Градски легенди и странни случки

• 2 524
  • 19
  •   1
Отговори
Във всяко населено място има поне една странна история– къща, в която 'нещо се е случило'; човек, който изчезва или се появява мистериозно; статуя, за която никой не знае откъде се е появила; странни и мистериозни надписи; тайнствени тунели; известен бохем и крилатите истории за него, които никога не са от първо лице; странни семейства и още куп други любими полуистини, които се предават от уста на уста и през поколенията. Wink

Коя е най-странната история, която си чувал? Какви градски легенди, слухове и мистерии има във твоя квартал, град или село?

# 1
В населено място няма такива места или истории.
Дай твоя принос към темата, разкажи какво си чул/а ?

# 2
Израснала съм във ВТ. В миналото, в града е имало доста зевзеци, баща ми разказваше за тях.
Били времена на голямо нямане и дори храната била под контрол. На един му казали, че се продава нелегално сирене  в тенекии. Отишъл той да купи, дали му тенекията, пълна с тухли, вместо със сирене и той я влачил на гръб няколко часа през града, по баирите. Добре, ама зевзеците подхвърлили пред полицай и го хванали и завели в полицията да видят какво носи. После казвал, че не го е яд дето влачил тухлите през целия град, ама страха , дето го брал в полицията...
Друг зевзек, сладкар, направил от крем досущ като човечки отпадък с хубава зелена муха отгоре. Сложил творението на витрината и започнал да си похапва пред погледите на зяпачите.
Има и още много истории, които баща ми разказваше.

# 3
Не е легенда, а истина - богат джамбазки циганин, всяка вечер посещава най- скъпите за това време ресторанти- Аида и Зеления салон  и на връщане, подпийнал хваща две таксита- едно за него и едно за шапката му (бомбе).

# 4
Не е легенда, а истина - богат джамбазки циганин, всяка вечер посещава най- скъпите за това време ресторанти- Аида и Зеления салон  и на връщане, подпийнал хваща две таксита- едно за него и едно за шапката му (бомбе).

Чувала съм подобни истории, ама с файтони. Явно си се предава през поколенията и е реалност. 😅

# 5
С файтони преди него, по същия начин се е возел баща му, ама къде е запивал не знам, тогава сигурно не съм била родена или съм била по-малка.

# 6
И това са търновски лакърдии.
Джорджо Момчев ( Георги Момчев), някогашен кмет на Търново, се е движил с 3 файтона - в единия той, в другия бастунът му, а в третия - общинския служител, който го съпровождал. Файтоните били украсени с пискюли, панделки и звънчета.
Марко Тотев, популярен адвокат, се е движил само с 2 файтона - в първия той, а във втория - адвокатската му чанта.
А Панайот Славков, аптекар, кмет и общественик, изминавал 200 метра от дома си до аптеката с файтон.
Цялата статия във вестник Борба:
https://www.borbabg.com/2022/01/28/starite-gradski-faytoni-ili-i … anie-na-minaloto/

Цитат
С нахлуването на автомобилите „комфортът” на файтонджиите – транспортни монополисти през първите десетилетия на миналия век, е нарушен. Те се виждат в чудо от бързината и изискания вид на модерните возила. По повод новата кола на Петър Бобев „таксиметровите шофьори” от далечното минало ядосано коментират: „Ако докарат още от тези файтони, отиде ни хлебецът, ние какво ще правим”. Но в един прекрасен ден справедливостта възтържествува. „Летящата” кола се поврежда. Петър Бобев се уговоря със съгражданина си Маминото да докара автомобила с волска каруца в гаража за ремонт. Щастливата новина бързо се разпространява сред файтонджиите и те решават да я ознаменуват по подходящ начин, наемайки градската музика. Старостоличани стават свидетели на чудна гледка: Маминото кара бавно автомобила с биволите си, а музиката свири пред тях Погребалния марш, отстрани със „скръбни” изражения се движат файтонджиите, утешавайки мъката си с вино за „бог да прости”. Петър Бобев успява да поправи автомобила и решава да си върне за нанесената обида. В един дъждовен ден той нарочно преминава с висока скорост край движещите се с пътници файтони и ги облива с кални струи вода.
Както казах, старите търновци са били големи зевзеци. Joy

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 16:12 от Diorela

# 7
Може и в Търново да имат такива изцепки, аз пиша за Хасково.

# 8
А авторът дали има предвид такъв тип истории? Аз разбирам темата по скоро да е свързана с някакви мистерии, загадки, необясними случаи, или пък нещо по-свръхестествено. Или бъркам?

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 16:51 от Borqna Sto 771419

# 9
А авторката дали има предвид такъв тип истории? Аз разбирам темата по скоро да е свързана с някакви мистерии, загадки, или нещо по-свръхестествено. Или бъркам?

Привествам историите, понеже и този тип персони са част от много градски легенди.
Цитат
...известен бохем и крилатите истории за него, които никога не са от първо лице;

Не е нужно да е свърхестествено или тотално необяснимо, а по-скоро забавни истории като тези; такива, които никога не са разгадани или истории които се предават във времето и/или са станали част от градската история на даденото място... Помня навремето като бяхме деца се вълнувахме силно от тези разкази и имахме купища такива, които да споделяме.

# 10
  • София/Севлиево
А авторът дали има предвид такъв тип истории? Аз разбирам темата по скоро да е свързана с някакви мистерии, загадки, необясними случаи, или пък нещо по-свръхестествено. Или бъркам?
То има подобни теми...Нека тази да бъде малко по-различна иначе не виждам смисъл да се дублира с вече съществуващи.На мен са ми много интересни истории за подобни хора,но не знам такива нито свързани с родния ми Плевен, нито със Севлиево, където живея сега.

# 11
От баща ми знам история за руския професор Бахметиев, първият професор в СУ. Получил е голяма парична награда. Когато е взел наградата, я е дал на братя Прошек -  собственици на бирената фабрика, с уговорката да пие бира една година безплатно. Някъде към средата на годината, двамата братя са му върнали парите и са развалили сделката - преценили са я като много неизгодна за тях.

# 12
Катакомбите под Стара Загора вършат ли работа? Simple Smile
Под града има мрежа от тунели, които най-вероятно са се използвали за бягство/влизане в града по време на обсада.
Твърди се, че са част от мрежа от тунели, които са свързвали различни градове, а някои от тях са минавали и под Стара планина. Не знам доколко е вярно това, доколко са градски легенди, но катакомбите под града ни със сигурност съществуват. Според историците е възможно да са строени по римско време или при възстановяването на града през 8 век.
Когато баща ми е бил ученик, двойка престъпници са се укривали в тях. Хванали са ги и след това са запечатали всички входове. И все още при разкопки тук-там се откриват нови входове към подземната мрежа.
Част от тунелите са били превърнати в бомбоубежища, но по-късно са били изоставени и затрупани.

https://www.actualno.com/curious/ima-li-tajnstveni-podzemni-tune … news_1811216.html

Разказ на очевидка:

Скрит текст:
„Когато бях на 4, прадядо ми ме заведе в римските разкопки в подземието на пощата (в Стара Загора). Изчакахме търпеливо да се разкарат всички и дядо отключи една врата и ме поведе през едни тунели. Фенерчето спря да работи, но имахме кибрит и си направихме нещо като факла, после продължихме напред. Тунелите явно не бяха крипти, но имаше и кости на места, но което е по-странното, никакви животни – никакви мишки, плъхове, прилепи и т.н. Та вървяхме си из галериите, стигнахме в едно по-широко помещение, минахме през друга врата и тръгнахме по друг тунел. Някакъв човек дойде срещу нас, дядо му каза нещо на някакъв език, който не знам, но уча италиански и ми се струва, че е страшно близък до него, но не е и латински. Човекът си продължи по тунела, ние в нашата посока, докато накрая излязохме на Аязмото. Дядо ми забрани да разказвам какво съм видяла в широкото помещение, няма и да разкажа. После ми даде метално амулетче (снимка ето тук http://www.facebook.com/photo.php?fbid=159833140820914&set=a.131 … 03&type=1&theater ) и ми каза, че това е символът на братята му и някога и аз ще съм от тях. И се прибрахме. Беше някъде към осем и половина вечерта. Прадядо умря след три години. Повече не знам за „братята“ му, но преди няколко месеца учителката по история ни заведе в разкопките под Операта. Като слязохме под земята се поогледах и много се изненадах, че бяхме в същото широко помещение, откъдето бяхме минали с дядо. Каквото бях видяла там, разбира се, го нямаше…“

# 13
Да, със сигурност имате тунели и/или бомбоубежища, както във всеки друг по-голям град - в стария град в Пловдив и София веднага ми изникват в главата. Въпросът е в какъв мащаб са, кога и с каква причина са изградени. В София имаше наскоро дискусии да се превърнат в арт помещения, но гледайки кадрите ще им коства много усилия и ресурси предвид състоянието им. Чувала съм истории, че са ги използвали по време на соца за да купуват-продават тайно музика, книги и филми.

А за Пловдив знам, че са от римския период, но открих тази интересна информация за това как са използвани тези тунели в по-късен период:
Скрит текст:
Цитат
По време на българското Възраждане, Старият Пловдив се превръща в дом на богати търговци, които издигат красиви къщи с уникални архитектурни детайли и разкошни вътрешни декорации. Малко известен факт е, че много от тези къщи имат свои подземия и тунели, които са били използвани за различни цели. Някои от тях са служили като тайни места за срещи на бунтовниците, които са подготвяли въстания срещу османските управници. В тези подземия са крили оръжия, писмени документи и ценни материали, свързани с борбата за освобождение.

Пример за такава къща е Балабановата къща, една от най-известните забележителности в Стария град. Под нея се намират скрити подземия, които според местните легенди са използвани като тайно убежище и място за съхранение на ценности. По същия начин, Етнографският музей също има подземни помещения, в които се смята, че са се укривали важни документи и вещи от българската история.

Което ми напомни, че преди няколко години имаше много странен случай на бизнесмен в Пловдив, който незаконно си е прокопавал тунели под главната години наред. Твърдеше се, че е попаднал на археологически находки.

# 14
Баба ми е израснала в село Манастирище. Като била малка, се случило паранормално явление в къщата. Каза ми, че от други места идвали, за да го видят. Имали часовник, от който се чувало някакво същество с глас, който викал "Оле" или нещо подобно. 😀
Иначе на мен ми се случи истинска странна случка точно преди помена на дядо ми. Разказах я в "Случи ми се нещо странно."

Общи условия

Активация на акаунт