Третиноин /Ретин-А/, Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди -Тема 14

• 19 717
  • 268
  •   1
Отговори
# 225
Аз ползвам DR CEURACLE's Kombucha Tea Essence , Mary & May's Vegan Blackberry Complex Cream Essence Toner или тонера на Saff, който ми е много любим и се надявам да не го реформулират.

Не ползвай много продукти в една рутина. При мен повече от 3 водят до кир ефект. Докато не ти се възстанови кожната бариера, не нанасяй третиноина на влажно лице. Това е, което мога да те посъветвам от личен опит.

# 226
Може да пробвате почистващо олио - на суха кожа, без търкане, само леко масажиране. Емулгиране и отмиване с топла вода.
Масажите с олиа, които си правя, също правят леко ексфолиране на кожата, и те също да задълбочават проблема. Но не мога без тях. За бариерата явно прекалявам с ексфолирането.
Може ли примери на продукти с липидна и мастна хидратация?

Аз ползвам DR CEURACLE's Kombucha Tea Essence , Mary & May's Vegan Blackberry Complex Cream Essence Toner или тонера на Saff, който ми е много любим и се надявам да не го реформулират.

Не ползвай много продукти в една рутина. При мен повече от 3 водят до кир ефект. Докато не ти се възстанови кожната бариера, не нанасяй третиноина на влажно лице. Това е, което мога да те посъветвам от личен опит.

Беленето (кир ефекта) от трета е различен от този, който се получава от наслагването на продукти. Той е видимо на кожата, а не в следствие на конфликт от наслояване на продукти. Беля се и на съвършено суха кожа. Мерси за корейчетата, веднага ги отразявам Blush

# 227
Ясно ми е кое белене от какво се получава. Минах по същия път и то през зимата. Тогава много ми помогна и крема на Purito Dermide Relief Barrier. Той е за суха кожа, но с оглед сезона не ми беше тежък.
Последният споменат тонер, който не е корейски, го препоръчвам горещо. Simple Smile

# 228
  • Prismatica Aerie
Може да пробвате почистващо олио - на суха кожа, без търкане, само леко масажиране. Емулгиране и отмиване с топла вода.
Масажите с олиа, които си правя, също правят леко ексфолиране на кожата, и те също да задълбочават проблема. Но не мога без тях. За бариерата явно прекалявам с ексфолирането.
Може ли примери на продукти с липидна и мастна хидратация?
Имам предвид почистване на лицето с хидрофилно олио, не масажи.

Посочените от Linofrina есенции са именно двуфазни продукти, които добавят и вода и липиди в кожата.
Млечните тонери са на същия принцип, просто там липидите са разпределени в цялата формула. Например I'm from - Rice Toner, celimax - Dual Barrier Creamy Toner, Isntree - Yam Root Vegan Milk Toner, Nacific - Uyu Cream Toner.

Има кожи, на които нищо не помага срещу беленето.

# 229
Знам, че и на теб ти е зор и се надявах да извадиш нещо магическо от съкровищницата си, но явно ще продължаваме да се мъчим Heartpulse
Нищо не дава такива резултати за кожата ми както трета.

# 230
  • Prismatica Aerie
Скрит текст:
Знам, че и на теб ти е зор и се надявах да извадиш нещо магическо от съкровищницата си, но явно ще продължаваме да се мъчим Heartpulse
Нищо не дава такива резултати за кожата ми както трета.

И да извадя, няма универсални магии Simple Smile
Съгласна съм за резултатите, но зависи и от кожата. Третиноинът не е за фини, тънки кожи.

# 231
Аз съм с фина, тънка, чувствителна кожа. От година и половина ползвам трет и съм се белила само 3, 4 пъти, когато по невнимание съм нанасяла по-голямо количество. Сърбежи съм имала по-често, но съм спирала веднага употреба докато кожата се успокои. Въвеждах го много бавно - през 5 дни, после през 4 и т.н. за по няколко седмици докато не стигнах до през ден , а ако го нанасях всеки ден всеки ден, кожата ми много се изсушаваше. Ползвах La rosh baume b5+ след него. След като започнах да слагам обаче тонер под трета,  спокойно го слагам всяка вечер и кожата ми се чувства отлично.

# 232
Аз сложих преди две вечери за пръв път. Добре се чувства кожата ми, не е имало дискомфорт. Преди него сложих SNP Prep Peptaronic Toner. След него на Drunk Elephant Protini Polypeptide.
Смятате ли, че трябва да добавя нещо?
Почистването ми е само с COSRX Low-pH Good Morning Gel Cleanser.

Смятам да повторя третиноина към четвъртък-петък, ок ли е?

# 233
Бих искала да помоля по-напредналите в употребата на третиноин да ми препочъчат рутина за правилно и леко въвеждане на третиноин. Какво да мажа преди трета, какво след, кога, как, че нещо малко се обърках. Кожата ми е по-скоро дебела и тежка, на 48 съм. Имам този третиноин. Благодаря! Flowers Hibiscus

# 234
  • Бургас
Като за начало мога да посъветвам метода "сандвич". Аз ползвам хидратиращия лосион на CeraVe. Слой лосион, изчакване 1-2 мин., малко третиноин, пак слой лосион. И постепенно въвеждане, като се следи как реагира кожата, докато се привикне без белене да е всеки ден. После може и да се разреди.
Иначе съм със същата кожа, от 7-8 години го ползвам, беленето беше малко в началото, сега няма.
Мога и самостоятелно да нанасям, кожата добре понася, но предпочитам да смеся с малко количество от лосиона, или малко по-плътен крем пак от същата серия.
През ден ползвам и аз, или през два, като редувам с ден хидратация преди и след третиноина във вечерната рутина. Ден хидратация, ден третиноин, пак хидратация, киселини, хидратация и т.н.

# 235
  • София
Изобщо не ме притеснява белене тип кир ефект, аз си го докарвам от комбинацията спикули+трет. Сутрин докато се къпя минавам с този пилинг и лицето ми буквално свети.
https://www.stylevana.com/de_DE/beauty-of-joseon-apricot-blossom … l38269.html?qty=1

Бленето, не се вижда по-никакъв начин през деня, усещам го само в банята.

На трет съм от 3г. до като не вкарах спикулите, белене нямаше.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 11:12 от nad_tab

# 236
  • Prismatica Aerie
Скрит текст:
Аз съм с фина, тънка, чувствителна кожа. От година и половина ползвам трет и съм се белила само 3, 4 пъти, когато по невнимание съм нанасяла по-голямо количество. Сърбежи съм имала по-често, но съм спирала веднага употреба докато кожата се успокои. Въвеждах го много бавно - през 5 дни, после през 4 и т.н. за по няколко седмици докато не стигнах до през ден , а ако го нанасях всеки ден всеки ден, кожата ми много се изсушаваше. Ползвах La rosh baume b5+ след него. След като започнах да слагам обаче тонер под трета,  спокойно го слагам всяка вечер и кожата ми се чувства отлично.
Ще си позволя да уточня няколко неща.
Първо, това че някой няма проблеми с третиноин, не означава, че продуктът е подходящ за даден тип кожа като цяло. В дерматологията индивидуалният опит не отменя общия рисков профил на активите. Фина и тънка кожа по-често реагира с дразнене и лющене, но това не означава, че абсолютно всеки човек с такава кожа ще реагира еднакво.
Второ, самоопределянето на типа кожа е субективно. Много хора се възприемат с „тънка, фина и чувствителна кожа“ на база усещане, не на реална структура, дебелина на роговия слой или състояние на бариерата. Това не е обективен критерий.
Трето, реакцията към третиноин не зависи само от типа кожа, а и от индивидуалната чувствителност на ретиноидните рецептори в кожата. Те са генетично обусловени и варират силно между хората. Затова двама души с еднакво описан тип кожа, еднаква концентрация и рутина могат да имат напълно различна реакция - от никакво белене до силно раздразнение.
И последно, липсата на белене не означава по-добро или „правилно“ действие, както и обратното - силната реакция не е маркер за по-висока ефективност.
С други думи: това, че третиноин се понася добре при отделен човек, не прави продукта универсално подходящ за всички с фина или чувствителна кожа.

PS Ползвам ретиноиди над 10 г., като 7 от тях и третиноин. Белене имам единствено от него, независимо от количеството, честотата на употреба или продуктите, с които го използвам. Винаги, без изключение, по часовник, на третия ден. Това не ме е спряло да го ползвам, но го правя по-рядко, а всеки ден съм с други ретиноиди.

# 237
Само да допълня, че имам и розацея, която не съм си самоопределила, както и че не само дерматолози са ми определяли кожата, а и съм праавила два скин чека с различни уреди в дерматологична клиника + br козметичен салон, където козметичката каза, че до сега не е виждала кожа без никакви липиди като моята. Разбира се, че всяка кожа реагира различно, но аз споделих моя опит, както всеки прави тук, защото бях притеснена относно ползването на трет и предположих, че може да съм от полза на някой.

# 238
Микробелене и аз имах преди
Как го ликвидирахте когато се появи? Механично, с киселини? Аз не мога да намеря подходящ и щадящ способ, за да не си разранявам кожата и бариерата.
С много хидратиране, всички кремове и серуми са неутрални,без активни съставки. Такива трудно намирам:blush:тъй като повечето козметика е с някакви такива. Simple Smile

# 239
Бихте ли препоръчали хидратиращи кремове, които да използвам преди и/или след трет?

Общи условия

Активация на акаунт