Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 5 824
  • 116
  •   1
Отговори
# 15
А, щом има и кортикостероид намесен пък съвсем не е весело с теглото, от това всеки качва. Но за да трябва той, каквото е наложило упоребата му може да си е проблемно спрямо нивата на витамин Д.
Имаше в предходните теми хубави обяснения и за връзката с автоимунните процеси, на не знам стоят ли още. Някакво много тенденциозно докладване и триене пада в тия теми за витамин Д още от началото им, те скоро съвсем ще спрат да са полезни така като няма дискусия.

# 16
Честно казано, срещала съм и двете да се твърдят. Не знам дали само едното е вярно.

При метаболитни нарушения има много хормони намесени, не е и само инсулинът, а и моите знания са по-близки до ниво лаик, ако и да съм много любопитен такъв и да имам интереси понеже аз имам ИР.
При такива проблеми има като цяло завишено възпаление в тялото, това е единият фактор. Друг такъв е че в тяло в което има по-висок процент мазнини, някои казват че по-голяма част от витамин Д стои свързана там, вместо да е в циркулация и да влиза в употреба. Със сигурност има и други фактори.

Често има намесени и стомашно-чревни нередности, при които е хем по-слаба асорбция, хем още възпаление от там... Но точно тая дискусия някой е сметнал за редно да я докладва и забърше от тук преди няколко дни. Не смятам да я повтарям, достатъчно обидно е да отделиш време веднъж и да видиш изтрито после нещо които не смятам че беше без връзка с темата и е проблем на страшно много хора на днешно време.

Сам по себе си, витамин Д определено не е хапче за отслабване. Но като всеки дефицит, този също пречи да са оптимални нещата и си трябва да се наваксва. И тава вече помага на много процеси да работят по-добре.

По-скоро не ти отговорих на питането, но понеже сме се нагледали в тия теми на много изследвания - поне аз не съм видяла човек с ИР който да няма нужда да си допълва витамин Д - и да има такива, не са много. И не само Д, разбира се, но тук за него си говорим.
А какво Вие мнението за хората със Синдром на раздразненото черво или ниското ниво на витамин Д влияе ли на този синдром?

# 17
За щастие, нямам опит с това. Но ако има възпаление на лигавицата, едва ли абсорбцията на каквото и да било ще е на ниво, така че предполагам че самият синдром е предпоставка евентуално за по-ниски нива заради това. Не само на Д, разбира се, обикновено има и повече дефицити при такива проблеми.

# 18
Синдромът на раздразненото дебело черво се лекува и с психотерапия. Та, може би има общо с емоционалното здраве на човек. А пък липсата на витамин Д води до депресивни състояния. Сигурно има връзка, както и при рефлуксна болест.

Това са мои лични наблюдения.

# 19
Синдромът на раздразненото дебело черво се лекува и с психотерапия. Та, може би има общо с емоционалното здраве на човек. А пък липсата на витамин Д води до депресивни състояния. Сигурно има връзка, както и при рефлуксна болест.

Може и да сте права , обаче на мен не ми е чак толкова нисък 70,7 nmol/L при референтни 80-250 .
Имам колежки с 30 и въобще не са депресирани като мен .

# 20

Може и да сте права , обаче на мен не ми е чак толкова нисък 70,7 nmol/L при референтни 80-250 .
Имам колежки с 30 и въобще не са депресирани като мен .

Това изобщо не е гаранция. Преди години си живеех “добре” с ниво на витамин Д 20ng, а сега като падна под 30ng направо съм развалина. Човек се променя, организма му също. С едни стойности преди може да сме били ок, но в последствие да не ни понасят

# 21
Когато се изследвах декември и бях със супер дефицит на вит. Д - 14 nmol/l = 5,6 ng/ml, въобще не съм имала депресии или разни такива. Сега, като го качих до 94 nmol/l, пак съм си същата.
Но преди няколко години, когато ми откриха дефицитите на В12 и фолиева, бях доста напрегната, а след приема им, напрежението премина. Но тогава фолиевата киселина ми беше 2,5 пъти под долната граница, а В12 беше с малко под долната. Лекарката от НГЛ се чудеше как имам сили да ходя с тези стойности.

# 22
Може да е и комбинация от ниско вит д, фолиева и вит Б, знам ли.

Споделям, понеже като бях бременна все още си бях с рефлукс, СРЧ, но интересно дали има общо с гаденето няколко седмици или от това, че взимах доста вигантол, фолиева киселни и успях да ги докарам/поддържам в прилични граници - спря ми рефлуксът в първия триместър и си бях изключително спокойна като цяло до края, без грам киселини, рефлукс и каквото и да е било.

За съжаление не мога да разбера със сигурност какво се случи, но е сигурно, че тогава взимах добавки и че вкарах доста неща в норма. Може и самата бременност да е забавила някои подобни процеси, но и доста месеци след раждането пак си бях супер, до момента в който нездравословните хранителни навици се обадиха, стресът и рефлуксът и реших да си примеря вит Д и отново съм с огромен дефицит, както и с ниска фолиева, но в норма.

# 23
Сама казваш - връщане към нездравословни навици те е върнало и към проблемите. Значи ясна работата какво се иска Grinning
А дефицитите не винаги се усещат еднакво от всички, но си трябва да се попълват, това е сигурно.

# 24
Това е така, но съм била и на доста здравословно хранене и съм си била пак за съжаление неразделна с рефлукса (години) и ги имах дефицитите. Като бях бременна със сигирност не съм се хранила оптимално Grin Та, със сигурност храната е нещото, което спомогна да отключа отново състоянията, но и спрях да си набавям каквото и да е било чрез добавки. И колкото и да се разхождам по слънце, пак никакво вит Д не се покачва за съжаление.

# 25
Може да е и комбинация от ниско вит д, фолиева и вит Б, знам ли.

Споделям, понеже като бях бременна все още си бях с рефлукс, СРЧ, но интересно дали има общо с гаденето няколко седмици или от това, че взимах доста вигантол, фолиева киселни и успях да ги докарам/поддържам в прилични граници - спря ми рефлуксът в първия триместър и си бях изключително спокойна като цяло до края, без грам киселини, рефлукс и каквото и да е било.

За съжаление не мога да разбера със сигурност какво се случи, но е сигурно, че тогава взимах добавки и че вкарах доста неща в норма. Може и самата бременност да е забавила някои подобни процеси, но и доста месеци след раждането пак си бях супер, до момента в който нездравословните хранителни навици се обадиха, стресът и рефлуксът и реших да си примеря вит Д и отново съм с огромен дефицит, както и с ниска фолиева, но в норма.
Значи е добре да се изследва едновременно вит.Д, фолиева киселина и в12?

# 26
Значи е добре да се изследва едновременно вит.Д, фолиева киселина и в12?

"Добре е" голям брой витамини и минерали да се изследват периодично, например - поне веднъж годишно. Списъкът далеч не се ограничава само с тези трите.

# 27
Това е така, но съм била и на доста здравословно хранене и съм си била пак за съжаление неразделна с рефлукса (години) и ги имах дефицитите. Като бях бременна със сигирност не съм се хранила оптимално Grin Та, със сигурност храната е нещото, което спомогна да отключа отново състоянията, но и спрях да си набавям каквото и да е било чрез добавки. И колкото и да се разхождам по слънце, пак никакво вит Д не се покачва за съжаление.
Хеликобактер изследвана ли е ?

# 28
Да и имах положителна проба след гастроскопия преди над 10 години. Минах през старомодно лечение с 3 антибиотика, което изби всичко. След по-малко от година сигурно пак ми правиха гастроскопия, защото рефлуксът не минаваше, независимо от всичкия Нексиум и нямах хеликобактер. Лекарят ми каза да внимавам какво ям и така. Общо взето самият рефлукс го излекувах с хомеопатия и добавки. След години отново се появи и си правих изледване с фецес - с отрицателен резултат.

Та, след всичко преживяно по мои сметки - хомеопатията със сигурност помага. Специално прочетох това, което ми дадоха е свързано с неспокойство. Неспокойството може би е от много неща + липсата на вит Д и други. И нещото, което отключва всичко е стресът, който път съм се научила да потушавам с джънк, който пък отключва рефлукс. И така с този "прекрасна" въртелешка.

# 29
Вместо джънк трябва да намерите друго за потушаване на стреса.

Общи условия

Активация на акаунт