Внимавайте с този детски ЛАГЕР

• 2 483
  • 40
  •   1
Отговори
Къде и на кого си оставяме децата?

Записах сина си, 12 годишен на ДЕТСКИ КОСМИЧЕСКИ ЛАГЕР “Юндола” от 13 юли до 20 юли 2025 г. Лагерът се провежда в УОГС “Георги Ст. Аврамов” Студентски комплекс „Юндола” на Лесотехническия университет, който е и хотел.
   Добре разбрах, че това не е туристически лагер и не се предвиждат походи из планината, но не очаквах, че децата ще прекарат цялото време на територията на хотела. Като изключим еднодневната екскурзия до Дорково, ферма за щрауси и летището, децата са изкарали в хотела.
   На 13ти бяхме посрещнати на входа на хотела от организатора на лагера Тихомир Димитров и три момичета на видима възраст между 16 и 23 години, които се представиха като ръководители. На третия ден ми се обади организатора на лагера, с оплакване, че синът ми заедно с още 5-6 деца вечер вместо да спят, са се гонили и изобщо вдигали шум в хотела до 1 часа през нощта! След разговора с него и разпита на сина ми, установих, че организатора и ръководителите на лагера, след като в 22 часа проверят децата, отивали да спят извън хотела и оставят децата сами! Е, може ли да предположите какво правят всички деца от лагера след 22ч.? Оставени без никакъв контрол? Когато котката я няма в къщата, мишките пируват! Събирали се в края на коридора в хотела, където имало малко фоайе с диванчета и падала чудесна игра, смях и приказки до когато могат да издържат! По думите на сина ми не са били само 5-6 деца, а целия лагер! Само 2-3 от тях са били на лагера с придружител - някой от родителите - и не са участвали в нощните развлечения. Друга вечер десетина от децата се събрали в стаята на сина ми - беше настанен в стая с други две момчета на 13 години - и гледали телевизия, футбол и филми до 3-4 часа. Някои от тях заспали на пода в стаята.
   Ние изпращаме децата на лагер да се учат на самостоятелност и да видим как се справят без родители, (като например: хигиена, дисциплина, джобни пари и т.н.) но не знаехме, че трябва от София да ги контролираме в колко часа са заспали и какво правят след 22ч.
   От сайта на лагера - https://spaceacad.com/about/ можем да прочетем, че основателя на лагера г-н Тихомир Димитров е Бакалавър по информатика, Магистър по астрономия и популяризация на астрономията, Магистър по авиокосмическо инженерство, Завършил Международния космически университет в САЩ! Г-жа Диана Иванова - ментор - е Магистър по приложна математика, Магистър по астрономия и популяризация на астрономията! Г-жа Пламена Петрова - ментор - е Магистър по астрономия и популяризация на астрономията! Аз не виждам човек с някакво педагогическо образование! Нито аз, нито синът ми нямахме честа да се запознаем с двете госпожи Иванова и Петрова! Те изобщо не са присъствали на лагера!
   Храната е била поносима, еднообразна и малко! За закуска са получавали по една кифла с мармалад, макарони със сирене или две пържени филиийки с чай, но без други неща, като сирене или сладко! Синът ми е много доволен от супичките - агнешка, пилешка в големи купи! Също така пиле с ориз, кюфтета по чирпански, наденица на скара с лютеница...
   По време на някаква игра, децата се затваряли едно друго в стаите, държейки отвън вратата, за да не могат затворените да излязат - вратите в хотела не се заключват. При нея синът ми и едно момиче на около 12 години, на колкото е и той, били затворени в "учебната стая". Момичето се е уплашило, опитало да излезе през прозореца! Синът ми я успокоявал нещо и я отказал от идеята! Тогава момичето се засилило и блъснало вратата. В резултат вратата буквално била разбита - изкъртен е насрещника на бравата!
   След случката ми се обажда г-н Тихомир Димитров, с искане да отида да си прибера детето от лагера, защото заедно с други две деца е счупил някаква врата. Синът ми е спрял момичето да не излезе през прозореца, но е виновен, че то - момичето е разбило вратата!?! Странна логика! Г-н Димитров не твърди, че синът ми директно е нанесъл някакви щети, виновен е, защото е бил там! Запитвам се и каква е тая врата, която може да бъде разбита от 12 годишно момиче? Ще ви кажа - стара, паянтова, която едвам се е крепяла и силите на едно 12 годишно момиче са били достатъчни да я разбие! А и основния въпрос - къде са били ръководителите на лагера и защо не са чули шумотевицата около случката?
   Веднага отидох да си прибера детето. Освен синът ми и другите две деца - момичето и едно от момчетата, което е затворило двамата в стаята, също са изгонени от лагера. На тръгване ми поискаха 70 лв за щетите "причинени" от моя син. От трите деца по 70 лв - 210 лв. Толкова ли струва насрещника на една брава? След повторен разпит на сина ми на място, се разбра, че по никакъв начин той не е удрял или блъскал вратата. Но е виновен защото е бил там!?! Разбира се, отказах да платя каквото и да е, защото синът ми не е причинил щетата! Ръководителя на лагера, г-н Тихомир Димитров продължи да настоява да му дам 70 лв и прояви леко агресивно поведение! Попитах го, дали ще ми върнат 1/7 от сумата за лагера, след като си взимам  детето един ден по-рано, но им мина през ушите.  След като му казах, че ще се обадя на 112, за да дойдат компетентните органи и да разрешим спора с тяхна помощ, той си тръгна!

Ето и една по-стара публикация за същия лагер - https://www.bg-mamma.com/?topic=1241592

# 1
Мамини златни.
Направо са се научили на самостоятелност -
как да тичат  коридорите нощем, как да заспиват по пода и да трошат.
А тази история с уплашеното момиче...
Вие сериозно ли се вързахте, че ще скача през прозореца и вашият син я е спасил?
И това на една лека закуска от кифла, макарони, филийки.
Ако имаше сирене и сладко за дечицата сигурно щяха да успеят да съборят хотела.

# 2
Мамин златен сладуранко и мама сладка хеликоптерка. Възпитавайте ги тия деца, те са ваши!

# 3
  • София
Ако наистина са били оставени сами нощем, това е много безотговорно.

# 4
За да няма недоразумения бих искала да кажа, че същата база се използва и от други организатори на лагери - няма да споделям, за да не излезе като реклама, но нека този пост не ви отчайва или отказва от идеята да изпратите децата си там.
Базата е хубава, голяма, готвят вкусно. Като казвам хубава, все пак трябва да се има предвид и това, че е стара, но си я поддържат, доколкото могат.
Зимата, след катомпринирах сина ми от там, видях какво оставят децата след себе си - пилуразвалвна храна, недоизпити сокове и т.н. Та, като се има предвид "съдействието " на децата, направо е чудо как успяват да приведат базата пак в приличен вид.

Относно забавленията, предложени от въпросния организатор, нямам мнение.

# 5
Аз вярвам, че момичето е щяло да скочи! На училищна екскурзия преди 3 години децата от класа на дъщеря ми, тогава 12-13 също са оставени без контрол през нощта. Едно от момичетата се напива с бира, която си е купило от близкия магазин и е искало да скача от терасата на третия етаж. Няколко деца, включително и моето едвам са я удържали. Умрях си от страх после като ми го разказа, Ами ако беше повлякла и тях? Ако беше паднала и ги бяха обвинили, че са я бутнали? Ако моето дете разбие врата, защото са го заключили някъде, не само няма да я платя, но ще съдя организаторите, които са допуснали да бъде заключено. Да карат родителя да плаща врата е малко като в оня виц, в който един адвокат блъснал двама човека с колата си след употреба на алкохол и накрая тях осъдили - единия, че строшил стъклото на автомобила му с главата си, а другия, който паднал надалеч след удара - за опит за бягство от местопроизшествието.

# 6
  • Сф
Детето ми е голямо вече, но никога не бих го пуснала с непознати деца и ръководители на такъв тип лагер. Видях програмата. То като някакъв учебен уж лагер. Какво са правили - не знам. Моята е ходила на спортни лагери от клуба по атлетика- много. И от училище. Всичко се случва на тия лагери  ,дори в позната среда и имайки предвид, че в спортните е строго и са заети с физически активности почти нон стоп. Напълно вярвам на госпожата. По добре.да запише детето на някаква дейност/ спорт и оттам на лагер. Според интересите на детето. Аз се учудвам,че самото дете е поискало изобщо да отиде на такъв лагер с непознати деца , с такава тематика и програма. Лагера, като самоцел не е нещо, което ще научи детето на самостоятелност. Еле пък такъв тип лагер. Виждате , сдушили са се определени деца в името на? - пакостите, доколкото виждам. Simple Smile
На 12 г не са толкова малки, че да не знаят кое е редно и кое не. Вървят си с възпитанието от вкъщи. Не може да очаквате, че лагера ще ги превъзпита.  Напротив ,там си показват всички щуротии. Така, че другият път- умната , за да имате положителни емоции. Simple Smile

# 7
Със сигурност лагерът не е бил добре организиран, но очевидно страдате от недостиг на критично мислене. Синът Ви, очевидно знаейки че ще му повярвате за всичко, тъй чудничко си е натъкмил и захаросал историите, че чак нагарча от сладост. Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:38 от Rose Madder

# 8
В този случай дали детенцето момиченце си е пийнало биричка?
Или нещо друго? Или не е било самичко в пийването?

# 9
  • София
Кой да ти каже? Не е имало ръководители.

# 10
Мамини златни.
Направо са се научили на самостоятелност -
как да тичат  коридорите нощем, как да заспиват по пода и да трошат.
А тази история с уплашеното момиче...
Вие сериозно ли се вързахте, че ще скача през прозореца и вашият син я е спасил?
И това на една лека закуска от кифла, макарони, филийки.
Ако имаше сирене и сладко за дечицата сигурно щяха да успеят да съборят хотела.

А историята с уплашеното момиче е потвърдена от други 5-6 деца! Иронията ви няма нищо общо с темата

# 11
Критично мислене на възрастен човек?

# 12
Критично мислене на възрастен човек?
Магистър по астрономия и популяризация на астрономията? Силно се съмнявам да съществува такава магистърска специалност. Наистина, цитираният университет съществува, със основен кампус във Франция и изнесени в Ю. Корея и САЩ. Платено обучение. 25К евро годишна такса във Франция. Предполагам в щатите и повече. Също силно се съмнявам, един младеж да хвърли толкова пари и да се хване на първа работа да организира детски лагери. На мен червената лампа щеше да ми светне още тук.

# 13
  • Sofia
ПЪрво ви съчувствах, но като прочетох изброяването на филиите и макароните, много олекнахте. Кой знае каква е истинската история. Иначе дечицата са много добрички и възпитани, то е ясно.

# 14
Здравейте отново! До този момент  в сайта БГ-МАМА съм намирал полезна информация и затова реших да споделя впечатленията ми от  този лагер! Не съм задавал въпроси нито съм искал мнение! Не ви питам лъже ли сина ми и дали имам "критично мислене". Не съм ви питал колко съм лек или тежък! Безмислените коментари ме отвратиха! Едва ли повече ще отворя този сайт!

Общи условия

Активация на акаунт