Любители на кучета - 153

• 22 631
  • 721
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofiа
Данък от моите младежи, докато си плевя градинката тази сутрин

Те преди два дни навършиха годинка, но аз чак вчера се сетих. Довечера ще ги почерпя по една пържола със закъснение.

# 541
  • Бургас
Хаха, и Елза спи така - с краката на стената Simple Smile
Да са честити рождениците!

# 542
  • Варна
Олеее, погледа е... Страхотна муцунка Yellow Heart Котана пък излъчва такооова блаженство Simple Smile Душички!
Все се каня да питам.. какви изследвания и прегледи да направя за сърдечни предразположености.. Много ме е страх, като знам тези породи, като как имат често проблеми и досега отлагам, но той си стана на 6 месеца.
Не искам да се филмирам излишно, но не е и разумно да пренебрегвам важни неща...Kато правим разходки, след 15 -20 минути е изплезил езика и имам чувството, че се изморява.. Иначе тича безумно вкъщи, скача от легло, дивани, вършее с играчки, топки.
Ей го къмпингарче от преди няколко дни....

Този сладък къмпингар така като го гледам, не е породист, а е от модерните пуделоподобни кръстоски. Ако ви е страх да не е генетично обременен, да си бяхте купили добре селектирано чистопородно куче от легитимен развъдник с лабораторни изследвания черно на бяло. Тези неща са работа на развъдчиците и се правят на бебетата още преди да се продадат, съответно родителите им имат същите изследвания и са правилно подбрани така че да не се роди нито едно кученце с наследствени болести.
Иначе при свършен факт… говорете с ветеринар, който работи с лаборатория Лабокин в Германия. Може да вземе кръв и да я прати за изследване. Има стотици неща, които може да проверите. Нека той ви препоръча за какви кардиологични проблеми може да проверите, щом имате съмнения.
А козината му разресана ли е? Можете ли да прекарате гребен през корените, не само по връхчетата? В тези жеги ако е сплъстен, кожата се спарва и не може да диша, може и затова да изплезва език.

# 543
  • София
Ето я днешната рожденичка - Нори на 4 г. На път за вилата в колата на бензиностанцията - притеснена е някой да не изчезне трайно.

# 544
  • Бургас
Didi, все се каня да те питам къде се учи за грумър? Може ли всеки, хванал ножици и обичащ кучета да прави, каквото реши? Напоследък срещам такива недоразумения по улиците, че не знам какво да мисля.
Шпиц, остриган до голо. Само една "лъвска" глава оставена. Порода "любов" и тя без косми по цялото тяло, само един гребен на гърба.
Една голдънка също я ошушкали.
Тези хора не знаят ли, че не всички породи се стрижат, "за да не им е топло"? И че подкосъмът изолира както от студ, така и от жега.
Или някои го правят само за пари, макар и да знаят, че не бива?

ЧРД на Нори!

# 545
  • София
Сладки рожденици. Да са живи и здрави.

# 546
ЧРД на Нори! Да е жива и здрава 🎂💐

# 547
  • София
Честита да е Нори! Здрава и игрива! Много е сладка! Heart
Valery, честити да са и твоите сладури!

# 548
Честити да са рождениците! Heart

# 549
Наздраве и за Нори!Много е чаровна на снимката!

# 550
Честити рожденици! Все така прекрасни, добри и послушни Heart Eyes

# 551
Скрит текст:
Олеее, погледа е... Страхотна муцунка Yellow Heart Котана пък излъчва такооова блаженство Simple Smile Душички!
Все се каня да питам.. какви изследвания и прегледи да направя за сърдечни предразположености.. Много ме е страх, като знам тези породи, като как имат често проблеми и досега отлагам, но той си стана на 6 месеца.
Не искам да се филмирам излишно, но не е и разумно да пренебрегвам важни неща...Kато правим разходки, след 15 -20 минути е изплезил езика и имам чувството, че се изморява.. Иначе тича безумно вкъщи, скача от легло, дивани, вършее с играчки, топки.

Този сладък къмпингар така като го гледам, не е породист, а е от модерните пуделоподобни кръстоски. Ако ви е страх да не е генетично обременен, да си бяхте купили добре селектирано чистопородно куче от легитимен развъдник с лабораторни изследвания черно на бяло. Тези неща са работа на развъдчиците и се правят на бебетата още преди да се продадат, съответно родителите им имат същите изследвания и са правилно подбрани така че да не се роди нито едно кученце с наследствени болести.
Иначе при свършен факт… говорете с ветеринар, който работи с лаборатория Лабокин в Германия. Може да вземе кръв и да я прати за изследване. Има стотици неща, които може да проверите. Нека той ви препоръча за какви кардиологични проблеми може да проверите, щом имате съмнения.
А козината му разресана ли е? Можете ли да прекарате гребен през корените, не само по връхчетата? В тези жеги ако е сплъстен, кожата се спарва и не може да диша, може и затова да изплезва език.
[/quote]
Скрит текст:

Напълно съм наясно, че е кръстоска, но това за мен не го прави „по-малко куче“ и не съм търсила специално селектиран пудел, нито смятам да го водя по изложби.
Влюбих се в него, още като го видях, не съм посещавала сертифицираните места за пудел, защото там кучетата са различни.  Кучето е от развъдник не от случайни хора в олх и. имам информация за родителите му.

Питам за стандартни изследвания не защото подлагам избора си на съмнение, а защото искам да направя най-доброто за него – не съм ветеринар и предпочитам да се информирам, вместо да действам на сляпо. Смятам, че отговорността към едно животно не започва и не свършва с това откъде е взето.

Колкото до козината – сресва се ежедневно, за 6 месеца е бил вече 3 пъти на грууминг, и нямаме никакви проблеми със сплъстяване или спарване. Реша си го всеки ден и си го харесвам с таква козинка.

Разбирам че тук хората се засягат, когато видят че някой е решил да си вземе куче от т.нар "модерни кръстоски", или мини пудели, но това не ни прави по-малко любящи стопани.
Удома имаме човек с алергия и решението да вземем нашето момченце, вместо кавалерче, беше също от значение.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 18:53 от Joana85

# 552
  • Бургас
Развъдник или ферма за кучета?
Лицензираните развъдници не произвеждат кръстоски.
Всеки може да регистрира "животновъден обект", да вземе разрешително от БАБХ и да бичи всякакви кучета.
Истинските развъдници са лицензирани от международната киноложка асоциация, спазват правилата за развъждане на определена порода, не допускат брак и кръстоски.
Дори и породисто куче с минимални отклонения от стандарта не се допуска до развъждане.

Никой не цели да те обиди, но е добре да се прави разлика между истински развъдник и ферма за кучета. Разликата между нея и обявата в ОЛХ е само разрешителното от БАБХ, което дава право да разплод, но не въвежда никакви стандарти.

# 553
Честит рожден ден на всички рожденици! Да растат живи, здрави и много черпини от своите двукраки!
Tintina, ето какво има по-надолу

# 554
  • Варна
Йоана, не знам от къде ви е кучето, но със сигурност не е от развъдник. Развъдчиците развъждат само и единствено официално признати породи по куп правила. Вашето е кръстоска, или е от ферма, или гаражно развъдено. Те на това разчитат хората, че обикновеният купувач не прави разлика. Защо да се засягам? Обяснявам ви спокойно каква е действителността.
Не ви казвам да действате на сляпо, но вместо да търсите медицински съвет по форумите, най-правилно е да се консултирате с ветеринар, който разбира от генетика.
Изобщо не съм казала, че е по-малко куче. Какви са тия глупости?
Каква информация имате за родителите му? Никаква. Показали са ви две кучета и я това са те, я - не. Дори и да са те, какви изследвания ви показаха? От лаборатории, подписани? Никакви. Снимки рентгенови на ставите? Никакви. За каква информация говорите? При кръстоските няма устойчивост на гените и няма гаранция колко големи кученца ще се родят, с линеещ косъм или не. Дори в едно и също кучило може да има колосална разлика между братчетата и сестричетата. А често и гените прескачат. Дори вашето кученце да е дребно и хипотетично да го заплодите с друго дребно, могат да се родят двойно по-едри кученца, ако пра баба му е била едра примерно. Единственият начин да имате информация за кучето и родителите е ако то има родословие с нанесен номер на микрочип и 4 поколения родители назад. Родословието изобщо не е само хартийка за изложби! Пет клас кученцата също са с родословия.

Не знам и с каква алергия сте вкъщи, но кръстоските не са хипоалергенни. Дори чистите пудели не са на 100%. И впрочем “мини пудел” си е официална порода. Пуделът има 4 размера и всеки си е описан със стандарт. Не знам защо го слагате в една графа с кръстоските.

Тинтина, когато аз се обучавах, имаше една единствена школа в страната. Сега мисля че са няколко. Професията е официално призната у нас едва от няколко години и все още много неща се доизпипват. Към момента всеки с машинка и ножици може да си отвори салон, но е задействана процедура и до 3 - 4 години човек ще има право да работи единствено ако е сертифициран с държавна диплома. Иначе самото обучение е мега базово. Аналог мога да дам с шофьорските курсове - учат те там кой педал за какво е и след 40 часа кормуване гледаш да не качиш някой бордюр на изпита. Истинското обучение започва с практиката и отнема не месеци, а години. Според зависи колко искаш да се развиваш, непрекъснато се ходи на семинари за най-различни техники и новости, при световно известни гурута. Тоест обучението няма лимит.
По улиците е пълно с недоразумения - къде домашно подстригани, къде от разни самоуки или съвсем млади колеги… таквоз е. Затова съветвам всеки, който си търси грумър, да разгледа първо работата му, не да го избира според цена, да му е до вкъщи и да има час за вчера.

Общи условия

Активация на акаунт