Отговори
След седмица ще ходя на тест за работа в НАП за  позицията експерт/старши експерт в отдел "Управление на човешките ресурси". Очевидно според описанието теста ще е на хартия и ще се тегли вариант на теста. Сигурно след, като се изтегли вариант на теста, ще трябва да се чака, да го разпечатат този вариант. Досега не съм ходил на тест за държавна работа. Не става ясно, колко ще е времето за решаване на теста и колко въпроса ще съдържа и дали ще може да се излиза от залата за ходене до тоалетна например. Предполагам, че теста ще е затворен, за да може, да се проверява след това по-лесно. За първи път ще се явявам на тест за държавна работа и се готвя още от както пуснаха обявата за работа. Чудя се дали ще има много въпроси, които са подвеждащи в тези тестове и възможно ли е да има някои въпроси, които да са логически. Моля, ако някой има опит с явяване на подобен тест да сподели.

# 1
Тестовете обикновено касаят структурата, в която се кандидатства, както и нормативни документи, които са пряко свързани с работата.
Успех желая, но не се отчайвайте, ако не наемат точно Вас, независимо от представянето на теста, няма да имате вина. Рядко такива конкурси се провеждат без предизвестен резултат.

# 2
Сигурно си имат човек, но е задължително да има конкурс. Опитай, нищо не губиш.

# 3
Не мисля, че ще има подвеждащи въпроси, по-скоро въпросите ще са свързани с нормативната уредба. Може да има и такива за вътрешната структура и правила, с които по принцип няма как да сте запознати, ако не сте чели съответните процедури, но ще има логическа връзка кое как се случва. Успех.
Може и да няма вътрешни кандидати, НАП могат да си направят и вътрешен подбор. Щом е външен по-вероятно е да си търсят човек.

# 4
fox_1234  отидете и пробвайте. аз така направих за да видя какво и как става. тестът беше със затворени въпроси - имаше доста и общи въпроси свързани с дейността на агенцията - не беше в НАП, и половината бяха от закони ( нормативни актове).
след като преминете успешно писмения тест има устен изпит пред комисия, която задава въпроси - бяха общи. Аз се забавлявах и надговарях комисията( даже спорех, защото нарочно искаха да ме забият за да изкарам по-ниска оценка), защото човекът за позицията вече беше изкарал два месеца там и бяха хванали връзки, че и свършвало майчинството.
така приключи моя опит Simple Smile

# 5
fox_1234  отидете и пробвайте. аз така направих за да видя какво и как става. тестът беше със затворени въпроси - имаше доста и общи въпроси свързани с дейността на агенцията - не беше в НАП, и половината бяха от закони ( нормативни актове).
след като преминете успешно писмения тест има устен изпит пред комисия, която задава въпроси - бяха общи. Аз се забавлявах и надговарях комисията( даже спорех, защото нарочно искаха да ме забият за да изкарам по-ниска оценка), защото човекът за позицията вече беше изкарал два месеца там и бяха хванали връзки, че и свършвало майчинството.
така приключи моя опит Simple Smile

В понеделник отидох на теста.
Реално 20 минути отиват в разпечатване и раздаване на варианта на изтегления вариант на теста.
Тестът беше със 23 затворени въпроса, като най-много (мисля, че 10 от въпросите) бяха въпросите свързани с кодекса на труда и тези въпроси бяха най-лесни.
Направи ми впечатление, че въпросите бяха с 3 възможни отговора, а не с 4, както си мислех, че ще са.
До тоалетната не пускат по време на теста. Един от другите кандидати искаше да отиде до тоалетната по време на теста и му казаха, че за да отиде трябва да си предаде теста и че по време на теста, не се допуска излизане.
Сега чакам да проверят теста, което сигурно ще отнеме поне една работна седмица.

# 6
Да пишеш резултата.Успех.

# 7
успех и от мен. подготви се и за устния - и да става каквото ще. така и опит ще събереш. имам позната се явява на няколко конкурса за държавен служител, докато я вземат - беше си наумила да работи на конкретно място и две години при всеки конкурс кандидатстваше

# 8
Да пишеш резултата.Успех.

Имам 18 точки от 23 въпроса на теста и комисията ме допуска, да се явя на интервю.

# 9
Браво. Супер резултат. да пишеш после пак и за интервюто как е минало. ще е полезно за някои

# 10
Браво. Супер резултат. да пишеш после пак и за интервюто как е минало. ще е полезно за някои

Интервюто мина. Комисията беше от 3 жени.
Днес се явиха общо с мен - 7 кандидата на интервю, като комисията каза, че има и други, които са издържали теста, но са разпределени за друг ден, а не за днес.
Интервюто с един кандидат протичаше в рамките на 20 минути. Толкова време протече и интервюто с мен.

Преди да почне интервюто ми дадоха да се подпиша на три формуляра, където беше описано, по какви критерии ще бъда оценяван. Критериите са следните: 1. Аналитична компетентност;2. Ориентация към резултати;3. Работа в екип;4. Комуникативна компетентност;5. Фокус към клиента (вътрешен/външен) ;6. Професионална компетентност;   
7. Дигитална компетентност; Други - по решение на конкурсната комисия

Отначало искаха да се представя с няколко думи. Казах им кой съм, какво образование имам, колко години опит имам в човешките ресурси, като им обясних, защо съм мотивиран да кандидатствам и че желая да допринеса в работата със знанията, опитът и уменията ми.

Питаха ме дали знам, какви дейности ще изпълняваш на позицията експерт/старши експерт в отдел управление на човешките ресурси.

Почти всички въпроси от комисията бяха свързани с опитът ми в човешките ресурси.

Сега очаквам резултатите от конкурса и от интервюто.

# 11
# 12
# 13
fox_1234  според мен си се справил отлично. отговорил си на въпросите им и трябва да ти дадат ( пак според мен) висока оценка. Чакаме класирането

# 14
fox_1234  според мен си се справил отлично. отговорил си на въпросите им и трябва да ти дадат ( пак според мен) висока оценка. Чакаме класирането

Днеска получих резултатите от интервюто.
Написали са ми от комисията на интервюто оценка 3,14, което означава, че не съм издържал интервюто, понеже за да съм го издържал ми трябва минимум 4-ка от комисията, като най-високата оценка която могат да ми дадат е 5-ца. Не съм съгласен с оценката, която са ми дали, но не мисля, че има смисъл да подавам възражение.

Общи условия

Активация на акаунт