Дете на 2г и половина отказва да спи на обяд

• 793
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте. Дъщеря ми е на 2г и половина и от 2-3 седмици обедния сън стана много труден. В яслата не могат да я приспят и са вдигнали ръце. Вкъщи също не спи, само в колата или количката иначе не заспива. Имахме трудни нощи в началото, защото изглеждаше изморена и през нощта много се въртеше и дори събуждаше и стоеше будна по 1-2ч, но сякаш това отмина. Започнах да я слагам вечер около 19ч , за да компенсира липсата на обеден сън и сякаш това проработи. Заспива лесно около 19ч и спи до към 6:30ч. Струва ми се много малка да кара без обеден сън. При вас кога отпадна дрямката?

# 1
По принцип, консултантите по детски сън, казват, че най-добре да се запази обедния сън до 3г възраст.
понеже по-ранното му премахване, води до поведенчески проблеми, породени от това, че детския мозък не е дорасъл да търпи 12часа будно време и да приема толкова много информация на веднъж.

Има и изключения, разбира се. Въпрос на еволюция, предполагам..

# 2
По принцип, консултантите по детски сън, казват, че най-добре да се запази обедния сън до 3г възраст.
понеже по-ранното му премахване, води до поведенчески проблеми, породени от това, че детския мозък не е дорасъл да търпи 12часа будно време и да приема толкова много информация на веднъж.

Има и изключения, разбира се. Въпрос на еволюция, предполагам..

И как консултантите по сън карат дете на 2 г. И половина да спи на обяд, когато не иска?

# 3
Синът ми приключи с обедните дремки около година и 7-8месеца. Не съм го имала за проблем. Не съм го и насилвала, защото се превръща в игра на нерви. То и аз като малка около годината съм отказала обедните дремки.

# 4
Щом спи цяла нощ, а то вашето спи почти 12 часа 🤩 значи се наспива. Оставете го така. Явно вече не му трябва обеден сън. Всяко дете е различно.

# 5
Децата са различни, някои спират много рано.
И моето дете горе долу на тази възраст отказа следобедния сън. С тази разлика, че лягаше около 12 ч. през нощта и спеше до 8-9 сутринта.
На 3 г. тръгна на градина. Там също не спеше.

# 6
  • София
Малко преди 2г голямата ми дъщеря отказа обедният сън. Дават я "за пример" в детската градина, но каквото такова. Сега вече е на 7г. и ако е много изморена може и да легне на обяд (но това е доста краен случай).

# 7
Ако не му се спи на детето, да не спи. И на нас възрастните, понякога не ни се спи.

# 8
При мен, а и при малките на около 2 годишна възраст обедният съм приключи. Голяма мъка беше с детската градина с това, но… мисълта ми е, че щом не изпитва нужда да спи на обяд - няма смисъл да се насилва.

# 9
Моите също не спяха на тази възраст. Искрено вярвам, че детето няма нужда да се принуждава да спи.

# 10
Големият спря да спи на 3 години и малко, малкият преди да навърши 3г. някъде на 2г и 8-9м. Спря окончателно да спи, иначе около 2г започна на не спи всеки ден. В яслата понякога спи, друг път - не. Сега е на 3г5м и се е случвало да поиска да легне да спи, но само веднъж е заспивал, понякога заспива в колата, но също рядко се случва.

# 11
Синът ми е на 4,6 все още спи наобяд. Само ако сме станали късно, тогава понякога пропуска, защото обедния сън се пада 5 часа след събуждането сутрин.

# 12
То и нашето не искаше да спи вкъщи на обяд (в градината нямало проблеми с това), но не защото наистина не му се спи, а защото на него вечно му се играе и трябва да се измори до краен предел, че да се сети да легне. Аз го и усещах по настроението кога е уморен, но се инати. И в такива случаи беше по-добре да заспи, макар и с драми, отколкото да е буден и крив и да скапе цял следобед и цяла вечер. Още повече, че мен умело ме разиграваше. Баща му по-лесно го кандардисваше, но пак се опъваше и на него. Докъм 5-годишна възраст му настоявах и какво ли не съм измисляла, че да го накарам поне час да поспи. От тази година вече се отказах. Само лягаме в жегите малко да отморим следобед и да гледаме нещо като не е на градина и после се почва с маратона от игри и разходки Smiling Imp
Но  2-годишно определено бих се постарала да приспя за следобеден сън.

# 13
Как искате да заспи на обед, като следобед го слагате да ляга в 19. Поразбутайте го този режим, моето мнение е, че е малко да няма обеден сън. В яслата на дъщеря ми имаше такова дете, по цял следобед го занимаваха лелите и учителките, за да не вдига шум и да може другите да спят. В детската градина няма "не ми се спи". Оставят ги да лежат. Казвам ви го за доброто на детето. Направете така, че вечер да заспива към 21:30-22:00 дори, на третия ден ще спи на обед, гарантирам.

# 14
  • София
Как гарантирате като се вижда, че има и такива деца? Дъщеря ми се прибираше от детска и си лягала в 21:30. Става в 7:00ч, на обед не спи и си ляга по никое време Simple Smile Просто има такива деца няма как вие да гарантирате нищо

Общи условия

Активация на акаунт