Елиза, Елина, Елия

• 1 974
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
Има и публични личности с дъщери Елия – за футболиста Димитър Бербатов и журналиста Костадин Филипов се сещам.

# 46
  • SF
Модерно си стана.

# 47
Aз съм за Елиза.

# 48
Поне 2-3 момиченца "Елия" съм срещнала покрай дъщеря ми. Интересното е, че дъщеря ми не е с рядко или необичайно име, ама май е единственатасред околните деца с това име. За сметка на това се срещат имена като Амая (повече от веднъж), Мърчела и Джимаела.

# 49
# 50
Да, в някои страни Елия е името Илия: https://www.behindthename.com/name/elia-1.

Но второто значение е: https://www.behindthename.com/name/elia-2.

Тук няма да го сбъркат. Елия означава „слънчева". От Хелиос - бог на слънцето. Чувала съм и името Хелия – журналистката Хелия Чавдарова. Както и Хелиана Дундарова – научен работник.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 15:25 от Radilena

# 51
Понеже се заформи дискусия, колебанието е за тези три имена конкретно, не просто за име с Е. Няма да я кръщаваме на никого, просто имената ни харесват.
Дългите Елисавета, Елизабета и т.н. не ми допадат, а и на познатите ми с това име им казват Бети, което не ми харесва. Елица се произнася трудно в чужбина и отпада също. Елена не звучи изобщо добре с второто име. То е без окончание -ов и става все едно някой елен се казва с името на бащата Grinning
Като цяло мислим да й казваме Ели на галено, но тя също след време ще си има предпочитания, така че нямам нищо против и другите варианти.
Каката ни е Дария, което напоследък стана доста модерно, но пък около нас конкретно няма други деца с това име, повечето са Дара и Дарина. А и тя си де представя директно с Дари и навсякъде така и казват...

# 52
  • София
А защо не Амелия?

# 53
При кака Дария аз не бих избрала отново име, завършващо на "ия".

# 54
  • SF
JamJam, и на нас тези имена ни харесват. Най-малко Елия и също го свързвам с Елия Казан.
Дария и Елия - все едно Елия е измислено от Елина, така че да се връзва с Дария. Малко е натрапчиво и двете да завършват на -ия.

# 55
При сестра Дария аз също автоматично махам Елия, все пак не се търси име за близначка.
Дария и Елина не ми се връзват много. Автокоректорът непрекъснато го поправя на Елена.
Дария и Елиза ми звучат най -добре.

# 56
Елена Рудолф на мен ми харесва как звучи Joy имаше една Светлана Рудолф. Пък и, ако сте в чужбина, едва ли някой ще го възприема "Елена" като животното.

# 57
До Дария най-добре ми звучи Елиза от трите.

Кукумицинка, името Мърчела, което споменаваш, вероятно е с правописна грешка. Пише се МАрчела.

# 58
  • SF
Еднакво добре ми звучат Дария и Елина и Дария и Елиза.
С Елия не звучи добре.

# 59
Авторката си харесва най-много Елиза, което е добър избор, съчетава се с Дария

Не, Мърчела с "ъ" беше, като сърнела. Ако беше Марчела, нямаше да ми направи впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт