Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 619
  • 822
  •   1
Отговори
# 660
Ценя много постовете на dany1, но не мога да не се развеселя от различния подход на мъж-наемодател и жена-наемодател.
Наскоро го фиксирахме тоя феномен. Особено след едни снимки с перденца.
Само дето аз не знам да се развеселявам ли или да се плаша.

Прочее, аз изобщо не съм от "най-бюджетните" обзавеждащи. Има такива уникални случаи, че да се уплашиш. Пример: шкафче раховец, печка краун-раховец, мивка 60 санта, че някой път и без шкаф, тапет-че вместо гръб на кухненския плот, някакъв балатум вместо настилка, някаква боя в банята вместо плочки, мебели на по 50 години, вмирисани (в нов апартамент), дето някой ги е изхвърлил, някакви стари етажерки от дъски, вместо горни шкафчета и тн и тн и тн.
Да де, но не искат хилядарка наем.
И за всеки влак си има пътници, за някой е най-важна приемлива ( ниска ) цена.
Хубаво е да има всичко на пазара, и да има избор - така още по добре се вижда контраста с това което някой са "налели" в имота и защо наема е по-висок.

# 661
Аз не съм фен на приказката "за всеки влак си има пътници".
Пазарът действа на обратния принцип. Първо трябва да има специфично търсене, тогава да се задоволява.
Иначе е каруцата пред коня.
Ясно, че ако има скъпо обзавеждане, което после се избива при равни други условия, в това няма нищо лошо.
Въпросът е, че много често се губят пропорциите и изобщо не се избива при равни други условия.
А още по-зле е, че ремонтът и обзавеждането се амортизират по-бързо от самия имот и съответно по-често се сменят.
Т.е. може да имаш казус, дето ремонтираш, след 10г едвам избиваш парите от ремонта и ремонтираш наново. А наемът за самото жилище е било 0ла.

# 662
Загадка си остава, поне за мен, как скъп ремонт на имот на ФЛ е определен от съфорумец като  пране на пари.

# 663
Много добре разбрах какво казва Дани. На същото мнение съм.
Целта ми от отдаването е печалба. Не създаване на лукс интериор.
Ако вложа всичките пари от наемите до момента в ремонт галещ окото..сметката ми не излиза. Все едно правя там нещо, действам, ама работа без сметка и като тегля чертата, в портфейла има нула лева...нали не това е целта на повечето отдаващи?

# 664
Загадка си остава, поне за мен, как скъп ремонт на имот на ФЛ е определен от съфорумец като  пране на пари.

"прането" беше в кавички. Освен това изрично написах "дали хората го осъзнават и дали имат нужда от това", т.е. дали имат нужда от "пране" или парите им са "светли" по начало.
През годините съм наблюдавал много бизнеси с пране на пари, заведения, комп зали и има пълен паралел между тях и между хора, дето не си правят сметката, а "наливат".
Много ясно, че нямам превдид буквалното "пране на пари".

Ето какво писах
Скрит текст:
Ако иска човек да обзвежда скъпо, sky is the limit. То и тук в темите някои говорят за по 100кЕ ремонти.
Това си е чисто "пране на пари". Независимо дали хората го осъзнават и дали имат нужда от това. Имали бол пари, налели.

# 665
  • Бургас
В някои случаи може да е начесване на краста Simple Smile Себе си визирам. Обичам ремонтите, и особено като е "за първи път под наем" гледам да хваща окото.
Изтървам се някой път - няма нужда например от декоративни възглавници, ама ги взимам, щото ще е по-уютно. Или да сменям дръжки, но пък ще стане интересно Simple Smile

Но съм свидлива, ремонти без нужда също не правя и се стремя "хващането на окото" да е бюджетно.

# 666
А как да стане, ако искаш да отдаваш само ако наемът си заслужава. За мен не си заслужава да взимам нисък наем и затова харча пари за привеждането на имота във вид, който ще привлече по-заможни хора, на които в момента не им се купува. Аз така си и избирам хотелите или апартаментите за летните ми почивки.

# 667
Съвременен вид на мебелите не означава непременно скъпи мебели. Дървени столове модел "ширпотреба" от соца или тип ресторантски за сватби не ми се връзват с преобладаващи мебели тип Икея или Юск или Виденов.
Ако ги имаш налични е друга работа. Но към кухня с преобладаващ дизайн от последните 5 години можеш да купиш и столове в същия стил за 65-75 лв. бройката и възглавнички към тях от Джъмбо, пак не са много пари. Не са столове по 180-250 лв. бройката.

Вместо вертикални щори по поръчка ще взема щори роло от Юск/Бриколаж или подобни, хем са по-красиви, по-практични, по-здрави и вероятно по-евтини.

# 668
# 669
  • в пералнята

Това е общоизвестен проблем от години в Испания, затова чужденци имат проблеми с инвестиционни жилища там.
Аз имах една приятелка, на която се беше случило на вила в Майорка, много ядове браха и я бяха оставили в плачевно състояние...

# 670
Близки в друга западноевропейска държава разказваха за мащабите на проблема при тях. И как не реагираш ли в първите 24-48 часа - напр. съсед или познат, който да наглежда жилището и да сигнализира на момента, - след това работата става умряла - ваденето било бавно и трудно, имотите били като след бомбардировка и т.н.

# 671

Това изобщо не е ново, явно в Бг новините идват с доста години закъснение. Но и тук ще стане така, да ви информирам в аванс.
Това е политика.

# 672
  • Бургас
Знам, че не е ново, статията е нова, както и предложенията на Народната партия за решаване на проблема.
Тук така трудно ще стане, по ред причини.

# 673
То влезе в сила нов закон от април по инициатива на Народната партия, но на практика не може да се прилага. Просто им трябват гласове и се мъчат нещо там.

# 674
  • Бургас
Пише, че в "техните" региони изселванията се случвали по-бързо.
Покрай Фб групата за некоректните наематели с мен се свърза жена от Варна, която втора година не може да си изгони наемателите. Спряла тока - топлели вода в бидони на терасата и се къпели там. Сменила патрона - те го счупили и сменили пак.
Сега води дело за изгонването им.

Общи условия

Активация на акаунт