Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 889
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 720
ЕГ в малките населени места почти няма да останат - няма да имат учители по разказвателните предмети на езика. Не че и сега на много места не е проформа, но след като от това ще зависи броя часове по език, въобще не са розови нещата. В дългосрочен план още повече ще се задълбочи проблемът с обезлюдяване на регионите, вместо да донесе икономически ползи, както му се привиждат на министъра.

# 721
869 становища получи МОН относно предложенията за промени в ЗПУО!!! Да, 869 становища!
Дали са прочетени, анализирани и преосмислени???

# 722
Затварянето на училища в провинцията само ще засили налива към софийските. А като се завърти колелото, ще доведе до още по-висок бал и ожесточена борба.

# 723
Нищо няма да затворят, моля ви се.
Ученето на предмет на език ще става с един речник от 100тина думи, които учителят ще "преподава".

По отношение на ЕГ /или по-точно ИИЧЕ паралелките/  - виждам, че взимат малко от география и история и прехвърлят към физика, биология и химия.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 17:38 от gato

# 724
  • Бургас
Ученето на предмет на език ще става с един речник от 100тина думи, които учителят ще "преподава".
Точно както съм учила аз история, география, химия и физика във Френската в Бургас преди 25 години.

# 725
  • София
Няма ли изискване тези учители да са с две образования, филология+ съответния предмет?

# 726
Няма ли изискване тези учители да са с две образования, филология+ съответния предмет?
От тук ще дойде проблема. Да кажем че една част ще запишат и завършат втора специалност, но едва ли всички ще са склонни

# 727
Може и да не е филология, а например СДК, втора специалност или международен сертификат за владеене на езика.
А дори и да имат право да преподават, много от учителите не искат. Защото си е трудно за никакво допълнително заплащане.
Министърът има някакви идеи, но не се мисли доколко са реално осъществими.

# 728
При всички положения така разписани промените, не решават проблемите, дори напротив, създават нови.

# 729
Изниква ми един въпрос. Ако се направи всичко това, защо ще подлагат всички деца на НВО. Само заради едната им статистика ли? Ако децата нямат желание за ЕГ, МГ или професионална, защо им е да държат изпити? Така беше и по мое време, на изпит ходехме тези, които искахме езикова и математическа. Останалите си продължават в същото училище в 8 клас. Реформи, реформи, велики умове, а пък връщаме старото.

# 730
Вкъщи обучението започна вече, пък друго не знам.
Девойката днес получи подаръка си за положените усилия - лаптоп, на който днес инсталира Линукс и си прави настройките. Щастлива е много.

# 731
Изниква ми един въпрос. Ако се направи всичко това, защо ще подлагат всички деца на НВО. Само заради едната им статистика ли? Ако децата нямат желание за ЕГ, МГ или професионална, защо им е да държат изпити? Така беше и по мое време, на изпит ходехме тези, които искахме езикова и математическа. Останалите си продължават в същото училище в 8 клас. Реформи, реформи, велики умове, а пък връщаме старото.
Напълно подкрепям.
И така ще се избегне формирането на образователни гета. Немалка част от хората, които останаха в училището, което бях до седми клас, после станаха юристи, фармацевти, икономисти. Тази година само две деца изкараха повече от пет на матурите, средният успех на училището на ДЗИ е сигурно тройка. Масово са скъсани. Още от четвърти клас почват да махат децата, а след седми почти всички отиват да учат на друго място.
Става въпрос за голямо софийско село, с много жители.

# 732
  • София
Някои училища са само ОУ, трябва да отидат някъде след седми клас децата

# 733
  • София
Да де, ама първо трябва да изравнят нивото на преподаване във всички обикновени гимназии и тогава децата сами няма да искат да се местят, а ще искат да си останат в кварталното. Тогава спокойно може да се приемат по адрес децата от основните училища и тези от средните просто да продължават в същото училище.

# 734
И моето мнение е да си направят отделни изпити за МГ, ЕГ и СГСАГ, ТУЕС. Иначе сега попадат деца, където и да е, стига да е по-престижно. Мое познато дете, попадна в строителство и архитектура с немски, а иска в немска гимназия! И го делят 3 точки от желаната паралелка...

Силен дисбаланс между 10 елитни и останалите.

Съгласна съм и втори чужд език да отпадне, за сметка на други предмети. Той е само 2 часа на седмица!

Също така резонно ми звучи да няма ИИЧЕ на места извън ЕГ. И да се избегне безумното натоварване в 9 клас, за да се навакса пропуснатия материал.

Има още много какво да се желае от МОН, но защо да роптая против нещо ново, като не харесвам и старото.

За да вървим напред, трябва да има и промени! Отделен е въпросът, че тук се правят на парче, без цялостна стратегия и визия:(

Ще отида на ивент само и единствено ако ще крякам за отпадане на НВО😀

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 19:57 от Compass

Общи условия

Активация на акаунт