Елиза, Елина, Елия

• 2 379
  • 68
  •   1
Отговори
# 30
  • There I was on a July morning
И аз все се чудя, когато трябва да пиша имена като Мариян/а, Илиян/а, Юлиан/а или адресирам официално до някого - дали се пишат с а или с я, защото съм срещала и двата варианта.

Специално за Илина - не познавам никого с такова име, Елина - познавам.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 20:22 от Скубиду

# 31
Аз познавам Илина и Илона, но не и Елина.

# 32
  • Пловдив
Има Илина. И Илин има също, и фамилно Илинов.

Сетих се покрай сина ми - първокласник. В списъка с децата - момиче с бащино име Илинова и познато фамилно. Явно е дъщеря на един от старата ми махала. Тоя човек през цялото ми детство го мислех, че се казва Елин. Ама капка съмнение не съм имала за името. Е, не - зяпам вече като голяма избирателните списъци - Илин. Същото име, същият адрес, ама Илин.

Малко като "Започва с И - Илена", обаче реално.

# 33
# 34
Лично на мен нито едно от изброените не ми харесва достатъчно. Може би Елиза. Елина и Елия винаги са ми звучали някак измислено.
Аз лично бих избрала Елена или Елица.

# 35
От тези три Елиза. Повече ми харесват Елена, Елица и Ева, най- вече Ева.

# 36
  • някъде по морето
Аз познавам Илина и Илона, но не и Елина.
И аз....

# 37
  • София
Аз правя асоциация с Елина Кешишева, беше известен модел навремето и гадже на Камен Воденичаров, сега е успешна модна фотографка. Съседка също имах с това име, банално ми е някак. А пък прабаба ми се е казвала Елисавета, наричали са я Сава, което ми е ужасно като съкратена форма.

# 38
От тези трите Елиза , другите не ми допадат.
Ако искате рядко, но познато все пак вместо Елиза - Елисавета/ Елизавета, Елизабет се среща по-често от тях, но и то не е чак толкова разпространено, поне около мен.
С Е любимата ми женско име е Елица.

# 39
  • SF
И ние имаме една баба Елисавета и я наричат Вета или Ветка.
Елиза, Елина и Елия са с доста различно звучене от Ева, Елизавета, Елисавета, Елизабета и т.н., за да ги предлагате.
Ориентирайте се какво харесват авторите на темите и имена с каква честота и разпространеност търсят.  Тя още в първи пост си е казала, че масовите не им допадат.
И я разбирам прекрасно, защото и на мене не ми допадат.
Всяка втора с Е е Елица.
Елиза, Елия и Елина имат небългарско звучене, а Елица си е типично наше - не се сеща даже и по съседните държави, нито по славянските. И се учудвам как не е преборило все още Елена. Може би заради по-възрастните Елени, все още Елена е по-масовото.
Аз също не харесвам типичните български имена - Велислава, Добромира и т.н. Каде е италианското (или сканди) Елиза, къде е Елисавета... (наша леля Ветка).  Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Всяко едно от Елина, Елия и Елиза ми харесва много повече от допълнително предложените Елица, Елена, Елизабета и от сорта.

# 40
Елиза може да е съкратено от Елис(з)авета или Елезабет. Това е едно и също име в български прочит (Елисавета), руски (Елизавета) и английски (Елизабет), затова го предложих. Не мисля, че в днешно време някой ще каже на Елисавета Ветка. По-скоро ще е Ели, Лизи, Ети.
Елица не го предлагам, коментирах, че е любимото ми с Е.
Елина и Елия не ми харесват, а и едва ли са особено редки, ако съдя по форума. Елия не съм срещала, Елина - да.

# 41
  • SF
Особено редки са Елимира, Елона, Елжана... Определено не са в стила на Елиза, Елина и Елия. И особено редки измишльотини не се издирват от майката, така че да ги оставим.
Не мисля, че ако майката се е спряла на мелодичното Елиза, ще предпочете произхода му под формата на Елисавета.
Пък да си кръстиш детето някак (Станимира, Станка, Стефания), за да му търсиш вариант Таня, Тони, Тути, Сиси, ми е някак без смисъл. Ще го кръстя Еизавета или Елизара, за да му казвам Лизи. Направо Лиза да го кръстя или Луиза.
И между другото, да, Луиза, Линда се нареждат до трите имена като стил, популярност и звук. Съществуващи имена са, не са пренаправена, но не са популярни. Това е само пример за мелодиката на имената, не предлагам да се сменя буквата или да давам идеи за нови имена в редицата на трите обсъждани.

# 42
  • nowhere
От трите ми харесва единствено Елиза, но имайте предвид, че в англоговорящите страни ще го изговарят Илайза.
И според мен Елена, Елица и Елисавета са прекрасни имена с тази буква.
Как се казва каката?

# 43
  • SF
А на Елена - Илейн или пък някаква Хелън, на Елица - Елитса, или Елита, или Елиса, зависи кой колко го мързи да си мръдне мозъка и да си ползва езика.

Англоговорящите ще го изговарят както им кажеш. Моето име е такова и не ми го изговарят по различен начин. Ако искат де, ако не искат, имам и кратка лесна форма.
Френскоговорящите ще го изговарят като елизА, с ударение на А, итлианоговорящите ще си го изговарят Елиза, немскоговорящите може и Фюр Елиза да му казват, а испаноговорящите Исабел.

# 44
  • Телиш/Плевен
Замислих се, че и аз не съм срещала името Елия, освен на опаковката на едни вафли, които са много популярни по нашия край (Плевен). И до днес асоциацията ми за името е това, просто защото не съм го срещала по друг повод.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт