Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 5 829
  • 116
  •   1
Отговори
# 90
liiya, за мен няма логика оплакванията ти да са от препарата, защото ти пиеш изключително малка доза. С нея няма да наваксаш дефицита, това е сигурно.

# 91
  • Варна
И аз така мисля.

# 92
За витамин Д има статии, че не е точно витамин а се държи като хормон и оказва влияние върху някои невротрансмитери и съответните рецептори.  Така, че не е нелогично да има и такъв ефект.

Друго, което може да е причина е балансът между Д, магнезий, калций, даже цинк и фосфор, така четох. Тоест приемането на 1, 2 добавки може да наруши баланса на останалите и да има съответните странични ефекти.

Магнезий ми подейства зле и нямам намерение да пробвам всичките му форми защото са поне 6-7 , а може и повече. Когато го взимах ме успиваше и действително спях по-добре, но започнах да се чувствам освен напрегната и депресирана. Тоест докара ми още по-голям дисбаланс.

От това което приемах, пренебрегнах калция и да съм го пила 1 път в седмицата, защото ям  млечни и сусамов тахан поне 3-4 дни в седмицата. Не знам дали е възможно калция да се изчерпва по-бързо заради  по- високите стойности на Д и само диетата да не е достатъчна. И оттук да идва дисбаланс примерно Thinking

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 13:44 от liiya

# 93
Мислех че съм единствена! На мен също не ми понасят високите дози Д+К2. Сега се замислям, дали проблема не може да  е в К2? Но аз съм свръх чувствителна /не алергична/ към всичко, което се случва с тялото ми. Например ако взема  Б12 в доза 1000мг започва да ми се вие свят.

liiya  изследвала ли си Б12 и Б9? Имаш ли проблем с червата или стомаха? Да не се окаже, че има и друг дефицит?

# 94
Sunflower, в какво се изразява твоята непоносимост - физическа или психическа? Колко единици взимаш на ден? Аз не бях на висока доза, само 1000 iu, рядко пиемах 2000.

И аз съм свръхчувствителна към всякакви медикаменти и добавки,  но обикновено реагирам още от първия, втория прием. А витамин Д го пих 2,5 месеца преди да се "разцентровам" затова мисля, че не е от свръхчувствителност.

К2 може също да е причинител, да. И за него пише, че може да предизвика тревожност при някои хора.
При мен обаче сякаш не е това причината, защото когато започна тревожността спрях комбинирания спрей с К2 и се върнах към некомбинирания,  но не се оправих. Последните 3-4 дни пробвах и с Oilesen капки, но без промяна.

Изследвах преди време В12, с много добри стойности съм. Нямам рефлукси, срдч или непоносимост към нещо.
За мен този проблем е или от самия Д без значение от бранда, или е дисбаланс между него и останалите 3-4 елемента с които е тясно свързан.
Така или иначе от 2 дни не си пръскам, пия само калций и днес съм доста по-добре. Ще пробвам след време пак да го включа.

# 95
Какво да посъветвам моя близка на 75 години, която иска да пие витамин d профилактично. Казах ѝ, че е добре да го изследва предварително, но тя се отказа от изследването заради цената. По принцип живее на село, но се пази слънцето. Не е приемала добавки с витамин d досега нито други витамини. Колко к2 да добави дозата си?

# 96
  • Варна
Предвид възрастта, вероятно има дефицит. Без притеснения може да пие 1000-2000 IU като поддържаща доза. Напълно вероятно има нужда от повече, но трябва изследване все пак. 1000 IU D + около 20 К2 е стандартното.

# 97
Аз пия 3000 IU D и 50 мкг на ден

# 98
Здравейте, това са последните ми изследвания. Вит Д е нисък .ЛЛ каза само вземи някакъв вит Д .прочетох доста и мо се иска да взема по големи дози за да мога по бързо да попълня дефицита .Мислех нещо като 10000  iu на ден .Добре ли е според вас и бихте ли препоръчали  кой препарат да ползвам ?Тук в България не намирам такива препарати ,има доста в чужбина китен сайтове като Iherb I amazon.de но незнам какво да поръчам

# 99
  • София
Купуваш по-ниска потенция - каквато намериш и каквато ти хареса и приемаш доза, каквато искаш.
Лично аз, не съм фен на 10000IU ( в една доза), защото, след това няма какво да го правя. Тази доза се приема за кратко (1-2 месеца) и след това се минава на поддържаща доза.
Или, ако е 5000IU, увеличаваш дозата два пъти, след като искаш да приемаш 10 000.
Вариант е, да си вкупиш един продукт по 5000 и един по 1-2000 и да си правиш комбинации.
Няма проблем, ако един продукт е спрей,  другите - капки, капс. ... - по-важно е да са хубави продукти.
При този дефицит, ще ти трябва К2, Магнезий...
Напр.
Д3 + К2 (хубава доза, защото той е по-скъп)
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010030413 - от това по 2, и допълваш с Д3 (ако ще приемаш Д3 10 000IU)

След като има такъв дефицит и то късна есен ( когато тялото трябва да е попълнило, физиологично, депата през топлите месеци), това означава, че има проблем с усвояването, конвертирането, ... генетична мутация и т.н. на вит. Д и респ. ще има постоянен дефицит на вит. Д. Или, ако се попълнят нивата до оптимални и след това не се приема поддържаща доза, отново ще се отиде в дефицит. Няма нужда от високи дози, за бързо попълване, защото дори и да се приеме по-ниска доза - напр. 5000, една част ще се използва от тялото, толкова колкото му е нужна в момента, а другата ще се складира/депонира/ще попълни депата. Има заболявания, които дърпат повече вит. Д ( Хипофункция на ЩЖ, ИР, Автоимунни заболявания, Астма, АД, хронични възпаления и т.н.), за разлика от други.

ПП.
Феритинът е много нисък, трябва да е над 100  - пусни целия т.н. Железен панел и се консултирай с Хематолог
В12 трябва да е на горна граница ( 850, нещо такова)

# 100
Мда, много си права за това с високите дози, но пък ако остане за доизпиване опаковка примерно от 10к единици без да трябват по толкова на ден, винаги може да се изразходи с прием по веднъж на там 2 или 3 дни. Не винаги е оптимално така но пак става ако вече го има човек и му се чуди, та давам идея.
Иначе и аз харесвам да навземам големи опаковки с капсули от 5к и от 2к и вече между тях комбинации стават каквито си искам в даден момент.

# 101
Феритина наиста е много нисък! Спешно да се вземат мерки. ПКК как е?

# 102
И моят феритин е в тези стойности, но хемоглобинът ми е Ок, та по съвет на лекар трябва да се яде повече червено месо и за момента няма нужда от добавки. Това че запасите са малки, не значи, че е задължителна анемия.

Иначе и аз съм със същото вит Д и май май пак вигантол ще взимам..

# 103
Ето пълните изследвания. Желязотоне в долни граници.Хемоглибина е ок.С  какъв доктор в добре да се консултирам при тези резултати. Хематолог или Ендокринолог?

# 104
Феритина критично нисък, желязото  и то на кантар... Някои хематолози биха ти изписали вливки желязо направо. Обикновенно го правят при феритин под 10. При предишни изследвания резултатите близки по стойност ли са били? Не се заблуждавай, че само с черен дроб и спанак ще се оправят стойностите. Потърси кадърен и заинтересован лекар, да ти изпише терапия за лечение.
Някакви симптоми имаш ли?

Общи условия

Активация на акаунт