Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 5 824
  • 116
  •   1
Отговори
# 105
Феритина критично нисък, желязото  и то на кантар... Някои хематолози биха ти изписали вливки желязо направо. Обикновенно го правят при феритин под 10. При предишни изследвания резултатите близки по стойност ли са били? Не се заблуждавай, че само с черен дроб и спанак ще се оправят стойностите. Потърси кадърен и заинтересован лекар, да ти изпише терапия за лечение.
Някакви симптоми имаш ли?
Нямам никакви оплаквания.На 45 години съм и като цяло се чувствам добре .Активен човек съм.Тренирам 3 пъти седмично .До сега не съм приемала никакви добавки .Изследванията преди 1 година бяха само с ниско желязо ,за което пръсках better you  iron 10 и б 12 след консултация с Хематолог  .Сега виждам че и феритина ми е бил 8 ,но никой не ми е казвал че е нисък.Бихте ли препоръчали добър хематолог ,към който да се обърна .Мога да ползвам Heale приложението за консултация .

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 09:59 от villygdr

# 106
Аз лично съм правила онлайн консултация с https://superdoc.bg/lekar/d-r-maria-savcheva-7968. Доволна съм, обясни ми подробно това което ме интересуваше. Изпратих й изследванията и назначи терапия. Според мен трябва да се разбере генерално от къде идва този недоимък на желязо. Дали от диета, проблем с усвояването, обилна менструацията (за жена) и много много други причини.

# 107
  • София
Скрит текст:
Феритина критично нисък, желязото  и то на кантар... Някои хематолози биха ти изписали вливки желязо направо. Обикновенно го правят при феритин под 10. При предишни изследвания резултатите близки по стойност ли са били? Не се заблуждавай, че само с черен дроб и спанак ще се оправят стойностите. Потърси кадърен и заинтересован лекар, да ти изпише терапия за лечение.
Някакви симптоми имаш ли?
Нямам никакви оплаквания.На 45 години съм и като цяло се чувствам добре .Активен човек съм.Тренирам 3 пъти седмично .До сега не съм приемала никакви добавки .Изследванията преди 1 година бяха само с ниско желязо ,за което пръсках better you  iron 10 и б 12 след консултация с Хематолог  .Сега виждам че и феритина ми е бил 8 ,но никой не ми е казвал че е нисък
.Бихте ли препоръчали добър хематолог ,към който да се обърна .Мога да ползвам Heale приложението за консултация .
В Специалистите говорят има Хематолог, който отговаря на въпроси - така ще имате по още едно мнение, което е само от полза.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1646278

# 108
Здравейте, става въпрос за майка ми, която е на 66 години. Има недостиг на Витамин Д - 22,7 ng/ml при референтни граници 30-150. Каква форма е най-подходяща - таблетки, капки  или спрей. Чудя се между капките на Jamieson или спрея на BetterYou D3000 +К2.  Коя е най-подходящата форма за достигане на нормални нива. Трябва ли задължително да се приема и магнезий. Личната и лекарка е казала да си купи какъвто и да е витамин Д, само приема да е поне 2 000 IU.

# 109
Магнезият ще помогне усвояването, а и само може да е от полза, особено на тази възраст. Изберете и хубава форма на Магнезия, да не е оксид.

# 110
  • оттам, откъдето започва България
Мнение за California Gold Nutrition, Витамин D3 + K2 като MK-7, 180 вегетариански капсули. (Витамин D (като D3, холекалциферол)   125 μg (5000  IU)   625% Витамин К2 (като Менахинон-7 [MK-7]) 120 μg)

Досега приемах на NOW Foods.

# 111
  • Шумен
Като съотношение единици-цена-количество капсули California gold  е много, много добре, сравнено с това, ако е тази добавката:https://bg.iherb.com/pr/now-foods-mega-d-3-mk-7-5-000-iu-180-mcg-60-capsules/79866. К2 е малко повече според мен за тези единици, но Вие си преценявате. Не знам какво се търси като мнение - усвояването, водещо до натрупване,  е много индивидуално.  Аз взимам този:https://bg.iherb.com/pr/futurebiotics-vitamin-k2-d3-120-capsules/99900 и не съобразявам приема с по-мазно хранене - усвоявам го.

# 112
Витамин d ми е 48 nmol/l. Започнах прием на 5000 IU D и 100 mg K2. И преди като съм взимала и сега забелязвам, че докато приемам тази комбинация имам силно образуване на зъбен камък. Когато ги спра положението се нормализира и даже зъбния камък се връща към предишното положение.
Чудя се какво да правя. Дали увеличаването на к2 би помогнало? Или да добавя магнезий. Колко магнезий трябва да добавя? Имам магнезиев цитират и магнезиев бисглицинат.
Ранобудна,
Точно този Д+К2 си купих сега, но още не мога да дам отзиви, тъй като допивам стари опаковки.

# 113
  • София
Малко вероятно причината да е приема на Д3+К2, поне според моята логика.
Зъбен камък се образува до 72 часа от  зъбната плака. Плаката е филм (слой) от бактерии, остатъци храна (протеин, нишесте, захари...) и т.н., който, ако не се отстрани се втвърдява и се превръща в зъбен камък... който се наслоява с времето.
Вярно, че самото  втвърдяване е вид минерализация ( с помощта на калций и фосфат в слюнката), но нещо връзката с Д3+К2 ми се губи, защото те циркулират в кръвта?! (не са в слюнката)... и да се отдели Са в кръвта, К2 го вкарва обратно в костите и едва ли отива в слюнката?!
Са йони напр. в слюнката се отделят от разграждане на самия емайл на зъба, когато се яде напр. портокал ( от киселината).
Консултирай със стоматолог.
А за плаката - по-добра хигиена след хранене ( миене на зъби с четка), ползване на вода за уста, конец за зъби... може да се ползват и дъвчащи табл. с папая (ензимът разгражда храната, плаката и донякъде зъбния камък)...

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 18:22 от denis©

# 114
Здравейте, как действа Д3 + К2 при хора с хипертония и наднормено тегло?

# 115
  • София
Здравейте, как действа Д3 + К2 при хора с хипертония и наднормено тегло?
Положително - обикновено тези хора са с дефицит на двата елемента и попълването им намалява риска при тях (инфаркт, инсулт...) - подпомагат редуцирането на теглото, намаляване на кръвното налягане, К2 намалява калцификацията - предпазва от и чисти  калциевите плаки от кръв. съдове и т.н.
Преди приема, да се проверят серумните нива и да се направи консултация с лекар, особено ако са на медикаментозна терапия (Д3 разрежда кръвта).

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 18:01 от denis©

# 116
Ами пият хапчета за кръвно всеки ден, единия даже прекара инсулт, без да е приемал витамин Д3 някога... Та сега ще ги зареждам с д3 и к2. Благодаря ти много Денис

Общи условия

Активация на акаунт