последен ден работен ден и 05.01.26 - първи.
Той: Да, да, ако искаш може и на 15.01. Шашава работа!
Аз: Отиди виж календара.
Ходи, гледа, дойде и вика: Добре съгласих се !
(сега 90% от колегите са щастливи, ама има едни 10%, дето искат да си лежат дома, да си бъркат в носа и да се водят на работа за да не харчат отпуски, а в нашия бранш всичко приключва преди Коледа, но винаги ще има недоволни)
Сега следващата стъпка е да обсъдим румънския офис, защото там 6 и 7 януари са почивни, та отиваме на 08.01.2026 Smiling Imp

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 16:47 от bibi

# 733
  • София
Къде са разписани тези 36 учебни седмици или 180 дни? Законът казва единствено, че учебната година се състои от 12 месеца и започва на 15 септември. Всичко останало е възложено на министъра да определи - частично с наредбата за организация на дейностите /която определя само първия срок - 17 или 18 седмици/ и частично със заповед, с която се определя продължителността на втория срок.

# 734
Санака, наредба 10 от 2016 година. Освен това погледни нормативите на учителите и съответно учебните планове. Аз, например, имам два часа седмично в един клас/ група, съответно правя разпределение за 72 учебни часа. Нормативът ми също се смята на база 72 учебни часа на година в клас/ група. Отделен въпрос е, че като се случи някой ден да е неучебен повече от веднъж и накрая може да не ми излизат часовете за срока, защото трябва да са 36, а пък денят Х (да кажем вторник) е учебен през 17 седмици. За протокола, моите часове вървят блок.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 15:33 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт