Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 770
  • 822
  •   1
Отговори
# 225
1200-1300 си е масов наем за двустаен вече,нов,лукс. За повече трябва да е нещо ексклузивно тип Докторска или дадено на чужденци. Интересно ми е има ли някой да отдава успешно подобен на цитирания за чувствително по-висок наем (например 1500 и нагоре) и наемателите да са се задържали над година? Колко време му е отнело да ги намери (колко време е стоял празен).
Чета ви от известно време, защото нямах никакъв опит с отдаването на имот под наем. Определено много полезна тема. Провокирана от горния пост, реших да се включа и да отговоря.
Отдавам едноспален апратмент до метростанция, контролиран достъп, висок клас уреди на чужденец втора година за 1300 евро + 200 евро паркомясто.
Имотът не беше закупен и направен за тази цел, но така се получиха нещата. Simple Smile
Доколкото си спомням за около 2 седмици се отдаде чрез брокер.
Такъв наем си го представям в луксозен затворен комплекс или сграда с екстри, нещо тип Сикрет гардънс или както там се казваше на Галичица или някоя уникална локация. В обикновен блок ми се вижда невъзможно.

# 226
  • Варна
Да се отчета. Казах на двете места за новите наеми.
В Победа - стар тристаен - от 550 на 700. Студентите от Шумен изкараха 4 години там и завършиха. Момичето ще се връща в родния си град, а момчето иска да остане и да дели апартамента с друг приятел. Ще говори с него тези дни. Изобщо не бяха изненадани или недоволни. Казаха, че напълно разбират и че в Шумен вече са такива цените. Оценяват колко време съм ги държала на нисък наем и дори новата сума им се видя нормална. Аз пък оценявам тях, изрядни във всяко отношение. Ако и двамата освободят, ще пусна на още по-висока цена за нови хора.

В Изгрев - нов двустаен -  от 650 на 800. Там са двойка, която не долюбвам. Доста мрънкане, лоша комуникация и няколко оплаквания от съседи за 2 години. За щастие решиха да си ходят. По време на смяна на дивана им сама видях, че са строшили огромно огледало в коридора. Огледалото е с площ около 3 квадратни метра. Заварено положение от предишните собственици е, иначе аз не бих сложила такова. Повече се издразних не толкова за самата щета, а за това, че се опитаха да скрият. Докато изнасяхме стария диван, момичето седя в коридора, в опит да скрие счупеното с тялото си. Трябваше да ѝ кажа да се премести, защото диванът няма да мине, и тогава видях… А естествено по договор са длъжни да ме уведомяват незабавно за всяка щета. В два стъкларски цеха ми дадоха оферта за 350 - 380 лева за ново огледало със същия размер, плюс монтаж, но за демонтаж на старото счупено не се наемат и трябва да търся отделен майстор, който едва ли ще ми вземе двуцифрена сума. Като добавим и последните сметки за ток и вода, се очертава да сме на нула в най-добрия случай. Добре че е лято. Моля се да няма други щети, но имам лошо вътрешно усещане. Тутанкамон да каже дали ще са в правото си после да ме развяват като лошата хазяйка, която не им върнала депозита.
А, и дано им провърви в любовта на младежите, че момчето нае квартирата преди 2 години с друго гадже. Може би и тогава са счупили някое огледало.

# 227
Аз си връщам депозитите,защото досега винаги са били коректни,но и при мен го има това със скритото счупено и "ако мине". Оставя много лош привкус на едни коректни взаимоотношения да момента да криеш щети накрая.

# 228
@Didi168, коректното отношение трябва да бъде и от двете страни по време на целия срок на договора. Щом има щета, то разхода трябва да бъде поет от наемателите. Елементарно е.

Относно това дали ще те развяват като лоша хазяйка - съдейки по действията им относно счупеното огледало, по-скоро да, макар и да не са прави в случая.

# 229
  • София
Така е, drago_2008. Сградата е хубава, а апартаментът е довършван с най-доброто, вкл. разни хай-тек глезотии Simple Smile. На мен ми се струваше, че няма да намерим клиент на цената, предложена от агенцията, но те се оказаха прави.
Да допълня, че поискахме препоръка и разговарях с предходния наемодател. Информацията, която сподели, напълно съответства на моите впечатления досега, а и ми помогна да отиграя подходящо някои казуси.
Надявам се някога тази практика да се наложи и тук.

# 230
Има хора и хора. Дори тук от 2 реда прозира ниво, възпитание, ценности, житейски опит или липсата на елементарни познания, усет и пр.
Имам една наемателка, пу, пу, да не урочасам отношенията, направо се бием в кафене, кой да плати сметката. Всеки иска да почерпи другия. Благодарни сме една на друга и се уважаваме.

# 231
А ти ще върнеш ли изцяло двойния депозит при положение, че апартамента се върне във вида, в който е нает и всички сметки са платени Simple Smile
В третия - ще водя дело за щети, които надхвърлят депозита четири пъти.
Вероятно ще спечелиш, но адвокатските хонорари после плащат ли ти ги, какъв е реда? Обаче и договорът ще бъде гледан под лупа, и понякога съдът много защитава наемателят. Един вид, ако намерят някакви кусури в договора, може да ти кажат, че си му взела нещо без да имаш право...
А искат ли договорът да е заверен нотариално?

# 232
  • Варна
Не е уместно да говорите за съдийски практики коя страна защитавали, предвид че демонстрирате абсолютно невежество в материята, питайки кой щял да плати адвокатските хонорари.

# 233
Не е уместно да говорите за съдийски практики коя страна защитавали, предвид че демонстрирате абсолютно невежество в материята, питайки кой щял да плати адвокатските хонорари.
Чела съм такива случаи, един вид наемателят си мисли "сега ще си върна всички пари", а пък се оказва, че не всички.
А ти ако знаеш, ми отговори за адвокатските хонорари.

# 234
Адвокатските хонорари се плащат от загубилата страна.
Като има "съдебно признати" размери на хонорарите.
Например, дори и да си наемеш адвокат за 1000лв, той може да ти напише фактура за 10 000, ако ти е близък. До тая сума се признава в съда (не знам точната сума за 2025, числото е произволно, но според мен е там някъде) И след това тия пари се дължат от загубилата страна.
Та, не е много добра идея да тестваш съдебната система излишно.

За другия въпрос, не, договор не е задължително да е нотариално заверен. Писано е безброй пъти в темата.

# 235
  • Бургас
Съдебните разноски ги плаща загубилата страна. Или се делят, ако част от иска не е уважена.
Адвокатския хонорар също се плаща от загубилата страна. Но може да се претендира за несъразмерност, например ако се искат 1000 лв., понякога съдът се позовава на тарифата за минимални адвокатски възнаграждения и постановява да се плати минимума по тарифа.
И разбира се, че преди да тръгна към дело съм проучила шансовете, както и съдебната практика по казуса.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:08 от Tintina

# 236
A някой имал ли е вече подобни дела?  За колко време сте си върнали парите?

# 237
  • Бургас
Много е относително.
Всеки случай е индивидуален.
Някои отиват на споразумение още при старта на делото.
Други се тарикатят, на трети няма какво да им вземеш въпреки запорите на ЧСИ.
Дори да изследваш съдебната практика за шансовете при доказателствата, които имаш, не е ясно как са се развили нещата след делото.

# 238
Момичета, вие на агенция ли се доверявате при наемане на жилище или помещение, или сами си търсите?

# 239
  • София
Аз работя само с доверен брокер-приятелка и бивша съседка.
Не ми се занимава с всякакви, а и не ми се остава с непознат в помещението. Имам професионално изкривяване на тема лична сигурност.
Но в темата има и момчета - може ли и те да си кажат?

Общи условия

Активация на акаунт