Юни 2025

• 23 222
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте започнах захранване на моя господин с морков от вчера и се прие добре изяде долу горе 4 лъжички но днес като му давах пак морков много се намуси на 4-та лъжичка направи като нападател за повръщане и не съм го карала повече... отчаях се не знам утре как ще е с моркова и като гледам колко са напред всички и как бебоците си похапват още повече се отчайвам..

# 616
И ние започнахме захранването, съвсем неочаквано стана 😁
Искахме само да му дадем да опита, а той си хвана лъжицата и с голямо желание си я пъхна в устата. И така две лъжички излапа. Искаше и още, но не му дадохме. Порева си, че му спряхме новото вкусно нещо 😁
Тъй като не беше планувано в случая започнахме с варен картоф и морков смесено. Вчера и днес му направих пак същото. Вчера стана на 5 месеца и бяхме при педиатърката. Тя каза, че е ок да продължим така и в последствие да заместим само единия компонент с нещо ново. Иначе ни даде указания за захранване, в тях пише да се започне с един зеленчук и в последствие да се прибавя втори по малко към първия.

# 617
Момичета, съжалявам че така рязко ви навлизам в темата Sweat Smile
Моя мъник е роден в началото на август и има време докато стигнем до захранването, но виждам че повечето от вас в петия месец сте почнали, та може и да не ни остава кой знае колко време преди да почнем и ние Smile. Ползвате ли някакви уреди за направата на пюретата и ако да доволни ли сте засега?

# 618
Аз често си споделям, че съм доволна от на Babymoov уреда. Неудобство ми е, че най-често задушаването на повечето неща е ок 20-25мин, но на около 15мин си изпарява водата и там, където е отделена тази от изпаряването си я изливам в чашка, за да ползвам за разреждане и добавям нова в уреда. Просто аз задушавам повечко и водата не стига, а има линия за макс, защото ще прелее, но не ми е драма - за няколко секунди си го оправям. Удобно ми е, че мога като въвеждам нов продукт да го задуша на едната кошница, а в другата да сложа вече въведени и се задушават в едно и също време, но не са смесени и после ги блендирам отделно на 2 пюренца едно след друго, за да знам че ако новото не му хареса си имам отделно готово пюре и от познати и приети продукти.

Иначе не е ненормално бебето да отказва първите пъти или при нов вкус. Да, нашият е захранен вече с доста неща, но примерно първата проба на авокадо - голяма любов, отваря уста за още, дърпа лъжичката. На следващия ден му давам пак - само като му се докосна до устата направи таква отвратена физиономия, стисна устни, бузи, обърна се настрани и ме гледа с намръщени вежди. Пак пробвах, изплю го. Приключихме и след няколко дни като пробвах пак отново го искаше. Нормално е, ново им е, а и не винаги може да им се яде нещо. Не е плашещо. Да, аз съм от често споделящите как лакомо яде всичко и колко сме напред, но днес прави 6м, в началото също хапваше по-малко, понякога се кривеше. Просто аз започнах малко по-рано, защото повръщаше, лекарката му настояваше още в началото на 4 месец, защото е на АМ, а и имаше огромен интерес към нашата храна, към лъжичките да си лапа. Между другото наистина доста намаля повръщането със захранването, но от зъби ли какво лигите текат в промишлени количества.

А за въвеждането и аз така процедирах.
1. Въвеждане на зеленчук в много малка доза.
2. Пак същия в малко по-голяма
3. Пак същото, но повече
4. Въвеждане на нов зеленчук в минимална доза (в отделна купичка, та ако ми откаже да му дам това, което знам, че ще яде) + пюре от първия зеленчук
5. Новия зеленчук в малко по-голяма доза + първия. Отново отделно
6. Равни количества от двата.
7. Нов зеленчук + втория от въведените.
Нещо такова беше, а после вече започнах с комбинирани пюрета от 2 и 3 зеленчука, както и по-често да въвеждам нов - през ден, та след няколко седмици и всеки ден по нещо ново.

# 619
Ние ще се забавим със захранването още 2 седмици…Надявам се поне да си хапва всичко.
Genome,определено дава страхотни идеи и е много изчерпателна❤
Viki,имаше ли личен подход консултантката или се водеше строго по таблици?Само в определени дни ли се включваше за въпроси?
Самостоятелното заспиване  через  нея ли го постигнахте?
Аз вече съм на ръба и със сигурност ще взема консултация,само се чудя дали от Копче за сън или Спокойна мама.
При нас проблем е нощния сън,буди се ,приплаква,върти се но не търси храна.
Всеки ден се чудя къде греша и чувствам,че не се справям.
Вечер или ще се събуди след 1 час и ще будува или се започва въртенето.
Всяка вечер съм му до леглото за да мога да реагирам.Съвсем нямам време да се отпусна или каквото и да е вечер🥹Даже като легна до тоалетна или вода избягвам,за да не го събудя

# 620
Rubitooo, Галя има личен подход и се води индивидуално спрямо бебето. Аз взех пакет с проследяване 3 седмици и й се обаждах всеки понеделник, сряда и петък (такъв й е графика), като споделям какво се е случило в предходния ден и половина. Таблица има само за съня (кога е заспал, легнал, колко е спал). Спрямо това, което й казвах за бебето, тя ми даваше следващите насоки. Така успяхме да постигнем самостоятелно заспиване в неговото легло, само като го галя. Накрая ми каза да работя посока без галена и постепенно да се отделям, когато бебето започва да спи, но ми се струва, че е рано. А и за момента не ми пречи 😁 на фона, че се дундуркахме на ръце, това ми се струва песен. Най- много съм го приспивала 10 мин.
Нощното заспиване също го изместихме от ръце в неговото легло.

Ние също имахме нощни събуждания, но според мен беше заради скок в растежа, понеже сега само примрънква, защото или не може да си намери място или се е заклещил.😁 По едно време с неговите събуждания го взимах на спалнята, където се успокояваше и заспиваше - Галя също ми даде съвет да го успоявам в леглото му, а не да го взимам на ръце. Разбира се, ако не става, го взимам - няма да се мъча.

Единствено уикендите режимът малко го нарушаваме. Иначе си като затворник - докато се обърнеш и е дошло време за следващото спане. Малкият докато спи и аз си почивам до него на спалнята - чета си книга, гледам си ютуб.
Галя има разбиране, не упреква за нищо.

# 621
Здравейте, аз днес успешно дадох жълтък. Стискам палци да няма драма, мисля да давам през ден и след 3-4 пъти, ако нямаме проблем да го боря за успешен. След 10тина дни става на 6м и тогава мисля да започна с пуешко. Вече се изчерпвам откъм идеи за комбинации, за сега най-много му хареса тиквичка и грах на Плазмон, или в комбинация с картоф на Холе. Правих ми онзи ден морков и пащърнак, много му хареса. Остана само карфиола при нас, но бяхме и на ваксина и не посмях да вкарвам нови храни + жълтъка днес.

Аз яко се зарибих с този сън, имаме подобрение, но все още има неща за дооправяне, защото се буди да яде. Отделно му растат зъбките, защото плаче в съня, много се буди снощи и си личи, че нещо го мъчи. И аз постигнах почти самостоятелно заспиване през деня, вечер заспива сам от месеци. Но често ми се бъди на 30-40 мин, поне си личи кога му се спи още и само с биба отново заспива. Средно прави по по-малко от 3 часа дневен сън, будуването е от 2:15 до 2:45-3ч последния интервал. Ще работя с Йоана от Мамо, спи ми се, за да разбера проблема и се надявам да успеем да изградим добър режим. Преди да мине на 3 дрямки, спеше до сутринта 🙄
Сменихме и бибероните, ние вървим малко назад та сложихме 4ки на Авент сега. Виждам, че му е по-добре, но пък понякога повръща от бързото хранене, та трябва са го контролирам.

За подаръци и аз съм харесала същите неща, плюс интерактивните плюшки като кучето и видрата за сън на фишър прайс. Няколко музикални.. качвам:
Скрит текст:

Лисичката на little dutch с различните дрънкалки по нея, пуфа на Софи и всички движесщи се, дрънкащи или светкащи играчки са на почит в момента. Въпреки това интересът към тях е кратък, на мен не ми минава бързо времето с него.. само се чудя какво да измисля. Пея песнички, чета, танцуваме, понякога пускам от ютуб песнички и гледа малко.. като цяло се изчерпвам напоследък. На АГ или по корем му омръзва също доста бързо.. шезлонга скоро ще се маха.. гледаме през прозореца колите и тн ама то ва му е по-скоро част от ритуала преди сън. Почти всеки ден сме и на фейс тайм с баба му, щото я слуша и гледа много внимателно. Чакам ги скоро да дойдат на гости, че имам нужда малко от почивка. Напоследък нямам помощ поради здравословни причини и ми е тежко понякога.. но скоро ще мине и ни чакат 2 седмици почивка покрай Коледните празници ☺

Вие спряхте ли да стерилизирате? Аз мисля да разредя по 2-3 пъти в седмицата, защото все пак са ми пластмасови шишетата.

Edit:  Да добавя, че видях че сте коментирали, аз няма значение дали въвеждам нов или не, винаги давам колкото му се яде. Въвеждам по два дни. Гледам, ако има комбинирани пюрета. Започнах така:
 Ден 1 и 2: тиква
 Ден 3 и 4: тиква и картоф
 Ден 5 и 6: картоф и морков
 Ден 7 и 8: морков и батат
И така нататък, ако няма комбинирано както е пащърнака давам чист.

И моя във всяка лъжица бърка, докато му е в устата. Целия се маже.. започна да ме хваща и мен за ръката, та сме омазани и двамата.. вече повече мокри отиват докато се храним, отколкото при смяна на памперса.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 21:06 от MonicaGeller

# 622
Здравейте момичета, при нас захранването върви с пълна сила. Въвела съм тиква, морков, картоф, сладък картоф, тиквичка, карфиол като съм въвеждала не по отделно а добавям към вече приет зеленчук. Най - малко се хареса броколито. От месото съм въвела пуешко и днес дадох заешко. Жълтък мисля да въведа другата седмица. Иначе и оризова каша давам.  Понякога хапва повече, понякога се мръщи и не иска, не е насилвам ако се налага кърмя, ако хапне повече не и така.....общо взето по нея се водя. Иначе и аз започнах работа с консултант по сън и се преродих ( да не урочасам работата само), но имаме по 3 дремки през деня и вечерите са доста добре за сега (пу-пу) Работим от около 2 седмици и имаме голям напредък. За коледни подаръци приемам всякакви играчки, тъй като нямаме много, а наличните вече са и омръзнали. Чудя се дали да и взема пуф, вече иска да седи седнала и може би ще и хареса. Болните бебенца бързичко да оздравяват.

# 623
Привет! И при нас върви много добре засега, пу-пу. Въвели сме тиква, картоф, пащърнак, морков, тиквичка, сладък картоф, карфиол, лилав картоф, броколи. Всичко си хапва с голям апетит, но все пак мисля, че тиквата му е най-любима. Утре започваме с жълтъка, а следващата седмица с кашите. След това и месото.
Само първия му въвеждах 3 дни, след това по 2 дни, като първия ден давам първо малко количество новия зеленчук чист, за да опита само него, а след това си дояжда с вече познати зеленчуци. На втория ден смесвам по-голямо количество от новия с вече познати. Още от втория зеленчук започнах да му правя комбинации, понякога с два, понякога с 3 зеленчука. Винаги смесвам разхлабващ със запичащ.

Иначе зъбите просто ни съсипват, голяма мъка. Онзи ден му проби третото зъбче, а заедно с него има още 5 тръгнали и от вече повече от месец е страшна мъка. Вече не знаем какво да правим, нищо не помага вече, в чудо се виждаме, той се тормози ужасно много и ми е много мъчно, много го боли, сърби, в някои моменти ми се нахвърля като звяр и хапе много силно, гризе всичко, каквото види, няколко пъти с такава ярост гризе гризалките, че се разкървавява... През нощта се буди и вика от болка... Дори и геловете с лидокаин вече не му помагат, давахме няколко вечери Панадол, защото беше много зле положението. Също мазахме с панадол, имаше ефект няколко часа. Сега взех един гръцки гел, който ми препоръчаха и ми е последна надежда. Всички лекари казват, че при толкова много тръгнали наведнъж, за съжаление нищо не може да го облекчи...

Също преминахме на 3 дремки от скоро и беше добре няколко нощи, но покрай зъбите, не може да спи добре и през деня, и през нощта..

# 624
Момичета, освободих час при д-р Леков в Марая мед за 10.12, 16:09ч. Ако някоя има нужда Simple Smile) също и търся някой за друга дата преди края на годината, ако случайно някоя размени с моя час, да даде знак❤

# 625
EL*, много гадно е така със зъбите, толкова много накуп, мога да си представям само колко много плаче и страда милото дете. Дано гръцкия гел помогне! Аз пък поръчах от Гърция едни добавки на НаН, които ни препоръчаха за запека, а той си мина с пюренцата. Ама ще ги пазя засега, да не би пак да има драма като минем на млякото за след 6 месеца. Иначе при нас първия зъб изби вече. Тази сутрин като ми налапа пръстите усетих остричко и ме заболя -  венеца е пробит. И разбрах защо толкова малко яде последните три дена и се борим да изяде 60-90 мл, а нощем спи неспокойно.

Пюретата май се приемат по-добре вече, или поне морков със сладък картоф му допада. Изяжда си към 20 грама него. Май няма да устискам както казва Владимирова да задържа плодовете до 9тия месец. Ще видим де, то тиквичка без сол си е гадна, може би броколите ще му харесат повече. А може би ще ги вкарам с нещо по-сладичко.

# 626
С първите 2-3 намазвания мисля, че имаше ефект от гръцкия гел, но днес и той не помага... Изминалата нощ беше спокойна, сутринта също беше добре и изведнъж пак започна да си бърка в устата и да пищи, едва го приспах преди малко. Сигурно ще излиза следващ.
При нас също, откакто започнахме захранването, си ака всеки ден поне по веднъж, а преди пропускаше  по два-три дни. Аз също мислех да изчакам с плодовете до 9ти месец, както Владимирова съветва, но ще ги въведа по-рано. Педиатърката ме посъветва да вкарам някой плод, като започнем кашите, за да мога да му добавям по малко към тях, за да избегнем запек, защото запичали, особено оризовата. И реших да я послушам, не ми се рискува да се вкараме във филм и да трябва да се справяме и със запек.

# 627
Включвам се и аз - на навършени 6м - 8500г, 73см. Днес трябвяше да въведа глутен с овесената каша, но цяла вечер не е спал от пищеше в съня си, бъркане в устата, от 21ч снощи започна да отказва да яде, не си искаше млякото, вечерта нощното също уж е гладен, но не пиеше и още не е ял от 1 вечерта, пробвах да му дам - върти си главата, стиска устни, после почва едно безкрайно дърдорене, а никога досега не е пропускал мляко, да откаже или да пие само няколко глътки. Лекарката му каза, че долу десен зъб избива, но въобще не й вярвам, защото и преди 2м виждаше да избива, въпреки че с това неспокойство не е изключено.

Потвърждавам, че оризовата каша запича - буквално на камъчета излизаше единия път и затова му я давам вече с плод. Иначе яде по 170мл порция пюре вече без мляко въобще и по 170 каша следобед.
Въведени са му - тиква, морков, картоф, пащърнак, тиквички, карфиол, броколи, оризова каша на Хипп, авокадо, царевична каша, батат, круша, банан, пилешко, каша от елда, ябълка, жълтък, сини сливи, пуешко, грах. Реакции не е имал, но от оризовата каша наистина се запича и му я давам с круша и от комбинацията брокол/пащърнак, а уж разхлабват, но имаше ужасен запек.

Спеше си нормално, не му е променян режим, но просто се буди с писъци по цяла вечер, вече застава на 4 крака Joy  но не може да тръгне напред. Защото и си седи седнал започнах да го храня в Стоккето.

# 628
genome, точно звучи като избиване на зъбче. Кашата как я въведе и колко дни въвеждаш един вид каша? Какво количество плод слагаш в тези 170 мл? Ние следващата седмица започваме каши, но нещо ми е много объркано... А млечните каши кога се дават?

# 629
EL, давам ти решение за зъбите 😀 онзи ден свекървата ми дава снимка на мъжа ми на 5.5 месеца - с бисквита в уста. Така си чешел никнещите зъбки.😀😀😀  и след тая история се успокоих доста хаха, как е захранен и е супер здрав 😀

При нас захранването не е гладко. Не иска да яде, дърпа ми лъжицата от ръката и иска сам. Ама не може, удря я я в око, я в нос и заплаква. Мисля, че ЗВБ би му било удачно. Но амбициите ми се изпариха, с пюрета, особено готови, ми е много по-лесно. Айде да започне да седи хубаво и ще вкаряам понякога парченца, но има време.

Още зеленчуци имаме за вкарване, но не иска да яде. Често почва рев след 2 лъжици и няма много какво да направя освен да спра😀
И от зор на своя глава вкарах каша и банан. За кашите знам, че е ок и в началото, нали слаби бебета директно с тях захранват. Директно с АМ я приготвих на половината на грамажа на опаковката. Плодове нямаше да давам и аз до 9 м., ама с надежда нещо да хапне, се предадох.. и верно започна банан с пащърнак/морков да хапва. И царевична каша с банан и АМ. И така чак успях да заместя хранене. И супер щастлива три дни, за които обаче бебето ака само веднъж и то твърдо топче колкото грозде! Милото детенце😢 и все напъва, ама не успява.

Утре само на тиква, че помага безотказно. И тея каши ще намаля.. или ще вкарам и круша/слива за тях, ама вече зеленчук няма да близне сигурно😀пробвах плодови пюрета, те са яко сладки..

Иначе днес се обърна 3 пъти от корем по гръб, но ръката му беше удобно застанала. Инсче му пречи и не се сеща да я измести😀 но имам приятелки с бебета на почти 7м, които още не могат, та съм спокойна, че леко бях притеснена, като ви чета😀❤

Напоследък все казва ‘ма’. Чакам си второто ‘ма’, знам, че е рано, ама ..😀

Общи условия

Активация на акаунт