Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 559
  • 822
  •   1
Отговори
# 735
Връщаш на Мичето депозита.
Вземаш от Ваньо новия депозит.
Ей тъй.

# 736
Не виждам защо искаш договорът ти да е само с 1 човек,като реално са двама новите (момчета). Ами после ако вторият,невписан в договора, направи беля? За етажната собственост и домовата книга е редно да се запишат и двамата.
Не е редно да записваш само делтата,след като старият договор ти е с трети човек. Не знам защо си усложняваш живота напразно.

# 737
Пак се пишат неща, които не съм казал.
Не съм казвал да извадите левчетата и да си ги разпределяте, а да напишете на един лист, че сметките са уредени и да се разпишете. (за стария договор). А след това да напишете новия договор с нови хора и депозит.
Има доста голяма разлика.

Аз лично в 95 % от случаите уреждам края на отношенията устно. Ни писмено предизвестие, ни разписка за върнат депозит.
Но питаш въпрос, отговаряме ти, доколкото сме наясно.
Като не ти харесва отговора, прави каквото си си наумила.

Какъв анекс. Анексът е на база на стар договор. А такъв има само между 2ма човека. В анекса винаги се пишат 2те страни от началния договор и фигурират и с данни и с означения от договора, например "наемател", "наемодател".
Питах какво ще напишете, никой не каза конкретно.
Разпишете го, че и аз съм любопитен как ще се оформи.

# 738
  • София
Разписка - Диди възстановява  на Мария депозита от 100 лв чрез Иван. Диди и Иван се разписват и двамата освен подписа изписват име и фамилия.
Така и до съд да се стигне няма как Иван да каже, че подписа му е подправен.
Имала съм много подобни разходни ордери в работата. Биг Боса иска 5 цифрен служебен аванс. Но не е в офиса или не иска да влиза касиерката /аз/ при него. ОК - пиша РКО, че Ганьо Далаверов е получил сумата чрез офис асистентката  си Пенка. Последната се подписва и саморъчно пише двете си имена под подписа. После дали му е дала парите и какво са правили двамцата не се вълнувам. Аз съм чиста - имам оправдателен документ. Ордерите благополучно минаха през следствие, прокуратура и съд в няколко дела. Голяма бг фирма за търговия с горива.

# 739
  • Варна
Голяма бъркотия стана 😆 Всеки разбрал нещата различно…

Хепи, и 15 човека да впиша в договора, белята може да я направи някой 16-ти гост, който е минал за малко. Мен какво ме интересува кой точно е извършил щетата? Да ходя после да се правя на детектив кой точно да ми я плаща… Предпочитам да има един единствен еднозначен и неоспорим носител на цялата отговорност. Не ми се слуша после - ама аз това, той онова… избирам си един за титуляр и толкоз. Чиста работа.

Дани, обмислях анекс за прехвърляне на всички права и задължения по договора с Мария, на трето лице - Иван, както правят мобилните оператори, като се удължи срока, увеличи не наема и се доплати депозита. Но категорично се отказах. Мисля, че по-рано казах. Със сигурност ще прекратя стария договор с Мария. Да пиша ли в него, че ѝ връщам депозита, който реално ще ѝ върне Иван и то половината, защото са си делили парите преди 4 години; или да опиша именно истината, че Иван ѝ го връща (и то целия ли, половината ли…)

С Иван със сигурност ще подпиша нов договор, в който просто ще пише, че ми е платен депозит в размер на 700 лв, без да уточнявам каква част от тези пари са в мен от преди и каква част сега ми доплаща.

# 740
  • София
Мария е била страна по договора и от нея си получила 100 лв депозит. Тя от кого и колко е взела и как ги е събрала не твоя работа
Разписка/Разходен касов ордер/ - Мария чрез Иван получава депозит 100 лв. Подпис и имена на Иванчо, по 1 екземпляр за двете страни - пито, платено.
И нали знаеш, че депозита не се декларира в НАП и за него не се плаща ДОД.

# 741
Разписка - Диди възстановява  на Мария депозита от 100 лв чрез Иван. Диди и Иван се разписват и двамата освен подписа изписват име и фамилия.
Така и до съд да се стигне няма как Иван да каже, че подписа му е подправен.
Имала съм много подобни разходни ордери в работата. Биг Боса иска 5 цифрен служебен аванс. Но не е в офиса или не иска да влиза касиерката /аз/ при него. ОК - пиша РКО, че Ганьо Далаверов е получил сумата чрез офис асистентката  си Пенка. Последната се подписва и саморъчно пише двете си имена под подписа. После дали му е дала парите и какво са правили двамцата не се вълнувам. Аз съм чиста - имам оправдателен документ. Ордерите благополучно минаха през следствие, прокуратура и съд в няколко дела. Голяма бг фирма за търговия с горива.
Това е изцяло друг казус. Вие всичките сте служители в дадена фирма и оперирате с пари и всеки си носи отговорност за тях. Не е като да ги давате на филанкишията. Не е необходимо да имате договор за услуги помежду си. Той после се отчита със стока и РКОто се архивира.
Драган взел от касата 10к и напуска, и ти викаш на Пешо, оди си търси 10к от Драган, дето напуснал, аз ще ти ги търся на теб. А Драган духнал за Гърция. Пешо луд ли ще е, да се връзва да гони Михаля.

В писания от теб пример пише "възстановява депозита". Ама кой депозит, от кой договор, по какъв въпрос, кой е Иван. Това как го пишеш? Ми то може да е депозит за щайга с домати.

Didi168, 100 пъти вече писах, пишеш че депозита е върнат, тя се подписва.
Ако не ще, тогава си искай парите от Иван и ѝ ги дай.

# 742
  • София
В крайна сметка кой, на кого, какво е дал, няма никакво значение за договора. Важното е дамата да подпише, че всичко е върнато изцяло и няма претенции. В новия договор просто ще фигурира новият наемател и неговият депозит. А вече кой е дал и какви точно купюри - не е важно, ако всички са съгласни с крайният резултат.

# 743
  • Варна
Didi168, 100 пъти вече писах, пишеш че депозита е върнат, тя се подписва.
Ако не ще, тогава си искай парите от Иван и ѝ ги дай.
Да, да, така ще направя. Ако не ще, те парите са в мен, не в Иван. Трябва да ѝ ги върна, те да си ги разделят пред мен и Иван веднага пак да ми върне неговата половина обратно, плюс доплатата.

Но тя няма да има против да се разпише. Вече са се разбрали да се оправят помежду си, а аз нищо да не връщам, като Иван ще ми доплати.

# 744
Здравейте, имам въпрос
Живея под наем, а пред нас започна строеж, който е изключително шумен и непоносим. Договорът ми гласи, че ако напусна по-рано от 1 година дължа 1 месец наем. Но не бях уведомен, че ще се строи пред нас. Използвам дома си и като хоум офис 2 дни от седмицата, което не върви вече, заради шумът. Имам ли основата да напусна без да плащам допълнително, поради промени в обстоятелствата?

# 745
  • Варна
Не, нямате. Обстоятелствата не са по вина на наемодателя и няма как да ви уведомят за нещо, което не зависи от тях. Строежи никнат непрекъснато и навсякъде.

# 746
Според мен прекратяване в този смисъл, без неустойка е при невъзможност за ползване на апартамента, няма ток, вода, има хлебарки, гризачи, силна мухъл, паднали тавани, разни такива неща.

Строеж в близост е допустимо. Ако не беше, нямаше да се разрешава изобщо да се строи.
Апартаментът все още може да се ползва за живеене.
Тези неустойки са свързани и с факта, че наемодателят е дал една комисионна на брокер, която трябва да бъде компенсирана по някакъв начин. Отделно времето по огледи.

# 747
  • Бургас
Нямате юридическо основание.
Но ако опитате човешки да говорите с наемодателя, може и да ви влезе в положение или поне част от депозита да върне.

# 748
  • София
И аз съм за човешки разговор.
Но ако намериш друга квартира ще имаш ли 100% сигурност, че ще е тихо. Строи се навсякъде, има шумни съседи, деца играят пред блока, вечер родители пият бира и слушат музика и т.н.

# 749
  • Варна
Мда. Със сигурност строеж отсреща се чува по-малко от ремонт над/под/до главата ти от съседния апартамент. Ей го лятото - свърши. Скоро се затварят прозорците и при хубава дограма не би трябвало да се чува почти нищо. Трафик и шумни съседи са с по-големи децибели. Досега не съм чувала някой да се мести заради това.
Според мен има и друго, което осъзнато или не, не ви харесва в квартирата.

Общи условия

Активация на акаунт