Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 736
  • 822
  •   1
Отговори
# 240
Преди предпочитах без брокер,за да спестя комисион. Обаче има 90% лоши практики на "брокерите" на наеми,които само гледат да те изпързалят и лъжат на поразия.  А частните лица са малко неадекватни - не знаят,че се плаща предварително,искат да сменят цялото обзавеждане (а после даже не се обаждат) и тн.
Та в общи линии и с двата вида отдаване е много вероятно да имаш лош опит. За себе си засега аз ангажирам брокер, като резултатите са по-бавни от самостоятелното отдаване,но поне си спестявам стреса.
 Скоро ми предстои ново отдаване на много евтино жилище в силен сезон,което досега се е наемало за ден и не съм решила дали ще пробвам без. Последният път платих комисион на който брокер ми доведе клиент и наемателката беше толкова читава,че сама бих се оженила за нея. Досега без брокер като съм отдавала,после е имало повече щети. Не разбирам защо е така,дисциплиниращо ли е да платят комисион и да ги водят по неподходящи жилища,ценят ли си времето - но работи по-добре за мен.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 09:40 от HappyHeartbeat

# 241
Йо,хо,хо,хо! Нещо ново за мен, за което сигурно е писано. Наемателя ми беше регистриран на постоянен адрес в жилището. Напусна и естествено не се е отрегистрирал.Днес отивам в общината с нотариалния акт, попълних молба и ....всичко точно!
Явно институцията се е задействала и вече не се чака да му дойде кефа на наемателя да се отрегистрира.

# 242
Ползвам брокер, който си взима от клиента. Давам му някаква преднина 15 дни, в които само той отдава, а след това, си пускам моя обява и започвам и аз да търся, както и др, брокери, но пак без комисионна.

# 243
Искам, не искам  накрая скланям на отдаване чрез брокер. Бях писала, че за две седмици нито едно обадило се частно лице, само брокери! Ни боли, ни сърби, обявата с  подробно описание на жилището и снимки, ами четете, бе хора. Но щом Ви се плаща комисионна.....

# 244
Ползвам брокер, който си взима от клиента. Давам му някаква преднина 15 дни, в които само той отдава, а след това, си пускам моя обява и започвам и аз да търся, както и др, брокери, но пак без комисионна.

Дълго време и аз действах с брокер, който взима комисионна само от клиента. Има обаче един минус. При тези условия той не работи с други брокери, които съответно търсят за техните клиенти. Няма как да вземе комисионна от тях и се губят потенциални наематели.

# 245
Без брокер, с по-ниска или никаква комисионна може да сработи или при супер интензивно търсене (периода Авг-Септември за София), или при силно под-пазарен наем.
В другите случаи просто пропускаш най-добрите клиенти, които са платежоспособни, ползват времето си да си работят тяхната работа, а брокерът им търси жилище.
Ако в рамките на 5-10 дена не можеш да си намериш сам на пазарен наем (800+ за студио, 1200+ за 2ст), значи ти трябва брокер.

# 246
  • Варна
Аз все успявам сама за 2 - 3 дни. Може би отдавам евтино … 😆 Ще видим след месец как ще е този път

# 247
  • Бургас
Отдавам само с доверен брокер.
Наистина действа дисциплиниращо.
Един път отдадох без брокер - и греда Simple Smile
Във Фб групата на некоректните наематели пишат същото - с брокер идват по-читави и нормални хора.

# 248
Йо,хо,хо,хо! Нещо ново за мен, за което сигурно е писано. Наемателя ми беше регистриран на постоянен адрес в жилището. Напусна и естествено не се е отрегистрирал.Днес отивам в общината с нотариалния акт, попълних молба и ....всичко точно!
Явно институцията се е задействала и вече не се чака да му дойде кефа на наемателя да се отрегистрира.
Освен нотариалния акт нещо друго трябва ли да се носи, например приключителен анекс към договора? Молбата по образец ли е или свободен текст?

# 249
Приключителен анекс към договора? Договор на наем не е изискуем даже при регистрацията на наемател. Молбата е образец, който дадоха да попълня.

# 250
Факта че се отдават 3 жилища вече 10 години, а това е четвърто, само по себе си говори, че @Koen_the_koen си е направила добре сметката Simple Smile
Това го отдадох ако искайте ми вярвайте само по снимки 15мин., след като пуснах обявата.
Другото когато го пусках след 4-5 часа вече имах подписан договор.

# 251
Аз така и не разбрах къде е този мистериозен апартамент, освен, че е до метро. Това би могло да бъде и в Обеля. В такъв случай по се ядват сметките.
Цариградски комплекс.

# 252
И как ти излиза сметката с този наем, скъпите уреди и огледалото от 560 лв.?
Аз не искам да се сменят постоянно, искам постоянно живеене. Нямам време за огледи и кандърми.
Ето жилището

# 253
  • Варна
Това го отдадох ако искайте ми вярвайте само по снимки 15мин., след като пуснах обявата.
Другото когато го пусках след 4-5 часа вече имах подписан договор.
Никой не е казал, че не вярваме. Вярваме! Това, което казваме, е, че такова мигновено отдаване означава, че цената ти е прекалено ниска. Би могъл да вземеш повече. Но това е ако искаш, де. Никой не те кара насила да печелиш повече от същото вложение.
Жало само, че никой наемател не оценява такива супер изгодни оферти и след време като им се наложи да търсят пак и се сблъскат с реалните цени на пазара, се чувстват излъгани. А истината е точно обратната.

# 254
И как ти излиза сметката с този наем, скъпите уреди и огледалото от 560 лв.?
Аз не искам да се сменят постоянно, искам постоянно живеене. Нямам време за огледи и кандърми.
Ето жилището

Общи условия

Активация на акаунт