Магистратура по Софтуерно инженерство в УниБИТ

• 417
  • 13
  •   1
Отговори
Умувам да запиша една от дистанционните магистратури на Унибит и много добре ми звучи магистратурата по СИ, но ме притеснява много предметът "Математика за информатици". Имате ли представа какво точно се изучава? Аз съм от противоположно направление (лингвистика) и трябва да преценя дали ще се справя с този предмет. Може ли да се премине от СИ в ИКТ, ако не се справя с математиката?

# 1
Какво искаш да работиш с тази магистратура? Или вече си имаш работа в тази сфера?

Имаш ли солидна техническа подготовка, обща култура и опит и само "дипломата" ти липсва или ще почваш от нулата?
Ще разчиташ ли на знанията от там?

# 2
Умувам да запиша една от дистанционните магистратури на Унибит и много добре ми звучи магистратурата по СИ...

Ще изкараш математиката, ще завършиш и магистратурата.
Но ако досега нямаш технически бекграунд и не си разцъквала в свободното си време, тази гола магистратура няма да ти даде много.

В ТУ имах колежки, които бяха завършили Българска филология, след това записаха магистратура „Компютърни системи и технологии“ (КСТ) и идваха на приравнителни лекции и изпити с нашата група. Ние бяхме бакалаври в трети курс. Видимо им беше доста трудно.

Това не означава, че трябва да се откажеш, но не си създавай нереални очаквания.
Успех!

# 3
Какво искаш да работиш с тази магистратура? Или вече си имаш работа в тази сфера?

Имаш ли солидна техническа подготовка, обща култура и опит и само "дипломата" ти липсва или ще почваш от нулата?
Ще разчиташ ли на знанията от там?
Учител по ЧЕ съм, работя в средно училище. Искам да се преквалифицирам като учител по ИКТ. Искам да се развивам в посока STEAM и роботика.

Нямам солидна подготовка, но мисля, че имам обща култура и малко опит. Мисля, че няма да започна съвсем от нулата, разглеждайки учебния план на магистратурата. Rolling Eyes А може и да греша?

Но ако досега нямаш технически бекграунд и не си разцъквала в свободното си време, тази гола магистратура няма да ти даде много.
Дефинирай ми "разцъквала". Имаш предвид да съм програмирала ли?

Единствения технически бекграунд, който имам е, че се занимавам с уеб и графичен  дизайн от 2007, освен че съм учила и звукотехника.

Цитат
Това не означава, че трябва да се откажеш, но не си създавай нереални очаквания.
Успех!
Именно, и аз не искам да си създавам нереални очаквания, затова имам нужда от малко повече инфо, за да преценя дали ще се справя с тази или да запиша другата магистратура по ИКТ (въпреки, че те са доста сходни по учебен план - основната разлика е, че едната има математика, а другата няма).

Какво се учи по "Математика за информатици" ме интересува...

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 09:25 от amy_nka

# 4
Цитат
Какво се учи по "Математика за информатици" ме интересува...

Не намерих информация в сайта на УниБит, но подозирам, че се изучава Линейна алгебра и аналитична геометрия.
https://teofilova.wordpress.com/teaching/laag/

Мисля, че ще се справиш.
Успех!

# 5
О, много ти благодаря! Разгледах презентациите и какво представлява линейна алгебра и не мога да си обясня..., това е толкова теоретично нещо за векторите и пространството. Защо се учи такава теория? Тази теория въобще какво приложение има в работата на софтуерния инженер? Наистина е много, много теория това... Изпитите също ли са теоретични?

# 6
    Препоръчвам Ви нов български университет или Технически университет, ако искате да поставите някаква основа.В момента ситуацията в ит сектора за хора,  които сега навлизат е доста трудна. мой познат , действащ програмист,реши да запише Нбу за магистратура,  а не някъде другаде заради учебната програма и преподавателите, действащи програмисти, от които може да научи наистина нещо.

# 7
    О, много ти благодаря! Разгледах презентациите и какво представлява линейна алгебра и не мога да си обясня..., това е толкова теоретично нещо за векторите и пространството. Защо се учи такава теория? Тази теория въобще какво приложение има в работата на софтуерния инженер? Наистина е много, много теория това... Изпитите също ли са теоретични?

За УниБит нямам наблюдение. В ТУ изпитът беше задачи + теория, като теорията беше задължителна за тези, които се борят за шестици.
      На този дял от математиката се базира компютърната графика, а и не само. Като бъдещ софтуерен инженер е полезно да имаш бегла представа как работят нещата "отвътре". За съжаление, често се набляга само на чисто математическата част и не се обръща внимание на технологичната. След това в живия живот няма да ти се наложи да решаваш такива задачки, гарантирам Grinning

Цитат
      Препоръчвам Ви нов български университет или Технически университет, ако искате да поставите някаква основа.

Категорично НЕ препоръчвам ТУ за ИТ специалност! Освен това amy_nka търси дистанционна магистратура. В ТУ са само редовни.

@amy_nka обмисляла ли си вариант за магистратура "Учител по информатика и информационни технологии"?

# 8
      Цитат

@amy_nka обмисляла ли си вариант за магистратура "Учител по информатика и информационни технологии"?
      Гледах такава магистратура в ПУ, но тя е 5 семестъра с тезата, струва "майка си и баща си" в задочна форма, като ги сметнеш...
      Аз просто ще запиша една от двете дистанционни на Унибит, но дилемата е ИКТ ли да бъде или СИ. Целта ми не е да работя като софтуерен инженер или в ИТ сферата. Убедена съм, че за това си трябва бакалавър. На мен магистратурата ми трябва за преквалификация и допълнителна квалификация. Не знам дали да се набутам да я уча тази алгебра... Не знам и останалите предмети как ще са... Rolling Eyes
      Няма ли някакъв форум на алумни на Унибит, или форум на софтуерни инженери, където да открия хора, които са завършили там? Така е много трудно човек да се ориентира... Като не са качили характеристики на учебните дисциплини, мога само да гадая кое заглавие какво точно значи... Confused

# 9

За УниБит нямам наблюдение. В ТУ изпитът беше задачи + теория, като теорията беше задължителна за тези, които се борят за шестици.
        На този дял от математиката се базира компютърната графика, а и не само. Като бъдещ софтуерен инженер е полезно да имаш бегла представа как работят нещата "отвътре". За съжаление, често се набляга само на чисто математическата част и не се обръща внимание на технологичната. След това в живия живот няма да ти се наложи да решаваш такива задачки, гарантирам Grinning

Цитат
        Препоръчвам Ви нов български университет или Технически университет, ако искате да поставите някаква основа.

Категорично НЕ препоръчвам ТУ за ИТ специалност! Освен това amy_nka търси дистанционна магистратура. В ТУ са само редовни.

Защо не препоръчвате Ту-заради програмата,  преподавателите или нещо друго?

# 10
        За учител по ИКТ ще стане. Иначе софтуерен инженер с такова образование, в такъв университет и то дистанционно по-скоро НЕ.
        И ще го изкараш лесно. Направо пей 💓.

# 11
        За учител по ИКТ ще стане. Иначе софтуерен инженер с такова образование, в такъв университет и то дистанционно по-скоро НЕ.
        И ще го изкараш лесно. Направо пей 💓.
        Точно така ,дипломата ще бъде напечатана със сигурност.

# 12
        Ми то дипломата от ТУ също ще бъде напечатана, просто по-трудно, но няма да е много по-полезна, ако се разчита само на нея.
        ТУ лежи на стари лаври, застинал е в началото на 90-те.
        За 4 години не се докоснахме до нито една актуална технология. Мога да вляза в по-големи подробности, ако е нужно. Когато започнахме да търсим работа и стажове, стана ясно колко е ниско и неактуално нивото ни.
        В крайна сметка повечето се реализирахме благодарение на допълнително обучение, но за стъкмистиката сме успешни кадри на ТУ Grinning

По мое наблюдения най-добро е нивото в СУ и НБУ.

# 13
        Ми то дипломата от ТУ също ще бъде напечатана, просто по-трудно, но няма да е много по-полезна, ако се разчита само на нея.
        ТУ лежи на стари лаври, застинал е в началото на 90-те.
        За 4 години не се докоснахме до нито една актуална технология. Мога да вляза в по-големи подробности, ако е нужно. Когато започнахме да търсим работа и стажове, стана ясно колко е ниско и неактуално нивото ни.
        В крайна сметка повечето се реализирахме благодарение на допълнително обучение, но за стъкмистиката сме успешни кадри на ТУ Grinning

По мое наблюдения най-добро е нивото в СУ и НБУ.
        +1 за НБУ

Общи условия

Активация на акаунт