Фалшив лукс - марки, продукти и хора, които само изглеждат скъпи

• 14 459
  • 240
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Сигурна съм, че всички имат примери, особено когато сме били в училище, как има деца, които вечно са с нова придобивка и е съвсем нормално другите, които не могат родителите им да си позволят тези неща да изпитват скрита завист или тъга.
Добре, но хората се раждат неравни. И примерно един учи лесно и запомня, и другите го гледат с тиха завист как изкарва отлични оценки. Дай сега да не учи. На друго родителите му имат възможности - купуват му телефони. Дай да не си купува телефони. Аз си уча децата да не гледат другите, един има едно, друг - друго. Гледаш какво ти можеш и имаш и как да се справяш възможно най-добре с твоите възможности. За учене и за купуване на телефони.

# 61
Аз също не смятам, че имам отговорност към чувствата, които ще изпита чуждо дете поради това, че родителите му не могат или не искат да му купят дадена вещ. Имам предвид, че ако не моето, то тогава друго дете би предизвикало завист или тъга с някое свое притежание. За съжаление социализмът все още живее в главите на много хора, но аз не приемам опитите да ми се вменява вина за това, че не държа детето си в недоимък, защото някой друг си е имал по-интересни занимания, когато е трябвало да учи и работи, и съвсем закономерно е останал на по-ниско ниво в социалната стълбица.

# 62
Да държиш детето си в недоимък - не, но има много начини да не се правят демонстрации. На моите деца никога не бих им купила много скъпи дрехи и обувки, няма шанс да получат какъвто и да е смартфон до определена възраст, ядат основно сготвено вкъщи и т.н. Смятам, че не им правя лоша услуга.

# 63
Измествате темата. Тук става въпрос за ФАЛШИВ лукс. В класа на детето ми момичетата бяха полудели по грозните обувки на Баленсиага. Всички си купуваха ментета, които се скапваха за месец, но да са в тренда. И всички лъжеха, че са оригинални. За това става въпрос, а не дали някое ще се почувства зле, че неговите родители не могат да му купят въртолет

# 64
Аз не мисля, че е демонстрация, ако родителите си имат пари. Какво купуват на децата си е тяхна работа и не трябва да се крият, защото в класа имало бедни. По-бедните родители би трябвало да обяснят на децата си, че не е хубаво да се живее на кредит и не е морално да гледаш в чуждата паничка.
Това с двете ризи е комунистическо и не го одобрявам.
Колкото до Буш и евтиния часовник, по-скоро ми прилича на демонстрация. Когато вички знаят, че е милиардер, ако постоянно носи евтини неща и не харчи много по принцип, защото не обича - ок, но ако си е сложил нарочно нещо евтино, когато е знаел, че ще го снимат и наблюдават - това е по-скоро жалко.
Обидно е да се преструваш на "човек от народа".

# 65
Буш винаги се е носел скромно,въпреки че фамилията му е в петролния бизнес. В случая часовника на Буш може би да е бил подарък от дъщеря или внук,и не е можел да откаже да го носи...

# 66
Аз не мисля, че е демонстрация, ако родителите си имат пари. Какво купуват на децата си е тяхна работа и не трябва да се крият, защото в класа имало бедни. По-бедните родители би трябвало да обяснят на децата си, че не е хубаво да се живее на кредит и не е морално да гледаш в чуждата паничка.
Това с двете ризи е комунистическо и не го одобрявам.
Колкото до Буш и евтиния часовник, по-скоро ми прилича на демонстрация. Когато вички знаят, че е милиардер, ако постоянно носи евтини неща и не харчи много по принцип, защото не обича - ок, но ако си е сложил нарочно нещо евтино, когато е знаел, че ще го снимат и наблюдават - това е по-скоро жалко.
Обидно е да се преструваш на "човек от народа".
Ставаше въпрос за парадирането и хваленето от страна на "богатите" деца, а не просто за това че ходят със скъпи дрехи и телефони на училище. Нанавиждам парадирането по принцип, с каквото и да било, от който и да било.

# 67
  • Пловдив
Измествате темата. Тук става въпрос за ФАЛШИВ лукс. В класа на детето ми момичетата бяха полудели по грозните обувки на Баленсиага. Всички си купуваха ментета...
Да, единият смисъл на "фалшив лукс" е фалшиви стоки.
Другият е купуване на отделни луксозни стоки, които уж създават впечатление, че можеш да си ги позволиш, но не отговарят на цялостните ти възможности и не е разумно да ги купуваш. (Тук обаче може да има "оправдание": кеф цена няма.)
Темата като че ли е за първото, но няма как да не се обърне и към второто.

# 68
Какво купуваш на децата си е твоя работа, но ако си ок да похарчиш 1500 лв за обувки на дете/тийн, според мен изпращаш много грешно съобщение до детето си. Нищо не налага човек, който не познава стойността на парите и нищо не е работил, да получава по подразбиране много скъпи вещи. Не защото някой ще си помисли това и онова - заради самото ти дете.
Но да не размиваме темата, защото все пак друго се пита в задачата ☺

# 69
Всъщност то точно така се създават хората, които показват фалшивия лукс.
Навират ти в очите един непостижим стандарт, хвалят се кой колко има, отделят се на групи имащите и нямащите и логично да поискаш и ти да си от тях, а не да те отхвърлят.
Точно в детска възраст се заражда това желание, когато си отхвърлен, че не си толкова богат като другите деца, а в някои случаи си направо беден.
Това дали ще доведе до мъдростта, че не е нужно всички да те харесват и света не е справедлив и някои имат, а други не. Дали ще те накара да се мотивираш да работиш и ти да станеш от имащите или ще станеш от тези, живеещи на кредит, но не падащи по-долу на външен вид поне, от богатите вече зависи как ще отработиш тези травми.
Съгласна съм, че не е нужно имащите да лишават децата си, за да не подтиснат другите, но е редно да ги научат да не парадират с това.
Познавам и от двата типа деца на заможни родители - едните съвсем нормални, другите - виж какво имам, а ти пък го нямаш.

# 70
  • София
Мисля, че много измествате темата и не това имаше авторката. В класа на дъщеря ми имаше деца с много големи възможности. Дрехите им бяха безбожно скъпи, но това е техният стил на живот и никой не може да им държи сметка защо са облечени толкова скъпо. За тях това е естествено. Всичко е въпрос на гледна точка - аз си спомням времето, когато Guess беше лукс за мен. Сега ги намирам за overpriced за качеството си. Просто гледната ми точка се е променила с годините, приоритетите са се променили, покупателната ми способност се е променила, оттам са се променили и брандовете, които пазарувам. Като естетствено съм много далеч от луксозните брандове.

Там, където работя виждам всякакви хора:
- има такива, които са облчени безбожно скъпо, но носят дрехи, обувки и аксесоари някак естествено и ненатрапчиво.
- има такива, които са облечени безбожно скъпо, но поведението е крещящо и сякаш искат да бъдат забелязани.
- има хора, които носят реплики и това си личи. Но изтъкват брандовете.
- има хора, които носят среден клас брандове като Zara, MD, Boss, Hugo...., но са със скъпи аксесоари. Последните се делят на два вида  - такива, които искат да бъдат забелязани и такива, които го правят естествено и ненатрапчиво.

Много ми е интересно да наблюдавам човешкото поведение в това отношение. Особено тези, чието поведение цели да бъдат забелязани.

И не разбирам какво имате предвид с живота на кредит? Кредит, целящ инвестиция и/или покупка на актив? Или такъв за луксозни стоки?

# 71
Не, не се измества темата. Обяснявам своята теория как се създават тези хора, които парадират с фалшивия лукс.
Мачкани като малки, че са по-малко от другите, които имат и не отработили вече като големи тази травма.
Все още не могат да си позволят да имат нещата, които да направят тях " специални"  в очите на другите, а толкова много са го искали още от деца.
ТЕ да са тези, на които завиждат.
ТЕ да са тези, които са "популярните".
И започват да лъжат - или с купуване на ментета или с купуване на истински неща, но с цената на много други лишения, включително кредити за тях.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 14:37 от Merryn

# 72
  • София
Ок,  съгласна съм, че има хора, които взимат кредити, за да си купуват фалшиво луксозни стоки. Но как това, че някое дете се е похвалило, че са му купили много скъпа стока, мачка друго дете? Децата винаги са се хвалели - с нова играчка, с нова дреха..... Да, има групи деца, които се опитват да мачкат, но тук е ролята на родителите да създадат в децата си самочуствие, изтъквайки силните им страни, да ги подкрепят в развитието им и да не може гореспоменатите групи да им влияят. Защото, съгласете се, това парадиране е толкова смешно и жалко, че не би трябвало да може да те смачка.

# 73
Когато си беден,може не да те смачка,но да потисне настроението ти...

# 74
О, самочувствие на неоформен характер се мачка най-лесно.
Не всеки родител има капацитета да изгради самочувствието на своето дете. То по-скоро би чуло отговора на въпроса защо Пешо има, а аз нямам като - ми пари няма, а на Пешо родителите имат. И така за Иванчо, Тошко и т.н. Ами мачка. Пак казвам, вече как ще го отработиш като голям е въпроса. Не ги оправдавам тези хора, просто разбирам защо са такива.

Общи условия

Активация на акаунт