Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 25 512
  • 822
  •   2
Отговори
# 540
Тапицерските услуги са зверски скъпи. Освен това, същите изпълняват някакви дългосрочни големи проекти и са и заети.
Много рядко в Лидл излизат различни модели такери.
Имаше едни, които са малки и компактни, но електрически с вградена батерия. И не много скъпи, примерно 35лв.
С тях претапицирахме една голяма холова гарнитура и 2-3 легла преди година и половина.
Леглата пък доста лесно се претапицират с него, защото са прави и правоъгълни, и лесен достъп до скрита твърда част.
Явно се намира на малко по-висока цена по сайтовете за продажби.
Скрит текст:

Даже се чудя и дали да не тапицирам нови легла при ново обзавеждане.
Гледам, че Тему (още не съм регистриран в тоя сайт) предлага едни калъфи за задна част (ама точно ширина 164 липсва), които директно се нахлузват на таблата. И тях съм ги намислил да ги проверя. Някои са тънки и сигурно ще стоят смачкано, но други са по-дебели и може би с малко дунапрен дори.
Скрит текст:

Железни легла не бих взел. Ужасно ми изглеждат. Ретро, ама средновековно ретро.
Освен това, има значение и обезшумяването и изолацията. Тапицирани обират шума, а според мен и ако са от ПДЧ ще абсорбират повече шума от тези метални. Говорим за най-различен шум, който идва и от отвън.

п.с. вярно, мъжете не ги забелязват някои работи.
Специално се връщах и отварях снимките да гледам къде са тия валентинки.
Гледах, гледах, намерих ги най-накрая. (все тая, леглото си остава цялото желязно)

# 541
Чудя се как да не съм груба, обаче при пръв поглед на мен тези легла ми заприличаха от снимка на казармени легла или от легла от затвор. Като се понакипрят малко може би няма да се имам това усещане но ......всеки с различен вкус и предпочитания.

# 542
  • Варна
Такер имам аз, точно от Лидл, но друг модел. Претапицирах столовете вкъщи. Обаче първо е трудно физически, особено ако трябва да щракнеш телчетата върху масивно дърво, не върху талашит. Натисках с цяла сила и ме боляха ръцете после. Второ пипкава и бавна работа е, много часове ще отидат. Трето сегашната спалня е със сложна табла - бая дебела и капитонирана.
Готови калъфки не пасват. Преди 2 години поръчах по мои размери, но седи тъпанарско. Беше временно решение. Но вече и страниците са много олющени.
Скрит текст:

# 543
Няма нищо общо между ръчен такер и електрически.
И аз съм пробвал с ръчен, абсурд е.
Този има само бутонче за натискане, не ръчка.
Капитонирането може да се измисли някак, иначе, да, и аз гледам да избягвам такива.
Може да го минеш само с такер по вдлъбнатите части, и после опъваш отзад. Скобите едвам ще се забелязват. А може и една лентичка по хоризонталната част да се залепи.

# 544
Услугите са много скъпи.
Затова и се хващаме и го правим сами, добре че сме сръчни в ръцете.

За чистенето и отказ на фирми да се заемат с много мърляво и затрупано с боклуци жилище - нормално.
За основно почистване на поддържано и почиствано редовно двустайно жилище, офертите бяха 750 лв от днес за утре и 500 лв и ще ви запишем за....абе някога.

Железните легла не ми допадат изобщо.

# 545
Искам да ви попитам - забелязвате ли шокиращо ниската доходност на наема спрямо текущите цени на жилищата? Какво смятате,че ще се получи - ще се вдигнат наемите или ще паднат цените за покупка?

Питам в контекста на това,че стандартно отдавам леко подпазарно,защото искам дългосрочни отношения,но с последните увеличения, не знам дали е изгодно да се търсят наематели за повече от 1 година.

Давам пример - в момента един двустаен НС е около 200 к евро (без такси и комисион) или 780 евро на месец за 30 години ипотека (не смятаме,че ти трябва първ.вноска).
Същият се отдава за 600-650 евро под наем. Т.е. за наемателя е много по-изгодно да живее под наем.
Генерално повишената инфлация на живота и вкл. на разходите за наем влияят ли според вас на "свиване на чергата" за жилище,понеже при мен наблюденията са обратни.

# 546
Все по някое време ще се вдигнат и наемите. По-бавен процес е, защото много хора не си правят сметката, а апартамента вече са го купили. Едва като се завъртят 3-4г и новозакупилите откажат да дават на ниски наеми, малко по малко и отдавна купилите започват да се усещат. А и като им се наложи да направят 1-2 ремонта и тогава вече сметката ги удря по главата, колкото и да бягат от нея. Защото ремонтите са много скъпи вече.
30 г наемите няма да останат на сегашното ниво.
Затова и сметка с наем срещу ипотека за 30г не е съвсем коректна, освен като ориентир.
Още след 10г може наемите да са 2ни. Така както преди 10 бяха наполовина на сега.
И тогава ще имаш ипотека 1500лв, а наем 2500лв.
След още 10г ще имаш ипотека 1500лв, а наем 5000лв.

За мен няма как живеенето под наем да бие купуването. Поне при сегашните условия.
В някои западни държави може и да е по-изгоден наем, защото има милион регулации, и при ремонти и при даване под наем и при притежаване на собственост, и при нивата на наем, но у нас все още нещата са пазарни.
А и там е по-изгодно да се отдава, но са уредени (законово) стари големи акули, които го правят на едро.

# 547
  • Бургас
Диди, а да се остърже тази табла и страниците и да се налепят готови панели не става ли?
Може тапицирани, може и от този тип:
https://praktiker.bg/bg/Stenni-paneli/3D-STENEN-PVC-PANEL-KTN-26 … M-LK3003/p/232890

В Тему с такива е пълно:
https://markita.net/tapiciran-stenen-panel-oval-15kh60sm.html

Долу страниците дори с обикновено ПДЧ можеш да ги облечеш, изрязано и кантирано по размер.

dany, стой си на д-то с този месец. Ходи пий бири, почивай, няма да забогатееш Simple Smile

Happy, права си, ако се гледа краткосрочно. Но цените няма да падат, защото повечето хора купуват, не за да дават под наем, а да затворят пари. Сумарно от капиталова доходност и наем сметката излиза. А и няма наемите все да са такива. Ето миналата година имаше и по 500 лв. едностайни в София, я намери сега...

# 548
Точно от тип и от този магазин купих единично легло за наличния матрак (90х190).

Доволна ли си от качеството?
Предстои ми обзавеждане, но ми се струва рисково без да съм видяла мебелите на живо.

# 549
  • Бургас
Пускам сходна икейска алтернатива със сваляем калъф и също с рамка. Има 160х200, 140х200.

https://www.ikea.bg/products/kleppstad-leglo/00492677/

# 550
  • Варна
Не мисля, че някой купува жилище само и единствено с цел печалба от наеми. Купува се най-вече с цел да защитиш парите от инфлация, защото едни 200к след 30 години ще са се обезценили няколко пъти и ще стигат за два гаража ако просто си седят, а ако ги вложиш в жилище, ще запазят стойността си.
Второ - често се купува за децата или за друг тип лично ползване, но се пуска под наем за няколко години временно, да не седи празно, наемите са само бонус.

# 551
Пускам сходна икейска алтернатива със сваляем калъф и също с рамка. Има 160х200, 140х200.

Ужасно легло.
Грозно.
И като се развалят резбите на болтовете в металните крака какво правим, трябва да хвърлим леглото.
По-добре едно виденовско за 50-100лв, може да се слагат допълнително планки и винтове колко щеш. И да стане свръх здраво.

# 552
  • Варна

Ужасно легло.
Грозно.
И като се развалят резбите на болтовете в металните крака какво правим, трябва да хвърлим леглото.
По-добре едно виденовско за 50-100лв, може да се слагат допълнително планки и винтове колко щеш. И да стане свръх здраво.
На мен пък това ми харесва много повече от талашитените боклуци на Виденов. Имала съм и от двата вида. А и виденовските бяха по 50 - 100 лева преди 10 години. Ти явно нямаш опит с металните. Сглобките са с болтове и гайки, няма как да се “развали резбата”. Краката са просто пробити. Няма резба по тях. За разлика от талашита, който веднъж пробиеш ли - край.

Тинтина, нещо не ти схванах идеята. Как така да “остържа” меки дунапренени табла и страници и да лепя твърди панели отгоре?? Едно, че с такива панели ще излезе много скъпо, второ някак не мога да си визуализирам какво точно предлагаш да се получи. Абе нищо не разбрах. Може ли да поясниш?

# 553
  • Бургас
Предлагам да махнеш тапицерията "до голо", до дървото отдолу.
На нейно място само горе на таблата можеш да сложиш панели.
Долу на страниците, ако е грозно и има следи от лепило, можеш да скриеш дори с фолио за мебели, някакъв дървесен цвят.
Сега ми хрумна, че фолио можеш да ползваш и за горната табла.
Има различни препарати, с които можеш да пробваш да махнеш лепилото, ако основата под тапицерията е ПДЧ, можеш да получиш накрая с целия този труд обикновено нетапицирано легло.

# 554
Скрит текст:

Разгледах цялата инструкция от 24 страници. Няма нито 1 гайка. Завива се директно за краката.

В пдч могат да се пробият нови дупки с диам 5мм и след това да се навият евровинтове, дето се продават на пакети по 1000.
Аз лично имам легла с навинтени 2 пъти повече бройки евровинтове, точно където се държат ъглите и се амортизира.
Като казвам, че може да се направи, значи вече съм го правил. Не си философствам.

Общи условия

Активация на акаунт