Имот на фирма

• 706
  • 21
  •   1
Отговори
Когато имотът е притежание на фирма, как собствениците на фирмата могат да го прехвърлят или дарят на децата си? Или по какъв начин най-евтино може да се прехвърли собственост на фирмата върху физическите лица?

# 1
  • Далечният изток
Общото събрание взема решение да прехвърли имота.
После както при всяка друга сделка.

# 2
Общото събрание взема решение да прехвърли имота.
После както при всяка друга сделка.
Акцентът е върху това КАК да се прехвърли, за да излезе най-евтино?

# 3
  • Далечният изток
Какво значи най-евтино?
Каквато и да е сделката - продажба, дарение, все ще се плати същата нотариална такса и същия размер на данък придобиване към общината.Хрумва ми, че най-евтино ще е, ако сами си напишете нотариалния акт примерно. За продажна цена пишете данъчната оценка, ама то това е ясно предполагам.
Нотариална такса, данък, такса вписване в ИР са си все разходи, които няма как да не се платят, плюс ваденето на документите за сделката.

# 4
  • Банско
Данъците и таксите чрез дарение са най-ниски. При покупко продажбата се цели по-голямата сигурност, която получава този, придобил имота. Най-често дарението се използва при прехвърляне на жилище между роднини.

# 5
  • Далечният изток
Данъците и таксите чрез дарение са най-ниски. При покупко продажбата се цели по-голямата сигурност, която получава този, придобил имота. Най-често дарението се използва при прехвърляне на жилище между роднини.
От дружество на ФЛ?! Верно?

# 6
Когато имотът е притежание на фирма, как собствениците на фирмата могат да го прехвърлят или дарят на децата си? Или по какъв начин най-евтино може да се прехвърли собственост на фирмата върху физическите лица?
Прехвърляне дялове от фирмата на името на децата или се праве нова фирма със собственици децата и имота се апортира в новата фирма.
Дарение от фирма на физическо лице НАП ще разглежда като скрито разпределение на печалба и рискуваме сериозни разправии и нищожност на сделката.
Покупко-продажба най- чистия вариант.

# 7
  • Далечният изток
Оххх, чакайте, чакайте, че нещо много смесихте нещата...
Какво прехвърляне на дялове, какъв апорт?!
Имаме един имот, собственост на фирма. Както искат, така могат да го прехвърлят, с каквато искат сделка. Разбира се, ще се формира данък печалба.
За мен няма логика да се прави дарение, при условие, че разходите са едни и същи като при продажба.

# 8
Какво значи най-евтино?
Каквато и да е сделката - продажба, дарение, все ще се плати същата нотариална такса и същия размер на данък придобиване към общината.Хрумва ми, че най-евтино ще е, ако сами си напишете нотариалния акт примерно. За продажна цена пишете данъчната оценка, ама то това е ясно предполагам.
Нотариална такса, данък, такса вписване в ИР са си все разходи, които няма как да не се платят, плюс ваденето на документите за сделката.

А признава ли се данъчната оценка, ако пазарната оценка е по-висока?

Също така плаща ли се ДДС при дарение, ако имотът е закупен от ФЛ?

# 9
  • Далечният изток
Първия въпрос не го разбрах.
По втория не съм компетентна. Тази фирма няма ли си счетоводител да питате него?

# 10
Тя жената пита, как най-евтино ще и струва сделката т.е да си спести 3% към общината и 20% ддс.
Ако при придобиване на имота фирмата е ползвала данъчен кредит, то при продажбата го дължи. Счетоводно при дарението ще се отрази като разход, но даренията към физически лица не се признават за данъчни разходи според ЗКПО. Това означава, че ще увеличи счетоводната печалба при определяне на данъчния  инансов резултат. Общо взето ние не знаем нищо за фирмата и дейността и както и за имота, кога е придобит. Счетоводството питайте.
При дарение на физическо лице, надарения дължи 3% данък към общината. От този данък са освободени само дарения по права линия - родител/дете и съпруг/съпруга.

# 11
  • Далечният изток
В някои общини този данък стига и до 6%.

# 12
  • Бургас
Ако имотът е придобит преди ЗДДС, ДДС не се дължи.
Най-чистият и евтин вариант за мен е покупко-продажба на данъчна оценка или на малко по-висока цена.
Фирмата ще плати данък печалба, собствениците ще платят данък придобиване и нот. такси.

AIDA_N, знам, че си юрист. Как ще коментираш това? Решение на ОС вече не се изисква, което лично за мен е риск, макар и не в конкретния случай на авторката.

# 13
  • Далечният изток
Някои нотариуси все още изискват решение на ОС, 12 години след това ТР. Затова съветвам за по-сигурно да има или поне да се консултират със съответния нотариус.
Решението е от значение по-скоро във вътрешните отношения между съдружниците и управителите.
При всички положения решение на ОС не е излишно, независимо, че не е задължителен документ за вписване на сделката и за нейната действителност. Това е лично мое мнение. А 22 съдии са подписали ТР с особено мнение... Simple Smile

# 14
  • Бургас
Напълно споделям твоето мнение, както и това на 22-те съдии. Това "олекотяване" отваря врата за множество злоупотреби...

Общи условия

Активация на акаунт