Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 5 824
  • 116
  •   1
Отговори
# 30
Съгласна съм, за жалост по трудния начин го научих.
Просто си бях научила мозъка на този сладък бърз допамин в тези ситуации.

# 31
Аз съм забелязала, че преди, като ядях джънк, тревожността ми се засилваше. Simple Smile

# 32
Има логика - бърз скок на допамин, после бърз спад.. при теб явно се е усещало повече. А и аз пък си търсех бързо, бързо друг източник на допамин и така. От скролване в социални мрежи, до сладолед..всичко действа така. Затова може би по-добре ако е възможно да ходим да тичаме с малко музика в ушите. Simple Smile Добри източници на допамин + малко слънце за вит Д. Simple Smile

# 33
Здравейте. Скоро изследвах витамин Д и излезе: 78.3 nmol/l (при референтна стойност 50-200)
Не знам, май може и по-добре да е? Миналата година беше близо до долна граница и използвах спрейчето BetterYou 2000 известно време.
Сега вкъщи имам едни капки Олиесен х 400 единици. Знам, не е оптималния продукт, но така или иначе ги имам - как да  дозирам? Благодаря

# 34
  • София
Здравейте. Скоро изследвах витамин Д и излезе: 78.3 nmol/l (при референтна стойност 50-200)
Скрит текст:
Не знам, май може и по-добре да е? Миналата година беше близо до долна граница и използвах спрейчето BetterYou 2000 известно време.
Сега вкъщи имам едни капки Олиесен х 400 единици. Знам, не е оптималния продукт, но така или иначе ги имам - как да  дозирам? Благодаря
Здравей!
Нисък е, желателно е да е поне 100 ( това е 40ng/ml) през лятото.
Есента и особено края на есента ти трябват 60-70ng/ml (150-175nmol/l)
Сега, може да приемаш малко по-висока доза от поддържащите (2-3-5000IU/дн.).. ще попълваш по-бавно депата.
След 2 месеца прием + 20-на дни почивка, ако си попълнила депата, намаляваш дозата, ако не си - увеличаваш я.
400IU e бебешка, поддържаща доза... за теб - просто си увеличи дозата.
Аз често приемам продукти за бебета и малки деца, но в по-високи дози Simple Smile ... така се случва, че те ми излизат най-изгодно.
Ако си над 40г. ти трябва и малко вит. К2 (МК-7) (90-100-120 мкг)... Магнезий...
Ако си под 30г. може и без К2

# 35
  • Пловдив
Здравейте,
Това са стойности на изследваните ми Витами Д и B12.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010030413 този вариант на Витамин Д дали е подходящ?

25-OH-Vitamin D    S        48.5        nmol/L      (80 - 250)
Витамин В12    S          216        pmol/L     (145 - 569)

# 36
Здравейте,
Това са стойности на изследваните ми Витами Д и B12.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010030413 този вариант на Витамин Д дали е подходящ?

25-OH-Vitamin D    S        48.5        nmol/L      (80 - 250)
Витамин В12    S          216        pmol/L     (145 - 569)
Този вит. Д абсолютно не е подходящ за вашите стойности. Много ниска доза е.

# 37
  • Пловдив
Какво би било подходящо?

# 38
Качих от 14  nmol/L  (80 - 200) до 80 nmol/L за 3 месеца с по 6 капки дневно вигантол . Последно беше 94 nmol/L. Лекарката ме остави на тази доза - 6 капки дневно.

# 39
Аз имах много ниски стойности на вит D и B12. Оправих ги за 3 месеца със спрейчетата на Better You.

# 40
  • оттам, откъдето започва България
Явно зависи от възрастта. На мен спрейчетата въобще не ми отчетоха повишение.
Трета година пия вит Д и съм стигнала до 34.

# 41
Здравейте,
Прием солигамма 20 000IU -1 таблетка седмично ,поради недостатъчност на Витамин Д.
Бих искала да попитам,дали е възможно след 6 седмичен прием да развия някаква алергична реакция към него .
Минала седмица се събудих с подути устни от една страна ,а на следващата сутрин се събудих пак с подути устни,но от другата страна и обрив по тялото приличаш на  уртикария .След прием на алергозан се оправих ,но след като изпих в петък хапчето  на сутринта се събудих с подути клепачи и днес пак съм така.
Когато ми се подуха устните първия път отидох при личният ми лекар и тя каза това било херпес въпреки,че вече ми бяха спаднали устните и нямам никакъв обрив или рана около устана .
Беше категорична , че няма нищо общо със солигаммата. Консултирах ,се с фармацевт и те ми казаха, че след толкова дълъг прием не е възможно.
Утре мисля пак да отида при личният ми лекар ,но ще се радва на съвет, ако имате някакви наблюдения по въпроса.
Благодаря предварително!

# 42
Спри веднага солигаммата и още утре отиди на алерголог!!! Оток на устни и клепачи не е шега, не рискувай по-сериозна реакция - оток на гърло и т.н.  
В алергологията на Александровска могат  да ти направят кожен тест от таблетката на солигамма ( носиш си я). Така ще се разбере дали тя е причината.
Помисли и за вероятност от други алергени - къде си ходила, какво си яла, докосвала.

Като човек, живеещ цял живот с тежка полиалергия, ще ти кажа, че според мен е възможно, макар и малко вероятно.
Много често се проявява алергия към някое от помощните вещества , а в солигамма виждам, че са много и някои от тях са алергени.
Цитат
Помощни вещества: всяка таблетка съдържа 3,8 mg захароза. Други съставки - желатин, захароза, царевично нишесте, частично хидрогенирано соево масло и алфа-токоферол, високо-дисперсен силициев диоксид, микрокристална целулоза, повидон КЗО, кроскармелоза натрий, талк и дълговерижни частични глицериди.

В много редки случаи соевото масло може да предизвика алергична реакция.

На твое място бих опитала със смяна на формата на вит. Д, примерно вигантол, има по-малко помощни вещества.
Цитат
Другите съставки са:
Средно-верижни триглицериди

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 14:26 от Diorela

# 43
Спри веднага солигаммата и още утре отиди на алерголог!!! Оток на устни и клепачи не е шега, не рискувай по-сериозна реакция - оток на гърло и т.н.  
В алергологията на Александровска могат  да ти направят кожен тест от таблетката на солигамма ( носиш си я). Така ще се разбере дали тя е причината.
Помисли и за вероятност от други алергени - къде си ходила, какво си яла, докосвала.

Като човек, живеещ цял живот с тежка полиалергия, ще ти кажа, че според мен е възможно, макар и малко вероятно.
Много често се проявява алергия към някое от помощните вещества , а в солигамма виждам, че са много и някои от тях са алергени.
Цитат
Помощни вещества: всяка таблетка съдържа 3,8 mg захароза. Други съставки - желатин, захароза, царевично нишесте, частично хидрогенирано соево масло и алфа-токоферол, високо-дисперсен силициев диоксид, микрокристална целулоза, повидон КЗО, кроскармелоза натрий, талк и дълговерижни частични глицериди.

В много редки случаи соевото масло може да предизвика алергична реакция.

На твое място бих опитала със смяна на формата на вит. Д, примерно вигантол, има по-малко помощни вещества.
Цитат
Другите съставки са:
Средно-верижни триглицериди
Благодаря ви за отговора,за съжаление съм от Шумен и тука има само един алерлог и до края на месеца няма часове.
Ще я спра и ще отида утре пак при личния лекар.

# 44
Ако още имаш оток, отиди сега в спешен кабинет - да те видят и да преценят положението. Те трябва да могат да отграничат алергична реакция от друго и да да сложат урбазон. И кажи в какво се съмняваш.
Въпреки, че няма часове за алерголога, утре отиди и го помоли да те прегледа срещу заплащане, кажи му за какво става въпрос. Все пак е спешен случай.  И трябва поне той да прави тестове.

Възможно е ЛЛ ти лекар не е достатъчно подготвен в областта на алергичните реакции. Не могат да знаят всичко.

Цитат
Минала седмица се събудих с подути устни от една страна ,а на следващата сутрин се събудих пак с подути устни,но от другата страна и обрив по тялото приличаш на  уртикария .След прием на алергозан се оправих ,но след като изпих в петък хапчето  на сутринта се събудих с подути клепачи и днес пак съм така.
Малко е странно подуване само от едната страна на устните. Това навежда повече на мисълта за контактен алерген.
Уртикарията може да е от контакт, но и от вътрешен прием на алерген.

Макар и рядко, има реакции, които се изразяват с повторяемост след определено време, без нов сблъсък с алерген. В момента не се сещам как се наричаха. Но би трябвало следващия пристъп да е по-лек от предходния.  А ти не пишеш такова нещо. Дори се засилва реакцията, което значи нов сблъсък с алерген.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 15:35 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт