С кола от София до Полша

• 361
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,
обмислям пътуване с кола от София до Варшава, като идеята ми е по пътя да посетим Будапеща, Братислава(евентуално) Бърно, Прага, Виена, Вроцлав, Краков.
Дали някой е правил подобно пътуване?
Интересува ме от къде е най -добре да се мине, как да разпределя пътуването? Места за преспиване по пътя, винетки, тол такси и изобщо всичко което преценте че ще е полезно Simple Smile
Ще имаме около седмица за пътуването.
Благодаря!

# 1
  • SF
Аз съм пътувала от София до Полша с кола през Словакия, но без да правим екскурзии по пътя. И до Будапеща съм пътувала с кола и то няколко пъти.
Ами много път си е. Вече не бих тръгнала така. Може би като маршрут, за разглеждане на възможно повече красиви градове, ще ви допадне. Но аз съм била във всички тези със самолети по различни поводи и нямам нужда да ги повторя и с кола.
Ние го направихме с 1 нощувка в Унгария, но целта ни беше по-бързо да отидем в Краков и не бяхме предвидили обиколки. За винетки и тол такси не мога да съм полезна, защото не помня да сме плащали нещо, а и цените вече няма да са същите. Нещата са се сменили от тогава.

# 2
  • There I was on a July morning
За 1 седмица е абсурд да обиколите тези градове. То времето ще ви мине само в път, няма кога да разглеждате  забележителности.
Ние сме правили подобни пътувания преди години, но в 3 отделни екскурзии.

1. София - Виена (с 3 или 4 нощувки там) и по 1 нощувка (на отиване и връщане в Будапеща). Отсечката София-Будапеща се взема за около 9-12 часа, според чакането по границите (12 часа отнема, ако пътуването съвпада с преселението на гастарбайтерите). Може да се разгледа попътно и  Будапеща, ако се предвидят повече нощувки там.

2. София - Прага (с 5 нощувки) и отново по 1 нощувка (на отиване и връщане в Будапеща). Този маршрут минава през Братислава и Бърно и се разглеждат попътно. Освен това, от Прага сме правили допълнителни екскурзии до Карлови Вари и др, но си трябват повече дни за това.

3. София - Краков (с 4 нощувки там) и отново по 1 нощувка (на отиване и връщане в Будапеща). От Краков отидохме за 1 ден до Варшава с влак. Не може да се види кой знае колко за това време, но придобихме известна представа за столицата на Полша. В околностите на Краков също има какво да се види -солната мина Величка и др., но пак трябва да се отделят няколко дни за този район.

За пътните такси не помня по колко бяха, а и сумите не са актуални вече.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 15:04 от Скубиду

# 3
Много малко време. Примерно една седмица би трябвало да се отдели за Австрия. Да кажем че в Унгария ( като по-сложно с езика и не толкова известни атракции ) може и два-три дена.
В това положение аз бих наблегнал на трите славянски държави - Словакия, Чехия и Полша за всяка между 5 и 7 дена според зависи ( за мен би било малко, защото интересните места не са на едно място ). А за горните две бих ги вместил в друго отделно пътуване, с минаване и през Сърбия и някоя и друга плескавица по пътя. А за Полша пък минете през Румъния, да видите нещо и оттам.

Общи условия

Активация на акаунт